Articol documentat din surse relevante
Toate informațiile prezentate în acest articol sunt atent documentate din surse de încredere. Echipa Misterio face permanent eforturi pentru a îmbunătăți și actualiza conținutul oferit cititorilor noștri.

Știați că? 95 de curiozități despre lumea în care trăim

Misterio

Autor: Misterio

Actualizat:

Ştiaţi că rechinii au apărut pe Terra înaintea copacilor? Primii rechini au trăit acum 400 de milioane de ani, în timp ce primii copaci au apărut acum „doar” 350 de milioane de ani.

Această pagină poate conține linkuri spre produse/servicii. Este posibil ca Misterio să câștige un comision în urma vânzărilor efectuate prin aceste link-uri.

Știați că? 95 de curiozități despre lumea în care trăim

Lumea în care trăim este fascinantă și plină de lucruri incredibile. Unele dintre curiozitățile de mai jos vi se vor părea amuzante, în timp ce altele sunt de-a dreptul incredibile. Absolut toate sunt menite, însă, să ne arate cât de multe mai avem de învățat despre lumea în care trăim.

Iată alte 95 de curiozităţi fascinante despre lumea care ne înconjoară.

Curiozități despre animale - colonie de furnici

Curiozități despre animale

1. Meduza Turritopsis Nutricula este singurul organism nemuritor de pe Pământ. Aceasta are capacitatea unică de a-și regenera fiecare celulă din corp și poate trăi, teoretic, pentru totdeauna.

2. Curiozități despre animale – există o mega colonie de furnici care se întinde pe trei continente: cea mai mare parte a Europei, coasta de vest a SUA şi coasta de vest a Japoniei.

3. Raportul dintre oameni şi furnici este de 1 la 1,6 milioane. Pentru fiecare om de pe Terra există aproximativ 1,6 milioane de furnici.

4. Cel mai veninos șarpe din lume este Parademansia Microlepidotus al cărui venin este de până la 300 de ori mai puternic decât al șarpelui cu clopoței și de până la 20 de ori mai puternic decât al cobrei indiene.

5. Porumbeii sunt păsări mult mai complexe şi mai inteligente decât s-ar crede. Ele unele dintre puţinele specii de necuvântătoare care reuşesc să treacă testul oglinzii – testul recunoaşterii de sine.

6. Ursul polar este cel mai mare animal de pradă de pe uscat, atingând greutatea de 700 kg (masculii), o înălțime de 1,8 metri și până la 3 metri în lungime.

7. Curiozități despre animale – bufnițele sunt singurele păsări care pot distinge culoarea albastră.

8. Omul nu a mai domesticit nici o specie animală de mai bine de 4.000 de ani.

9. Curiozități despre animale – albinele s-au dovedit a fi capabile să distingă și să recunoască fețele atât ale altor albine, cât și ale oamenilor.

10. Veveritele depozitează de nuci, semințe și alune în mai multe locuri, pentru a avea suficiente resurse pe timp de iarnă. Acestea contribuie involuntar la apariția copacilor și regenerarea pădurilor, deoarece multe dintre ascunzători sunt uitate iar semințele germinează în plante tinere.

11. Vulturii se pot hrăni cu leșuri de animale putrezite. Ei sunt însă în deplină siguranță cu această alimentație, datorită acidului din stomac. Acesta este atât de puternic încât poate fi ușor comparat cu acidul dintr-o baterie.

Curiozități culinare - alimente ciudate

Curiozități culinare

1. Casu Marzu este o specialitate de brânză care se produce doar în Sardinia, Italia şi care conţine… viermi? Mai mult decât atât, cei care consumă alimentul trebuie să-şi acopere faţa pentru a se proteja de respingătoarele vietăţi. Viermii din branza Casu Marzu își pot “arcui” trupul și pot “plonja” la distanțe considerabile. 

