Mistere

Categoria Mistere cuprinde câteva subcategorii relevante pentru acest topic: Artefacte, Civilizații antice, Enigme arhitecturale și Mistere moderne.

Există o sumedenie de mistere antice fascinante care încă bulversează comunitatea științifică și care incită imaginația celor pasionați de vechile civilizații care au influențat istoria omenirii. În pofida mijloacelor și tehnicilor moderne de cercetare, ne vedem nevoiți să acceptăm că anumite secrete se lasă greu explicate și nenumărate întrebări continuă să-și aștepte răspunsurile. Aceasta este cea mai formidabilă demonstrație a tăriei misterului. 

Lupta omului cu neînțelesul, cu necunoscutul, este o luptă grea, poate asemenea sarcinii imposibile a lui Sisif. Fiecare răspuns naște, la rândul său, și mai multe întrebări. 

Varianta general acceptată este cea a evoluției care ne explică că omul modern a evoluat, de-a lungul a sute de mii de ani, din rândul maimuțelor. Evoluția este una continuă, caracterizată de numeroase etape evolutive care au permis omului primitiv să înainteze, gradual, către stadii tot mai avansate de civilizație. 

Primele forme de agricultură ar fi apărut acum aproximativ 10.000 de ani. Primele texte scrise ar fi apărut acum 6-7.000 de ani. Iar prelucrarea metalelor ar fi devenit o îndeletnicire obișnuită acum 5-6.000 de ani. Însă toate aceste date sunt aproximative. 

Istoricii întâmpină mari dificultăți în a afla cu exactitate aspecte din viața unor mari personalități care au influențat istoria și care au trăit nu mai departe de acum câteva sute de ani. Dovezi arheologice recente par să contrazică, de asemenea, linia temporară general acceptată. Descoperirea unui întreg oraș antic în Turcia, sub ceea ce arheologii credeau a fi unul dintre cele mai vechi așezăminte umane, pare să contrazică tot ceea ce știam despre istoria lumii. 

Astfel, apar tot mai multe voci care afirmă că sumerienii nu a fost prima civilizație care să cunoscă tainele scrisului. Alții cred că impunătoarele piramide egiptene, alături de enigmaticul sfinx, ar fi, în realitate, cu mii de ani mai vechi decât s-a crezut inițial. 

Noi obiecte stranii, artefacte și structuri misterioase despre care arheologii spun că „nu ar fi trebuit să existe pe baza a ceea ce știm despre istoria omenirii” sunt descoperite tot mai des. Iar datările lor indică o vechime de zeci de mii, de sute de mii, sau chiar de milioane de ani!

Însă termenul artefacte nu se referă doar la obiectele vechi cu valoare istorică inestimabilă, ci și la obiecte mai puțin cunoscute denumite de experți Out of Place Artifacts (OOPARTS). Acestea sunt obiecte misterioase care n-ar fi trebuit să fie acolo unde au fost găsite, artefacte aflate în afara contextului istoric.

Astfel de obiecte din timpuri străvechi au fost descoperite peste tot în lume și au fost datate în perioade în care, conform istoriei și antropologiei contemporane, specia umană fie nu exista, fie era considerată mult prea primitivă pentru a fi capabilă să realizeze astfel de obiecte.

Introduse ca și concept de criptozoologul și naturalistul de origine americană Ivan T. Sanderson, aceste artefacte ciudate continuă să fascineze și să ridice multe semne de întrebare. În cercurile științifice se discută cu mare prudență și reținere despre astfel de artefacte.

Iar cei care susțin ideea de Out of Place Artifacts sunt adesea catalogați drept propovăduitori ai unor idei fanteziste care îmbină creaționismul cu vizitarea Pământului de civilizații extraterestre, ciclicitatea civilizațiilor, extratereștrii antici (astronauții antici), călătorii în timp, sau universuri paralele.

Recunoașterea acestor artefacte înseamnă admiterea unei istorii alternative. Astfel, oamenii din paleolitic ar fi deținut cunoștințe avansate de geometrie, topografie, arhitectură, cartografie și prelucrarea materialelor. 

