Menținute de cele aproximativ 2.000 de furtuni care, conform Agenției Spațiale Americane (NASA), ne lovesc planeta în fiecare moment, undele Schumann se propagă în valuri electromagnetice care urcă până la aproximativ 100 de km, în partea inferioară a ionosferei.
Aceste unde se mențin la altitudini foarte mari datorită conductivității electrice din ionosferă care conține ioni încărcați electric, care sunt separați de radiația solară de atomii neutri de gaz, după cum explică Interesting Engineering. Acest fenomen permite ionosferei să capteze unde electromagnetice.
Valuri de radiație electromagnetică
Rezonanța Schumann înconjoară Pământul, cu niște „valuri ritmice”. Aceste unde au ajutat la studiul mediul electric, a vremii și a anotimpurilor planetei.
Asemenea unui râu, undele electromagnetice „curg” în valuri în jurul planetei, valuri ce rezonează unele cu altele amplificând semnalul inițial.
Undele, descoperite pentru prima dată în anul 1952, au fost numite după fizicianul de origine germană Winfried Otto Schumann (20 mai 1888 – 22 septembrie 1974), în onoarea cercetărilor sale fundamentale despre rezonanțe globale.
Măsurate pentru prima dată la începutul anilor 1960, undele de frecvență foarte joasă (cu baza la 7,83 Hz) oscilează între energie mai mare și mai mică. În mod particular, frecvența de 7,83 Hz este cunoscută ca „murmurul Pământului” sau „ritmul inimii Pământului”.
Armonice progresiv mai slabe au fost măsurate la aproximativ 14,3, 20,8, 27,3 și 33,8 Hz.
Rezonanța fluctuează în funcție de variațiile ionosferei, intensitatea radiației solare jucând un rol major. Noaptea, de exemplu, acea parte a ionosferei devine mai subțire.
Zonele cu fronturi de furtună frecvente din Asia, Africa și America de Sud, unde instabilitățile atmosferice sunt sezoniere și afectate de ciclul noapte-zi, influențează, de asemenea, intensitatea undelor.
Rezonanța Schumann și conștiința umană
Undele de radiație electromagnetică sunt intens studiate pentru impactul lor asupra oamenilor. De exemplu, un studiu din 2006 a concluzionat că frecvența de 7,83 Hz poate influența anumite unde cerebrale.
Într-o altă cercetare, de această dată din 2016, un grup de oameni de știință de la Behavioral Neuroscience Laboratory al Universității Laurentian din Canada a descoperit „o coerență în timp real între variațiile spectrelor Schumann și unele activități ale creierului la frecvențe cuprinse între 6 Hz și 16 Hz”.
Autorii studiului au analizat 238 de măsurători diferite de la 184 de indivizi pe o perioadă de 42 de luni, demonstrând „asemănări neașteptate în modelele spectrale și forțele câmpurilor electromagnetice generate de creierul uman și spațiul Pământ-ionosferă”.
Potrivit altor cercetători, rezonanța Schumann la frecvența de 7,83 Hz este, de asemenea, legată de stările de hipnoză, meditație și chiar de secretarea hormonilor umani de creștere. Însă, în acest moment, nu există suficiente dovezi științifice care să demonstreze aceste conexiuni.
Poate oare organismul uman să fie cu adevărat afectat de frecvențele electromagnetice generate de loviturile neîncetate ale fulgerelor pe glob?
Citește și: Ce este și cum se măsoară rezonanţa Schumann? Posibile explicații științifice pentru un fenomen bizar
Cu siguranță, unele dintre teorii se pot încadra, cu ușurință, în zona științelor de frontieră. Unii cred cu tărie că o creștere a frecvenței rezonanței poate influența comportamentul oamenilor și a animalelor.
Există și teorii conform cărora conștiința umană colectivă poate afecta, la rândul ei, rezonanța Schumann.
Urmând această logică, o sursă de stres global care produce tensiune la nivel mondial (pandemia de COV-19, o nouă criză financiară sau izbucnirea unui al Treilea Război Mondial) ar putea schimba, în mod dramatic, frecvențele rezonanțelor Schumann.