2. Cea mai mare colecţie de vinuri din Europa, cu peste 1,5 milioane de sticle extrem de valoroase, depozitate într-un complex de galerii cu o lungime totală de aproximativ 250 km, se găseşte la Mileştii Mici, în Republica Moldova.

3. Singurul aliment ce nu se deteriorează și nu expiră niciodată este mierea. Într-un mormânt egiptean vechi de peste 3.000 de ani au fost descoperite mai multe vase cu miere. Analizele de laborator au arătat că mierea din acele vase era comestibilă.

4. Curiozități culinare – cu cât sunt mai prăjite boabele de cafea, cu atât sunt mai sănătoase.

5. În Evul Mediu, piperul era considerat un condiment de lux.

Citește și: Ce este focul grecesc? Arma secretă oferită de un înger primului împărat creştin

6. Cea mai scumpă pizza din lume costă $12.000. La prepararea ei lucrează trei bucătari și poate dura până la 72 de ore. Pizza conține trei tipuri de caviar, mozzarella bufala, homar norvegian și sare roz australiană.

7. Curiozități culinare – un singur hamburger poate conține carne de la 100 de vaci diferite. 

8. Potrivit unui studiu al Universității Harvard, consumul moderat de cafea poate fi asociat cu o durată de viață mai lungă, plus un risc redus de diabet de tip 2, boli cardiovasculare, sau Parkinson. 

Consumul regulat de cafea poate avea și alte beneficii pentru sănătate, precum un risc mai redus de apariție a cancerului, a bolilor de inimă, sau Alzheimer.

9. Afinele sunt considerate un superaliment și conțin substanțe extrem de benefice pentru sănătate. 

S-a dovedit că aceste substanțe pot reduce riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, scad colesterolul, stimulează imunitatea, ajută la reducerea greutății, îmbunătățesc digestia, previn căderea părului și stimulează procesele cognitive. 

10. Curiozități culinare – ciocolata albă nu este de fapt… ciocolată. Spre deosebire de ciocolată care se obține din cacao, ciocolata albă conține doar zahăr, lapte, vanilie, lecitină și unt de cacao. 

Curiozități despre Univers

Curiozități despre Univers

1. Pământul se deplasează în jurul Soarelui cu o viteză de 108.182 km/h.

2. Pe Jupiter şi Saturn plouă cu diamante. Atmosfera celor două planete este bogată în metan. Furtunile electrice violente transformă metanul în carbon care la rândul său este transformat în grafit iar mai apoi în diamante de presiunea atmosferică enormă.

3. Cea mai apropiata stea de Soare este practic o stea triplă și se află la o distanță de 39.000 de miliarde de kilometri, adică la 4,22 ani lumină. 

Steaua se numește Proxima Centauri și se rotește în jurul altor două stele mult mai mari – Alfa Centauri A și Alfa Centauri B. 

Deși mult mai mică, Proxima Centauri este mai activă decât Soarele, adică erupe mai des și mai intens. Erupțiile de pe Proxima Centauri sunt de-a dreptul impresionante, steaua aruncând în spațiu miliarde de tone de plasmă la peste 20.000.000 de grade Celsius. 

Fiecare erupție este însoțită de valuri de radiație extrem de nocive (radiație X). Alfa Centauri A și Alfa Centauri B formează și ele un sistem binar (doua stele care se rotesc în jurul centrului comun de masa).

4. Așa numitele „găuri negre” sunt invizibile. Asta se datorează faptului că lumina este absorbită în interiorul găurilor negre de forțele gravitaționale imense care descompun orice materie în mici particule atomice. 

Citește și: 10 cele mai stranii descoperiri în spațiul cosmic

Pentru a le dovedi existența, oamenii de știință au descoperit o modalitate de a observa „marginile” găurilor negre (event horizon – punctul dincolo de care legile timpului, spațiului, fizicii nu se mai aplică). 

5. Curiozități despre Univers – miezul Pământului are o temperatură cuprinsă între 5.100 și 5.400 grade Celsius, egală cu temperatura de pe suprafaţa Soarelui.

