Articol documentat din surse relevante
Toate informațiile prezentate în acest articol sunt atent documentate din surse de încredere. Echipa Misterio face permanent eforturi pentru a îmbunătăți și actualiza conținutul oferit cititorilor noștri.

Personalități misterioase ale secolului al XIX-lea. Cine a fost Madame Helena Petrovna Blavatsky?

Misterio

Autor: Misterio

Actualizat:

Dacă a existat vreo persoană în istoria parapsihologiei care să fi fost pe cât de controversată, pe atât de remarcabilă, această persoană trebuie să fi fost femeia care se autointitula Madame Helena Petrovna Blavatsky.

Această pagină poate conține linkuri spre produse/servicii. Este posibil ca Misterio să câștige un comision în urma vânzărilor efectuate prin aceste link-uri.

Personalități misterioase ale secolului al XIX-lea. Cine a fost Madame Helena Petrovna Blavatsky?

Scrierile, opiniile și predicțiile sale încă mai stârnesc dezbateri aprinse și uimire. Pentru mulți Madame Helena Petrovna Blavatsky este o persoană cu puternice capacități extrasenzoriale, un sol al culturii și poate chiar un profet.

Cum se întâmplă cu multe dintre personajele controversate ale istoriei, există persoane care încearcă să-i demaște incredibilele realizări și abilități, dar în fața dovezilor este foarte greu de crezut că nu avea puteri supranaturale autentice. 

Pe parcursul vieții sale, s-a scris și a scris ea însăși foarte multe despre sine, declanșând o adevărată revoluție în mentalitatea spirituală victoriană, care încă ne afectează.

Prima căsătorie și acuzații de adulter

Madame Helena Petrovna Blavatsky s-a născut în 1831 într-o familie aristocrată din Dnipropetrovsk, Ucraina. Tatăl său, de origine germană, era colonel în armata țaristă, iar mama sa, scriitoare de nuvele sub pseudonim, era înrudită cu familia imperială a Rusiei. 

Provenind dintr-o familie nobiliară, Helena Petrovna Blavatsky are mai multe guvernante, din diferite țări europene, astfel încât ajunge încă din copilărie să vorbească fluent franceza, engleza și germana, care îi vor fi extrem de folositoare în timpul călătoriilor de mai târziu. 

Îndrăgește lectura încă de mică și citește multe cărți despre ocultism, dar și despre francmasonerie și alte societăți secrete.

Primele relatări interesante despre Madame Helena Petrovna Blavatsky provin de la personalul și servitorii din casa părintească. Aceștia au povestit ce copil neobișnuit Helena Petrovna era și cum puneau pe seama ei puteri despre care se povestea în străvechile lor superstiții țărănești. 

Despre Helena Petrovna s-a spus ca ar fi fost un copil ciudat și agitat, cu tendinte de somnambulism, toane și dureri de cap, toate acestea fiind simptome resimtite de regulă de către persoanele care aveau viziuni sau comunicau cu alte lumi.

Citește și: Cel mai mare medium din istorie? Cine a fost Stephan Ossowiecki

Înainte de a împlini 18 ani, Helena Petrovna Blavatsky s-a căsătorit cu un bărbat mult mai în vârstă decât ea, dar s-a plictisit repede de el și a început o viață de aventuri și călătorii, lăsându-și în urmă familia și patria. 

Există mai multe versiuni ale poveștii vieții Helenei Petrovna, în special în legătură cu primii ani, mai puțin cunoscuți.

În această perioadă, se spune că ar fi avut un copil nelegitim și că ar fi fost amanta mai multor bărbați. Cu toate acestea, în ciuda acestui comportament, care era scandalos pentru acele vremuri, Helena Petrovna Blavatsky și-a câștigat totuși un renume și respectul în societate. 

Fără îndoială, i-au fost îngăduite aceste abateri datorită statutului său de persoană deosebită.

Madame Helena Petrovna Blavatsky și-a petrecut cea mai mare parte a vieții călătorind prin toată lumea, însușindu-și cu sârguință cultura și mentalitatea spirituală a diferitelor comunități umane. Printre țările și locurile vizitate se număra Canada, Mexic, Indiile de Vest, SUA, Japonia, Egipt, Tibet și India. 

