Magie și VrăjitorieSpiritualitate

Totul despre semnificația și simbolistica lumânărilor

1 Comment

Semnificația și simbolistica lumânărilor este un topic aparte. Lumânarea simbolizează lumina. Fitilul face să topească ceara și astfel ceara ține de foc – de aici, legătura cu spiritul și materia.

Arderea lumânărilor a fost asociată cu ceremoniile magice și religioase încă din cele mai vechi timpuri. Aprinderea unei lumânări pentru comemorarea pioasă a unei persoane decedate reprezintă o practică comuna în multe religii. Lumina unei singure lumânări este considerată de mulți simbolică pentru iluminarea sufletului cuprins de deznădejde sau de temerile morții.

Cuprins

Semnificația și simbolistica lumânărilor în Antichitate și Evul Mediu

În ceea ce privește semnificația și simbolistica lumânărilor în Antichitate, vechii romani o onorau pe Juno Lucina, Mama Luminii ori de câte ori aprindeau o lumânare, spre a răspândi lumină și mireasmă dulce în întuneric. Juno Lucina controla Soarele, Luna și stelele și dăruia copiilor nou-născuți „lumina” spiritului lor.

În fiecare an, în timpul solstițiului de iarnă, un festival al luminilor era celebrat în onoarea ei. Această sărbătoare de iarnă a devenit sărbătoarea creștină a Sfintei Lucia, încă respectată în Suedia, unde o tânără înfățișându-o pe mireasa Lucia sau Lussibruden poartă o coroană de lumânări.

Obiceiul aprinderii lumânării Yule își are originea tot în sărbătoarea păgână a solstițiului de iarnă. În vreme ce creștinii aprind o lumânare mare, care speră să ardă toată noaptea, din Ajunul Crăciunului până în zori pentru a aduce noroc în anul viitor, vechii scandinavi ardeau un mănunchi de vreascuri și țineau o ceremonie religioasă menită să încurajeze Soarele să revină din lunga noapte a întunericului.

Vreme de multe secole, lumânările au fost foarte populare în desfășurarea anumitor rituri magice. În Evul Mediu se credea că dacă se aprinde o lumânare de forma unei femei și se rosteau anumite incantații, beneficiarul acestei vrăji putea atrage asupra lui dragostea femeii personificate de lumânare.

Potrivit tradiției, o lumânare roșie furniza cele mai bune rezultate. Mai întâi, potrivit descântecului, lumânarea era unsă cu parfum, spre a sugera feminitatea. Apoi, după ce lumanarea ardea timp de câteva minute era adresată o scurtă incantație sufletelor iubirii, pentru a aduce pentru totdeauna femeia respectivă la bărbatul îndrăgostit de ea.

Invocarea trebuia făcută la apusul soarelui, o dată deasupra flăcarii lumânării, apoi încă o dată după ce se sufla în flacără, deasupra fitilului fumegând. Ritualul trebuia repetat la fiecare apus de soare, până ce lumânarea se consuma.

O lumânare neagră de forma unui craniu era folosită adesea în magia ceremonială pentru risipirea blestemelor în întregime. Lumânarea-craniu trebuia arsă la miezul nopții și tot atunci, deasupra flăcării, trebuia citită o proclamație, scrisă formal pe hârtie, prin care se cerea alungarea oricărui blestem trimis asupra magicianului. Lumânarea trebuia unsă cu ulei și arsă exact la miezul nopții.

Dacă un mag simțea că asupra lui fusese trimis un descântec cu lumânări, considera că putea anihila efectele descântecului apelând tot la arderea lumânărilor. Timp de cinci seri consecutive, aprindea două lumânări mari, de culoare neagră, chiar când soarele era la asfințit.

Pe măsură ce lumânările ardeau, magul recită o invocație, chemând asupra lui spiritele bune spre a îndepărta blestemul și a-l redirecționa asupra celui care convocase puterile întunericului împotriva lui. Ritualul necesită arderea completă a două lumânări, în fiecare noapte.

Semnificația și simbolistica lumânărilor colorate

Simbol al vieții ascendente, lumânarea este inima aniversărilor. Câte lumânări atâția ani, atâtea etape spre perfecțiune și fericire.

Dacă ele trebuie stinse cu o singură suflare, aceasta se face nu atât pentru a le arunca în noaptea uitării, pentru a le spulbera în trecut împreună cu arsurile lor cicatrizare, cât pentru a dovedi persistența unui suflu de viață superioară la tot ce a fost deja trăit.

