Lista noastră cu cele mai bogate companii din istorie include multe nume cunoscute, însă există și surprize, companii care astăzi nu mai există dar care au reprezentat unele dintre cele mai profitabile întreprinderi din istorie.
Astăzi, companii precum Amazon, Apple, Microsoft sau Google se confruntă cu un control sporit din partea autorităților, astfel încât practicile lor să fie în concordanță cu legile țărilor în care își desfășoară activitatea.
Desigur, asta nu înseamnă că marile corporații moderne nu sunt subiectul scandalurilor și controverselor.
Însă unele dintre cele mai bogate corporații din istorie, companii despre care cei mai mulți nici măcar nu au auzit, au făcut profituri uriașe, fără a fi vreodată trase la răspundere de guverne sau alte autorități de reglementare. Mai mult decât atât, unele dintre cele mai bogate companii din istorie au fost, de multe ori, în cârdășie chiar cu guvernele care ar fi trebuit să le supravegheze activitatea.
Cele mai valoroase companii din prezent se împart în două categorii: petrol și tehnologie.
Însă, în ceea ce privește corporațiile care nu mai există astăzi, acestea se ocupau, de obicei, cu comerțul de bunuri, produse și chiar sclavi. Astfel de companii, precum Compania Indiilor de Est, au acumulat atâta bogăție încât valorile lor de piață nu au fost depășite niciodată.
Trebuie să menționăm că valoarea de piață a fiecărei dintre cele 10 corporații a fost calculată în dolari americani. Pentru unele dintre companiile din listă a fost nevoie și de o ajustare în funcție de inflație.
10. Cele mai bogate companii din istorie - Standard Oil, $1 trilion
Standard Oil a fost una dintre cele mai mari companii petroliere din lume. Fondată în 1863 de către omul de afaceri John D. Rockefeller, compania a ajuns ca în mai puțin de doi ani să dețină aproape toate câmpurile petroliere din Cleveland.
În 1880, compania deținută de Rockefeller controla deja peste 90% din întreaga producție de petrol din Statele Unite.
Dar pentru a atinge această performanță remarcabilă, Rockefeller a apelat la tactici mai puțin „ortodoxe”. Și-a zdrobit concurența, a negociat costuri preferențiale pentru transportul petrolului pe căile ferate americane și a semnat numeroase înțelegeri dubioase pentru a-și consolida poziția.
Când guvernul din Ohio a deschis o investigație care îl viza pe Rockefeller, acesta a fugit în New Jersey unde, în 1882, a pus bazele unei noi companii, Standard Oil Trust.
Abia în 1906 guvernul SUA a reușit să deschidă un proces împotriva lui Rockefeller și companiei sale, folosindu-se de o chichiță din tratatul Sherman Antitrust Act (1890). Bătălia legală a durat câțiva ani, iar la finalul procesului, în 1911, compania a fost dizolvată.
Dar povestea Standard Oil Trust nu se oprește aici. Din „rămășițele” companiei au luat naștere unele dintre cele mai puternice corporații petroliere din prezent: Mobil, Amoco, Chevron și Exxon.
9. Cele mai bogate companii din istorie - PetroChina, $1,4 trilioane
PetroChina a fost „vârful de lance” al Republicii Populare Chineze (PPC) pe marile piețe mondiale de petrol și gaze. Deținută în totalitate de guvernul comunist chinez, China National Petroleum Corporation (sau PetroChina) a fost prima companie asiatică care a atins o valoare de piață de 1 trilion de dolari.
Însă listarea la bursă din 2007 nu a fost lipsită de probleme și controverse. În timp ce pe Bursa din Shanghai acțiunile PetroChina au crescut, atingând valori istorice, nu același lucru s-a întâmplat pe Bursa din Hong Kong, unde acțiunile companiei s-au tranzacționat la valori mult mai mici.
Mulți investitori au văzut în această discrepanță semnul clar al unei bule, majoritatea estimând că valoarea reală de piață a PetroChina ar fost umflată în mod artificial de guvernul de la Beijing.
Din 2007 și până în 2020, PetroChina a coexistat pe piața de petrol și gaze din China alături de o altă companie de stat, Sinopec.
În 2020, guvernul chinez a pus bazele unei noi companii, PipeChina, al cărei scop declarat este acela de a prelua, extinde și moderniza infrastructura de petrol și gaze deținută de PetroChina și Sinopec. Practic, PipeChina a luat naștere din fuzionarea celor două mari companii.