6. Luna se depărtează de Terra cu 4 cm în fiecare an, iar Terra se depărtează de Soare cu 15 cm în fiecare an. Rotaţia planetei noastre scade cu 0,000017 secunde anual.

7. Oamenii de știință au descoperit că Universul continuă să se extindă cu o viteză mai mare decât viteza luminii. Mai mult decât atât, rata de extindere a Universului este accelerată, un fenomen pe care oamenii de știință nu-l pot încă explica. 

8. Curiozități despre Univers – stelele, planetele și galaxiile reprezintă doar 4% din Univers, restul de 96% fiind compus din materii și substanțe pe care nu le putem vedea sau înțelege în totalitate.

Experții au denumit aceste substanțe ciudate, energie întunecată (eng. dark energy) și materie întunecată (eng. dark matter). 

9. Contrar celor prezentate în filmele și serialele SF, în spațiu nu există sunet. Asta pentru că undele sonore au nevoie de un mediu pentru a se propaga, iar spațiul cosmic este vid. 

10. Masa Soarelui reprezintă 99,86% din masa sistemului nostru solar. Practic, Soarele este atât de mare încât ar putea cuprinde 1,3 milioane de planete de dimensiunea Terrei. Însă Soarele nu este cea mai mare stea din Univers, nici pe departe. 

În prezent UY Scuti este considerată ca fiind cea mai mare stea din Universul observabil. Raza sa este estimată la aproximativ 1.708 raze solare (adică între 1,2 și 1,53 miliarde de kilometri) și un volum de aproximativ 5 miliarde de ori volumul Soarelui. 

11. Curiozități despre Univers – o stea neutronică este atât de densă încât un fragment de mărimea unei alune ar cântări 6 miliarde de tone.

12. La 430 de ani-lumină de Pământ există o stea supergigantică (Betelgeuse) pe punctul de a exploda și de a se transforma într-o supernovă. Explozia poate avea loc în orice moment și când se va întâmpla, va lumina cerul timp de 2 luni neîntrerupt.

Curiozități despre corpul uman

Curiozități despre corpul uman

1. În fiecare secundă, corpul nostru produce şi ucide 15 milioane de globule roşii.

2. Acum 3.000 de ani speranţa de viaţă era de aproximativ 30 de ani. În prezent, conform datelor oferite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), speranța medie de viață la nivel mondial a crescut la 73 ani. 

3. Curiozități despre corpul uman – persoanele care au foarte mult păr pe corp sunt considerate mai inteligente.

4. Vaccinurile joacă un rol deosebit de important în „educarea” sistemului imunitar. Practic, vaccinurile ajută sistemul imunitar să producă anticorpi împotriva unor invadatori străini, fără să infecteze organismul cu vreo boală. Așadar, pe viitor, când organismul se confruntă cu acea infecție, știe deja cum să lupte împotriva ei.

5. Ernest Hemingway a supraviețuit trecând prin malarie, pneumonie, antrax, dizenterie, cancer de piele, anemie, diabet, hepatită, hipertensiune arterială, un ficat rupt, o splină ruptă, un rinichi rupt, două accidente de avion, un craniu fracturat, și o vertebră strivită.

6. Cu 37 dinți, Vijay Kumar (India) este persoana cu cei mai mulți dinți din lume, cu cinci mai mulți față de o persoana obisnuita. „Performanța” sa a fost introdusă în Cartea Recordurilor, depășind recordul deținut de Chassidar Danabalan (36 dinți).

Citește și: Știați că? 71 curiozități despre corpul uman

7. Curiozități despre corpul uman – degetul mic este responsabil pentru mai bine de jumătate din puterea mâinii.

8. Este imposibil să te gâdili singur. Acest lucru se datorează faptului că, atunci când încercați să vă gâdilați, creierul este perfect conștient de momentul exact și modul în care va avea loc gâdilatul.

