Mituri și legende – 8 locuri bântuite sau blestemate din România

Mituri si legende - 8 locuri bantuite sau blestemate din Romania

Lista de locuri bântuite din România unde au fost raportate apariții ciudate sau fenomene paranormale este una destul de lungă. Însă în majoritatea cazurilor dovezile nu sunt suficiente pentru a ne face o imagine clară asupra a ceea ce se întâmplă acolo cu adevărat.

Misterio.ro a pregătit o listă scurtă cu 8 locuri bântuite din România. Istoria acestor locuri a fost una tumultoasă și marcată de cel puțin un eveniment sângeros care a lăsat o amprentă puternică în memoria colectivă și care a contribuit, în mod evident, la nașterea legendelor și a miturilor locale.

Mituri si legende - 8 locuri bantuite sau blestemate din Romania. Casa Diavolului

1. Casa Diavolului de pe Strada General Praporgescu, București

Unul dintre cele mai cunoscute locuri bântuite din România este „Casa Diavolului,” așa cum a ajuns să fie cunoscută clădirea în paragină de pe Strada General Praporgescu nr. 19. Construcția iese în evidență datorită iederei dese care acoperă o bună parte din fațadă şi prin cei trei câini (doi bull-terrieri şi un câine-lup) care stau mereu în curte.

Istoria clădirii a fost marcată de două întâmplări sângeroase. În perioada interbelică un bărbat a ucis cu sânge rece în casă doua femei. Tot în „Casa Diavolului” s-a mai sinucis o femeie câțiva ani mai târziu. 

Legenda spune că în această casă ar sălășlui o entitate demonică a cărei prezență malefică poate fi simțită de la mare distanță. Se mai spune că în nopțile cu lună plină, pe fațada casei apare scris cu litere roșii „666,” numărul Bestiei.

Locuri bântuite din România - Padurea Trivale, Pitesti

2. Pădurea Trivale, Pitești

Printre locurile bântuite din România se număra și Pădurea Trivale, situată lângă orașul Pitești din județul Argeș și care face parte din Parcul Natural Trivale.

Adânc în inima Pădurii Trivale există ruinele unei case părăsite, un fost conac boieresc. Conform legendelor locale, proprietarul conacului avea o fată foarte frumoasă pe care a vrut să o căsătorească cu un boier bătrân dar extrem de bogat. 

Fata era însă îndrăgostită de unul dintre slujitorii tatălui ei. Cei doi tineri au ticluit un plan și au fugit chiar în ziua în care urma să aibă loc nunta. Înnebunit de furie, tatăl fetei a pornit în urmărirea lor prin pădure. După ce i-a prins, acesta se spune că i-ar fi ucis cu brutalitate, iar trupurile celor doi îndrăgostiți au fost lăsate să putrezească în pădure. Această legendă a dus la nașterea ideii conform căreia Pădurea Trivale este bântuită.

Mai mult decât atât, presa piteșteană a publicat o serie de articole în care se vorbește despre ritualuri sataniste care au loc chiar printre ruinele vechiului conac. Conform jurnalistilor locali, zona ar fi un important punct de convergență pentru practicanții acestei religii.

O altă legendă, mult mai recentă, vorbește despre spiritul unei mirese moarte care ar bântui Pădurea Trivale. Conform acestei legende, un taximetrist ar fi dus o mireasă la o adresă din apropierea ruinelor bântuite. La destinatie, fata i-ar fi lăsat, în loc de bani, propria sa verighetă, rugându-l s-o aștepte. 

Răpus de oboseală, bărbatul ar fi căzut însă într-un somn adânc din care s-ar fi trezit nu în Pădurea Trivale, ci în fața unui bloc de locuințe din cartierul cu același nume. Complet buimăcit, taximetristul a încercat să afle ce s-a întâmplat și a intrat în vorbă cu câțiva locatari din zonă. Când bărbatul le-a oferit o descriere a tinerei fete, oamenii au împietrit.

Îngroziți, aceștia i-au povestit tragedia care lovise blocul în urmă cu 10 ani. Se pare că o tânără mireasă își pierduse logodnicul într-un groaznic accident de mașină chiar în ziua nunții. Îndurerată, fata ia un taxi cu care merge până aproape de ruinele fostului conac din Pădurea Trivale. Tânăra avea să fie găsită câteva zile mai târziu spânzurată în pădure.