8. Cele mai bogate companii din istorie - Amazon, $1,68 trilioane
Sub conducerea lui Jeff Bezos, gigantul Amazon s-a transformat dintr-o mică librărie online în unul dintre cei mai mari retaileri online.
La început Amazon s-a confruntat cu numeroase probleme, mai ales de ordin financiar. Între 1995 și 2002, compania a acumulat datorii uriașe (aproape 2 miliarde de dolari) și a fost pe punctul de a-și declara falimentul.
Însă viziunea și persistența lui Bezos au schimbat destinul Amazon. Astfel, începând cu 2002, Amazon s-a dezvoltat masiv prin accesarea a numeroase noi piețe și introducerea unor servicii care au crescut exponențial profiturile companiei (AWS, Amazon Prime, Amazon Music, Amazon Alexa sau Amazon Luna, acestea fiind doar câteva exemple).
Pandemia de COVID-19 a ajutat, de asemenea, vânzările companiei, care a ajuns sa fie evaluata la nu mai puțin de 1,68 trilioane de dolari în 2022. În anul precedent, în 2021, Amazon a raportat o cifră de afaceri de 4,7 trilioane de dolari și un profit net de 33 de miliarde de dolari.
Dar, ca mai toate corporațiile din lista noastră a celor mai bogate companii din istorie, practicile Amazon au fost intens criticate.
Compania a fost acuzată de monopolizarea comerțului online, dar și de practici neconcurențiale. De exemplu, mai multe companii, care își desfășurau activitatea prin intermediul platformei online puse la dispoziție de Amazon, au acuzat retailerul că le-ar fi copiat cele mai populare produse, pe care mai apoi le-a vândut sub brand propriu, iar companiile care au dezvoltat acele produse au fost blocate în platformă.
Gigantul online a mai fost acuzat și de exploatarea muncitorilor și de blocarea aderării acestora la un sindicat. Sute de foști angajați Amazon au povestit pentru presă cum programul de lucru depășea 12 ore pe zi, timp în care nu aveau dreptul la pauze, cu excepția unei singure pauze scurte care nu avea voie să depășească 5 minute.
7. Cele mai bogate companii din istorie - Alphabet, $1,81 trilioane
Google a luat naștere ca un simplu motor de căutare, conceput de doi studenți de la Universitatea Stanford: Sergey Brin și Larry Page. Cu timpul însă, Google a ajuns să controleze multe dintre aspectele vieții moderne.
De la emailuri și reclame online, până la video-uri pe YouTube, Google controlează și monitorizează tot.
Mulțumită algoritmilor săi revoluționari și a inteligenței artificiale (Google deține în prezent un computer quantic și probabil cea mai avansată inteligență artificială din lume, care monitorizează întreg internetul), motorul de căutare de la Google a devenit sinonim cu găsirea de informații relevante online.
În 2015, Google a trecut printr-o restructurare majoră, compania devenind o filială a unei noi companii, Alphabet.
Organizată pe modelul unui conglomerat, Alphabet a fost fondată pentru a contracara criticile tot mai acerbe aduse companiei Google, care era acuzată , printre altele, de crearea unui monopol în rândul motoarelor de căutare, de spionarea utilizatorilor și de folosirea informațiilor cu caracter personal pentru afișarea de reclame.
În același timp, nou-formata corporație a putut să se extindă pe piețe noi, precum robotica (dezvoltarea de roboți inteligenți), cloud computing, mașini inteligente, inteligență artificială, etc.
Această mișcare s-a dovedit a fi una câștigătoare pentru Alphabet, compania cunoscand o creștere constantă în ultimii ani.
În anul 2022, Alphabet a fost evaluată la 1,81 de trilioane de dolari.
6. Cele mai bogate companii din istorie - Saudi Aramco, $1,86 trilioane
Saudi Arabian Oil Company (sau Saudi Aramco) este cea mai mare companie petrolieră din lume. A fost înființată în anul 1933, în colaborare cu Standard Oil (în prezent o subsidiară a Chevron) și a fost deținută până în 2019 de statul saudit.
Saudi Aramco produce anual 3,2 miliarde de barili, are rezerve de 259 de milioane de barili și o capacitate de procesare de 11 milioane de barili pe zi. Compania are sucursale în nu mai puțin de 66 de tari, unde exportă Gaz Petrolier Lichefiat (GPL) și petrol.
