Știați că? 45 de curiozități despre lumea în care trăim

Știați că? 45 de curiozități despre lumea în care trăim

1. Știați că… meduza „Turritopsis Nutricula” este singurul organism nemuritor de pe Pământ? Aceasta are capacitatea unică de a-și regenera fiecare celulă din corp și poate trăi, teoretic, pentru totdeauna.

2. Știați că… suprafața totală a Rusiei o depășește pe cea a planetei Pluto? Cei 17 milioane de kilometri pătrați aparținând Rusiei depășesc cei 16,65 milioane de kilometri pătrați ai micuței planete.

3. Știați că… „Casu Marzu” este o specialitate de brânză care se produce doar în Sardinia, Italia și care conține…viermi? Brânza este plină de viermi vii care pot să sară până la 1-2 cm înălțime. Cei care consumă alimentul trebuie să-și acopere fața cu mâna pentru a-și proteja ochii de respingătoarele vietăți.

4, Știați că… Universitatea Oxford a fost fondată înaintea Imperiului Aztec? Universitatea Oxford a fost fondată în jurul anului 1096 în timp ce Imperiul Aztec (o alianță a trei orașe stat – Mexico Tenochtitlan, Texcoco și Tlacopan) a apărut în anul 1428. 

Știați că? 45 de curiozități despre lumea în care trăim

5. Știați că… există o mega colonie de furnici care se întinde pe trei continente: cea mai mare parte a Europei, coasta de vest a SUA şi coasta de vest a Japoniei?

6. Știați că… romanii obişnuiau să-şi curețe şi să-şi albească dinţii cu urină?

7. Știați că… în Islanda este considerat o insultă să laşi bacşiş într-un restaurant?

8. Știați că… în anul 1567 a avut loc un incident de-a dreptul straniu? Bărbatul care deţinea recordul pentru cea mai lungă barbă din lume a murit după ce s-a împiedicat în propria barbă încercând să fugă dintr-o casă în flăcări.

9. Știați că… Pământul se deplasează în jurul Soarelui cu o viteză de 108.182 km/h?

10. Știați că… pe Jupiter și Saturn plouă cu diamante? Atmosfera celor două planete este bogată în metan. Furtunile electrice violente transformă metanul în carbon care la rândul său este transformat în grafit iar mai apoi în diamante de presiunea atmosferică enormă.

11. Știați că… șansele ca cineva să fie ucis de un automat de cafea sunt de două ori mai mari decât șansele ca acea persoană să fie muşcată de un rechin?

Animalul național al Scoției este unicornul

12. Știați că… animalul naţional al Scoţiei este unicornul?

13. Știați că… în cazinourile din Las Vegas nu există nici ceasuri şi nici ferestre? Măsura a fost luată pentru ca cei din interior să nu realizeze cât de repede trece timpul.

14. Știați că… corpul uman crează şi ucide 15 milioane de globule roşii în fiecare secundă?

15. Știați că… temperatura din miezul Pământului este de aproximativ 5.100 – 5.400 grade Celsius, egală cu temperatura de pe suprafaţa Soarelui?

16. Știați că… raportul dintre oameni şi furnici este de 1 la 1,6 milioane? Pentru fiecare om de pe Terra există aproximativ 1,6 milioane de furnici.

17. Știați că… pe glob există cinci așa-numite „zone albastre” (zone unde media de viaţă depăşeşte 100 de ani)? Aceste „zone albastre” sunt: Sardinia (Italia), Okinawa (Japonia), Peninsula Nicoya (Costa Rica), Loma Linda (California) şi Icaria (Grecia).

18. Știați că… potrivit lui Stephen Hawking, omenirea nu mai poate supravieţui pe Pământ și că mai avem aproximativ 200 de ani să găsim o modalitate de a părăsi planeta?

19. Știați că… cel mai des întâlnit nume din lume este Mohammed?

20. Știați că… acum 3.000 de ani speranţa de viaţă era de aproximativ 30 de ani? În prezent, conform datelor oferite de Organizația Mondială a Sănătății, speranța de viață a crescut la 72,23 ani.

21. Știați că… există o jachetă specială care îi dă celui care o poartă senzaţia unei îmbrăţişări de câte ori cineva îi apreciază postările pe Facebook?

22. Știați că… persoanele care au păr excesiv pe corp sunt considerate mai inteligente?

Parademansia Microlepidotus

23. Știați că… cel mai veninos șarpe din lume este „Parademansia Microlepidotus” al cărui venin este de până la 300 de ori mai puternic decât al șarpelui cu clopoței și de până la 20 de ori mai puternic decât al cobrei indiene?

24. Știați că… cel mai lung voal al unei rochii de mirese a avut 3 km?

25. Știați că… lunile care încep duminica au întotdeauna o “vineri 13”?

26. Știați că… Marele Canion sau Grand Canyon, după cum este cunoscut în lumea largă, este cel mai mare și mai spectaculos canion terestru? Situat în sud-vestul Statelor Unite ale Americii, în statul Arizona, Marele Canion se întinde pe 349 kilometri lungime (după alte surse 446 de kilometri), măsoară între 6 și 30 de kilometri lățime și are o adâncime maximă de 2.133 de metri. Canionul este rezultatul procesului de eroziune a rocilor sedimentare și cristaline ale Podișului Colorado de acțiunea apelor învolburate ale fluviului Colorado. Marele Canion s-a format de-a lungul a câtorva milioane de ani.