Întors la mașină, după aflarea poveștii miresei sinucigașe, taximetristul găsește verigheta lăsată gaj de femeia dusă la adresa din pădure, pe un deget aflat în putrefacție.

Castelul Banffy de la Bonțida, Cluj

3. Castelul Bánffy de la Bonțida, Cluj

Castelul Bánffy, care a fost cunoscut ca Versailles-ul Transilvaniei, este un ansamblu arhitectonic construit de familia Bánffy în comuna Bonțida, județul Cluj. 

Domeniul de la Bonțida a intrat în posesia familiei Bánffy de Losonc în anul 1387, când regele Sigismund de Luxemburg l-a donat lui Dionisie, fiul lui Toma Losonci. Înaintea realizării ansamblului actual, pe acest loc a existat o reședință nobiliară (conac) construit în secolele XV-XVI.

Majoritatea legendelor și poveștilor de groază care au legătură cu Castelul Bánffy se inspiră însă din evenimentele stranii din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când castelul a fost folosit ca spital militar. Potrivit acestor legende, peste 100 de soldați naziști și-au pierdut în mod misterios viața în interiorul castelului. Unele trupuri nu au fost găsite nici până în prezent.

În anul 1944 imobilul a fost serios afectat, când trupele germane aflate în retragere, au atacat, jefuit și incendiat întreg ansamblul. A fost distrus întreg mobilierul, bine-cunoscuta galerie de portrete și biblioteca. 

În istoria recentă au fost raportate zgomote ciudate, siluete întunecate pe culoarele înguste, voci răsunând din camere goale, gemete, pași, dar și apariții ale unei femei îmbrăcate în alb.

Balta Vrajitoarelor, Bucuresti

4. Balta Vrăjitoarelor, București

Lista noastră cu locuri bântuite din România nu poate să nu includă și Balta Vrăjitoarelor din București.

Potrivit legendei, balta de doar cinci metri în diametru din Pădurea Boldu-Crețeasca este locul unde ar fi fost decapitat Vlad Țepeș. Despre acest loc se spune că ar fi unul blestemat. Localnicii au raportat fulgere circulare și furtuni care au apărut din senin în zonă. În Balta Vrăjitoarelor nu trăiesc pești sau broaște iar animalele se feresc sa bea apă direct din baltă. 

În 1977, după cutremurul devastator care a lovit capitala și care a făcut mii de victime, camioanele care au ajutat la curățarea orașului de resturi au fost îndrumate către Balta Vrăjitoarelor. Aici au fost descărcate sute de tone de moloz. Cu toate acestea, balta nu a dispărut. 

O altă legendă locală vorbește despre puterile îngrozitoare ale apei. Se spune că femeile însărcinate care nu-și doresc copilul vin și se scaldă în apa adâncă de un metru. Acestea pierd sarcina.

Balta Vrăjitoarelor a devenit cunoscută și datorită legendei vrăjitoarelor care se adună acolo de Sânziene și de Sf. Andrei pentru a practica magia neagră. Se spune ca ochiul de apă verzuie canalizează energiile negative și oferă puteri nebănuite practicanților de magie neagră. Tot energia neagră este cea care împiedică ochiul de apă să se schimbe. Balta Vrăjitoarelor nu seacă pe timp de secetă și nici nu se întinde atunci când sunt ploi abundente.

Manastirea Chiajna, Bucuresti

5. Mănăstirea Chiajna, București

O altă construcție veche care și-a găsit un loc în lista noastră cu cele mai bântuite locuri din România este Mănăstirea Chiajna. Construcția mănăstirii a început în timpul domniei lui Alexandru Vodă Ipsilanti (1774–1782) și a fost finalizată în timpul domnului fanariot Nicolae Mavrogheni (1786–1790). Edificiul este unul în stil neoclasic, având dimensiuni impresionante pentru o mănăstire din secolul al XVIII-lea: 43 metri lungime, 17 metri înălțime și ziduri groase de aproximativ doi metri.