De-a lungul timpului, Saudi Aramco a supraviețuit mai multor războaie, conflicte regionale și atacuri teroriste țintite împotriva activelor companiei.
5. Cele mai bogate companii din istorie - Microsoft, $2,14 trilioane
În anii ‘80 și ‘90 părea că Microsoft va surclasa Apple pe piața de tehnologie. Însă, revenirea lui Steve Jobs la Apple, în 1997, a avut o contribuție decisivă în câștigarea „războiului” dintre cele două mari corporații americane.
Rivalitatea dintre cele două companii a continuat însă, iar în 2019, Microsoft s-a apropiat de valoarea de piață a Apple, ambele depășind impresionantă sumă de 1 trilion de dolari.
Microsoft a fost fondată de Bill Gates și Paul Allen. În 1981, compania a vândut primul său sistem de operare, MS-DOS, către IBM, care a folosit platforma MS-DOS pe primul său computer personal. Succesul a fost imens.
În 1985, Bill Gates și Paul Allen lansează sistemul de operare Windows, primul sistem de operare cu adevărat interactiv, cu o interfață intuitivă și mai ușor de folosit de utilizatori. Windows a ajuns rapid cel mai popular sistem de operare de pe piață, depășind cu mult ca popularitate sistemul de operare oferit de Apple.
Windows 11 este instalat în prezent pe miliarde de computere din întreaga lume.
În 2001, Microsoft intră pe piața jocurilor video, odată cu lansarea consolei de jocuri Xbox.
Recent, Microsoft a investit masiv în Azure, un serviciu cloud care se vrea un rival important pentru serviciul similar oferit de Amazon (Amazon Web Services, sau AWS).
4. Cele mai bogate companii din istorie - Apple, $2,65 trilioane
În august 2020, profesorul David Kass declara despre Apple:
Valoarea de 2 trilioane de dolari a Apple reprezinta aproximativ 10% din PIB-ul Statelor Unite și 7% din S&P 500.
Istoria Apple începe în Palo Alto, California. Aici, Steve Jobs și Steve Wozniak au dezvoltat în 1976 un computer revoluționar. Un an mai târziu, cei doi au pus bazele noii companii, care a fost listată la bursă în 1980.
Însă anii care au urmat au fost dificili. În 1985 atât Jobs cât și Wozniak au părăsit compania care și-a pierdut din „strălucire” și din puterea inovatoare, mai ales în fața rivalului direct – Microsoft.
În 1997, Steve Jobs a revenit la Apple, de această dată în funcția de director general. Mulțumită campaniilor de marketing gândite de Jobs, dar și a produselor inovatoare dezvoltate de Apple sub îndrumarea sa, compania a cunoscut una dintre cele mai rapide creșteri din istoria modernă.
Produse precum iPod și iPhone au revoluționat piața de tehnologie iar Apple a devenit sinonim cu inovația și calitatea.
După moartea lui Steve Jobs în 2011, funcția de director general a fost preluată de Tim Cook. Acesta a schimbat direcția generală a companie, îndreptând-o mai mult către piața de lux, produsele dezvoltate de Apple devenind astfel mult mai puțin accesibile consumatorului de rând.
Dar acest lucru nu a afectat profiturile companiei, din contră. Valoarea de piață a Apple a crescut la 1 trilion de dolari în 2019 la 2 trilioane de dolari în 2020.
Astăzi, Apple este estimată la 2,65 de trilioane de dolari.
3. Cele mai bogate companii din istorie - Compania Mărilor de Sud, $4,3 trilioane
Compania Mărilor de Sud a fost înființată în 1711 de guvernul britanic, cu scopul de a reduce datoria națională. Acționarii puteau schimba o parte din datoria personală pe acțiuni în companie, iar sumele obținute din dividende urmau să fie reinvestite în economia britanică.
Dar cum genera Compania Mărilor de Sud profit? Simplu. Din comerț, mai ales din comerțul cu sclavi transportați peste Atlantic, din Africa în America.
Când imperiul financiar al lui John Law din Franța s-a spulberat (vezi The Mississippi Company), iar valoarea acțiunilor companiei sale s-a prăbușit, mulți dintre investitori s-au reorientat către Compania Mărilor de Sud, atrași fiind de profiturile uriașe obținute din comerțul cu sclavi.
În timp, lăcomia acționarilor principali avea să-și pună amprenta asupra dezvoltării companiei. Deși Compania Mărilor de Sud genera deja profituri uriașe, o parte a acționarilor a dorit un „mediu mai propice” dezvoltării afacerilor.