S-ar mai admite, de exemplu, că civilizația umană este mult mai veche decât se crede în prezent. Potrivit majorității experților, oamenii au apărut pe Pământ în forma actuală în urmă cu aproximativ 200.000 de ani. Atunci cum se poate explica existența unor artefacte care au fost datate, folosind aceleași tehnici și proceduri recunoscute, ca având o vechime de milioane de ani?

... Mai mult

Artefacte

Lancea Destinului – Unde se află acum Lancea Sfântă care a străpuns trupul lui Isus pe cruce?

Lancea Destinului – Unde se află acum Lancea Sfântă care a străpuns trupul lui Isus pe cruce?

Lancea Destinului, cunoscută și ca Lancea Sfântă (eng. „Holy Lance” sau „Spear of Destiny”), este, în tradiția creștină, sulița cu care sold

OOPARTS (Out of Place Artifacts) – Misterul artefactelor din altă lume

OOPARTS (Out of Place Artifacts) – Misterul artefactelor din altă lume

OOPARTS este o abreviere a expresiei Out of Place Artifacts, adică „artefacte nelalocul lor”, artefacte care n-ar fi trebuit să fie acolo un

Mistere biblice – 3 motive pentru care arca lui Noe nu a existat în realitate

Mistere biblice – 3 motive pentru care arca lui Noe nu a existat în realitate

În Vechiului Testament se vorbește despre Noe, cel de-al zecelea patriarh biblic după Adam, care la vârsta de 600 de ani a primit o misiune

Misterul celor 13 cranii de cristal mayașe. Artefacte extraterestre sau o banală farsă arheologică?

Misterul celor 13 cranii de cristal mayașe. Artefacte extraterestre sau o banală farsă arheologică?

Cel puțin 10 cranii de cristal misterioase au fost descoperite în Mexic și America Centrală, vechimea acestora variind de la câteva sute la

Civilizații Antice

Mari mistere antice – Liniile Nazca. Mesaje către vizitatori din spațiu?

Mari mistere antice – Liniile Nazca. Mesaje către vizitatori din spațiu?

Erich von Däniken spunea despre liniile Nazca din Peru că stau mărturie ale prezenței extraterestre. Alţii credeau că sunt doar nişte iluzii

Teorie șocantă – Explozii nucleare în antichitate. Au intervenit zeii în cursul normal al istoriei?

Teorie șocantă – Explozii nucleare în antichitate. Au intervenit zeii în cursul normal al istoriei?

Una dintre cele mai șocante teorii ale paleostronauticii este reprezentată de misterioasele explozii nucleare din antichitate. Recunoașterea

Mari mistere antice – Civilizația sumeriană

Mari mistere antice – Civilizația sumeriană

Civilizația sumeriană este, fără doar și poate, una dintre cele mai vechi și mai învăluite în mister civilizații din toate câte au existat.

Enigme Arhitecturale

Marea Piramidă a lui Keops de la Gizeh. Un mister neelucidat

Marea Piramidă a lui Keops de la Gizeh. Un mister neelucidat

Probabil că în jurul niciunui alt monument nu există atât mister ca în cazul marilor piramide din Egipt. Deși asemenea edificii se găsesc în

Statuile Monolitice  – Misterul de pe Insula Paștelui. Cine a fost Dumnezeul alb?

Statuile Monolitice – Misterul de pe Insula Paștelui. Cine a fost Dumnezeul alb?

Au fost oare uriașii abandonaţi pe Insula Paştelui de către zei? De ce se cultiva bumbac, când războiul de ţesut nu era cunoscut? Misterul D

Istorie și Cultură

Învață alfabetul grecesc – totul despre caracterele, numerele și literele grecești

Învață alfabetul grecesc – totul despre caracterele, numerele și literele grecești

Alfabetul grecesc a fost folosit încă din anul 900 î.Hr. și este primul sistem de scriere care folosește simboluri separate pentru vocale și