Articol documentat din surse relevante
Toate informațiile prezentate în acest articol sunt atent documentate din surse de încredere. Echipa Misterio face permanent eforturi pentru a îmbunătăți și actualiza conținutul oferit cititorilor noștri.

Invenții bizare – 10 cele mai ciudate invenții din toate timpurile

Misterio

Autor: Misterio

Actualizat:

De la cușca urbană pentru bebeluși și până la costume de baie din lemn, iată 10 dintre cele mai bizare invenții din toate timpurile.

Această pagină poate conține linkuri spre produse/servicii. Este posibil ca Misterio să câștige un comision în urma vânzărilor efectuate prin aceste link-uri.

Invenții bizare –  10 cele mai ciudate invenții din toate timpurile

În fiecare an, inventatorii din întreaga lume solicită sute de mii de brevete de invenție. Multe dintre idei, cum ar fi becul, automobilul sau computerul personal, au schimbat lumea. Altele ne-au făcut viața de zi cu zi puțin mai ușoară și, poate, mai distractivă.

Dar, pentru fiecare invenție interesantă, utilă sau inovatoare, există sute de invenții bizare, ciudate, nepractice sau pur și simplu imposibil de utilizat. 

Deși ilare, invențiile ciudate de altădată ne pot oferi o idee asupra culturii generațiilor anterioare și al problemelor pe care inventatorii lor au încercat să le rezolve. 

Iată așadar o listă cu 10 cele mai bizare invenții din toate timpurile.

Cușca urbană pentru copii

10. Invenții bizare - cușca urbană pentru copii

Supranumită de revista Time una dintre „cele mai proaste 50 de invenții din toate timpurile”, „cușca urbană pentru copii” a fost folosită în anii 1930 de părinții care locuiau în orașele americane tot mai aglomerate.

Așa cum toți părinții știu, aerul curat este important în dezvoltarea corectă a unui copil. Medicii de la începutul secolului trecut susțineau că această invenție bizară va stimula sistemul imunitar al bebelușilor și îi va ajuta să rămână sănătoși.

Cu toate acestea, „cușca urbană pentru copii” a pierdut rapid din popularitate, cel mai probabil datorită riscului evident pe care îl prezenta pentru siguranța copilului. Ce părinte preferă să-și atârne copilul la câțiva zeci de metri deasupra pământului în locul unei simple plimbări prin parc?

Bara de protecție din cauciuc

9. Invenții bizare - bara de protecție din cauciuc

Odată cu apariția automobilului, străzile au devenit mult mai periculoase pentru pietoni, în parte și pentru că regulile de circulație nu erau la fel de stricte ca în ziua de azi iar trecerile de pietoni semnalizate lipseau cu desăvârșire. 

Cum primele decenii ale secolului al XX-lea au adus la o explozie a numărului de autovehicule, autoritățile s-au trezit cu mii de accidente rutiere soldate cu morți și răniți. Această problemă a dus la dezvoltarea unei alte invenții cel puțin bizare – bara de protecție din cauciuc.

Citește și: Top 14 cele mai misterioase locuri din lume

Inventatorul A.J. Grafham a propus un concept nou de bară de protecție pentru autovehicule. Aceasta era practic un scaun din cauciuc și burete care promitea să protejeze pietonii în cazul în care ar fi fost acroșați de un automobil. 

Invenția nu a fost însă niciodată implementată la scară largă, în parte datorită costurilor suplimentare pe care producătorii de autovehicule trebuiau să le suporte, în parte datorită ineficienței, bara de cauciuc dovedindu-se utilă în doar câteva situații de-a dreptul excepționale.

Pălăria radio

8. Invenții bizare - pălăria radio

Cu decenii înainte de invenții remarcabile precum Walkman-ul, iPod-ul și telefonului mobil, ideea de a putea asculta radioul în mișcare era de neconceput din cauza dimensiunilor aparatelor de radio timpurii.