Aceștia au plătit politicieni corupți, precum James Cragg, pentru a trece prin Parlamentul Britanic o serie de legi favorabile care să permită companiei să-și supraestimeze valoarea (pe modelul The Mississippi Company), crescând astfel în mod artificial prețul acțiunilor.
Impulsionați de perspectiva unor profituri garantate, tot mai mulți investitori au cumpărat acțiuni la Compania Mărilor de Sud, astfel încât, în august 1720, o singură acțiune ajunsese să se tranzacționeze cu peste 1.000 de lire (o sumă absolut fabuloasă pentru acea perioadă).
Potrivit estimărilor, Compania Mărilor de Sud valora la acea dată peste 4,3 trilioane de dolari.
Însă așa cum s-a întâmplat și cu bula investițională creată de John Law în Franța, modelul a fost unul nesustenabil iar o implozie a fost iminentă. Aceasta a avut loc la finalul lui 1720 când acțiunile companiei s-au prăbușit până la valoarea de 100 de lire.
Guvernul britanic a demarat o anchetă care, în cele din urmă, nu a găsit nici un vinovat și nu a oferit nici un răspuns pentru situația în care ajunsese compania.
Compania Mărilor de Sud a continuat să existe și să acumuleze datorii până în 1853 când a fost, în cele din urmă, dizolvată.
2. Cele mai bogate companii din istorie - The Mississippi Company, $6,5 trilioane
Pe locul 2 în top 10 cele mai bogate companii din istorie se află The Mississippi Company. În 1716, un scoțian pe nume John Law a văzut o oportunitate de afaceri în economia tot mai șubredă a Franței.
Astfel, Law a înființat Bank Generale, o bancă privată care a început să printeze bancnote ale căror valoare era susținută, în teorie, de rezervele de aur și argint ale băncii.
Un an mai târziu, în 1717, Law a cumpărat, cu banii printați de propria bancă, The Mississippi Company, o companie pe care a folosit-o pentru a-și proteja interese comerciale din Louisiana (Statele Unite), Canada și Indiile de Vest.
Folosindu-se de monopolul pe care The Mississippi Company îl avea asupra comerțului din aceste regiuni, dar și de faptul că Bank Generale devenise una dintre cele mai profitabile bănci din Europa (în 1718, banca și-a schimbat numele în Royal Bank), Law s-a concentrat pe dezvoltarea afacerilor și îndepărtarea de pe piață a oricărei companii rivale.
Utilizând o schemă piramidală bine pusă la punct, prin care a crescut în mod artificial valoarea acțiunilor The Mississippi Company, Law a reușit să atragă numeroși investitori care au susținut cu sume colosale imperiul aflat în plină expansiune.
Cum The Mississippi Company se confrunta cu o serioasă lipsă a forței de muncă peste ocean, Law l-a convins pe regele Ludovic al XV-lea să-i permită să trimită sclavi și prizonieri francezi în Louisiana și Arkansas, unde aceștia au fost forțați să lucreze în condiții greu de imaginat.
Pe măsură ce The Mississippi Company devenea din ce în ce mai profitabilă, iar nevoia de lichidități pentru a satisface nevoile investitorilor devenea tot mai mare, Law și-a intensificat operațiunea de printat bancnote prin intermediul Royal Bank.
În 1719, The Mississippi Company se afla la apogeu și valora $6.5 trilioane de dolari.
Însă întregul imperiul creat de Law avea să se năruie, un an mai târziu, în 1720, atunci când cei mai mari investitori în companie și-au exprimat dorința de a-și vinde acțiunile pe care le dețineau în schimbul unei cantități uriașe de aur și argint.
Dar, din moment ce Royal Bank tipărise bancnote fără acoperire iar cantitatea de aur și argint solicitată de investitori depășea cu mult rezervele băncii, întreaga operațiune pusă la cale de Law a ieșit la iveală.
John Law a fost înlăturat de la conducerea Royal Bank și The Mississippi Company și pus sub acuzare pentru fraudă. A reușit însă să fugă la Bruxelles, chiar înainte de a fi capturat de autoritățile franceze.
1. Cele mai bogate companii din istorie - Compania Indiilor de Est, $9 trilioane
Pe primul loc în top 10 cele mai bogate companii din istorie se află Companiei Indiilor de Est, cunoscută și ca VOC (Vereenigde Oostindische Compagnie), prima megacorporație din istorie.