Unii merg până într-acolo încât susțin că dispariția bruscă a dinozaurilor, acum mai bine de 65 de milioane de ani, a fost cauzată de o schimbare drastică a frecvenței undelor Schumann, după ce un meteorit uriaș a lovit Pământul.
Impactul devastator ar fi produs un val de unde sonore nemaiîntâlnit care a perturbat „ritmul natural al planetei” și aproape că a cauzat dispariția vieții pe Terra.
Rezonanța Schumann și sănătatea
Este adevărat că rezonanța Schumann îți poate afecta sănătatea iar frecvența de 7,84 Hz poate influența comportamentul uman?
Unii oameni de știință cred că frecvențele produse de fulgere pot influența undele cerebrale, hipnoza și meditația. Există studii care susțin acest lucru, însă o cercetare suplimentară a fenomenului este, în continuare, necesară.
Vindecarea și regenerarea celulară
Susținătorii teoriilor conform cărora rezonanța Schumann este strâns legată de existența vieții pe Terra, cred că frecvența de 7,83 Hz nu este o simplă coincidență. Undele cerebrale Alfa și Theta produse de creierul uman funcționează pe aceeași frecvență.
Alfa și Theta sunt adesea corelate cu stările de relaxare sau perioadele de somn adânc (somn REM), iar aceste stări de relaxare profundă sunt necesare deoarece în timpul somnului are loc procesul de vindecare și regenerare celulară.
Astfel, unele studii par să sugereze că anumite dezechilibre se produc în momentul în care undele noastre bioelectromagnetice nu sunt în armonie cu frecvența electromagnetică a Pământului.
Nu este surprinzător faptul că oamenii din zilele noastre, în special locuitorii marilor orașele, sunt predispuși stărilor de anxietate, stres sau depresie. Trăim într-o eră a tehnologiei, cu lungimi de undă superficiale care perturbă frecvența naturală a Pământului.
Câmpurile electromagnetice generate de sistemele de alimentare cu energie, telecomunicații, aparate, computere și alte asemenea tehnologii sunt extrem de puternice și, în unele cazuri, au fost asociate cu o incidență crescută a cancerului sau a bolilor de inimă.
Unele studii arată că expunerea îndelungată la câmpuri electromagnetice puternice a crescut semnificativ incidența sau riscul bolilor mai sus menționate.
În schimb, prin acordarea la 7,83 Hz, frecvența magnetică a planetei, oamenii experimentează beneficii precum îmbunătățirea capacității de învățare, o memorie mai bună, încetinirea procesului de îmbătrânire, un mai bun echilibru emoțional și toleranță crescută la stres.
O serie de experimente au analizat comportamentul indivizilor dintr-un mediu controlat în care frecvențele de tip Schumann au fost blocate prin utilizarea unor frecvențe artificiale.
Subiecții au raportat diverse probleme de sănătate, inclusiv migrene, stări de amețeală, energie scăzută și suferință emoțională.
Conexiunea fizico-psihologică
Activitatea undelor cerebrale variază în funcție de activitatea persoanei și, prin urmare, doar anumite frecvențe sunt „produse” la un moment dat. Natura spectrului se poate modifica și în funcție de activitatea fizică și mentală.
Studiile asupra creierului uman au arătat că undele Alfa sunt dominante atunci când o persoană se află într-o stare de odihnă profundă (somn REM). Însă, dacă un anestezic este introdus în organism, frecvența undelor cerebrale se modifică de la semnalele Alfa de 10 Hz la semnale cu frecvențe predominante între 7 și 8 Hz.
Pornind de la această descoperire, susținătorii beneficiilor undelor Schumann văd în această transformare o dovadă clară a faptului că rezonanța Schumann există pe Pământ de miliarde de ani și este strâns legată de „ritmul natural al planetei” care influențează viața pe Terra.
Citește și: Pietrele mișcătoare din Valea Morții. Primele explicații științifice pentru un mister de secole
La o frecvență de aproximativ 10 Hz, formele de viață primitive de pe planeta noastră intră într-o stare de repaus. În schimb, creierul uman prezintă o activitate crescută în jurul valorii de 26 Hz, care este aproape de-al patrulea mod al frecvenței de rezonanță Schumann.