Multe dintre abilitățile dobândite în timpul acestor călătorii de cunoaștere urmau să îi influențeze mai târziu viața. A lucrat un moment dat cu un circ și altă dată ca asistentă a unui medium care ținea ședințe de spiritism

Cu toate acestea, era de părere că munca alături de spiritualiștii din Orient a fost elementul care a influențat-o cel mai mult.

Helena Petrovna Blavatsky - Societăți oculte

Secrete oculte

Helena Petrovna Blavatsky povestea cum a petrecut câțiva ani atât în Tibet, precum și în India, învățând sub îndrumarea unor mari maeștri ai spiritismului. Spunea că fusese luată în grija mai multor „mahatma” și că devenise ucenica lor. 

Acești mari mistici au recunoscut abilitățile ei unice și i s-a acordat privilegiul nemaiîntâlnit de a avea acces la secrete oculte străvechi, rezervate numai inițiaților. Ea considera că abilitățile sale extraordinare de clarvăzătoare și medium aveau la origine aceste studii.

Călătoriile sale în Orient au construit un aspect extrem de important al vieții Helenei Petrovna din mai multe puncte de vedere, lăsându-ne ca moștenire o mulțime de cunoștințe, chiar și pentru vremurile noastre. Ea spune că își dobândise cele mai importante cunoștințe din întreaga viață din acele locuri.

Citește și: Ce sunt artele divinatorii? Istoria fascinantă a artelor divinatorii și a divinației

Având această învățătură spirituală la baza, ea a introdus pentru prima dată în lumea occidentală înțelepciunea și înțelegerea religiilor orientale, în special ideea de karmă, reîncarnare și puteri superioare nebănuite ale minții.

Întoarsă definitiv în Occident după terminarea uceniciei spirituale, Helena Petrovna Blavatsky a adus în discuție ideea de reîncarnare – concept complet necunoscut mentalității iudeo-creștine occidentale. 

A explicat credința sa în călătoria spirituală a sufletului prin mai multe corpuri materiale pentru a atinge perfecțiunea. Nu credea în reincarnarea oamenilor în animale, ci mai degrabă că sufletul omului ar evolua treptat, până când ar putea obține puteri supranaturale extraordinare.

Era de părere că în Tibet și în India ar fi existat câțiva asemenea supraoameni, aflați pe o treaptă înaltă a evoluției, care ar fi influențat destinul lumii. 

Se spune că paradisul mistic tibetan, Shambala, ar fi fost populat de asemenea ființe supranaturale luminate, care ar fi atins măreția după o serie de mai multe reîncarnări. 

Helena Petrovna Blavatsky considera că ei ar fi fost unicii posesori ai afabilei „înțelepciuni străvechi”, care și-ar fi avut originile în civilizații umane antice extrem de avansate. Ea susținea că oamenii luminați ar fi avut în grijă aceste cunoștințe și că le-ar fi folosit pentru binele umanității.

Madame Helena Petrovna Blavatsky - Mișcarea Teofizică

Înființarea Societății Teofizice

Învățăturile Helenei Petrovna au fost puternic influențate de aspecte ale filozofiilor tibetane și hinduse. 

Atât călugării tibetani, cât și yoghinii indieni încearcă să atingă o stare superioară a conștiinței prin intermediul antrenamentului consacrat și al efortului mental prin meditație. Mulți dintre acești călugări și yoghini sunt capabili de fapte supranaturale extraordinare, ca rezultat al puterii mistice pe care și-o cultivă.

Helena Petrovna avea să-și consolideze punctul de vedere asupra mentalității orientale și să îl combine cu propria înțelegere a misticismului, pentru a forma un sistem numit Mișcarea Teofizică

Acest sistem a fost conceput în 1875 împreună cu unii dintre adepții săi. În ziua de astăzi, învățăturile acestei mișcări sunt încă urmate de oameni din întreaga lume.

Iată cum descria Helena Petrovna Mișcarea Teofizică:

Scopul principal al Societății Teofizice este de a uni toate religiile, sectele și națiunile lumii, cu ajutorul unui sistem comun de valori etice, bazat pe o eternă diversitate.

Așa cum reiese din învățăturile sale, țelul Helenei Petrovna era armonia. Se pare că a fost cuprinsă de un fel de pasiune morală, dându-și seama de înțelepciunea caracteristică mentalității acestei doctrine pașnice străvechi. 