9. Curiozități despre corpul uman – creierul continuă să trimită semnalele electrice până la aproximativ 37 de ore după moarte.

10. Omul are un simț al mirosului extrem de bine dezvoltat. Nasul uman poate detecta peste 1 miliard de tipuri de mirosuri.

11. Acidul stomacului este atât de puternic încât poate dizolva metale. Motivul pentru care acidul din stomac nu pătrunde prin corp, este că celulele stomacului sunt reînnoite mai repede decât sunt distruse.

12. Curiozități despre corpul uman – aproximativ 1% din populația lumii poate vedea în infraroșu sau poate distinge radiațiile ultraviolete.

Curiozități de pe glob

Curiozități de pe glob

1. Suprafața totală a Rusiei o depășește pe cea a planetei Pluto. Cele 17 milioane de kilometri pătrați aparţinând Rusiei depășesc cele 16,65 milioane de kilometri pătrați ai micuței planete.

2. Pe glob există cinci așa-numite „zone albastre” (zone unde speranța de viaţă depăşeşte 100 de ani). Aceste zone albastre sunt: Sardinia (Italia), Okinawa (Japonia), Peninsula Nicoya (Costa Rica), Loma Linda (California) şi Icaria (Grecia).

3. Curiozități de pe glob – cel mai des întâlnit nume din lume este Mohammed.

4. Marele Canion sau Grand Canyon, după cum este cunoscut în lumea largă, este cel mai mare și mai spectaculos canion terestru. 

Situat în sud-vestul Statelor Unite ale Americii, în statul Arizona, Marele Canion se întinde pe 349 kilometri lungime (după alte surse 446 de kilometri), măsoară între 6 și 30 de kilometri lățime și are o adâncime maximă de 2.133 de metri. 

Canionul este rezultatul procesului de eroziune a rocilor sedimentare și cristaline ale Podișului Colorado de acțiunea apelor învolburate ale fluviului Colorado. Marele Canion s-a format de-a lungul a câtorva milioane de ani.

Citește și: 9 lucruri fascinante despre planeta Pământ

5. Cea mai populată țară din lume este China, cu o populație de 1,405 miliarde de locuitori (aproximativ 18% din populația globului). China este urmată, la mică distanță, de India cu o populație de 1,369 miliarde de locuitori. 

În schimb, țara cu cea mai mică populație este Vaticanul care numără mai puțin de 1.000 de locuitori.

6. Curiozități de pe glob – barajul Hoover din SUA a fost proiectat să reziste pentru cel puțin 2.000 de ani. Cimentul folosit la ridicarea impresionantei construcții nu se va întări complet decât peste 500 de ani.

7. În provincia Alberta din Canada au fost exterminati absolut toți șoarecii. În prezent, este singura regiune din lume în care nu există asemenea rozătoare.

8. Biblioteca Universității din Indiana, SUA, se scufundă în fiecare an cu circa 2,5 centimetri. Acest fenomen se datorează unei erori a constructorilor care au omis să calculeze și greutatea cărților care vor fi depozitate în uriașa clădire.

9. Curiozități de pe glob – chiar și astăzi, peste 90% din teritoriul Statelor Unite ale Americii este format din terenuri neamenajate.

10. Curiozități de pe glob – cele mai mari nave transoceanice achită o taxă de trecere de $250.000 de fiecare dată când străbat Canalul Panama. Mai trebuie spus că o treime din economia țării este susținută de taxele plătite de vasele care străbat canalul.

Curiozități din știință

Curiozități din știință

1. Potrivit regretatului fizician Stephen Hawking, omenirea nu va supravieţui pe Pământ. Specia umană are la dispoziție aproximativ 200 de ani să găsească o modalitate de a părăsi Terra și coloniza alte lumi.

