Articol documentat din surse relevante
Toate informațiile prezentate în acest articol sunt atent documentate din surse de încredere. Echipa Misterio face permanent eforturi pentru a îmbunătăți și actualiza conținutul oferit cititorilor noștri.

Istoria cafelei – 15 lucruri uimitoare pe care nu le știai despre cafea

Misterio

Autor: Misterio

Actualizat:

Cafeaua, cea mai cerută băutură la micul dejun, ne face diminețile mai luminoase și datorită cofeinei ne pune mintea și corpul în mișcare. Însă cei mai mulți dintre noi nu știu că a fost descoperită din întâmplare sau că a fost interzisă consumarea ei în secolul XVI.

Această pagină poate conține linkuri spre produse/servicii. Este posibil ca Misterio să câștige un comision în urma vânzărilor efectuate prin aceste link-uri.

Istoria cafelei – 15 lucruri uimitoare pe care nu le știai despre cafea

Dintre cele mai populare băuturi din lume, cafeaua are o istorie mai stufoasă decât cea a ceaiului sau a ciocolatei calde. Aceasta a alimentat revoluții, i-a făcut pe unii bogați și pe alții săraci și a transformat practicile religioase. 

Cafeaua este o băutură ce se obține din boabe prăjite și măcinate, are o culoare neagră și conține o substanță energizantă numită cofeină

Minunata băutură se prepară din fructele arborilor de cafea din familia Rubiaceae, cu două varietăți mai importante: arabica și robusta.

Scurt istoric

Istoria cafelei este tot atât de bogată ca și însăși băutura în sine, având o vechime de peste 1000 de ani. 

În occident băutura energizantă a fost cunoscută abia prin anul 1600 și acceptată pe scară largă, când Papa Clement al VIII-lea a numit-o „băutură creștină”, dar în Orientul Mijlociu ea este consumată de toate păturile sociale încă din vechime. 

Din surse înregistrate, prima referință la cafea, datează din secolul al IX-lea, cu toate că existau multe legende arabe despre băutura misterioasă și amară cu multe secole înainte. 

Istoria cafelei ar începe într-o regiune a Etiopiei, Koffe, de unde a fost apoi introdusă în lumea arabă prin Egipt și Yemen, unde se cultiva în scopuri comerciale.

În trecut cafeaua era considerată un aliment și nu o băutură. Triburile est-africane măcinau boabele crude, le amestecau cu grăsime animală iar pasta obținută o consumau pentru a avea mai multă energie în timpul luptelor. 

Începând cu anul 1000, renumitul tămăduitor Avicenna, administra boabe prăjite și pisate în chip de medicament. 

Etiopienii obțineau un fel de vin din fructele de cafea, prin fermentarea boabelor uscate în apă. 

Datorită proprietăților stimulative, băutura și-a câștigat o reputație mistică, învăluită în mister și asociată cu doctorii și preoții. De aceea nu este surprinzător că au apărut legende pentru a explica descoperirea boabelor magice de cafea. 

Citește și: Top 10 cele mai bogate companii din istorie

Se spune că prin anul 1400 un păzitor de capre din regiunea Yemenului pe numele său Khaldi, a observat cum caprele sale deveneau energice și neastâmpărate după ce mâncau fructele roșii ce creșteau în tufișurile de pe acele meleaguri. 

Foarte mirat a hotărât să guste și el din acele poame. În scurt timp a constatat că se simte mai puțin obosit și are mai multă energie. 

Khaldi a cules câteva fructe și le-a dus la o mânăstire din apropiere unde călugării au fiert boabele în apă obținând un lichid amar dar aromat și foarte stimulator ce le-a alungat oboseala și starea de somnolență. 

De atunci călugării au început să folosească boabele de cafea pentru a rămâne treji pe parcursul lungilor meditații și rugăciuni în așteptarea inspirației divine.

O altă legendă legată de boabele de cafea este cea a unui dervis musulman ce a fost condamnat de dușmanii săi să rătăcească prin deșert și astfel să moară de foame, împreună cu prietenii. 