27. Știați că… cea mai apropiata stea de Soare este practic o stea triplă și se află la o distanță de 39.000 de miliarde de kilometri, adică la 4,22 ani lumină? Steaua se numește Proxima Centauri și se rotește în jurul altor două stele mult mai mari numite Alfa Centauri A și Alfa Centauri B. Deși este mult mai mică, Proxima Centauri este mai activă decât Soarele, adică erupe mai des și mai intens. Erupțiile de pe Proxima Centauri sunt de-a dreptul impresionante, steaua aruncând în spațiu miliarde de tone de plasmă la peste 20.000.000 de grade Celsius. Fiecare erupție este însoțită de unde de raze X, radiații extrem de nocive. Alfa Centauri A și Alfa Centauri B formează și ele un sistem binar (doua stele care se rotesc în jurul centrului comun de masa).

28. Știați că… vaccinurile joacă un rol esențial în „educarea” sistemului imunitar? Acestea ajută sistemul imunitar să producă anticorpi împotriva unor invadatori străini, fără să infecteze organismul cu vreo boală. Așadar, pe viitor, când organismul se confruntă cu acea infecție, știe deja cum să lupte împotriva acesteia.

Știați că? 45 de curiozități despre lumea în care trăim

29. Știați că… inițial, povestea „Scufița Roșie” era utilizată pentru a-i face pe copii să se teamă de animalele sălbatice periculoase din pădure? Poveștile precum povestea Scufiței Roșii, dar și superstițiile legate de lupi, stau la baza fricii oamenilor față de aceste animale sălbatice.

30. Știați că… porumbeii sunt păsări complexe şi extrem de inteligente? Sunt unele dintre puţinele specii de necuvântătoare care reuşesc să treacă testul oglinzii – testul recunoaşterii de sine.

31. Știați că… Ursul Polar este cel mai mare animal de pradă de pe uscat, atingând greutatea de 700 kg (masculii), o înălțime de 1,8 metri și până la 3 metri în lungime?

32. Știați că… până în secolul al XVI-lea bărbații nu purtau lenjerie intimă?

33. Știați că… așa numitele „găuri negre” sunt invizibile? Asta se datorează faptului că lumina este absorbită în interiorul găurilor negre de forțele gravitaționale imense care descompun orice materie în mici particule atomice. Pentru a le dovedi existența, oamenii de știință au descoperit o modalitate de a observa „marginile” găurilor negre (event horizon – punctul dincolo de care legile timpului, spațiului, fizicii nu se mai aplică). 

34. Știați că… cea mai mare diferență de scor într-un meci de fotbal a fost de 149 – 0, în timpul partidei dintre AS Adema (Madagascar) și SO l’Emyrne (Madagascar) desfășurată pe data de 31 octombrie 2002?

35. Știați că… cea mai mare colecţie de vinuri din Europa, cu peste 1,5 milioane de sticle de colecţie, depozitate într-un complex de galerii de circa 250 km, se găseşte la Mileştii Mici, în Republica Moldova?

Singurul aliment care nu se deteriorează este mierea

36. Știați că… singurul aliment care nu se deteriorează este mierea? Într-un mormânt egiptean vechi de peste 3.000 de ani au fost descoperite mai multe vase cu miere. Analizele de laborator au arătat că mierea din acele vase este comestibilă.

37. Știați că… China este cea mai populată țară din lume, reprezentând aproximativ 20% din populația globului?

38. Știați că… Barajul Hoover din SUA a fost proiectat să reziste pentru cel puțin 2.000 de ani? Cimentul folosit la ridicarea impresionantei construcții nu se va întări complet decât peste 500 de ani.

39. Știați că… în provincia Alberta din Canada au fost uciși absolut toți șoarecii? În prezent, este singura regiune din lume în care nu există asemenea rozătoare.

40. Știați că… bufnițele sunt singurele păsări care pot distinge culoarea albastră?

41. Știați că… biblioteca Universității din Indiana, SUA, se scufundă în fiecare an cu circa 2,5 centimetri? Acest fenomen se datorează unei erori a constructorilor care au omis să calculeze și greutatea cărților care vor fi depozitate în uriașa clădire.

42. Știați că… de peste 4.000 de ani, nici o specie animală nu a mai fost domesticită?

43. Știați că… chiar și astăzi, peste 90% din teritoriul Statelor Unite ale Americii este format din terenuri neamenajate sau ferme?

44. Știați că… Marea Piramidă a lui Keops conține suficientă piatră încât să poată fi construit un zid înalt de 50 de centimetri care să înconjoare planeta la Ecuator? Marea Piramidă a lui Keops este formată din nu mai puţin de 2.600.000 de blocuri de piatră, fiecare cântărind între 2 şi 20 de tone.

45. Știați că… cele mai mari nave transoceanice achită o taxă de trecere de 250.000 de dolari de fiecare dată când străbat Canalul Panama? Trebuie spus că o treime din economia țării este susținută de acest canal.


Surse

  1. „Life expectancy at birth, total (years)” – data.worldbank.org
  2. „University of Oxford” – wikipedia.org. Text preluat la data de 15 iulie 2019.
  3. „Aztec Empire” – wikipedia.org. Text preluat la data de 15 iulie 2019.
  4. Over 200 Fun, Odd Facts Most People Don’t Know” – owlcation.com. Text preluat la data de 14 iulie 2019.
  5. Over 980 Did you know facts!!” – did-you-knows.com. Text preluat la data de 14 iulie 2019.
  6. „Great Pyramid of Giza” – wikipedia.org. Text preluat la data de 15 iulie 2019.
You might also like
Curiozități, Diverse

More Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu