Corpul uman este o „mașinărie” atât de fascinantă și extrem de complexă încât descoperim în fiecare zi lucruri noi și incitante despre modul în care funcționează organismul uman
Iată 71 de curiozități despre corpul uman.
Curiozități despre corpul uman
1. Știați că? Un singur centimetru pătrat de piele conține aproximativ 300 de glande sudoripare.
2. Te-ai întrebat vreodată de ce gazele emanate de corpul uman miros urât? Mirosul este produs de bacteriile prezente în intestin și care sunt eliminate în aer.
3. Curiozități despre corpul uman – pe piele trăiesc aproximativ 1.000 de tipuri de bacterii.
4. Știați că? Sughițul poate să apară la schimbările bruște de temperatură.
5. Plămânul este singurul organ care plutește pe apă. Acest lucru se datorează faptului că plămânii conțin peste 300.000.000 de structuri asemănătoare baloanelor, cunoscute sub numele de alveole.
6. Pielea cântărește aproximativ 15% din greutatea totală a corpului.
7. În plămânii există milioane de germeni, chiar și atunci când avem o stare de sănătate bună.
8. Curiozități despre corpul uman – nasul are numeroase funcții importante. Acesta acționează ca un filtru, un încălzitor și, de asemenea, un umidificator. Interiorul nasului este căptușit cu un strat ce conține așa-numitele „turbinate”, care sunt străbătute de zeci de vase de sânge ce pot încălzi aerul care pătrunde în organism. De asemenea, stratul interior conține și celule caliciforme care ajută la umidificarea aerului. Astfel, aerul respirat este filtrat și încălzit înainte de a ajunge în plămâni.
9. Știați că? Tusea si strănutul sunt mecanisme naturale de apărare ale corpului uman care țin departe substanțele străine.
10. Curiozități despre corpul uman – corpul uman produce 25 de milioane de celule noi în fiecare secundă.
11. Cel mai gros strat de piele se găsește pe picioare, în timp ce cel mai subțire este pe pleoape.
12. Corpul uman este alcătuit în proporție de 60% din apă.
13. Cea mai lungă sarcină înregistrată a durat până la 375 de zile. O femeie pe nume Beulah Hunter a născut în Los Angeles după nu mai puțin de 100 de zile de la termenul normal.
14. Știați că? Bebelușii clipesc doar o dată sau de două ori pe minut. În schimb, un adult clipește de aproximativ 20 de ori pe minut, adică de 10.000.000 de ori pe an.
15. În timp ce oamenii se opresc din creștere la pubertate, urechile și nasul continuă să se lungească constant. Gravitația este responsabilă pentru acest fenomen.
16. Curiozități despre corpul uman – corneea, partea frontală transparentă a ochilor, nu conține vase de sânge. În schimb, corneea primește oxigen direct din aer.
17. Știați că? Corpul uman conține suficientă grăsime pentru șapte bucăți de săpun.
18. Curiozități despre corpul uman – pielea are mai mult decât rolul de a acoperi mușchii. Pielea te poate avertiza atunci când corpul suferă de anumite afecțiuni medicale. Astfel, dacă observi modificări la nivelul pielii, acest lucru poate reprezenta un semnal de alarmă.
19. Există tumori cunoscute sub numele de teratoame, cărora le pot crește dinți și păr.
20. Toți oamenii se nasc cu un reflex care încetinește funcțiile organismului atunci când persoana respectivă se scufundă sub apă.
21. Curiozități despre corpul uman – oamenii strălucesc în întuneric, însă strălucirea este prea slabă pentru a fi detectată de ochiul uman.
22. Corpul uman conține câte unul din fiecare organ esențial, iar în cazul celor care vin în perechi (de exemplu rinichii), aveți nevoie doar de unul pentru a supraviețui.
23. Curiozități despre corpul uman – cea mai în vârstă femeie care a născut avea 66 de ani.
24. Știați că? Intestinul subțire are o lungime de aproximativ 7 metri.
25. Curiozități despre corpul uman – nu poți respira și înghiți în același timp.
26. Cea mai scurtă sarcină a fost cea a unei femei care a născut la doar 22 de săptămâni. Deși au existat mai multe complicații, bebelusul a supraviețuit.
27. Un om este mai înalt dimineața decât seara.
28. În timp ce oamenii nu sunt cele mai mari, mai rapide sau mai puternice animale de pe Terra, suntem cei mai buni la ceva: alergarea pe distanțe lungi. Picioarele noastre lungi, postura verticală și capacitatea de a elimina căldură prin transpirație, sunt toți factori care ne fac alergători de anduranță.
O tehnică de vânătoare des folosită de oamenii preistorici a fost reprezentată de așa-numita „vânătoare de persistență”. Grupuri de oameni vânau prada urmărind-o pe distanțe foarte lungi, până când animalele mureau practic de epuizare.
29. Curiozități despre corpul uman – acidul din stomac este atât de puternic încât poate dizolva metalul.
30. Într-o viață, corpul uman produce 25.000 de litri de salivă, ceea ce este suficient pentru a umple aproape două piscine.
31. Un om pierde aproximativ 4 kg de piele în fiecare an. Celulele moarte ale pielii sunt eliminate și înlocuite cu altele noi.
32. Curiozități despre corpul uman – plămânul stâng este cu aproximativ 10% mai mic decât cel drept.
33. Oamenii de știință estimează că nasul poate recunoaște un trilion de arome diferite!
Curiozități despre sistemul muscular
34. Corpul uman conține peste 600 de mușchi.
35. Gluteus Maximus, principalul mușchi extensor al șoldului, este cel mai mare mușchi din corp.
36. Cel mai mic mușchi al corpului se află în urechea internă.
37. Curiozități despre corpul uman – mușchii reprezintă aproximativ 40% din greutatea totală a corpului.
38. Știai ca? Cel mai greu mușchi din corp este inima
Curiozități despre sistemul circulator
39. Inima unei femei bate puțin mai repede în comparație cu cea a unui bărbat.
40. Sângele reprezintă aproximativ 8% din greutatea totală a corpului.
41. Știați că? Există între 120.000 și 260.000 de km de vase de sânge în corpul uman. Puse cap la cap, vasele de sânge ale unui adult ar putea înconjura ecuatorul de patru ori.
42. Inima bate de aproximativ 100.000 de ori într-o zi.
43. Curiozități despre corpul uman – atacurile de cord sunt mai frecvente în zilele de luni decât în oricare altă zi a săptămânii.
44. Prima malformație cardiacă a fost detectată la o mumie egipteană, care avea 3.500 de ani.
45. Sunetul bătăilor inimii este cauzat de închiderea și deschiderea valvelor inimii.
46. Știați că? O inimă umană poate bate și în afara corpului.
Curiozități despre sistemul osos
47. Dinții umani sunt la fel de puternici ca dinții de rechin.
48. Curiozități despre corpul uman – mai mult de jumătate din oasele tale sunt localizate în mâini, încheieturi, picioare și glezne.
49. Dinții sunt considerați parte a sistemului osos, însă nu sunt considerați oase.
50. Cel mai mare os din corpul uman este femurul, cunoscut și sub numele de osul coapsei. Cel mai mic os este osul etrier, care se află în interiorul timpanului.
51. Copiii se nasc cu aproximativ 300 de oase, dar pe măsură ce cresc unele dintre aceste oase fuzionează împreună. Un om adult mai are „doar” 206 oase.
52. Știați că? Osul este un țesut viu, ceea ce înseamnă că la fiecare 7 ani ai un schelet nou.
53. Curiozități despre corpul uman – oasele conțin calciu, fosfor, sodiu, colagen și alte minerale.
54. Smalțul dinților este mai tare decât osul.
55. O treime din lungimea dinților se află sub gingie.
56. Curiozități despre corpul uman – dinții bebelușilor încep să crească încă înainte de naștere, dar erup doar atunci când copilul are vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani.
57. Știați că? Oasele se pot vindeca singure prin producerea de noi celule. De aceea cea mai simplă metodă de a vindeca o fractură este gipsul. Acesta fixează osul și îi permite să se regenereze.
58. Cea mai mare articulație din corpul tău este genunchiul.
Curiozități despre sistemul nervos
59. Există o legătură între sistemul digestiv și creier, cunoscută sub numele de axa intestin-creier. În consecință, orice stres sau tulburări ale creierului pot afecta modul în care corpul tău digeră alimentele.
60. Știai ca? Creierul tău nu este complet format până la vârsta de 21 de ani. După această vârstă, oamenii încep să piardă din neuroni. Până la 75 de ani cel puțin 10% din neuroni dispar.
61. Informațiile circulă între neuroni cu aproximativ 400 km/h!
62. Odată ce alimentarea cu oxigen este întreruptă, un creier uman poate supraviețui între trei și șase minute.
63. Creierul unui adult cântărește aproximativ 3 kilograme. Bărbații tind să aibă un creier mai mare decât femeile.
64. Curiozități despre corpul uman – creierul este format în proporție de 60% din grăsimi.
65. Capacitatea de stocare a creierului este aproape nelimitată. Creierul este format din peste 86 de miliarde de neuroni care formează conexiuni intre ei. Numărul acestor conexiuni depășește 1.000 de trilioane.
66. Creierul este uneori mai activ noaptea, în timpul somnului.
67. Curiozități despre corpul uman – în ciuda faptului că reprezintă doar 2% din masa corporală, creierul folosește până la 20% din oxigen și sânge.
68. Structura creierului se schimbă constant pe măsură ce noi conexiuni neuronale apar în fiecare secundă.
69. Știai că? Cel mai lung nerv al corpului trece prin măduva spinării și ajunge până la degetele de la picioare. Acesta este cunoscut sub numele de nervul sciatic.
70. Curiozități despre corpul uman – când corpul uman se confruntă cu foamete extremă, creierul poate să înceapă să se „mănânce” singur.
71. În timpul sarcinii, creierul femeii se micșorează ușor. Fenomenul este cunoscut sub denumirea de „creier de sarcina”.
La Misterio folosim doar surse de încredere în documentarea articolelor noastre. Astfel de surse relevante includ documente autentice, articole din ziare și reviste, autori consacrați, sau site-uri web reputabile.
- Rukevwe Ochuko - 23 Shocking Facts About The Human Body You Should Know. Articol publicat la data de 3 februarie 2022. [Sursă]
- These 35 Fascinating Health And Body Facts Will Surprise You. purple.com. [Sursă]
- 16 of the weirdest and wackiest facts on the human body. [Sursă]
- 90 Fun & Weird Facts About The Human Body. Articol publicat la data de 16 august 2022. [Sursă]