Pălăria radio a fost ideea unui inventator german, primul model fiind prezentat la începutul anilor 1930. „Aparatul” neobișnuit era în esență o pălărie de paie cu două antene mari ieșite deasupra. 

În ciuda faptului că următoarele versiuni ale pălăriei radio au fost realizate din diverse materiale, niciuna nu a atras publicul. 

Nu numai ca invenția ciudată era greoaie și incomodă, dar antenele nu erau suficient de performante pentru o recepție bună a semnalelor radio. 

Apoi, două decenii mai târziu, apariția primului radiou cu tranzistori a revoluționat piața aparatelor radio, devenind practic una dintre cele mai importante invenții ale secolului XX.

O bicicletă pentru întreaga familie

7. Invenții bizare - o bicicletă pentru întreaga familie

Printre cele mai bizare invenții se numără și „bicicleta pentru întreaga familie”, un concept care i-a aparținut inventatorului Charles Steinlauf.

Acesta s-a gândit că banala bicicletă pentru o singură persoană nu ar fi utilă atunci când întreaga familie dorește să petreacă mai mult timp în aer liber. De ce să cumperi mai multe biciclete când poți avea una singură pentru soț, soție și copii?

Așa că Steinlauf a inventat un model de bicicletă cu mai multe locuri: două pentru cei care pedalează, un loc pentru o persoană care să stea în față și un loc dedicat pentru o croitoreasă care să poată să-și continue munca din mers.

Citește și: 15 cele mai bizare și neobișnuite recorduri Guinness din istorie

Bicicletele pentru patru persoane sunt disponibile și astăzi, dar nici unul dintre modele actuale nu mai include și o mașină de cusut.

Costume de baie din lemn

6. Invenții bizare - costume de baie din lemn

Dacă tot vorbim despre invenții bizare, nu putem să nu includem celebrele costume de baie din lemn apărute în 1929 în Washington. 

Având aspectul și eleganța unui butoi, aceste costume de baie ciudate au fost gândite special pentru a ușura înotul. 

Însă, așa cum era de așteptat, invenția nu s-a bucurat de succes în rândul doamnelor. Costumele de baie din lemn erau grele, incomode, nu puteau fi spălate și uscate corespunzător și, poate cel mai important, prezentau un risc crescut… de înec.

Dinasfera

5. Invenții bizare - dinasfera

Una dintre ideile fantastice ale lui Leonardo da Vinci l-a inspirat pe inventatorul britanic John Purves să creeze în 1930 un vehicul cel puțin neobișnuit – dinasfera (eng. Dynasphere). 

Vehiculul cu o singură roată putea atinge viteze de 55 km/h, însă era extrem de instabil și se putea răsturna cu ușurință dacă șoferul frâna brusc.

Citește și: Top 10 desene macabre care i-au îngrozit pe părinți

În zilele noastre, vehiculele inspirate de dinasfera lui Purves costă mii sau chiar zeci de mii de dolari, sunt mult mai manevrabile, sigure, iar unele chiar… strălucesc în întuneric.

Anvelopele iluminate

4. Invenții bizare - anvelopele iluminate

Compania Goodyear Tire & Rubber Co. a dorit să adauge un plus de fler mașinilor americane așa că a venit cu un concept inedit – anvelope iluminate de nu mai puțin de 18 becuri interne. 

Anvelopele iluminate, spre deosebire de alte invenții bizare, au fost foarte bine primite de public. Problema a apărut însă datorită costurilor de producție prea mari, făcându-le practic imposibil de implementat la scară largă. 

Cu toate acestea, un set de anvelope iluminate a fost instalat pe o mașină concept din 1954 – Golden Sahara II. În 2019, autovehicolul de colecție a fost restaurat complet, primind inclusiv un set nou de patru anvelope iluminate de la Goodyear.

Protector pentru unt

3. Invenții bizare - protector pentru unt

Ce poate fi mai jenant decât să-ți mânjești accidental mâneca de unt atunci când întinzi mâna peste masă?

