Articol documentat din surse relevante
Toate informațiile prezentate în acest articol sunt atent documentate din surse de încredere. Echipa Misterio face permanent eforturi pentru a îmbunătăți și actualiza conținutul oferit cititorilor noștri.

Top 12 cele mai bizare fobii care există cu adevărat

Misterio

Autor: Misterio

Actualizat:

De la frica de orice animal și până la frica de haine, lista celor mai bizare fobii include unele dintre cele mai stranii fobii recunoscute medical.

Această pagină poate conține linkuri spre produse/servicii. Este posibil ca Misterio să câștige un comision în urma vânzărilor efectuate prin aceste link-uri.

Top 12 cele mai bizare fobii care există cu adevărat

Lista noastră cu 12 cele mai bizare fobii include doar fobiile recunoscute din punct de vedere medical. Am exclus astfel fobiile bizare (și care, de cele mai multe ori, nici măcar nu există în realitate) despre care se tot vorbește în diverse alte liste similare. 

De exemplu, fobii precum optofobia (frica de a deschide ochii), arahibutirofobia (frica de a nu ți se lipi untul de arahide de cerul gurii), sau geliofobia (frica de râs) nu sunt recunoscute din punct de vedere medical și este puțin probabil ca vreo persoană reală să sufere de aceste frici.

Zoofobia

12. Cele mai bizare fobii - Zoofobia

Pe poziția 12 în top cele mai bizare fobii regăsim zoofobia.

Ce este zoofobia?

Zoofobia, sau frica de animale, este teama irațională sau aversiunea față de animale (cu excepția oamenilor). Zoofobia se manifestă printr-o reacție negativă generală față de animale, dar, de obicei, este împărțită în mai multe subgrupe, fiecărei subgrupe fiindu-i atribuit un anumit tip de zoofobie. 

Deși zoofobia în ansamblu este destul de rară, multe dintre subgrupele acestei fobii sunt comune. De exemplu, un studiu din 2020 a arătat că aproximativ 12% din adulții din Statele Unite suferă de cel puțin una dintre fobiile care aparțin unei subgrupe a zoofobiei:

  • Ailurofobia – frica de pisici
  • Arahnofobia – frica de arahnide
  • Batrachophobia – frica de amfibieni
  • Chiroptofobia – frica de lilieci
  • Cinofobia – frica de câini
  • Entomofobia – frica de insecte
  • Echinofobia – frica de cai
  • Ihtiofobie – frica de pește
  • Lepidopterophobia – frica de fluturi și/sau molii
  • Melissophobia – frica de albine
  • Musofobia – frica de șoareci și șobolani
  • Ophidiophobia – frica de șerpi
  • Ornitofobia – frica de păsări
  • Ostraconofobia – frica de crustacee
  • Ranidaphobia – frica de broaște
  • Vermifobia – frica de viermi

Ce declanșează zoofobia?

Experții nu știu exact ce cauzează zoofobia. Există însă factori care pot crește riscul de a dezvolta această zoofobie, inclusiv:

  • Unul sau mai mulți membri ai familiei se tem de animale;
  • Factori genetici care îi determină pe unii oameni sa fie mai anxioși decât alții;
  • Experiențe traumatice sau negative cu animale (de exemplu, dacă persoana respectivă a fost atacată de un caine).
Vestifobia

11. Cele mai bizare fobii - Vestifobia

O altă fobie stranie, vestifobia, ocupa locul 11 în top cele mai bizare fobii. 

Ce este vestifobia?

Vestifobia este frica de îmbrăcăminte. În multe cazuri, această frică se concentrează pe un anumit tip de îmbrăcăminte. 

Un studiu de caz publicat în martie 2011 la Kranji Medical Centre din Singapore, a analizat comportamentul bizar al un veteran de război care se confrunta cu anxietate extremă ori de câte ori trebuie să poarte uniformă. 

Alți pacienți au probleme cu îmbrăcămintea strânsă pe corp sau, în cazuri mai extreme, cu orice fel de îmbrăcăminte.

Aritmofobia

10. Cele mai bizare fobii - Aritmofobia

Pe poziția 10 în top cele mai bizare fobii avem aritmofobia. 

Ce este aritmofobia?