Se crede că Mănăstirea Chiajna a fost construită pentru a servi drept unul dintre cele mai importante lăcașuri de cult românești ale vremii, însă nu s-a întâmplat așa. Conform legendei, biserica nu a apucat să fie sfințită și din această cauză se spune că ar fi blestemată. Preoții nu au slujit niciodată în ea, fiind prăduită și incendiată de turci la scurt timp după terminarea construcției. Cu toate acestea, mănăstirea a rămas în picioare. Abia la cutremurul din 1977 s-a prăbușit turla.

Mănăstirea Chiajna a fost părăsită în jurul anului 1780, pe timpul ciumei din vremea domniei lui Alexandru Ipsilanti. Alte surse susțin că mănăstirea a funcționat până în 1792 când însuși Mitropolitul Țării Românești, Cosma Popescu, a murit de ciumă chiar în interiorul edificiului.

În timp, Mănăstirea Chiajna a devenit sursa mai multor legende, care mai decare mai înfricoșătoare.

Se spune că moartea Mitropolitul Țării Românești chiar în interiorul mănăstirii i-a făcut pe localnici să creadă că locul este unul blestemat. Superstițioși și speriați, au demontat clopotul și l-au aruncat în apele râului Dâmbovița. Cu toate acestea, clopotul poate fi auzit și astăzi. Drept dovadă stau mai multe înregistrări audio care au fost făcute publice, însă nu au fost niciodată luate în serios.

O altă legendă interesantă este cea a chipului misterios pictat sub tencuiala mănăstirii. Unii spun că ar fi chipul unui înger. Alții cred că ar fi vorba despre Sfinxul românesc. Există și o a treia variantă care face trimitere la Ancuța, fata Doamnei Chiajna. Conform legendei, Ancuța ar fi fost omorâtă chiar la ordinul mamei sale după ce s-ar fi căsătorit în secret cu un băiat din sat.

Castelul Iulia Hasdeu, Campina

6. Castelul Iulia Hașdeu, Câmpina

Castelul a fost construit între anii 1893 și 1896 pentru comemorarea Iuliei Hașdeu, fiica lui Bogdan Petriceicu Hașdeu. Iulia, o tânără genială și primul român care a absolvit facultatea Sorbona din Paris, a murit la 19 ani de tuberculoză.

Legenda spune că Petriceicu Hașdeu ar fi primit indicații exacte în ceea ce privește construcția castelului chiar de la spiritul fiicei sale cu care ar fi reușit să intre în contact în timpul unor ședințe de spiritism.

Localnicii susțin că noaptea se poate auzi muzică de pian răsunând din camerele goale ale castelului. Se pare că Iulia Hașdeu își continuă recitalul în timp ce tatăl ei aplaudă frenetic, așa cum făceau și acum mai bine de 100 de ani.

Locuri bântuite din România - Padurea Hoia-Baciu, Cluj

7. Pădurea Hoia-Baciu, Cluj

Din topul locurilor bântuite din România nu putea lipsi Pădurea Hoia-Baciu.

Legenda de la care se trage și numele „Hoia-Baciu” are ca personaj central un cioban care, îndemnat de curiozitate, își mână turma de oi adânc în inima pădurii. Nimeni nu știe cu exactitate motivul însă localnicii cred că ciobanul ar fi vrut să vadă cu ochii lui Poiana Rotundă, un luminiș misterios despre care se spune că ar fi locul de joacă al spiritelor pădurii. Nici ciobanul și nici oile sale nu au mai fost văzuți vreodată.

Pădurea Hoia-Baciu este recunoscută la nivel mondial datorită frecvenței cu care apar aici diverse fenomene paranormale. În 1968, tehnicianul militar Emil Barnea a fotografiat în Poiana Rotundă un obiect neidentificat, de câțiva metri în diametru, care plutea la mică distanță de sol.