Întrebarea este, ar putea speciile biologice să folosească acest câmp natural pentru a-și antrena propriile sisteme?
Sincronizarea cu ritmul Pământului
Dintre numeroasele efecte neliniare din natură, sincronizarea este fenomenul cel mai frecvent observat. Prin definiție, sincronizarea este o relație între două obiecte care oscilează în timp.
Christiaan Huygens, primul care a descoperit efectul sincronizării încă din secolul al XVII-lea, a observat că ceasurile cu pendul agățate de un suport articulat intră în cele din urmă într-o stare de sincronizare a mișcărilor; adică vibraţiile pendulelor lor încep să coincidă.
În sistemele biologice, sincronizarea poate fi prezentă
Fenomenul este prezent și în sistemele biologice, atât la nivel microscopic în populațiile de celule, între neuroni, dar și în rețelele neuronale mari. De asemenea, sincronizarea apare și în dinamica dezvoltării cardio-respiratorii umane și chiar în comportamentul colectiv al organismelor individuale.
Pe această bază, oamenii de știință au speculat că în timpul evoluției, sistemele biologice ar fi putut fi sincronizate în fază cu câmpurile electrice ale atmosferei, determinate de rezonanțe Schumann.
În timpul evoluției, în special în stadiile sale incipiente, rezonanța Schumann a fost singurul câmp electromagnetic constant disponibil pentru o astfel de sincronizare. Organismele vii locuiesc pe Pământ de milioane de ani și au evoluat sub influența forțelor externe, cum ar fi rezonanța Schumann.
În consecință, este posibil ca aceste forțe externe să fi influențat însuși procesul de evoluție într-un fel sau altul. De pildă, putem spune că aceste unde electromagnetice de tip Schumann acționează ca un înveliș protector al celulelor aflate în stare de agitație.
Se crede că fiecare celulă din corpul nostru conține „vibrația vieții”. Fiecare vietate de pe Pământ vibrează la o anumită frecvență, care poate fi măsurată în herți.
Interacțiunea cu semenii poate influența „vibrația de bază”, emoțiile sunt activate și frecvențele se schimbă.
Orice gând uman este încărcat de emoție, iar această emoție creează vibrații de o anumită frecvență. Mulți oameni de știință și filozofi consideră că schimbul de informații în întregul Univers are loc prin limbajul uniform existent în natură, și anume energia vibrațiilor.
Citește și: Teoria Pământului gol la interior. Există o lume diferită în interiorul Terrei?
David R. Hawkins, o autoritate recunoscută în domeniile cercetării conștiinței și spiritualității, a dezvoltat un sistem care măsoară „nivelurile ale conștiinței umane”.
El propune o metodă de testare a energiilor vibraționale ale oamenilor, sau conștientizarea, de la zero la 1.000, unde „1” este responsabil pentru existența inițială iar „1.000” reprezintă cea mai avansată treaptă evolutivă posibilă.
Astfel, potrivit calculelor înaintate de profesorul Hawkins, nivelul mediu al conștiinței umane la nivel global este de 200. Pe scara de conștientizare dezvoltată de Hawkins, iluminarea are loc la nivelul 700, cea mai mare expansiune a energiei.
Cu cât frecvența de vibrație este mai mare, cu atât expansiunea este mai mare și forța vitală este mai mare în celulele noastre. Cu cât frecvența vibrațiilor este mai mică, cu atât contracția este mai mare și forța vitală mai mică în celulele noastre.
O fereastră către posibilități infinite
Ideea că rezonanța Schumann poate influența conștiința umană colectivă l-a motivat pe profesorul, cercetătorul și autorul Joe Dispenza să studieze în amănunt fenomenul.
Într-una dintre cărțile sale, Dispenza corelează vibrațiile emoțiilor cu „forma energiei degajate”. Când rata vibrațiilor scade, energia devine din ce în ce mai „materială”.
Potrivit lui Dispenza, emoțiile asociate cu nevoia primară de supraviețuire supraviețuire ne apropie de elementele primordiale din care este alcătuit Pământul și ne fac să vibrăm la frecvențe care sunt mai apropiate de materie decât de energie.