Aritmofobia este frica extremă de numere. Unii oameni se tem de anumite numere, cum ar fi numărul „ghinionist” 13. Alții se tem de toate numerele. Aritmofobia poate interfera semnificativ cu viața de zi cu zi. Persoanele care suferă de această fobie bizară pot întâmpina dificultăți în ocuparea anumitor locuri de muncă, plata facturilor sau gestionarea unui buget.

De ce ar putea cineva să se teamă de anumite numere?

Uneori, frica de un anumit număr este legată de o credință religioasă sau de superstiție. Iată câteva exemple de numere față de care unii oameni manifestă o frică irațională:

  • 4 – numărul patru este considerat un număr ghinionist în Japonia, China și Vietnam. Este un homofon (cuvânt care sună la fel, dar are înțelesuri diferite) pentru cuvântul „moarte”. În unele țări asiatice, numărul patru lipsește în lifturi, numerele camerelor de hotel și chiar numerele de serie ale produselor.
  • 13 – teama irațională față de numărul 13 (cunoscută și ca triskaidekaphobie) poate fi pusă pe seama unor tradiții religioase. De exemplu, în tradiția creștină, Iuda, trădătorul lui Isus, a fost cel de-al 13-lea apostol invitat la Cina cea de Taină. Zeul nordic al răutății, Loki, este al 13-lea zeu al panteonului nordic.
  • 666 – frica de numărul 666 (cunoscută și ca hexakosioihexekontahexaphobie) este, de asemenea, răspândită în culturile occidentale. Cartea Apocalipsei din Biblie enumeră 666 drept „numărul fiarei”. Multe filme de groază cu tente religioase încorporează numărul în intrigă ca semn al răului sau al sfârșitului lumii.
Efebifobia

9. Cele mai bizare fobii - Efebifobia

Poziția 9 în top cele mai bizare fobii este ocupată de efebifobie. 

Ce este efebifobia?

Efebifobia este teama irațională față de adolescenți. Persoanele care suferă de efebifobie au o percepție negativă asupra adolescenților, crezând în mod eronat că toți adolescenții au un comportament rău sau violent.

Ce alte fobii sunt asociate cu efebifobia?

Nu este neobișnuit ca o persoană să sufere de una sau mai multe fobii. Cineva care se teme de adolescenți se mai poate teme și de:

  • Pedofobie (numită și pediafobie) – frica de bebeluși și copii mici.
  • Gerontofobia – frica de adulții în vârstă.

De ce se tem persoanele cu efebifobie?

O persoană cu frică de adolescenți poate să se teamă de orice posibilă interacțiune cu adolescenții – în persoană, online sau la televizor. Astfel, cei care suferă de efebifobie evită locurile în care interacțiunile cu adolescenții sunt posibile:

  • Sălile de jocuri video
  • Parcurile de distracții
  • Școli, licee sau facultăți
  • Cinematografele
  • Mall-uri
  • Emisiunile de televiziune sau filmele cu adolescenți
Anemofobia

8. Cele mai bizare fobii - Anemofobia

Anemofobia ocupa poziția 8 în top cele mai bizare fobii.

Ce este anemofobia?

Anemofobia, numită uneori ancraofobie, este frica irațioanală de aer. Unora le este frică de curenții de aer, altora de rafalele de vânt sau de furtuni.

Cazurile extreme sunt reprezentate de cei care se tem să înghită aer (o subcategorie a anemofobiei, denumită aerofagie). În aceste cazuri rare, viața și activitatea pacienților sunt serios afectate, aceștia având nevoie de tratament medical de specialitate și ședințe de terapie.

La fel ca multe fobii, anemofobia, în special frica de furtunile severe, este relativ comună la copiii mici. Copiii nu sunt întotdeauna capabili să înțeleagă lumea din jurul lor, iar fenomenele meteo violente pot fi înspăimântătoare pentru ei.

Osmofobia

7. Cele mai bizare fobii - Osmofobia

Pe poziția 7 în top cele mai bizare fobii regăsim osmofobia.

Ce este osmofobia?

Osmofobia este definită în dicționarele medicale drept frica morbidă de mirosuri. Această afecțiune este relativ rară, dacă este să o analizăm ca pe o fobie de sine stătătoare, dar se manifestă relativ frecvent în rândul celor care suferă de migrene. 