Unul dintre principalii investigatori ai fenomenelor paranormale din Pădurea Hoia-Baciu a fost profesorul de biologie Alexandru Sift care și-a dedicat o bună parte din carieră cercetând fenomenele luminoase, magnetice și radiologice care au avut loc aici. Se pare că Alexandru Sift ar fi adunat o arhivă impresionantă ce conținea nenumărate fotografii, înregistrări video și audio, dar și mai multe volume de însemnări. Întreaga arhivă a dispărut însă în mod misterios în anul 1993, imediat după moartea profesorului. Cele câteva fotografii rămase au fost publicate în 1995 în cartea “Fenomenele de la Pădurea Hoia-Baciu” de Adrian Pătruț, profesor de chimie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și prieten al lui Sift. Pătruț a continuat cercetările lui Sift și susține că ciudatele fenomene au o bază științifică insuficient studiată. Oricum, fenomenele din Pădurea Hoia-Baciu au condus la apariția multor legende urbane în zona Clujului, nenumărați pasionați de paranormal vizitând pădurea în speranța că vor reuși să surprindă un astfel de fenomen.

În anul 2000, Alexandru Pătruț, Președintele Societății Române de Parapsihologie, a înregistrat mai multe fenomene ciudate în Pădurea Hoia-Baciu. Pe înregistrare se poate observa o substanță vâscoasă care se prelinge de pe trunchiurile copacilor. Seva a dispărut complet a doua zi.

Pădurea Hoia-Baciu a fost inclusă în top 15 cele mai bântuite locuri din lume de publicația americană Travel + Leisure.

Locuri bântuite din România - Casa Jean Troianos, Braila

8. Casa Jean Troianos, Brăila

Lista noastră cu locuri bântuite sau posedate din România se încheie cu infama Casă Jean Troianos. Aflată în municipiul Brăila, casa a servit drept azil de bătrâni – Căminul de Pensionari Sf. Nicolae – în perioada comunistă. Deși nu s-a păstrat nici un document oficial, se crede că imobilul a fost ridicat de negustorul grec Nicolachi Mavrocordulas.

În 1985, în urma unor lucrări de consolidare, se descoperă în subsol un schelet uman. Această descoperire șocantă nu a fost făcută cunoscută publicului din cauza cenzurii regimului comunist. Ba mai mult decât atât, nu s-au făcut cercetările necesare pentru stabilirea identității scheletului. Medicii legiști au constatat, doar, că osemintele aparțin unei femei în vârstă de aproximativ 30 de ani. În craniu au observat o gaură care, cel mai probabil, a fost făcută de un glonț. 

Legenda spune că Nicolachi Mavrocordulas s-ar fi căsătorit cu o româncă din zonă, Voica. Într-una din zile, întorcându-se de la vânătoare mai devreme, Nicolachi și-a găsit soția în pat cu un alt bărbat. Cuprins de furie, acesta a împușcat-o și a zidit-o în pereții clădirii. După oribila crimă, Nicolachi a fugit în Grecia iar casa a fost scoasă la vânzare. Însă nici unul dintre proprietari nu a stat prea mult în casă înainte să o vândă mai departe. 

Potrivit legendei, Voica încă mai bântuie imobilul iar localnicii o numesc „Casa cu stafii.”


Surse

  1. Florin Stoican – „Cele mai bântuite locuri din București.” historia.ro. Text preluat la data de 9 iulie 2019.
  2. Nicu Parlog – „Ce se află în pădurea Baciu?” descopera.ro. Text preluat la data de 9 iulie 2019.
  3. List of reportedly haunted locations in Romania” – wikipedia.org. Text preluat la data de 10 iulie 2019.
  4. „O altă faţă a castelului Banffy.” – clujeanul.gandul.info. Text preluat la data de 9 iulie 2019.
  5. „Chiajna Monastery” – wikipedia.org. Text preluat la data de 10 iulie 2019.
  6. Cătălina Slujitoru – „Blestemul clopotului îngropat la Mănăstirea Chiajna.” historia.ro. Text preluat la data de 9 iulie 2019.
  7. Florina Pop – „Legendele care au şocat capitala Ardealului. Monştrii marini din Tarniţa şi poveştile despre Pădurea Hoia, una dintre cele mai bântuite păduri din lume.” adevarul.ro. Text preluat la data de 10 iulie 2019.
  8. Cătălin Grosu – „Mister şi groază: România, ţara castelelor şi conacelor bântuite.” stiri.tvr.ro. Articol publicat la data de 23 iulie 2014. Text preluat la data de 8 iulie 2019.
You might also like
Diverse, Top Mistere

More Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu