ȘtiințăMisterele Terrei

Misterul pietrelor mișcătoare din Valea Morții

No Comments

Valea Morții (engleză „Death Valley”) este cea mai joasă, aridă și fierbinte depresiune intramontană din California meridională (Statele Unite). Depresiunea este situată la sud-est de lanțul montan Sierra Nevada, în Parcul Național Death Valley, între culmile Amargosa și Panamint din sudul Podișului Marelui Bazin, fiind parte a deșertului Mojave.

Valea Morții este locul în care trăiesc ultimele triburi de amerindieni „Timbisha”, o populație cunoscută în trecut drept „Panamint Shoshone.” Valea Morții este căminul lor de peste 1.000 de ani. Băștinașii numesc valea „Tümpisa”, în traducere „roci vopsite”. Numele se referă la vopseaua ocru roșu, care se prepară dintr-un tip de lut găsit în vale. 

Însă pe lângă o bogată moștenire culturală, Parcul Național Death Valley este cunoscut și datorită unui fenomen extrem de ciudat care are loc aici: Misterul Pietrelor Mișcătoare („Sailing Stones Phenomenon”). 

În zona numită Racetrack Playa, rocile de diferite dimensiuni se mișcă încet și lasă urme lungi pe solul din valea netedă. Fenomenul este unul straniu și are loc fără intervenția vreo unui factor extern, fie el uman sau animal. Fenomenul pietrelor mișcătoare este cu atât mai surprinzător cu cât unele roci sunt masive, cântărind peste 270 de kilograme.

Urmele lăsate de pietrele mișcătoare variază în lungime (de la câțiva metri pana la câteva zeci de metri), lățime (între 10 și 30 de centimetri) și adâncime (de la doi centimetri și pana la 10-15 centimetri). Pietrele cu bază rugoasă lasă în urmă șanțuri rectilinii striate, în timp ce pietrele netede își schimbă direcția, mergând adesea în zig-zag.

Până de curând s-a crezut că straniul fenomen are loc o dată la doi sau trei ani, iar majoritatea urmelor sunt realizate în trei sau patru ani. Însă ultimele cercetări aveau să descopere că fenomenul este, în realitate, mult mai rar. 

Misterul pietrelor mișcătoare din Valea Morții
Unele roci se deplasează în linie dreaptă, altele în zig-zag

Misterul pietrelor mișcătoare din Valea Morții – O serie de teorii

Mai multe teorii au fost lansate în încercarea de a explica misterul pietrelor mișcătoare din Valea Morții. Bineînțeles, nu lipsesc teoriile conform cărora mișcarea pietrelor este rezultatul intervenției extratereștrilor. Unii au avansat ipoteza existentei unor câmpuri magnetice care, cumva, se manifestă asupra rocilor determinându-le mișcarea ciudata. Există și categoria scepticilor care nu văd în acest fenomen decât o mare farsă.

Cu toate acestea, oamenii de știință au studiat misterul pietrelor mișcătoare din Valea Morții dintr-o altă perspectivă – perspectiva științifică. Cercetătorii cred că o combinație rară de factori naturali este responsabilă de deplasarea rocilor.  

Așa cum se știe, Valea Morții este un loc al fenomenelor naturale extreme. Vara este extrem de secetoasă și fierbinte în timp ce iarna temperaturile scad până la -30 grade Celsius iar un strat subțire de gheață se formează deasupra solului neted. 

O teorie sugerează ca vânturile puternice – care în anotimpul rece pot cu ușurință să depășească viteza de 150 km/oră – împing practic rocile pe stratul subțire de gheață. O altă teorie sugerează ca fenomenul de îngheț-dezgheț al solului contribuie la mișcarea pietrelor, acestea fiind împinse încet de cristalele de gheață care se formează în mod constant.

Combinația corectă de fenomene naturale care ar putea facilita mișcarea rocilor apare extrem de rar. Atât de rar încât pot trece zeci de ani fără ca pietrele să-și schimbe poziția, nici măcar cu câțiva centimetri.

