Când Lucifer s-a răsculat împotriva lui Dumnezeu, aproximativ o treime dintre îngerii din Rai i s-au alăturat.
Grimoarele și culegerile de demonologie prezintă interpretări diferite ale luptei dintre îngerii răsculați și cei loiali lui Dumnezeu. De aici au rezultat diferențe semnificative, atât în ceea ce privește numele îngerilor care l-au urmat pe Lucifer, cât și în ceea ce privește rangurile și ierarhiile demonice care au rezultat după aceea.
Potrivit Ars Goetia, una dintre cele mai reprezentative texte în ceea ce privește ierarhiile demonilor, în afară de Lucifer, alți câțiva îngeri de rang înalt l-au trădat pe Dumnezeu, aceștia ajungând sa fie apoi cunoscuți drept cei Nouă Regi ai Iadului: Bael, Paimon, Beleth, Purson, Asmodeus, Viné, Balaam, Belial și Zagan.
Însă, în confruntarea care a urmat cu arhanghelii lui Dumnezeu, toți acești îngeri rebeli au fost răniți îngrozitor, rănile lăsând cicatrici oribile pe trupurile lor, ca o amintire a păcatelor și a urii lor față de Creator.
Alte surse, (de exemplu, The Lanterne of Light, un tratat religios scris în 1409-1410 și atribuit lui John Wycliffe), vorbesc despre de doar șapte îngeri de rang superior care l-au trădat pe Dumnezeu, aceștia ajungând să fie cunoscuți drept cei Șapte Prinți ai Iadului, cei Șapte Împărați ai Iadului sau cei Șapte Regi ai Iadului.
Fiecare dintre cei Șapte Prinți ai Iadului încearcă să ispitească oamenii folosindu-se de păcatele capitale (sau păcatele biblice), astfel:
- Lucifer – mândria
- Belzebut – invidia
- Satana – mânia
- Abaddon – lenea
- Mammon – avariţia
- Belphegor – lăcomia
- Asmodeus – desfrânarea
Cei Nouă Regi conducători ai Iadului - Baal
Bael (Ba’al sau Baal) este unul dintre cei mai importanți demoni din Iad. Acesta apare în grimoire și cărți despre demonologie precum The Lesser Key of Solomon, Pseudomonarchia Daemonum sau Dictionnaire Infernal.
În funcție de sursă, Baal este fie unul dintre cei Nouă Regi conducatori ai Iadului, fie unul dintre cei Șapte Prinți ai Iadului. El este descris ca un demon cu înfățișare grotescă, un monstru cu trei capete (unul de om, unul de broască și unul de pisică) și un corp masiv sprijinit pe șase picioare de păianjen.
În unele surse, Baal este stăpân peste regiunea de est a Iadului și controlează o armată formată din 66 de legiuni de demoni. În alte texte, Baal conduce doar șase legiuni de demoni.
Puterile sale includ nemurirea, invizibilitatea, controlul minții și deghizarea.
Cei Nouă Regi ai Iadului - Paimon
Cunoscut și sub numele de Paimonia sau Paymon, Paimon este unul dintre cei Nouă Regi conducatori ai Iadului despre care ne vorbește Ars Goetia. Acesta comandă 200 de legiuni de demoni și este adesea înfățișat ca un bărbat efeminat, care poartă pe cap o coroană și se deplasează călare pe o cămilă neagră.
Citește și: Clasificarea demonilor. Care sunt cei 72 de demoni conducători ai Iadului?
Paimon este un demon al minții, el cunoscând foarte bine toate tainele științelor, artelor, filosofiei, dar și cele mai mari mistere ale Pământului.
În Abramelin, puterile demonului includ precogniția, invocarea de spirite necurate, controlul minții, reanimarea morților, abilitatea de a zbura și abilitatea de a respira sub apă.
Beleth (Bilet, Bileth, Byleth, Bilith)
În demonologie, Beleth, scris și Bilet, Bileth, Byleth sau Bilith, este unul dintre cei Nouă Regi ai Iadului. El comandă 85 de legiuni de demoni și stăpânește peste domenii întinse din Iad.
Beleth este adesea înfățișat ca o creatură cu cap de pisică, călare pe un cal palid. Totodată, Beleth este un demon al muzicii, ritmurile sale infernale înebunind pe cei care le ascultă.
Potrivit Pseudomonarchia Daemonum, fiul lui Noe, Ham, a fost primul care l-a invocat pe Beleth, după potop, demonul ajutându-l pe acesta să scrie o carte de matematică.
Cei Nouă Regi ai Iadului - Purson
Comandând 22 de legiuni de demoni, Purson este unul dintre cei Nouă Regi al Iadului, potrivit Ars Goetia. El este înfățișat ca un bărbat cu cap de leu ținând în mâna stângă un șarpe, în timp ce călărește pe un urs uriaș.
Citește și: Ce sunt demonii și câți demoni există in Iad? Cum se pot proteja credincioșii de posesiunea demonică
Purson are capacitatea de a găsi lucrurile ascunse (comori, secrete, etc.), de a vedea trecutul, prezentul și viitorul și de a invoca familiari care să le ajute și să le protejeze pe vrăjitoarele care semnează pactul cu demonul.
