ȘtiințăMisterele Universului

11 întrebări și răspunsuri despre sistemul solar

No Comments

Termenul românesc „planetă” este derivat din limba franceză (planète) și din limba latină (planeta) și înseamnă „astru rătăcitor” (sau „astru în mișcare”), în opoziție cu stelele care apar nemișcate pe bolta cerească.

Această mișcare aparentă a planetelor pe cer, de la o noapte la alta, a fost observată încă de acum câteva mii de ani, însă complexitatea mișcării a rămas un mister pentru învățații și astronomii din trecut. Descoperirea mișcării eliptice a Pământului și a celorlalte planete în jurul Soarelui a contribuit la rezolvarea misterului și la apariția unor termeni noi precum „sistemul solar” (care cuprinde Soarele, planetele, sateliții naturali, și alte obiecte non-stelare).

Care este cea mai mare planeta din sistemul solar?

1. Care este cea mai mare planeta din sistemul solar?

Cea mai mare planetă din sistemul nostru solar este Jupiter, cu un diametru de 142.800 de kilometri, adică de aproximativ 11 ori mai mare decât cel al Pământului. Jupiter are și o masă uriașă (de 318 ori mai mare decât cea a Pământului) și un volum imens (de 1.300 de ori mai mare decât cel al Pământului). De fapt, Jupiter este atât de mare încât în interiorul ei ar putea încăpea cu ușurință toate celelalte planete din sistemul solar… de două ori!

Jupiter este a cincea planetă de la Soare și al patrulea cel mai strălucitor obiect de pe cer după Soare, Lună, Venus și Marte, și existența ei era cunoscută încă din antichitate. În 1610, Galileo Galilei și Simon Marius au descoperit patru dintre cei mai mari sateliți ai planetei: Europa, Io, Callisto și Ganymede.

Jupiter este o planeta foarte „ostilă”. Atmosfera sa este compusă din gaze toxice, în principal hidrogen și heliu iar suprafața este acoperită în mare parte de un ocean de heliu lichid. Jupiter este acoperit în totalitate de nori imenși care se deplasează în jurul planetei la viteze mari în direcția opusă direcției de rotație a planetei. Acest lucru generează furtuni uriașe, cea mai mare fiind cunoscută drept „Marele Punct Roșu” care se deplasează în jurul ecuatorului. 

2. Care este cea mai apropiată planetă de Soare?

Cea mai apropiată planetă de Soare din sistemul nostru solar este Mercur. Interesant este faptul că, deși Mercur se află la distanță foarte mică de Soare, pe suprafața ei există între 100 și 1.000 de miliarde de tone de gheață. Potrivit specialiștilor de la NASA, ecuatorul Mercurului înregistrează temperaturi de 800 de grade Fahrenheit, adică aproximativ 420 de grade Celsius. La poli însă, în unele cratere în care razele soarelui nu ajung niciodată, temperatura scade până la -187 de grade Celsius, permițând formarea blocurilor de gheață.  

La fel ca Pământul, Mercur este o planetă telurică (stâncoasă) și măsoară aproximativ 4,894 de kilometri în diametru. Mercur este compusă în mare parte din metale (aproximativ 70%) și silicați (undeva la 30%). 

Fizic, Mercur seamănă destul de mult cu satelitul nostru natural, Luna. Suprafața planetei este plină de cratere iar atmosfera este aproape inexistentă. Mercur are un nucleu solid de fier care generează un câmp magnetic de 100 de ori mai slab decât cel al Pământului.

Mercur - cea mai mică planetă din sistemul solar

3. Care este cea mai mică planetă din sistemul solar?

Răspunsul la această întrebare continuă să stârnească controverse. Până în anul 2006, când Pluto era încă considerată a noua planetă a sistemului solar, răspunsul ar fi fost cu certitudine „Pluto”. La 24 august 2006 însă, în urma unei decizii a Uniunii Astronomice Internaționale care a redefinit termenului de „planetă”, Pluto a fost catalogată planetă pitică. Pluton împreună cu satelitul său Charon sunt considerate sistem binar, deoarece baricentrul orbitelor se află în afara celor două corpuri cosmice.

Astfel, în urma deciziei Uniunii Astronomice Internaționale, Mercur a ajuns să fie considerată cea mai mică planetă din sistemul solar. Rezoluția nu pare să fie însă una definitivă. Recent, o parte a comunității științifice a contestat hotărârea luată în anul 2006 iar NASA a anunțat demararea procedurilor astfel încât Pluto să fie „reintegrată” în sistemul nostru solar. Dar până ca acest lucru să se întâmple, Mercur rămâne cea mai mică planetă din sistemul solar.