A înțeles că pentru a determina mai mulți oameni să se schimbe, ar trebui să răspândească aceste învățături cât mai mult. Nu încape îndoială că misiunea sa a avut de câștigat de pe urma renumelui pe care i-l aduseseră manifestările sale supranaturale.

Helena Petrovna Blavatsky ar fi avut abilități incredibile

În cadrul unora dintre demonstrațiile sale, se spune că ar fi materializat obiecte precum o ceașcă și o farfurioară. În alte dați, a făcut să apară cuvinte scrise, despre care se spune că proveneau din lumea spiritelor. Demonstrațiile sale erau de natură variată, ceea ce pare să dovedească multitudinea abilităților și puterilor sale. 

Se mai spune că Helena Petrovna putea să comunice cu maeștrii săi din îndepărtatul Orient prin intermediul unui fel de telepatie spirituală. La un moment dat, a povestit cum avusese viziuni cu un hindus înalt, care chiar s-a materializat în fața ei în Hyde Park, iar apoi i-a devenit mentor spiritual și învățător. 

Asemenea afirmații erau obișnuite din partea Helenei Petrovna Blavatsky, căreia îi plăcea să apară cât mai misterioasă pentru a-și susține cauza.

Citește și: Mediumi celebri – Abilitățile uimitoare ale lui Eileen Garrett

Unele dintre aceste afirmații au fost dezmințite de către sceptici și catalogate ca înșelătorii și înscenări, având în vedere faptul că ar fi putut învăța unele „trucuri magice” de la artiștii de circ cu care lucrase. Totuși, există și alte dovezi ale abilităților sale care nu pot fi respinse așa de ușor. 

De exemplu, scrierile sale conțineau noi explicații ale istoriei universale care difereau considerabil față de opinia generală și preziceri ale viitorului care par a avea un sâmbure de adevăr. Deși pe atunci păreau ciudate, multe dintre profețiile sale s-au dovedit a fi adevărate, ceea ce conferă puterilor sale multă credibilitate.

Helena Petrovna Blavatsky le explica spectatorilor săi din epoca victoriană că mare parte din „înțelepciunea străveche” predată de învățătorii săi din Orient provenea de fapt din marile civilizații ale trecutului, precum Atlantida.

A menționat orașul pierdut Atlantida, în 1877, în cartea Isis dezvăluită, care s-a epuizat chiar în ziua apariției. 

Următorii zece ani, în lumea epocii victoriene s-a vorbit doar despre misterul Atlantidei, iar unii scriitori și gânditori precum Ignatius Donnelly au atacat subiectul cu mare curiozitate intelectuală.

Chiar și în zilele noastre, unii oameni de știință și exploratori încă mai caută dovezi ale existenței acestei culturi pierdute.

Doctrina secretă

În 1888, Madame Helena Petrovna Blavatsky a expus toate acestea și mai amănunțit în următoarea lucrare, Doctrina secretă. În această carte, ea demonstrează o cunoaștere aprofundată a fundului oceanului, descriind detalii inaccesibile științei acelor vremuri. 

În mod remarcabil, a afirmat că Dorsala Atlantică, recent descoperită, se continuă pe sub Africa, până în Oceanul Indian. Acest lucru a fost dovedit ulterior, dorsala fiind marginea unei plăci tectonice. 

Ceea ce face această afirmație atât de extraordinară este faptul că, pe atunci, nici nu se bănuia existența plăcilor tectonice și nici nu existau mijloace prin care să se verifice acest lucru. Progresele tehnologice recente au demonstrat geniul Helenei Petrovna.

Deși aceste informații nu par să aibă legătura cu celelalte învățături ale sale, despre teozofie, au de fapt relevanță pentru perspectiva sa generala asupra lumii. 

Tot ceea ce a învățat de la maeștrii din India și Tibet făcea parte dintr-un tezaur de cunoștințe arhaice, pe care ea le numea „marile secrete străvechi”, care proveneau din civilizațiile pierdute, precum Atlantida sau Lemuria și care fuseseră păstrate timp de milenii întregi. 

Numai inițiații aveau acces la aceste învățături, Helena Petrovna Blavatsky spunea că însuși filosoful Platon a fost membru al acestei societăți secrete de inițiați, aflând astfel despre existența Atlantidei.