Astfel, emoții precum furia, ura, suferința, rușinea, vinovăția și dorința ne scufundă în lumea materială, deoarece frecvența lor este mai mică și mai în concordanță cu radiația obiectelor materiale.
În schimb, emoțiile sublime precum dragostea, bucuria și recunoștința sunt de mare frecvență.
Emoțiile apar din momentul în care ne naștem și ne urmăresc până în momentul morții. În timp, multe dintre aceste emoții sunt „automatizate” iar cele negative tind să le umbrească pe cele pozitive.
Deci, cum ne putem îmbunătăți energia existențială, cum scăpăm de stres și tensiune și devenim mai armonioși cu cei din jurul nostru?
Să presupunem că am avea puterea de a ne controla emoțiile și de a ne schimba vibrațiile energetice. Putem oare, atunci, să ne controlăm și rezonanța interioară?
Călugării tibetani ne pot oferi un răspuns la această întrebare.
Învățăturile tibetane
Pentru a se conecta spiritual cu o persoană, călugării tibetani au dezvoltat tehnici de meditație care le permit să-și controleze energia vitală și rezonanța spirituală.
Multe dintre tehnicile lor de meditație sunt păstrate secrete, însă câteva mici secrete au fost „furate” de-a lungul timpului de către cei care au locuit alături de călugări.
Una dintre filosofiile lor este aceea conform căreia vibrațiile energetice se reflectă în toate aspectele vieții, de la relații personale până la încrederea în sine și în abilitățile proprii. Capacitatea de a-ți controla aceste vibrații se traduce prin capacitatea de a-ți controla propria viață.
Folosindu-te de așa numitul „ritm vibrațional”, orice individ își poate crește, în mod conștient, nivelul de vibrație din corpul său.
Poate ai auzit de expresia „oferă altora ceea ce-ți dorești cel mai mult pentru tine”:
- Dacă nu ai respect, arăta respect
- Dacă nu ai bani, oferă bani
- Dacă nu ai iubire, oferă iubire
Oferind altora ceea ce-ți dorești să primești, vei mări ceea ce va veni la tine.
Există câteva instrumente și tehnici care te pot ajuta să-ți îmbunătățești vibrația energetică:
- Eliberează-ți atașamentul emoțional de ganduri, sentimente, obiceiuri și convingeri negative
- Fă un efort conștient pentru a surprinde orice gând negativ care îți vine în minte și schimbă-l într-un gând pozitiv
- Reprogramează-ți subconștientul cu obiceiuri și convingeri, astfel încât acesta să funcționeze automat în armonie cu dorințele tale
- Exprimă recunoștință pentru orice
- Iartă pe toată lumea
- Vizualizează-ți țelurile în detaliu, ca și cum le-ai atins deja
O altă cale de armonizare cu ritmul Pământului este prin dezvoltarea unei stări de bine, iubire, bunătate, râs și zâmbet. Persoanele care radiază dragoste, bunătate și înțelegere sunt mai conectate cu vibrațiile naturale. Dragostea necondiționată este sentimentul cu cea mai mare vibrație!
Citește și: Piatra Cap de Cosmonaut – Sculptura misterioasă descoperită pe malul Oltului care poate rescrie istoria
Apa, ca element dătător de viață, purificator, este și un bun conductor al energiilor benefice. Amintiți-vă cât de liniștitor este sunetul unui pârâu, cât de plăcut este să priviți ploaia și să contemplați întinderea nesfârșită a oceanului.
Când suntem liniștiți, putem vedea realitatea așa cum este în toate aspectele ei. Copaci, cer, pământ, ploaie, soare, stele, viață și moarte, toate legate, toate interconectate.
Vibrația este totul
Putem traduce Nada Brahma ca „sunet al universului”. Nada este sunetul, vibrația iar Brahma este numele lui Dumnezeu. Brahma este Universul și Creatorul – același, ca un artist și arta lui – o sinergie inseparabilă.
Legendele indiene vechi vorbesc despre Brahma, Creatorul, care stătea pe o floare de lotus. Când El deschide ochii, lumea a devenit materie. Când Brahma închide ochii, lumea se transformă în energie.