Mergând prin pustiu și neavând nimic de mâncare la ei, au fost nevoiți să se hrănească cu boabele unui arbust și chiar să-și facă o supă din ele. 

Aceste boabe le-au învins oboseala și le-au dat puterea să ajungă în orașul Moch. Fiind bucuroși că au scăpat cu viață, au denumit planta și boabele sale Mocha.

Istoria cafelei

Cafeaua cucerește lumea

Prima băutură ce conținea cafea era vinul obținut prin fermentarea boabelor de cafea, apa și miere. De altfel cuvântul „cafea” își are originea din vechiul cuvânt arab „Qahwah”, cu sensul de vin.

În anul 1475 s-a deschis la Constantinopol primul magazin de cafea care s-a numit Kiva Han. Datorită efectelor stimulatoare ale cafelei, imamii din lumea arabă au interzis consumul acesteia pentru musulmani, dar cu toate acestea la Damasc s-a deschis prima cafenea in 1530. 

Din Orientul Mijlociu cafeaua s-a răspândit în Indonezia și America, India și apoi în Italia, cu ajutorul schimburilor comerciale dintre negustorii din Veneția și cei din Africa de Nord și Egipt. După 1600 cafeaua a fost introdusă în restul Europei și acceptată pe scară largă când Papa Clement al VII-lea a numit-o „băutură creștină”.

Citește și: Știați că? 95 de curiozități despre lumea în care trăim

În Marea Britanie cafeaua a fost adusă de comercianții ce aduceau mărfuri din Turcia. În 1652 s-a deschis la Londra cafeneaua Grand Cafe, iar în 1654, la Oxford, cafeneaua Queen’s Lane care funcționează și astăzi. 

În întreaga Anglie s-au deschis până în anul 1675 peste 3.000 de cafenele.

Primii care au importat produsul la nivel industrial au fost olandezii. Aceștia au cultivat-o în coloniile lor din Ceylon și Java și au introdus-o în Japonia. După olandezi și francezii au început cultivarea plantei în Antile și Martinica.

După anul 1700, băutura ajunge în cele doua Americi, iar în 1773 este proclamată băutură națională în Statele Unite ale Americii, devenind o alegere favorită a milioane de americani la micul dejun.

Brazilia începe să cultive cafeaua în 1727. Această plantă începe să fie cultivată pe suprafețe tot mai întinse, devenind una din principalele resurse economice ale țării.

O companie americană, Hills Bros., cu sediul în San Francisco începe în anul 1900 să ambaleze cafeaua prăjită și râșnită în pungi vacuum.

Prima variantă solubilă este obținută în Noua Zeelandă în anul 1890 de către David Strang, iar doi ani mai târziu de Satori Kato, un chimist japonez.

Astăzi, se cunosc peste 80 de soiuri de cafea, din care se cultivă, în scopuri industriale, soiurile robusta, arabica, maragogype și liberica.

Fiind o marfă deosebit de importantă, atât pentru producători cat și pentru consumatori, băutura este consumată aproape în fiecare țară. 

După petrol, cafeaua se situează pe locul doi pe piața mondială, situația economică a multor țări producătoare de cafea depinzând aproape în întregime de exportul acesteia. 

Cele mai importante piețe ale cafelei se găsesc la Londra și New York.

15 lucruri fascinante despre cafea

Știați că?

1. La început cafeaua era cunoscută sub denumirea de „vinul Arabiei”. Cuvântul „cafea” vine din „gahwa” ce înseamnă vin.

2. Cei mai mulţi experți cred că boabele de cafea au fost descoperite în Etiopia de o turmă de capre. Pastorul care însoțea turma a observat că animalele erau mai agitate și mai pline de energie după ce consumau straniile boabe de culoare roșie.

3. Cafeaua se află pe locul doi în topul celor mai vândute bunuri. Pe primul loc se găsesc carburanții.

4. Deși se spune că poate ucide băută în cantități mari, experții în calitatea cafelei Starbucks gustă anual peste 250.000 de pahare din această băutură pentru a se asigura că cel mai bun soi va ajunge în mâinile clienților.