Cei Nouă Regi ai Iadului - Asmodeus
Asmodeus este unul dintre cei mai importanți regi ai Iadului, având sub comanda lui o armată formată din 72 de legiuni de demoni. La fel ca Bael, regele Asmodeus este înfățișat ca o creatură cu trei capete – bărbat, taur și berbec. Are coadă de șarpe și poate sufla foc, ca un dragon.
Asmodeus este menționat în The Dictionnaire Infernal (Dicționarul Infernal), una dintre cele mai cunoscute cărți de demonologie, în care clasificarea demonilor se face în ierarhii infernale. Aici, demonul este prezentat drept unul dintre „vistierii Iadului” și supraveghetorul caselor de jocuri de noroc.
În clasificarea demonilor din Admirable History (O istorie admirabilă), lucrare scrisă de Sebastien Michaelis în 1613, Asmodeus este descris ca un fost prinț al Serafimilor care îi ispitește pe credincioși cu păcatul desfrânării. Opozantul demonului, potrivit lui Michaelis, este Sfântul Ioan Botezătorul.
Viné (Vinea)
Viné este un mare demon și unul dintre cei Nouă Regi ai Iadului, menționat în numeroase grimoare demonologice, precum Cheia mică a lui Solomon (inclusiv versiunea lui Thomas Rudd), Pseudomonarchia Daemonum a lui Johann Weyer și Dictionnaire Infernal al lui Jacques Collin de Plancy.
Citește și: Ce este și cum se folosește planșa Ouija? La ce pericole se expun cei ce practică invocarea spiritelor
Viné este atât un rege, cât și un conte al Iadului, care comandă 36 de legiuni de demoni. Demonul este adesea înfățișat ca un leu călare pe un cal negru. Într-o mână ține o viperă iar în cealaltă un scut. El poate genera furtuni și dezastre naturale.
Cei Nouă Regi ai Iadului - Balaam
Următorul rege al Iadului din lista noastră de demoni din Ars Goetia este Balaam. Balaam controlează 40 de legiuni de demoni.
La fel ca și Baal, el are capacitatea de a acorda invizibilitate. În texte, el este descris ca o creatură cu trei capete – berbec, taur și bărbat. Are coadă de șarpe, ochi din care ies flăcări, călărește un urs și are un șoim pe mână, ca însoțitor.
Zagan
Zagan (Zagam) este penultimul dintre cei Nouă Regi ai iadului sau, potrivit altor surse, unul dintre cei 13 Mari Președinți ai Iadului, comandând 33 de legiuni de demoni.
Demonul se hrănește cu energia muritorilor și poate transforma vinul în apă, apa în vin și sângele în vin (potrivit Pseudomonarchia Daemonum, Zagan mai poate transforma sângele în ulei, uleiul în sânge și un nebun într-un înțelept).
Citește și: Ce este exorcizarea și cum se manifestă posedarea demonică? Misteriosul ritual pentru alungarea demonilor
Zagan este adesea înfățișat ca un taur cu aripi de grifon care se poate metamorfoza într-un bărbat pentru a-i înșela pe muritori.
Belial
Ultimul dintre cei Nouă Regi al Iadului, potrivit Ars Goetia, este Belial. Cunoscut sub multe nume (Baalial, Beliar, Beliel, Belhor sau Beliall), Belial este un demon puternic care comandă 50 de legiuni de spirite și 80 de legiuni de demoni.
Se crede că a fost primul demon creat după Lucifer. Unele surse sugerează că Belial a fost un înger sau un heruvim care l-a urmat pe Lucifer în răzvrătirea sa împotriva lui Dumnezeu.
În Cartea lui Abramelin, o culegere de texte oculte scrisă între secolele al XIV-lea și al XV-lea, Belial este prezentat drept unul dintre cei Patru Prinți ai Iadului, alături de Lucifer, Satan și Leviathan.
În Biblia Satanică, Belial (care în limba ebraică înseamnă „cel fără stăpân”) mai este numit și „Blestemul pământului”. El simbolizează independența și autosuficiența, îi este atribuit elementul pământ și stăpânește peste teritorii întinse din regiunea de nord a Iadului.
La Misterio folosim doar surse de încredere în documentarea articolelor noastre. Astfel de surse relevante includ documente autentice, articole din ziare și reviste, autori consacrați, sau site-uri web reputabile.
- The Lesser Key of Solomon. wikipedia.org. [Sursă]
- Julia Perry - The Encyclopedia of Demons and Demonology.
- Jodi Smith - The Hierarchy Of Hell: The Demons Under Satan Who Run The Underworld (And What They Do). Articol publicat la data de 11 ianuarie 2022. [Sursă]
- Johann Weyer - Pseudomonarchia Daemonum (Liber officiorum spirituum). Editura Joseph Peterson, 2000.
- Joseph H. Peterson - The Lesser Key of Solomon: Lemegeton Clavicula Salomonis, Detailing the Ceremonial Art of Commanding Spirits Both Good and Evil. Editura Weiser Books, 2001.