Acest principiu arhaic este folosit și astăzi de către practicanții meditației. Prin închiderea ochilor, aceștia părăsesc starea fizică și se transpun în energie conectată la vibrația universului.
În timp ce efectele imaginative ale rezonanțelor Schumann trebuie confirmate sau infirmate de studii științifice relevante, fascinația pentru acest fenomen natural unic continuă.
Corpul uman este un mecanism foarte complex, care depinde nu numai de integritatea părților, ci și de factori externi. Auzim adesea de sensibilitatea la vreme tradusă prin dureri de articulații sau experimentăm stări depresive în zilele mohorâte.
Nici una dintre aceste legături organism-factori externi nu a fost dovedită științific, însă ele există și este evident că starea fizică și emoțională a unei persoane poate fi influențată de mediul înconjurător.
Rezonanța Schumann, acest „murmur al planetei” este asociată cu nenumărate beneficii pentru sănătate.
Însă undele care de miliarde de ani păstrează echilibrul la nivelul planetei, riscă să fie perturbate de unde electromagnetice artificiale care, potrivit multe experți, au un impact negativ asupra calității vieții.
La Misterio folosim doar surse de încredere în documentarea articolelor noastre. Astfel de surse relevante includ documente autentice, articole din ziare și reviste, autori consacrați, sau site-uri web reputabile.
- Paul Ratner - Is the Earth’s heartbeat of 7.83 Hz influencing human behavior? Articol publicat la data de 18 martie, 2021. [Sursă]
- Z. K. Silagadze - Asteroid impact, Schumann resonances and the end of dinosaurs. Cercetare publicată de Budker Institute of Nuclear Physics și Universitatea de Stat Novosibirsk. [Sursă]
- Kevin S. Saroka, David E. Vares și Michael A. Persinger - Similar Spectral Power Densities Within the Schumann Resonance and a Large Population of Quantitative Electroencephalographic Profiles: Supportive Evidence for Koenig and Pobachenko. Cercetare publicată pe data de 19 ianuarie, 2016. [Sursă]
- Abhijit Ghosh, Debasish Biswas, Pranab Hazra și Gautam Guha - Studies on Schumann Resonance Phenomena and Some Recent Advancements. Cercetare publicată în data de 17 martie, 2020. [Sursă]
- Rollin McCraty, Mike Atkinson, Viktor Stolc, Abdullah A. Alabdulgader, Alfonsas Vainoras și Minvydas Ragulskis - Synchronization of Human Autonomic Nervous System Rhythms with Geomagnetic Activity in Human Subjects. Cercetare publicată în iulie, 2017. [Sursă]
- Andrea Pizzuti, Alec Bennett și Martin Füllekrug - Long-Term Observations of Schumann Resonances at Portishead (UK). Articol publicat online la data de 27 decembrie, 2021. [Sursă]
- V. Tritakis, I. Contopoulos, C. Florios, G. Tatsis, V. Christofilakis, G. Baldoumas și C. Repapis - Anthropogenic Noise and Its Footprint on ELF Schumann Resonance Recordings. Studiu publicat la data de 10 iunie, 2021. [Sursă]
- G. Elhalel, C. Price, D. Fixler și A. Shainberg - Cardioprotection from stress conditions by weak magnetic fields in the Schumann Resonance band. Studiu publicat în Scientific Reports. [Sursă]
- Hongjuan Zhou și Xiaolin Qiao - Studies of the variations of the first Schumann resonance frequency during the solar flare on 7 March 2012. Cercetare publicată în mai, 2015, în Journal of Geophysical Research: Atmospheres. [Sursă]
- G. Mitsutake, K. Otsuka, M. Hayakawa, M. Sekiguchi, G. Cornélissen și F. Halberg - Does Schumann resonance affect our blood pressure? Studiu publicat la data de 16 martie, 2009. [Sursă]
- The Science Behind Solfeggio Frequencies. bettersleep.com. [Sursă]
- Mara Johnson-Groh - The electric hum of life may have originated with primordial lightning. Articol publicat la data de 9 iulie, 2020. [Sursă]