2. Curiozități din știință – ciupercile sunt mai îndeaproape înrudite cu oamenii decât cu plantele.

3. Atmosfera Terrei se evaporă la o rată de de 3 kg de hidrogen şi 50 g de heliu pe secundă.

4. Insulina a fost descoperită de omul de știință român Nicolae Păulescu. Acesta a numit-o, inițial, pancreină. Cu toate acestea, doi cercetători canadieni au primul Premiul Nobel în 1923 pentru studiile lor despre insulină. 

Munca depusă de Nicolae Păulescu în domeniul medicinii diabetice a fost însă acreditată în mod corespunzător.

5. Unul dintre cei mai bogați oameni din lume este fondatorul Bitcoin, un personaj misterios cu pseudonimul Satoshi Nakamoto. Nimeni nu știe cine este, care este numele său real sau unde trăiește. El deține 1 milion de Bitcoins, echivalentul a 15.6 miliarde de dolari.

6. Toată lumea cunoaște povestea faimosului măr care îl lovește pe Sir Isaac Newton, inspirându-l în cercetările sale asupra forței gravitaționale și a teoriilor conexe. Se pare însă că povestea nu este una reală, până în prezent nedescoperindu-se dovezi concrete care să susțină amuzanta istorioară.

7. Curiozități din știință – peste 99% din speciile de plante și animale care au trăit vreodată pe Terra sunt în prezent dispărute.

8. Curiozități din știință – un proton are nevoie de 40.000 de ani pentru ajunge din nucleu până la suprafața Soarelui, dar de doar 8 minute pentru a străbate distanța dintre Soare și Pământ.

9. Există de 8 ori mai mulți atomi într-o lingură de apă decât linguri de apă în Oceanul Atlantic. O lingură de apă (aproximativ 5 ml) conține 2×1023 molecule de apă, iar fiecare moleculă conține, la rândul ei, 3 atomi: 2 atomi de hidrogen și 1 atom de oxigen. 

10. Curiozități din știință – când heliul este răcit la zero absolut (-273 grade Celsius), acesta se transformă într-un lichid cu proprietăți uimitoare: se misca împotriva forței gravitaţionale și curge spre partea de sus a recipientelor în care este ținut.

Curiozități din istorie - Hussarii polonezi

Curiozități din istorie

1. Universitatea Oxford a fost fondată înaintea Imperiului Aztec. Universitatea Oxford a fost fondată în jurul anului 1096 în timp ce Imperiul Aztec (o alianță a trei orașe stat – Mexico Tenochtitlan, Texcoco și Tlacopan) a apărut în anul 1428. 

2. Curiozități din istorie – romanii obişnuiau să-şi curețe şi să-şi albească dinţii cu urină.

3. În anul 1567 a avut loc un incident de-a dreptul straniu. Bărbatul care deţinea recordul pentru cea mai lungă barbă din lume a murit după ce s-a împiedicat în propria barbă încercând să fugă dintr-o casă în flăcări.

4. Curiozități din istorie – până la începutul secolul al XVI-lea, bărbații nu au purtat lenjerie intimă.

5. Marea Piramidă a lui Keops din Giza conține suficientă piatră încât să poată fi construit un zid înalt de 50 de centimetri care să înconjoare planeta la Ecuator. Marea Piramidă a lui Keops din Giza este formată din nu mai puţin de 2.600.000 de blocuri de piatră, fiecare cântărind între 2 şi 20 de tone.

6. Curiozități din istorie – supervulcanul Toba, care a erupt ultima dată acum 74.000 ani, a aruncat în atmosferă 2.500 km cubi de lavă și cenușă vulcanică, aproape de două ori volumul muntelui Everest.

7. Cea mai mare șarjă de cavalerie din istorie a avut loc în septembrie, 1684, în timpul asediului Vienei de către forțele otomane. Orașul era înconjurat și se afla sub asediu neîntrerupt de mai multe săptămâni. 