4. Câte planete sunt în sistemul nostru solar?

Cele opt planete ale sistemului solar sunt: Mercur, Venus, Pământ (Terra), Marte, Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun. În afară de cele opt planete, cercetătorii de la NASA au emis teoria existenței unei a noua planete, denumită provizoriu „Planeta A”. Conform unui studiului publicat în Astronomical Journal, „Planeta A” s-ar afla undeva la marginea sistemului solar la o distanță de minim 200 UA. 

UA (Unitate Astronomică) este o unitate de măsură a lungimii și este definită ca lungimea semi-axei mari a orbitei Pământului în jurul Soarelui, adică aproximativ 150 milioane km. Potrivit cercetătorilor Michael E. Brown și Konstantin Batygin de la Institutul de Tehnologie din California, „Planeta A” s-ar afla la o distanță atât de mare de Soare încă pentru o orbită completă ar avea nevoie de 10.000 – 20.000 de ani.

5. Câte stele sunt în sistemul nostru solar?

Soarele este singura stea din sistemul nostru solar și de departe cel mai important component al acestuia. Soarele are o masă de 332.900 ori mai mare decât masa Pământului și produce în nucleul său o temperatură și o forță gravitațională suficient de mari pentru a susține fuziunea nucleară. De altfel, comparativ cu restul obiectelor din sistemul solar, masa totală a celor opt planete, a sateliților lor naturali, a tuturor asteroizilor, meteoriților și cometelor, precum și a prafului interplanetar care orbitează în jurul Soarelui, reprezintă abia 0,14% din masa întregului sistem solar, în timp ce masa Soarelui reprezintă restul de 99,86%.

Conform astronomilor, vârsta Soarelui este de aproximativ 4,6 miliarde de ani, el aflându-se la jumătatea ciclului său de viață. În următorii 5 miliarde de ani, pe măsură ce rezervele de hidrogen se epuizează, Soarele se va transforma într-o gigantă roșie și apoi într-o pitică albă. Moartea Soarelui va atrage după ea distrugerea completă a întregului sistem solar.

Care este ordinea planetelor de la Soare

6. Care este ordinea planetelor de la Soare?

Ordinea planetelor de la soare începând cu cea mai apropiată planetă de Soare și terminând cu cea mai îndepărtată, este următoarea: Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun. 

Dacă este să includem și restul de obiecte cosmice, ordinea este următoarea: Mercur, Venus, Pământ, Marte, Centura de asteroizi, Ceres, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun, Pluto, Centura Kuiper, Haumea, Makemake, Eris și Discul Împrăștiat. 

7. Care este cea mai rece planetă din sistemul nostru solar?

Mulți s-ar aștepta ca răspunsul la această întrebare să fie Neptun, ea fiind și cea mai îndepărtată planetă de Soare. O distanță mai mare de Soare înseamnă și o temperatură mai scăzută, corect? Însă nu este așa. 

Cea mai rece planetă din sistemul solar este Uranus, cea mai scăzută temperatură înregistrată aici fiind de -224 de grade Celsius. Alături de Jupiter și Saturn, Uranus este un gigant gazos și asemenea celorlalți giganți gazoși degajă mai multă căldură din nucleu decât primește de la soare. Uranus are însă un nucleu mult mai rece comparativ cu nucleele celorlalți giganti gazoși, temperatura ajungând la aproximativ 4.700 de grade Celsius, de cinci ori mai scăzută decât temperatura nucleului lui Jupiter.

8. Care este cea mai fierbinte planetă din sistemul nostru solar?

Dacă în cazul celei mai scăzute temperaturi, distanță față de Soare nu se dovedește a fi întotdeauna un factor determinant, nu același lucru putem spune și despre cazul celei mai fierbinți planete din sistemul solar. În ceea ce privește sistemului nostru solar, cea mai apropiată – și deci cea mai fierbinte – planetă de Soare este Mercur. Aici temperaturile urcă, în timpul zilei, până la 420 de grade Celsius, în timp ce pe suprafaţa Soarelui sunt înregistrate temperaturi de până la 5.500 de grade Celsius. 

În galaxie există însă și planete mult mai fierbinți decât Mercur. De exemplu, la aproximativ 650 de ani lumină de sistemul nostru solar, în constelația Lebăda, oamenii de știință au descoperit un gigant gazos denumit Kelt-9b. Acesta este de două ori mai mare decât Jupiter și se află la o distanță foarte mică de stea. Astfel, temperaturile de la suprafața lui Kelt-9b pot atinge și 4.300 de grade.

Din ce este format sistemul solar

9. Din ce este format sistemul solar?

Sistemul nostru solar este format din steaua centrală (Soarele) alături de sistemul său planetar (care cuprinde cele opt planete și sateliții lor naturali) și alte obiecte și corpuri cosmice (precum planeta pitică Pluto și luna sa Charon, asteroidul Ceres, Eris, Haumea, Makemake, Centura de asteroizi, etc.).