Creată în 1602 de către guvernul olandez, ca o structură care să unească mai multe companii comerciale rivale, Companiei Indiilor de Est a avut, inițial, două scopuri importante: protejarea comerțului și a intereselor Olandei în Oceanul Indian și oferirea de suport în Războiul de Independență pe care Olanda l-a purtat împotriva Spaniei.
Compania a prosperat și s-a dezvoltat timp de aproape 200 de ani, devenind cel mai puternic instrument prin care Olanda și-a extins imperiul comercial la nivel mondial.
În 1603, Companiei Indiilor de Est a primit drepturile exclusive asupra comerțului din regiunea Capului Bunei Speranțe și până la Strâmtoarea Magellan (care desparte Oceanul Atlantic de Oceanul Pacific).
VOC s-a concentrat, la început, pe comerțul cu mirodenii, mătase și textile.
În timp însă, Companiei Indiilor de Est și-a diversificat activitatea. Cererea tot mai mare de nave a determinat compania să investească și să-și dezvolte propriile șantiere navale care aveau să lucreze fără oprire, 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, pentru a putea face față nevoii crescânde de vase comerciale și militare.
Companiei Indiilor de Est a fost prima companie listată public din istorie, permițând investitorilor (printre care s-au aflat și zeci de mii de oameni de rând) să cumpere acțiuni. A fost de asemenea și prima corporație care a creat și profitat de pe urma așa-numitelor „bule speculative”, un sistem prin care prețul bunurilor era umflat artificial cu scopul de a genera cât mai mult profit.
Statistic, Companiei Indiilor de Est și-a eclipsat toți rivalii. Până în 1796, flota de nave comerciale și de război a VOC ajunsese la impresionantul număr de 4.785 de vase. Asta în condițiile în care flota combinată a tuturor țărilor lumii de la acea vreme număra aproximativ 10.000 de nave.
Cele aproape 5.000 de nave ale VOC au transportat mai bine de 1.000.000 de europeni în Asia, de unde s-au întors cu peste 2.500.000 de tone de mărfuri.
Prin contrast, între anii 1500 și 1795, restul țărilor europene au transportat doar 880.000 de oameni.
Însă Companiei Indiilor de Est nu a devenit cea mai bogată companie din istorie doar din comerțul cu mărfuri.
Compania a fost criticată pentru monopolul său comercial cvasiabsolut, colonialism, exploatare, comerț cu sclavi, folosirea violenței, asasinate, distrugerea mediului (inclusiv prin defrișări masive) și pentru structura sa organizațională excesiv de birocratică.
Condițiile de muncă deosebit de grele au dus la o rată de mortalitate extraordinar de mare în rândul angajaților VOC. Astfel, între 1602 și 1795 peste 400.000 de angajați (marinari, soldați, hamali, birocrați, etc.) și-au pierdut viața în timp ce lucrau pentru companie.
Companiei Indiilor de Est a fost dizolvată în 1799, după ce guvernul olandez i-a revocat dreptul de a mai face comerț. Guvernul a absorbit toate activele companiei, dar și uriașele datorii pe care VOC le acumulase între 1750 și 1799.
Potrivit unor estimări, în momentul ei de glorie, Companiei Indiilor de Est a valorat aproximativ 9 trilioane de dolari, adică mai mult decât valoarea însumată a primelor 5 cele mai bogate companii din prezent.
La Misterio folosim doar surse de încredere în documentarea articolelor noastre. Astfel de surse relevante includ documente autentice, articole din ziare și reviste, autori consacrați, sau site-uri web reputabile.
- Top 10 Richest Companies In The World 2022. Articol publicat la data de 11 februarie 2022. [Sursă]
- List of largest companies by revenue. wikipedia.org. [Sursă]
- George Morahan - The 20 Most Valuable Companies In Market Capitalisation. Articol publicat la data de 12 iunie 2022. [Sursă]
- Bobby Salomons - The Dutch East India Company was richer than Apple, Google and Facebook combined. Articol publicat la data de 15 noiembrie 2021. [Sursă]
- Alex Planes - A History of Ridiculously Big Companies. Articol publicat la data de 1 octombrie 2019. [Sursă]
- Matthew Johnson - Biggest Companies in the World by Market Cap. Articol publicat la data de 24 septembrie 2022. [Sursă]
- Dutch East India Company. britannica.com. [Sursă]
- The Mississippi Company. wikipedia.org. [Sursă]