ȘtiințăMisterele Universului

„Efectul Mandela”, fenomenul misterios care demonstrează existența universurilor paralele?

No Comments

„Efectul Mandela” ar putea fi fenomenul care demonstrează existența „Multiversului”. Memoria noastră este un lucru uimitor și ciudat în același timp. Cunoaștem deja multe despre felul în care funcționează memoria, însă există și multe necunoscute. 

Un fenomen prea puțin studiat – și care stă la baza așa-numitului „Efect Mandela” – este fenomenul amintirilor false care par atât de adevărate și reale încât cei care le experimentează refuză pur și simplu să creadă contrariul. 

Ce este „Efectul Mandela”?

Termenul „Efectul Mandela” este creația cercetătoarei, scriitoarei, și consultantei în paranormal Fiona Broome. Aceasta a folosit pentru prima dată termenul în anul 2010 în cadrul unei conferințe, unde mai mulți participanți i-au spus că sunt convinși că Nelson Mandela a murit în închisoare în anii ‘80. În realitate, Nelson Mandela a fost ales președintele Africii de Sud, pentru un mandat, între anii 1994 și 1999. Nelson Mandela a murit în anul 2013. Broome a fost intrigată de faptul că atât de mulți oameni, care nu se mai întâlniseră niciodată până atunci, aveau o amintire atât de diferită a unor evenimente care s-au întâmplat în realitate. 

„Efectul Mandela” se referă la o situație în care un număr important de indivizi cred cu tărie într-un fenomen care în realitate nu s-a întâmplat niciodată. Nu este cunoscut cum și de ce apar aceste „amintiri false” și de ce se manifestă în masă, dar există câteva teorii. Unele teorii sugerează ca amintirile false se bazează pe amintiri incomplete sau parțiale, un fenomen similar cu efectul telefonului fără fir, în care o informație transmisă succesiv de la un individ la altul ajunge complet denaturată la ultimul recipient al acesteia. 

Alte teorii sugerează ca „Efectul Mandela” este dovada clară a existenței universurilor paralele sau a „Multiversului”, două concepte diferite dar care ar putea genera astfel de amintiri false. 

Ideea universurilor paralele se bazează pe un concept al fizicii cuantice care ne spune că fiecare eveniment care a avut, are, sau urmează să aibă loc în univers nostru poate crea linii temporale paralele; iar toate aceste linii temporale se „amestecă”, uneori, cu realitatea noastră. În concluzie, persoanele care experimentează așa numitele amintiri false sunt de fapt indivizi a căror memorie a fost afectată de separarea unor realități alternative. 

Ce este „Multiversul”?

Ce este „Multiversul”?

Multiversul (cunoscut și ca metaverse, omniverse, sau meta-univers) este alcătuit dintr-o grupare ipotetică de mai multe universuri. Împreună, aceste universuri integrează tot ceea ce există: întregul spațiu cosmic, timpul, materia, energia și toate legile fizice care guvernează. Universurile din interiorul „Multiversului” sunt numite universuri paralele. 

Ideea universurilor paralele nu a fost avansată doar în literatura SF, acest concept fiind propus și în domenii precum fizica, matematica, cosmologia, astronomia, religia, muzica, literatura, sau filosofia. 

Termenul „Multivers” a fost folosit pentru prima dată în anul 1985 de filosoful și psihologul american William James (1842-1910), însă într-un context diferit. Considerat părintele psihologiei americane, William James studiat medicina la Harvard, însă nu a practicat niciodată profesia de medic. În schimb, s-a reorientat către filosofie și psihologie.

Mai târziu, în 1952, fizicianul austriac Erwin Schrödinger (1887-1961) a înaintat ideea de „Multivers”, așa cum o cunoaștem astăzi, în timpul unei conferințe în care a afirmat că, potrivit ecuațiilor și calculelor sale, există mai multe istorii, nu în sensul istoriilor alternative, ci în sensul istoriilor care se întâmplă simultan.

Schrödinger a fost laureat al premiului Nobel pentru fizică în 1933 și este considerat unul din părinții fizicii cuantice. Schrödinger a fost profesor de fizică teoretică la Dublin, Berlin, și Graz și este fondatorul mecanicii ondulatorii, a cărei ecuație fundamentală îi poartă numele.

În 1963, Michael Moorcock a folosit termenul „Multivers” în nuvela SF The Sundered Worlds.

În prezent, unii fizicieni consideră că ideea de „Multivers” nu este una legitimă și că nu ar trebui aprofundată deoarece studiul unui astfel de concept ar putea eroda încrederea populației în comunitatea științifică. 

Alții consideră conceptul drept unul mai degrabă filosofic, deoarece nu i se poate demonstra falsitatea. Respingerea unei teorii pe baza experimentelor științifice și a calculelor matematice este una dintre cele mai des folosite metode științifice. Astfel, Paul Steinhardt (fizician teoretic de origine americană a cărui cercetare principală este în cosmologie și fizica materiei condensate) a argumentat că nici un experiment sau calcul matematic nu poate demonstra falsitatea teoriei „Multiversului”, atâta timp cât teoria se bazează pe existența unui număr infinit de posibilități, inclusiv aceea a unui univers în care „Multiversul” nu există. În consecință, o astfel de teorie nu fundamente științifice. 

Efectul Mandela – cele mai interesante controverse

Controversele din jurul „Efectului Mandela” au devenit rapid cunoscute, în special datorită mediatizării lor în mediul online și în randul iubitorilor de literatură SF sau de paranormal. Iată câteva dintre cele mai interesante exemple.

Sex and the City sau Sex in the City?