Profeții despre sfârșitul lumii

Profeții despre sfârșitul lumii

Profețiile Helenei Petrovna despre dezastrele care se vor abate asupra civilizației noastre îi înspăimântă pe cititori: 

Sfârșitul lumii se va întâmpla așa cum s-a întâmplat în Atlantida acum 11.000 de ani… în locul Atlantidei, toată Anglia și unele părți ale coastei de nord-vest europene se vor scufunda în ocean, iar regiunea de sub ape a Insulelor Azore și Insula lui Poseidon se vor ridica din nou la suprafață.

Deși de-a lungul istoriei s-au făcut foarte multe preziceri despre sfârșitul lumii, atunci când acestea vin de la o persoana atât de convingătoare ca Helena Petrovna Blavatsky, sunt greu de ignorat. Cu atât mai mult, revelațiile și descoperirile științifice din domeniile climatologiei și meteorologiei au demonstrat că afirmațiile sale sunt plauzibile.

În prezent, clima globală se încălzește mai repede decât oricând. Dacă s-ar topi în totalitate calotele polare, consecințele ar fi catastrofale pentru întreaga lume. 

Nivelul oceanului planetar s-ar înălța cu câțiva metri, iar ținuturile joase, precum Anglia sau Olanda, ar fi inundate, ceea ce ar însemna că profeția se va adeveri.

Prezicerile Helenei Petrovna în legătură cu Insulele Azore au, de asemenea, posibilitatea de a deveni realitate. Arhipelagul este o zonă destul de dinamică din punct de vedere geologic, cu o activitate vulcanică și tectonică intensă. 

Citește și: Stelele din Aksum, urme ale unei civilizații fabuloase?

Deși nu putem afirma cu certitudine că Helena Petrovna Blavatsky are dreptate – sau că uscatul se va ridica deasupra apelor – ea a reușit să aleagă una dintre zonele din lume unde evenimentul are cele mai multe șanse să se producă. 

Este improbabil ca ea să fi putut deduce toate acestea în mod științific în acele vremuri, deci trebuie să presupunem că a aflat informațiile acestea dintr-o sursă supranaturală.

Încă o data, ne aflăm în fața unui mister care constă în cunoștințe avansate deținute în mod inexplicabil de cineva. Atunci când unele civilizații, triburi sau chiar persoane cunosc informații care sunt cu mult înaintea științei vremurilor în care trăiesc, se pun întrebări serioase referitoare la originea lor.

Această situație devine și mai enigmatică atunci când persoanele respective susțin că informațiile provin dintr-o perioadă în care nici nu se crede că ar fi existat vreo civilizație. Cum ar putea fi cunoscute lucrurile acestea fără să fi existat în trecut o cultură evoluată precum Atlantida?

O viață remarcabilă

Se cunosc atâtea despre viața și realizările Helenei Petrovna Blavatsky, atât încât pare imposibil să dăm un răspuns complet. 

Totuși, există un sâmbure de adevăr în majoritatea afirmațiilor sale. Căutarea pașnică a meditației și a evoluției spirituale practicată în Tibet încă îi uimește pe cei din Occident, la fel ca pe spectatorii din anii 1800 ai Helenei Petrovna Blavatsky. 

Prezicerile științifice despre viitor par să dea dreptate profețiilor sale sumbre, iar multe dintre afirmațiile sale s-au dovedit adevărate după moartea sa, făcându-ne să ne întrebăm cum de cunoscuse asemenea detalii. 

În lipsa unor explicații potrivite, trebuie să recunoaștem că știa aceste „secrete străvechi” și ca a fost unul dintre personajele cele mai uluitoare și misterioase ale istoriei recente.

La Misterio folosim doar surse de încredere în documentarea articolelor noastre. Astfel de surse relevante includ documente autentice, articole din ziare și reviste, autori consacrați, sau site-uri web reputabile.

  • Rupert Matthews, Paul Roland și Karen Farrington - Enciclopedia Paranormalului - O cercetare asupra forțelor inexplicabile care ne influențează lumea. Publicat la Editura Corint, 2009.
  • Helena Blavatsky - wikipedia.org. [Sursă]
  • Maria Carlson - No Religion Higher Than Truth: A History of the Theosophical Movement in Russia. Lucrare publicată în 2015.
  • Who Is Helena Petrovna Blavatsky? A Sketch of Her Life and Work - blavatskyarchives.com. [Sursă]
  • Theosophy is a fragment of the ancient, once universal, wisdom teaching - blavatsky.net. [Sursă]