În ultimul moment, cei 3.000 de soldați care apărau Viena au primit întăriri sub forma unei coaliții formate din polonezi, lituanieni, germani, venețieni, austrieci și italieni. Armata coaliției era condusă de regele polonez Ioan al III-lea Sobieski (supranumit Leul din Nord) și includea mai multe detașamente de cavalerie, inclusiv pe temutii husari polonezi (eng. winged hussars). 

Oastea otomană (150.000 de soldați, conform relatărilor) a bătut în retragere. Văzând momentul prielnic, Ioan al III-lea Sobieski a condus cea mai mare șarjă de cavalerie din istorie, 27.000 de cavaleri, cu care a reușit să nimicească armata otomană și să salveze Viena.

8. La Tărtăria (un sat în comuna Săliștea din județul Alba) au fost descoperite 3 tăblițe de lut datate în jurul anului 5.300 î.Hr., de cercetătorul german Harald Haarmann. 

Tăblițele au stârnit o adevărată polemică printre arheologi, după ce mai mulți dintre aceștia au afirmat că simbolurile de pe ele ar reprezenta cele mai vechi forme de scris din lume.

9. Curiozități din istorie – chinezii au inventat primul detector de cutremure în anul 132 d.Hr. Sistemul lor folosea un vas mare de bronz cu capete a opt dragoni care aveau în gură câte o sferă din bronz. 

În timpul unui cutremur, mișcarea pământului făcea ca una sau mai multe sfere să cadă, indicând astfel direcția și intensitatea cutremurului.

Curiozități din Romania - Castelul Peleș

Curiozități din România

1. Primul castel din Europa care a fost în întregime luminat cu curent electric a fost castelul Peleș. Electricitatea era produsă de instalația proprie a castelului. Sistemul de încălzire al castelului a fost construit în 1888 și este funcțional și astăzi.

2. Curiozități din România – al doilea glaciar subteran ca mărime din Europa, Ghețarul din peștera Scărișoara, se află sub Munții Bihor. Ghețarul are un volum de 75.000 de metri cubi și s-a format acum 3.500 de ani.

3. În localitatea Săpânța, Maramureș, se află cea mai înaltă biserică din lemn din lume și a doua structură de lemn ca înălțime din Europa. Mănăstirea Peri are o înălțime de 78 de metri la care se adăuga cei 7 metri ai crucii din vârful bisericii. 

4. Curiozități din România – cele mai vechi oseminte umane de până acum au fost descoperite în sud-vestul României, în Peștera cu Oase. Osemintele au o vechime estimată între 37.800 și 42.000 de ani.

5. Curiozități din România – limba română a evoluat din latina orientală și are o vechime de 1.700 de ani. Prima atestare oficială a limbii române a avut loc în secolul XVI.

Citește și: Fenomene paranormale la mănăstirea Șinca Veche. Minuni petrecute în Templul Dorințelor

6. Cu cei 55 de metri ai săi, Statuia Regelui Decebal, sculptată într-o stâncă de la Cazanele Dunării, este cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa.

7. Numele „România” nu are origini foarte clare. Unii istorici cred provine de la cuvântul Arman (sau Armis), adică de la zeul Hermes, pomenit în mitologia greacă. Alții sunt de părere că provine de la cuvântul latin romanus („cetățean al Imperiului Roman”).

8. Muzeul ASTRA din Sibiu este al doilea cel mai mare muzeu în aer liber din lume. Aici, vizitatorii pot vedea peste 300 de case și construcții, printre care forje hidraulice, mori de vânt, mori de apă, sau prese de struguri, fructe și ulei.

9. Curiozități din România – România are cele mai mari zăcăminte de aur din Europa. Doar la Roșia Montană, potrivit estimărilor, ar există aur în valoare de aproape 8 miliarde de dolari. 

10. Canalul Dunăre-Marea Neagră din Dobrogea este pe locul trei în ceea ce privește lungimea unei căi de navigație create de mâna omului, după Canalul Suez și Canalul Panama.

Curiozități diverse - Inorogul

Curiozități diverse

1. În Islanda este considerat o insultă să laşi bacşiş într-un restaurant.