Experimentul Norris
Mișcarea rocilor este determinată de o serie de fenomene naturale unice

Experimentul Norris lămurește misterul pietrelor mișcătoare

În anul 2012, Richard și James Norris, împreună cu o echipă de cercetători, au instalat în Valea Morții o stație meteo complexă, camere video performante și au montat senzori GPS pe roci. Denumită sugestiv „The Slithering Stones Project,” cercetarea lor era practic prima încercare concretă de a determina ce anume cauzează ciudatul fenomen al pietrelor mișcătoare din Valea Morții.

Studiul a debutat cu un eșec și nimic interesant nu fost observat în 2012. Primele date concrete aveau să vină abia la sfârșitul lui 2013, după o perioadă de ploi și ninsori abundente în timpul cărora întreaga vale a fost acoperită de un lac superficial. Rocile s-au deplasat pe 4, 20, 21 decembrie 2013, iar apoi din nou pe 9 ianuarie 2014. Toate mișcările au fost înregistrate de către camerele video și de senzorii GPS.

Echipa de cercetători a observat și înregistrat condițiile propice pentru ca acest fenomen să aibă loc. Astfel, lacul îngheța complet în timpul nopții. Ziua, când temperatura creștea, gheața de la suprafață se topea formând o pojghiță alunecoasă. Curenții de aer duceau la formarea de mici valuri pe suprafața lacului care, la rândul lor, angrenau mișcarea cristalelor de gheață.

Prinse în gheață, rocile au început să se miște și ele. În ziua de 20 decembrie 2013, peste 60 de roci s-au deplasat, unele cu câțiva centimetri, altele cu zeci de metri. Mai mult decât atât, în perioada decembrie 2013 – ianuarie 2014 una dintre roci s-a deplasat cu aproximativ 400 de metri.

Datele adunate de Richard și James Norris au fost suficiente pentru a furniza un răspuns clar pentru fenomenul pietrelor mișcătoare din Valea Morții.

Condițiile ideale pentru apariția fenomenului pietrelor mișcătoare din Valea Morții

Echipa condusă de Richard și James Norris a observat o combinație rară de fenomene naturale care a avut ca rezultat deplasarea rocilor din Racetrack Playa.

  • O combinație de ploi și ninsori care au condus la apariția unui lac superficial în Racetrack Playa;
  • Temperaturi foarte scăzute pe parcursul nopților care au determinat înghețarea lacului proaspăt format;
  • Temperaturi peste 0 grade Celsius în timpul zilei care au dus la topirea unui strat de 3-6 mm de gheață;
  • Curenți de aer ce au facilitat „alunecarea” cristalelor de gheață spre mal.

Se pare ca extratereștrii, spiridușii de deșert, sau câmpurile magnetice ciudate nu au nimic de-a face cu fenomenul pietrelor mișcătoare din Valea Morții. Deși adevărul este mult mai banal decât multi sperau să fie, este totuși fascinant cum cristale minuscule de gheață pot muta roci de sute de kilograme. Misterul pietrelor mișcătoare din Valea Morții ne oferă o dovadă în plus a forței naturii.


Surse

  1. Richard D. Norris, James M. Norris, Ralph D. Lorenz, Jib Ray și Brian Jackson – „Sliding Rocks on Racetrack Playa, Death Valley National Park: First Observation of Rocks in Motion.” Text preluat la data de 14 iulie 2019.
  2. The Racetrack” – National Park Service. Text preluat la data de 14 iulie 2019.
  3. „The Slithering Stones Research Initiative” – YouTube. Publicat la data de 27 august 2014.
Mistere Antice – Megaliții. Teorii controversate și ipoteze șocante
Păpușa Robert – Povestea adevărată a celei mai îngrozitoare păpuși bântuite din lume

Populare

Paranormal

Mistere Antice

Folclor

X-Files

Spiritualitate

Știință

Diverse

Despre noi

În spatele Misterio se găsește o echipă tânără, dinamică și unită de aceeași pasiune arzătoare pentru paranormal, mistere antice, enigme arhitecturale, fenomene inexplicabile, știință de frontieră, legende urbane, mituri, sau conspirații.

Urmărește-ne pe

Instagram
YouTube

Articole Similare

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed

Menu