Sistemul nostru solar este situat în Brațul Orion – unul dintre brațele exterioare al galaxiei Calea Lactee. Galaxia este catalogată de oamenii de știință ca o galaxie de dimensiune medie și conține între 100 și 400 de miliarde de stele, precum și peste 1.000 de nebuloase. Se estimează că vârstă sistemului nostru solar este de 4,6 miliarde de ani și că s-ar fi format în urma colapsul gravitațional al unui nor molecular imens. Sistemul solar cuprinde mai multe așa numite „zone” sau „regiuni”. 

Prima zonă este regiunea planetelor interioare mici – Mercur, Venus, Pământ și Marte – numite și planete telurice datorită compoziției lor formată în special din roci și metal. 

A doua zonă este cunoscută sub denumirea de „Centura de asteroizi” și este formată din resturile rămase în urma formării sistemului solar, care nu au reușit să se unească în corpuri spațiale mai mari din cauza forței gravitaționale generate de Jupiter. Cel mai important corp cosmic din „Centura de asteroizi” este Ceres. 

A treia zona este cea a planetelor exterioare – Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun. Primele două planete, Jupiter și Saturn mai sunt numite și giganți gazoși datorită compoziției lor formată în special din hidrogen și heliu. Uranus și Neptun sunt compuse, preponderent, din metan, amoniac și apă. 

A patra și ultima zonă este cunoscută sub denumirea de „regiunea transneptuniană” (zona de dincolo de Neptun) sau „sistemul solar exterior” și este în mare parte neexplorată. Această regiune conține o multitudine de lumi mici (majoritatea corpurilor de aici au un diametru de cinci ori mai mic decât cel al Pământului și o masă mult mai mică decât cea a Lunii) și sunt compuse în special din roci și gheață. 

10. Care este planeta cu cei mai mulți sateliți?

Jupiter este planeta cu cei mai mulți sateliți naturali – 67 de sateliți cunoscuți. Cei mai mari sateliți ai lui Jupiter sunt Ganymede (care este și cel mai mare satelit din sistemul solar, mai mare decât planeta Mercur), Callisto, Io, Europa, Amalthea, Metis, Thebe și Adrastea. Jupiter este urmat de Saturn (cu 62 de sateliți cunoscuți, dintre care cei mai importanți sunt Titan și Enceladus) și de Uranus (cu 27 de sateliți cunoscuți, cei mai mari fiind Titania, Oberon, Umbriel, Ariel și Miranda).

11. Care este temperatura Soarelui?

Deși Soarele este, de departe, cel mai mare și mai luminos obiect din sistemul nostru solar, el este clasificat ca fiind o pitică galbenă de tipul G2, conform diagramei Hertzsprung – Russell care reprezintă grafic luminozitatea stelelor împreună cu temperatura de la suprafața lor. Astfel, temperatura la suprafață astrului este de aproximativ 5.500 de grade Celsius, în timp ce temperatura din nucleu urca până la 15 milioane de grade Celsius.

Recent, a fost descoperită și cea mai fierbinte stea din Calea Lactee. Cu ajutorul telescopului Hubble, astronomii de la Universitatea din Manchester au identificat o stea localizată la 3.500 de ani-lumină de Pământ în centrul nebuloasei Bug din constelația Scorpionului. Potrivit profesorului Albert Zijlistra, steaua este de 35 de ori mai fierbinte decât soarele, la suprafața acestuia înregistrându-se temperaturi de 200.000 de grade Celsius!


Surse

  1. Solar Systemwikipedia.org. Text preluat la data de 16 septembrie, 2019.
  2. Fraser Cain – Officials Propose 12 Planets in the Solar System. Articol publicat la data de 16 august, 2006. Text preluat la data de 15 septembrie, 2019.
  3. Matt Williams – What is the Biggest Planet in the Solar System? Articol publicat la data de 24 iunie, 2015. Text preluat la data de 16 septembrie, 2019.
  4. Pitjeva, E. V.; Standish, E. M. – Proposals for the masses of the three largest asteroids, the Moon-Earth mass ratio and the Astronomical Unit. Referat științific publicat la data de 1 aprilie, 2009.
  5. Sun: Facts & FiguresAdministrația Națională Aeronautică și Spațială (NASA). Text preluat la data de 16 septembrie, 2019.

Articole similare

Totul despre proprietățile magice, vindecătoare, protectoare și energetice ale carneolului
Semnale extraterestre – Misterul mesajelor ciudate recepționate din spațiul cosmic

Populare

Paranormal

Mistere Antice

Folclor

X-Files

Spiritualitate

Știință

Diverse

Despre noi

În spatele Misterio se găsește o echipă tânără, dinamică și unită de aceeași pasiune arzătoare pentru paranormal, mistere antice, enigme arhitecturale, fenomene inexplicabile, știință de frontieră, legende urbane, mituri, sau conspirații.

Urmărește-ne pe

Instagram
YouTube
Menu