Astfel, mulți pacienți care suferă de migrene raportează că durerile groaznice de cap sunt, uneori, declanșate de mirosuri puternice. Este de înțeles atunci că această legătură de cauzalitate poate da naștere unei frici de mirosuri.

Un studiu realizat în Brazilia în 2015 a constatat că din 235 de pacienți cu dureri de cap, 147 de pacienți au fost diagnosticați cu migrene și 53% dintre cei care sufereau de migrene sufereau și de osmofobie.

Ce  poate cauza osmofobia?

Simțul mirosului este foarte personalizat, iar ceea ce miroase minunat pentru o persoană poate mirosi groaznic pentru alta. În plus, mirosurile sunt strâns legate de amintirile experiențelor trecute. 

De exemplu, mirosirea parfumului preferat al bunicii sau a florilor care erau înflorite în ziua în care ți-ai cerut iubita de soție pot declanșa amintiri plăcute. În egală măsură, mirosurile asociate cu evenimente neplăcute sau tragice din viața unei persoane pot sta la baza osmofobiei.

Globofobia

6. Cele mai bizare fobii - Globofobia

O altă fobie stranie, globofobia, ocupă un binemeritat loc 6 în top cele mai bizare fobii din lume.

Ce este globofobia?

Globofobia este definită drept o frică extremă, copleșitoare și irațională de baloane. Adesea, această fobie se manifestă prin frică extremă, anxietate sau panică la gândul, vederea, sunetul, atingerea și mirosul baloanelor. 

Globofobia se poate manifesta prin teama irațională față de mai multe tipuri de baloane, inclusiv:

  • Baloane umflate
  • Baloane dezumflate
  • Baloane din latex/cauciuc
  • Baloane din folie
  • Animale cu baloane
  • Baloane cu heliu
  • Baloane umplute cu aer
  • Baloane cu apă
  • Baloane cu aer cald

Unii oameni cu globofobie pot avea o teamă generală față de toate aceste tipuri de baloane sau fobia lor se poate concentra în jurul unui anumit tip de balon. De exemplu, unii oameni cu globofobie nu se tem de baloanele dezumflate, deoarece acestea nu pot să se spargă.

Teama de baloane este mai comună la copiii mici, mulți dintre ei depășind însă această frică înainte de adolescență. Cu toate acestea, în unele cazuri, în loc să-și depășească frica, unii adolescenți cunosc o agravare a simptomelor globofobiei, fobia continuând astfel să se manifeste pe toată durata vieții lor.

Nomofobia

5. Cele mai bizare fobii - Nomofobia

Lista noastră cu cele mai bizare fobii din lume nu putea să nu includă și nomofobia.

Te-ai trezit vreodată anxios sau chiar panicat când nu îți găsești telefonul? Gândul de a fi blocat într-un loc izolat, fără semnal, te umple de un sentiment de groază? Dacă da, este posibil să suferi de nomofobie.

Ce este nomofobia?

Nomofobia este frica constantă de a-ți pierde sau de a rămâne fără telefonul mobil. Termenul „nomophobia” a fost inventat în cadrul unui studiu din 2008, comandat de Oficiul Poștal din Regatul Unit. În urma analizării unui eșantion de peste 2.100 de adulți, studiul a concluzionat că 53% dintre participanți au experimentat nomofobie.

Potrivit rezultatelor obținute de cercetători, nomofobia poate fi atât de puternică încât mulți oameni nu își închid niciodată telefoanele, nici măcar noaptea sau în perioadele în care nu își vor folosi dispozitivele mobile (de exemplu, atunci când se află în zone fără semnal). 

Când au fost întrebați de ce se tem să-și închidă telefoanele, 55% dintre participanții la studiu au motivat prin nevoia de a păstra legătura cu familia și prietenii, 10% au spus că trebuie să păstreze în permanent legătura cu locul de muncă, iar 9% au spus că închiderea telefoanelor mobile le-ar crea anxietate.