1. Sex and the City sau Sex in the City?

Un prim exemplu este titlul serialului Sex and the City (ro. „Totul despre sex”), serial difuzat intre 1998 și 2004 și care le-a avut în rolurile principale pe Sarah Jessica Parker, Kim Cattrall, Kristin Davis și Cynthia Nixon. Deși serialul a fost difuzat în întreaga lume timp de șase sezoane, foarte mulți fani sunt și astăzi convinși că titlul serialului este Sex in the City. În realitate, varianta corectă este Sex and the City.

2. „We Are the Champions”

We Are the Cham­pions, melodia cântată de Freddie Mercury, este una dintre cele mai cunoscute melodii din toate timpurile, milioane de fani fredonând versurile arhicunoscute de-a lungul anilor. Cu toate acestea, mulți fani sunt absolut convinși că melodia se termină cu versul „No time for losers, ’cause we are the champions of the world!”. 

În realitate, cuvintele „of the world” nu mai sunt prezente în ultimul vers. Melodia se termina cu „’cause we are the champions”, lucru asta a stârnit indignare în rândul fanilor care nu înțeleg cum pot să-și amintească greșit una dintre piesele reprezentative ale artistului.

Efectul Mandela - Cu monoclu sau fără monoclu?

3. Cu monoclu sau fără monoclu?

Iată o întrebare pentru cititorii noștri: Cum vi-l amintiți pe celebrul personaj al jocului Monopoly, cu monoclu sau fără? Amuzantul caracter, pe numele său Rich Uncle Pennybags, este înfățișat ca un bătrân cu mustață, care poartă frac, papion și pălărie. Rich Uncle Pennybags nu a avut niciodată monoclu, chiar dacă mulți dintre pasionații jocului Monopoly și-l amintesc așa. 

Fenomenul Pikachu

4. Fenomenul Pikachu

Simpaticul Pikachu din seria Pokemon este și el o „victimă” a „Efectului Mandela”. Surprinzător sau nu, coada lui Pikachu nu are vârful negru, asta deși mulți fani ai personajului și-l amintesc astfel. În realitate, coada lui Pikachu este în întregime galbenă.

5. Controversele seriei Star Wars

Cunoscuta serie de filme Star Wars este subiectul a două controverse care au fost atribuite „Fenomenului Mandela”. Prima astfel de controversă este legată de robotul C-3PO, unul dintre caracterele care apar constant în trilogia originală. Astfel, mulți fani par să creadă că C-3PO ar fi în întregime auriu. În realitate, robotul are un picior argintiu, detaliu care le-a scăpat până și unora dintre cei mai înrăiți fani ai seriei Star Wars.

A doua controversă este legată de o replică celebră din film. Câți dintre noi ni-l amintim pe Darth Vader spunand: „Luke, I am your father”? În realitate, această replică nu există. Darth Vader spune, de fapt, „No, I am your father”.

6. Cazul Lindbergh

Un alt exemplu al „Efectului Mandela” este cel al cazului Lindbergh. La 1 martie 1932, Charles Augustus Lindbergh Jr., fiul în vârstă de 20 de luni al aviatorului Charles Lindbergh, a fost răpit din camera sa de la etajul superior al casei faimosului aviator din East Amwell, New Jersey, Statele Unite. Cazul a fost unul extrem de mediatizat la acea vreme și foarte mulți își amintesc cazul Lindbergh drept unul dintre marile mistere criminalistice rămase neelucidate și astăzi. De fapt, o simplă căutare pe internet va găsi zeci de articole în care se vorbește despre răpirea bebelusului Lindbergh și despre faptul că acesta nu a fost găsit niciodată.

În realitate, cazul Lindbergh este un caz închis, trupul neînsuflețit al copilului fiind descoperit la data de 12 mai, 1932 de un șofer de camion pe nume Orville Wilson. Criminalul, identificat ca Richard Hauptmann, a fost arestat, judecat și executat pe scaunul electric în data de 3 aprilie, 1936.


Surse

  1. Arlin Cuncic – What Is the Mandela Effect? Articol publicat la data de 23 august, 2019. Text preluat la data de 29 septembrie, 2019.
  2. Lindbergh kidnappingwikipedia.org. Text preluat la data de 30 septembrie, 2019.
  3. Blake Bakkila – 40 Mandela Effect Examples That Will Blow Your Mind. Articol publicat la data de 6 august, 2019. Text preluat la data de 29 septembrie, 2019.
  4. Multiversewikipedia.org. Text preluat la data de 29 septembrie, 2019.
  5. The ‘Mandela effect’ and the science of false memories – theconversation.com. Text preluat la data de 30 septembrie, 2019.
  6. David H. Gleaves, Steven M. Smith, Lisa D. Butler, și David Spiegel – False and Recovered Memories in the Laboratory and Clinic: A Review of Experimental and Clinical Evidence. Articol publicat în Clinical Psychology: Science and Practice.
  7. Mandela effectrationalwiki.org. Text preluat la data de 30 septembrie, 2019.

Articole similare

Civilizația sumeriană, cea mai misterioasă civilizație antică. Noi descoperiri incredibile zdruncină convingerile oamenilor de știință
Paralizia în somn – misterul maladiei care afectează un procent important al populației

Populare

Paranormal

Mistere Antice

Folclor

X-Files

Spiritualitate

Știință

Diverse

Despre noi

În spatele Misterio se găsește o echipă tânără, dinamică și unită de aceeași pasiune arzătoare pentru paranormal, mistere antice, enigme arhitecturale, fenomene inexplicabile, știință de frontieră, legende urbane, mituri, sau conspirații.

Urmărește-ne pe

Instagram
YouTube
Menu