Semnificația și simbolistica lumânărilor albe

Lumânările albe reprezintă simbolul adevărului și al purității, iar când le aprinzi te rogi pentru echilibru emoțional, purificare, pentru eliberarea de vechile probleme sau de trecut, pentru protecția și sănătatea membrilor familiei. 

Lumânările albe sunt lumânări ce pot înlocui orice altă culoare, sunt universale, ele aducând unitate și armonie. Cel mai bine funcționează în ziua de luni și sunt specifice zodiei Rac.

Semnificația și simbolistica lumânărilor galbene

Lumânările galbene sunt lumânările care îți susțin intelectul și imaginația. Ele te ajută să te concentrezi, îți limpezesc mintea, să comunici bine cu cei din jur, sa ai spor la invatat. Tot ele iti alunga gandurile negre și îți aduc o notă de optimism. 

Galbenul este cea mai caldă, cea mai expansivă, cea mai însuflețită culoare. Lumânările galbene funcționează cel mai bine în zilele de miercuri și duminică și sunt specifice zodiilor Leu și Fecioară

Semnificația și simbolistica lumânărilor roșii

Considerat pretutindeni ca fiind simbolul fundamental al principiului vital, roșu este culoarea focului și al sângelui. 

Roșu deschis, exploziv, centrifug, este diurn, masculin, tonic, îndemnând la acțiune și aruncându-și strălucirea peste tot, aidoma unui soare, cu o putere uriașă și de neînvins. Roșu închis este, dimpotrivă, nocturn, feminin, tainic. El reprezintă nu expresia ci misterul vieții. 

Lumânprile roșii sunt ideale pentru întâlnirile romantice, sunt simbolul iubirii. Ele învăluie cuplul în senzualitate, pasiune, aduc încredere în sine, energizează și oferă curajul de a ține piept oricărui dușman. Cel mai bine lumânările roșii funcționează în ziua de marți și sunt specifice zodiilor Berbec și Scorpion

Semnificația și simbolistica lumânărilor verzi

Situat între albastru și galben, verdele rezultă din interferențele lor cromatice. Intră cu roșul într-un joc simbolic de alternanțe. Trandafirul înflorește printre frunzele verzi. Este o culoare liniștitoare, răcoritoare, umană. 

Lumânările de culoare verde susțin progresul și prosperitatea materială, întețesc focul succesului financiar. Ele îți luminează calea pentru un nou început. Cel mai bine ele funcționează în zilele de miercuri și vineri și sunt specifice zodiilor Gemeni și Balanță

Semnificația și simbolistica lumânărilor negre

Contrar părerii generale, semnificația și simbolistica lumânărilor negre sunt total opuse practicilor păgâne. 

Aprinderea lumânărilor negre oferă protecție împotriva energiilor negative, pentru a fi feriți de ghinion, împotriva piedicilor și eșecurilor, pentru a avea parte de călătorii în siguranță, dar şi pentru izbândă pe plan profesional și atingerea unor scopuri, precum examenele. Cel mai bine ele funcționează sâmbăta și sunt specifice zodiei Capricorn.


Surse

  • Jean Chevalier și Alain Gheerbrant – Dicționar de simboluri. Publicat de editura Artemis,  București, 1995. Text preluat la data de 22 aprilie, 2021.
  • Brad Steiger și Sherry Hansen Steiger – Enciclopedia Gale a fenomenelor neobișnuite și inexplicabile. Publicat de editura ALL, București, 2011. Text preluat la data de 22 aprilie, 2021.
  • Daniela Cîrstea Sontica – Semnificația lumanarilor. Jurnalul Național, București, 2010. Text preluat la data de 22 aprilie, 2021.
  • Ceremonial use of lights – wikipedia.org. Text preluat la data de 22 aprilie, 2021. [Sursă]
  • Candle Color Meanings – spiritualmagickal.com. Text preluat la data de 22 aprilie, 2021. [Sursă]
Tags: , , , ,

1 Comment. Leave new

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed

Articole similare

Personalități misterioase – Madame Helena Petrovna Blavatsky
Adevărul despre Sfântul Graal. Relicva creștină între mit și realitate

Cele mai noi

Paranormal

Mistere Antice

Folclor

X-Files

Spiritualitate

Știință

Diverse

Despre Misterio

În spatele Misterio se găsește o echipă tânără, dinamică și unită de aceeași pasiune arzătoare pentru paranormal, mistere antice, enigme arhitecturale, fenomene inexplicabile, știință de frontieră, legende urbane, mituri, sau conspirații.

Urmărește-ne

Instagram
YouTube
Menu