Studiul a mai arătat că oamenii sunt dispuși să întrerupă o activitate pentru a răspunde la un apel. Majoritatea celor intervievați (80%) sunt dispuși să răspundă la telefon în timp ce se uită la televizor, 40% ar răspunde în timp ce mănâncă și 18% ar fi dispuși să răspundă la telefon atunci când sunt în pat cu o altă persoană.

Fobofobia

4. Cele mai bizare fobii - Fobofobia

Una dintre cele mai ciudate fobii din top 12 cele mai bizare fobii care există cu adevărat este fobofobia.

Ce este fobofobia?

Fobofobia este definită din punct de vedere medical ca frica de… fobii. Această condiție neobișnuită poate genera un cerc vicios, ducând în cele din urmă la escaladarea temerilor și poate avea un impact semnificativ asupra vieții celor care suferă de aceasta frică.

Unii oameni cu fobofobie au deja una sau mai multe fobii existente, în timp ce alții se tem că ar putea dezvolta o fobie. Fobofobia este adesea, dar nu întotdeauna, legată de alte tulburări de anxietate.

Fobofobia este interesantă prin faptul că este una dintre singurele temeri care se auto-împlinesc (așa numitele „self fulfilling prophecies”). În timp ce, de exemplu, teama de cancer (carcinofobia) nu crește șansele de a dezvolta boala, frica de fobii poate duce la fobie.

Cum este posibil așa ceva? Simplu. Starea de anxietate dezvoltată ca urmare a fobofobiei (teama de a nu cumva dezvolta o fobie), poate duce la apariția unei fobii în toata regulă. Pacientul își limitează treptat activitățile în încercarea de a minimiza expunerea la posibili factori care să declanșeze o fobie. 

În timp, acest lucru poate duce la agorafobie (teama de spații deschise). Dacă frica se concentrează în jurul unui anumit obiect sau situație, pacientul poate dezvolta o fobie față de acel obiect sau situație.

Ergofobia

3. Cele mai bizare fobii - Ergofobia

Ergofobia ocupă locul 3 în top cele mai bizare fobii care există cu adevărat. 

Ce este ergofobia?

Ergofobia este frica irațională de muncă. O persoană care suferă de această afecțiune poate manifesta stări intense de anxietate doar la gândul de a munci. 

Deși pare o fobie inventată, cei care suferă de ergofobie sunt incapabili să desfășoare orice fel de muncă sau să depună un efort semnificativ pentru ceva care merită. 

La fel ca în cazul celorlalte fobii, simptomele ergofobiei se manifestă pe un spectru larg de severitate, de la anxietate extremă asociată cu atacuri de panică, până la ritm cardiac crescut, transpirație, stări de agitație sau tremur. 

Adesea tratată ca pe o glumă, ergofobia este o afecțiunea serioasă care poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții pacientului. Cei care suferă de aceasta fobie se văd adesea în imposibilitatea de a-și câștiga existența, lucru care îi face dependenți de familie. 

Faptul că nu există un tratament eficient pentru ergofobie face această condiție medicală cu atât mai periculoasă.

Frigofobia

2. Cele mai bizare fobii - Frigofobia

Pe locul 2 în top cele mai bizare fobii avem frigofobia. 

Ce este frigofobia?

Frigofobia este teama irațională de frig. Această fobie bizară este răspândită, cu preponderență, în China. Cei care suferă de această afecțiune ciudată se îmbracă cu haine groase, indiferent de anotimp sau de temperatura de afară. 

Potrivit medicinei tradiționale chinezești, frigofobia poate fi tratată printr-o dieta adecvată și prin „restabilirea echilibrului Yin și Yang”. Alimentele recomandate pentru tratarea frigofobiei includ:

  • Supă de pui;
  • Suc de nap amestecat cu ghimbir și miere;
  • Ceai roșu cu suc de ghimbir și zahăr;
  • Alimente care conțin drojdie (de exemplu, pâine);
  • Condimente (ghimbir, ardei iute);
  • Oțet diluat în apă.