Citește și: Știați că? 71 curiozități despre corpul uman

5. Cercetătorii spun că în viitor boabele de cafea ar putea înlocui combustibilii fosili. Recent au fost testate mai multe tipuri de mașini ce funcționează pe baza hidrogenului rezultat din arderea resturilor rezultate în urma procesului de recoltare a boabelor de cafea.

6. Unul dintre cele mai neobișnuite și scumpe sortimente din lume este Kopi Luwak care a ajuns să se comercializeze la un preț de peste 82 de euro. Boabele sunt recoltate din excrementele zibetelor. Aceste mamifere din familia veverițelor trăiesc în insulele indoneziene Java, Bali, Sumatra și Sulawesi.

7. Peste 40% din sortimentele vândute la nivel mondial provin din Brazilia, Columbia și Africa de Sud.

8. Varianta instant a fost descoperită în anul 1906 de George C. Washington, un chimist britanic, în timpul unei excursii pe care acesta o efectua în Guatemala. Primul sortiment de cafea instant a ajuns pe piață trei ani mai târziu.

9. Fiind afectați de taxa pe ceai impusă de Marea Britanie, coloniștii nu numai că au organizat celebra „Petrecere de Ceai din Boston”, aruncând în apă cele 340 de cufere cu ceai, dar au și schimbat ceaiul britanic cu „cafeaua americană”. Aceasta din urmă a ajuns una dintre băuturile preferate ale americanilor.

10. În timpul Războiului Civil, băutura enegizantă a fost inclusă în rația de mâncare primită de soldați. Acestora le-a plăcut atât de mult aroma acesteia încât au integrat o râșniță în armele pe care le purtau.

11. Cu toate că există peste 50 de specii de cafea în toată lumea, pentru a prepara cafeaua comercială sunt folosite doar două tipuri: arabica și robusta.

12. Dacă dorești să te bucuri de toată cofeina dintr-o ceașcă de cafea, alege boabele mai puțin prăjite deoarece boabele prăjite puternic conțin o cantitate mai mică de cofeină.

13. Cea mai mare ceașcă de cafea a fost expusă la Londra în anul 2012 fiind creată de o companie italiană producătoare de electrocasnice. Ceașca a avut 13.200 de litri, măsura 2,9 metri înălțime, 2,65 metri în lungime și a fost umplută cu cafea neagră.

14. Și pentru că tot a venit vorba de recorduri, orașul Tunja din Columbia a fost punctul de întâlnire pentru un stabilirea unui record mai puţin obișnuit. 

În anul 2013, nu mai puţin de 13.800 de persoane s-au adunat în piața centrală pentru a savura o ceașcă de cafea. 

Pe lângă stabilirea unui nou record mondial, aceștia au vrut să promoveze și consumul acestei băuturi în Columbia. Deşi Columbia este una dintre cei mai mari producători, țara se află printre ultimile locuri în privința consumului de cafea.

15. Cafeaua neagră simplă, fără frișcă, zahăr sau alte ingrediente adiționale, conține 0 calorii.

La Misterio folosim doar surse de încredere în documentarea articolelor noastre. Astfel de surse relevante includ documente autentice, articole din ziare și reviste, autori consacrați, sau site-uri web reputabile.

  • Paul Chrystal - Middle Eastern Coffee Culture and History. [Sursă]
  • In Kaldi’s Footsteps: A Journey to the Birthplace of Coffee. worldbank.org. [Sursă]
  • Amanda Hawkins și Caroline Picard - 21 Surprising Coffee Facts That Will Perk Up Your Afternoon. Articol publicat la data de 3 decembrie 2018. [Sursă]
  • 16 most interesting facts to know about coffee. Articol publicat la data de 15 martie 2018. [Sursă]
  • Top Coffee Importing Countries and Regions in the World – World Top Ten [Sursă]
  • History of the Royal Society. royalsociety.org. [Sursă]
  • History of coffee. wikipedia.org. [Sursă]
  • Alan S. Kaye - The etymology of 'coffee': The dark brew. Editura Journal of the American Oriental Society, 1986.