Mitologie

Categoria Mitologie cuprinde câteva subcategorii relevante pentru acest topic: Zeități, Mituri și legende, Eroi și Ființe fabuloase.

Termenul mitologie caracterizează un ansamblu relativ coerent de mituri, întâmplări care descriu o anumită religie sau un sistem de valori. Termenul își are originile în greaca veche, luând naștere din fuziunea cuvintelor mythos („poveste” sau „legendă”) și logos („cuvânt”).

În general, miturile sunt opere literare narative tradiționale care au rolul de a explica diferite fenomene ale naturii, originea omului și a animalelor, etc. Astfel, miturile implică prezența unui element sacru, a unor zeități, a unor forțe fabuloase, supraomenești. Miturile se suprapun adeseori cu legendele, diferențele dintre acestea fiind că legendele au un sâmbure de adevăr, în timp ce miturile sunt complet imaginare.

Eventual, termenul mitologie poate include totalitatea miturilor dintr-o cultură sau o religie (mitologia greacă, mitologia egipteană, sau mitologia nordică) sau o știință care se ocupă cu reconstruirea, studiul și interpretarea miturilor.

Fiecare civilizație de pe glob are o mitologie proprie asta deși există multe elemente comune între marile mitologii (greacă, etruscă, egipteană, nordică, traco-dacă, persană, celtică, romană, sumeriană, hindusă, tibetană, etc.). 

Ca și concept, mitologiile sunt sisteme generale elaborate din stadiul culturii primitive cu scopul de a oferi explicații pentru anumite evenimente sau fenomene naturale. Apariția civilizației tehnice timpurii și a formelor ei de gândire teoretică a contribuit în mod semnificativ la dispariția miturilor și la absorbirea și integrarea lor în religie. 

Cu toate acestea, majoritatea mitologiilor primitive, arhaice, sau antice, care au inclus concepțiile din perioada formativă a miturilor, au ajuns să fie cunoscute și astăzi. Acest lucru s-a datorat tehnologiei care a permis generațiilor mai recente să transcrie și să conserve miturile sub formă de transcripții literare.

Astfel de exemple sunt Epopeea lui Homer, Theogonia lui Hesiod, Avesta, Mahābhārata, Kojiki, Biblia, Popol Vuh, Huainan Zi a lui Liu An, Kalevala, Edda Veche, Veda și Ciclul Upanișad.

... Mai mult

Mituri și Legende

Zeități

Zeii Olimpului – Legenda lui Hefaistos, zeul focului și fierarul divin

Zeii Olimpului – Legenda lui Hefaistos, zeul focului și fierarul divin

Hefaistos este unul dintre cei mai importanți zei ai Panteonului grecesc. Hefaistos este zeul focului, al sculptorilor și artizanilor, al me

Totul despre Hermes (Mercur), mesagerul zeilor și protectorul hoților

Totul despre Hermes (Mercur), mesagerul zeilor și protectorul hoților

Hermes este unul dintre cei mai cunoscuți Olimpieni, fiul lui Zeus și al zeiței Maia și cel de-al doilea cel mai tânăr dintre zeii olimpici.

Totul despre Hades, zeul grec al Infernului

Totul despre Hades, zeul grec al Infernului

Hades este zeul grec al Infernului, sălășluind în împărăția subterană a celor morți, pe care o conduce alături de soția sa, Persefona. În de