Un caz bizar de frigofobie a fost depistat în Singapore în anii ‘90. O femeie casnică în vârstă de 45 de ani a fost diagnosticată cu această frică irațională de frig iar orice contact cu temperaturile scăzute o făceau pe pacientă să experimenteze simptome bizare:

  • Teroare manifestată printr-o frică persistentă și copleșitoare de frig
  • Ameţeală
  • Dificultăți de respirație și senzație de sufocare
  • Palpitații
  • Durere în piept
  • Tremur
  • Transpiraţie
  • Greață
  • Senzație de amețeală
  • Senzație de amorțeală și furnicături în mâini și picioare
Cibofobia

1. Cele mai bizare fobii - Cibofobia

Pe primul loc în top cele mai bizare fobii recunoscute medical se află cibofobia. 

Ce este cibofobia?

Cibofobia este frica generală de mâncare. Persoanele cu această fobie sunt uneori diagnosticate eronat ca suferind de anorexie, o tulburare de alimentație. În timp ce cei cu anorexie se tem de efectele alimentelor asupra corpului lor, celor cu cibofobie le este frică de mâncarea în sine.

Persoanele cu fobie alimentară pot manifesta teamă față de alimente și băuturi în general, sau frica lor poate fi mai specifică. 

Următoarele tipuri alimente generează, de obicei, cibofobia:

  • Alimente perisabile – produse precum maioneza, laptele, fructele și legumele proaspete sau carnea pot cauza o teamă irațională asociată de cele mai multe ori cu o frică de germeni sau microbi care s-ar putea găsi, în special, pe produsele proaspete. 
  • Alimente insuficient gătite – Frica de boli de origine alimentară îi poate determina pe unii oameni să evite alimentele potențial periculoase dacă nu sunt suficient gătite.
  • Alimente expirate – Persoanele cu cibofobie se tem de produsele alimentare care se apropie sau depășesc datele de expirare.
  • Resturi – Unii indivizi cu cibofobie nu se vor atinge de mâncarea rămasă de pe-o zi pe alta.
  • Mâncare preparată – Atunci când persoanele cu fobie alimentară nu dețin controlul asupra pregătirii alimentelor, este posibil să se teamă de ceea ce le este servit. Ei pot evita să mănânce în restaurante, în casa unui prieten sau oriunde nu dețin controlul total asupra modului de preparare al mâncării.

La Misterio folosim doar surse de încredere în documentarea articolelor noastre. Astfel de surse relevante includ documente autentice, articole din ziare și reviste, autori consacrați, sau site-uri web reputabile.

  • Jason Yongsheng Chan - Vestiphobia in a military conscript: a case report. Studiu publicat de Kranji Medical Centre, Singapore la data de 25 martie 2011. [Sursă]
  • One in five parents suffer from arithmophobia. Studiu realizat de Open University Business School. [Sursă]
  • David P. Phillips, George C. Liu, Kennon Kwok, Jason R. Jarvinen, Wei Zhang și Ian S. Abramson - The Hound of the Baskervilles effect: A natural experiment on the Influence of psychological stress on the timing of death. Studiu publicat în British Medical Journal în decembrie 2001. [Sursă]
  • Arithmophobia (Fear of Numbers). clevelandclinic.org. [Sursă]
  • Lisa Fritscher - Anemophobia: The Fear of Air. Articol publicat la data de 25 septembrie 2020. [Sursă]
  • Nicole Murphy - What is Globophobia? Articol publicat la data de 16 septembrie 2022. [Sursă]
  • Sudip Bhattacharya, Abu Bashar, Abhay Srivastava și Amarjeet Singh - Nomophobia. NO MObile PHone PhoBIA. Studiu publicat în numărul din aprilie 2019 al revistei Journal of Family Medicine and Primary Care. [Sursă]
  • E. Griez și M.A. van den Hout - Treatment of phobophobia by exposure to CO2-induced anxiety symptoms. Studiu publicat în august 1983. [Sursă]
  • Lisa Fritscher - The Fear of Phobias Is Phobophobia. [Sursă]
  • Dhara N. Perera, Sarath Panduwawela și Mahendra H. Perera - Frigophobia: a case series from Sri Lanka. Studiu publicat în aprilie 2014. [Sursă]
  • Beng-Yeong Ng - Wei han zheng (Frigophobia): A Culture-Related Psychiatric Syndrome. Studiu publicat în august 1998. [Sursă]
  • Kimberly Holland - How to Identify and Treat a Food Phobia. Articol publicat la data de 4 februarie 2019. [Sursă]