2. Curiozități diverse – statistic vorbind, șansele ca cineva să fie ucis de un automat de cafea sunt de două ori mai mari decât şansele ca acea persoană să fie muşcată de un rechin.

3. Animalul naţional al Scoţiei este unicornul. Deși unicornul este o creatură mitică, acesta a fost ales datorită asocierii cu dominanța și cavalerismul, precum și cu puritatea și inocența în mitologia celtică.

4. În cazinourile din Las Vegas nu există nici ceasuri şi nici ferestre. Măsura a fost luată pentru ca cei din interior să nu realizeze cât de repede trece timpul.

5. Curiozități diverse – japonezii au inventat o jachetă specială care îi dă celui care o poartă senzaţia unei îmbrăţişări de câte ori cineva îi apreciază postările pe Facebook.

6. Cel mai lung voal al unei rochii de mirese a avut 3 km.

7. Curiozități diverse – lunile care încep duminica au întotdeauna o zi de „vineri 13,” considerată în multe culturi ca fiind o zi nefastă.

8. Inițial, povestea Scufița Roșie a fost folosită pentru a-i face pe copii să se teamă de animalele sălbatice periculoase din pădure. Poveștile precum povestea Scufiței Roșii, dar și superstițiile legate de lupi, stau la baza fricii oamenilor față de aceste animale sălbatice.

9. Curiozități diverse – frica de mere este cunoscută sub numele de malusdomesticaphobie.

10. Contrar a ceea ce cred cei mai mulți dintre noi, portocala nu a primit numele pentru culoarea sa. În schimb, cuvântul „orange” (portocaliu/oranj) provine dintr-o transliterare a sanscritului naranga, care la rândul său provine din cuvântul Tamil, naru („parfumat”).

11. Cea mai mare diferență de scor într-un meci de fotbal a fost de 149 – 0. Acest scor fabulos s-a înregistrat în timpul partidei dintre AS Adema (Madagascar) și SO l’Emyrne (Madagascar) desfășurată pe data de 31 octombrie 2002.

La Misterio folosim doar surse de încredere în documentarea articolelor noastre. Astfel de surse relevante includ documente autentice, articole din ziare și reviste, autori consacrați, sau site-uri web reputabile.

  • Life expectancy at birth, total (years). [Sursă]
  • University of Oxford - wikipedia.org. [Sursă]
  • Aztec Empire - wikipedia.org. [Sursă]
  • Cosmas Theodorides - The Greek Archaic Alphabet Alphabetica II The Vowel Harmonic in the Greek Archaic Alphabet.
  • Over 200 Fun, Odd Facts Most People Don't Know - owlcation.com. [Sursă]
  • Over 980 Did you know facts!! - did-you-knows.com. [Sursă]
  • Great Pyramid of Giza - wikipedia.org. [Sursă]
  • Eugen Munteanu - Dinamica istorică a cultivării instituționalizate a limbii române. Revista română, Iași, 2003.
  • Eric Milzarski - 5 reasons why the Winged Hussars are among the greatest fighters of all time. Articol publicat la data de 28 ianuarie, 2019. [Sursă]
  • Alicia Tindal Palmer - Authentic memoirs of John Sobieski, King of Poland. Editura Longman and Co, 1815.
  • John III Sobieski - wikipedia.org. [Sursă]
  • Battle of Vienna - wikipedia.org. [Sursă]
  • Siege of Vienna - britannica.com. [Sursă]
  • Nola Taylor Redd - What Is the Biggest Star? Articol publicat la data de 28 iulie, 2018. [Sursă]
  • Davide Castelvecchi - How fast is the Universe expanding? Cosmologists just got more confused. Articol publicat la data de 16 iulie, 2019. [Sursă]
  • Dark Energy, Dark Matter - science.nasa.gov. [Sursă]
  • 8 Facts About the Grand Canyon You Never Knew - National Park Foundation. [Sursă]