De un astfel de accident stânjenitor a avut probabil parte și inventatorul american Russell E. Oakes care în 1950 a dezvoltat un gadget ciudat – un recipient metalic asemănător unui păianjen.

Invenția bizară era menită să acopere, asemenea unei cuști protectoare, farfuria cu unt tartinabil sau alte produse cu risc de a produce astfel de „accidente” în timpul mesei.

Citește și: Top 5 cele mai scumpe sortimente de cafea din lume

Mesenii din ziua de azi rezolvă această problemă punând untul în recipiente speciale cu capac sau cerând politicos să li se dea mâncarea de care au nevoie.

Mănușa de față

2. Invenții bizare - mănușa de față

Din top invenții bizare nu putea să lipsească un gadget dezvoltat în Statele Unite la începutul secolului al XX-lea – mănușa de față (eng. The Face Glove). 

Masca de față cu un aspect neobișnuit era destinată doamnelor rafinate care doreau să-și păstreze pielea tânără, catifelată și lipsită de imperfecțiuni. Masca era fabricată din cauciuc flexibil și trebuia purtată pe timpul nopții, pentru a încuraja, în teorie, deschiderea și curățarea porilor prin transpirație.

Cu un aspect desprins parcă din filmele de groază, mănușa de față s-a dovedit ineficientă în a trata „problemele de sănătate”, așa cum și-ar fi dorit probabil inventatoarea ei, Madame Helen M. Rowley. 

În ciuda acestui fapt, măștile s-au bucurat de o popularitate neașteptată, determinând și alte companii să-și lanseze propriile versiuni. 

Dar, îngrijorător, la fabricarea noilor versiuni au fost folosite materiale periculoase precum azbestul, sulful și plumbul, făcând măștile deosebit de periculoase și provocând nenumărate boli și probleme ale pielii.

Mașina universală de bărbierit

1. Invenții bizare - mașina universală de bărbierit

Una dintre cele mai ciudate invenții din toate timpurile a fost mașina universală de bărbierit. 

La începutul secolului al XIX-lea, pe măsură ce moda bărbilor a pierdut din popularitate, a devenit mai acceptabil din punct de vedere social ca bărbații să fie bărbieriți. 

Însă, cum ritualul bărbieritului zilnic necesita timp și răbdare, tot mai mulți gentlemani au apelat la serviciile frizerilor pentru un bărbierit curat și fără efort. Problema era că un frizer nu putea deservi decât un client odată.

Citește și: Știați că? 95 de curiozități despre lumea în care trăim

Desigur, o astfel de problemă a cerut o soluție pe măsură, soluție care a venit sub forma unei mașinării universale de bărbierit. 

Clienții erau așezați la rând, iar prima parte a dispozitivului aplica spuma de ras pe toate fețele. Apoi, o lamă era folosită pentru a rade părul facial. În acest fel, aparatul putea rade, teoretic, câte 12 bărbați deodată. 

Cu toate acestea, mașinăria nu putea fi ajustată pentru particularitățile faciale ale fiecărui client în parte, lăsând rezultate neuniforme (în cel mai bun caz) și tăieturi și abraziuni provocate de lamă (în cazul celor mai nefericiți).

La Misterio folosim doar surse de încredere în documentarea articolelor noastre. Astfel de surse relevante includ documente autentice, articole din ziare și reviste, autori consacrați, sau site-uri web reputabile.

  • Joni Sweet - From shaving machines to yodel meters: 26 bizarre inventions from throughout history. Articol publicat la data de 9 septembrie 2020. [Sursă]
  • Bizarre Inventions. planetpatent.com. [Sursă]
  • Andrei Tapalaga - 5 of the Weirdest Inventions From Modern History. Articol publicat la data de 10 octombrie 2022. [Sursă]
  • Jake Rossen - 20 of the Weirdest Inventions From the Past 20 Years. Articol publicat la data de 20 martie 2021. [Sursă]
  • Richard Bevan - 8 of the Weirdest Inventions in History. Articol publicat la data de 10 martie 2022. [Sursă]