Articol documentat din surse relevante
Toate informațiile prezentate în acest articol sunt atent documentate din surse de încredere. Echipa Misterio face permanent eforturi pentru a îmbunătăți și actualiza conținutul oferit cititorilor noștri.

Top 5 cele mai scumpe sortimente de cafea din lume

Misterio

Autor: Misterio

Actualizat:

V-ați întrebat vreodată care este cea mai scumpă cafea din lume? Cu siguranță nu este vorba despre unul dintre brandurile celebre de cafea.

Această pagină poate conține linkuri spre produse/servicii. Este posibil ca Misterio să câștige un comision în urma vânzărilor efectuate prin aceste link-uri.

Top 5 cele mai scumpe sortimente de cafea din lume

Fiecare dimineață începe, pentru majoritatea dintre noi cu o cafea aromată și tare care să ne dea energia necesară pe perioada întregii zile. 

Pentru majoritatea soiul și modul de preparare al cafelei sunt mai puțin importante, însă pentru cunoscători totul contează. 

Cei care își doresc să guste din cea mai scumpă cafea din lume merg atât de departe încât, pentru a se bucura de savoarea unei cafele exclusiviste, ajung să plătească zeci, sute sau chiar mii de dolari.

Misterio vă prezintă un top al celor mai scumpe 5 sortimente de cafea din lume.

Jamaica Blue Mountain

5. Jamaica Blue Mountain

Cu o tradiție de câteva sute de ani, Jamaica Blue Mountain este unul dintre cele mai rare și căutate sortimente de cafea.

Istoria Jamaica Blue Mountain începe în anul 1728, când sir Nicholas Lawes, proprietar al moșiei Temple Hall și guvernator al statului Jamaica, aduce primii arbuști de cafea pe insulă. Cu trecerea timpului, plantațiile de cafea încep să se extindă ajungând de la marginea localității St. Andrew până în inima munților Blue Mountains. 

La jumătatea secolului al XIX-lea, Jamaica devine cea mai mare producătoare de cafea din lume, dar abolirea sclaviei în 1838 face ca multe plantații să se închidă.

În 1944, guvernul jamaican decide crearea Central Coffe Clearing House, unde urma ca toată cafeaua destinată exportului să fie procesată în vederea îmbunătățirii calității.

Boabele de cafea Jamaica Blue Mountain sunt 100% Arabica și au o aromă delicată din care lipsește gustul amar specific altor sortimente de cafea. 

Arbuștii de Jamaica Blue Mountain cresc la o altitudine între 700 și 2.300 de metri într-un sol vulcanic bogat în fosfor și azot, iar clima cu precipitații constante sunt cheie acestui gust inconfundabil, cu totul excepțional.

Majoritatea producției de Blue Mountain se îndreaptă către Japonia, care este cea mai importantă piață de desfacere pentru acest sortiment de cafea. 

În toată lumea Jamaica Blue Mountain este considerată o delicatesă și o cafea rară tocmai datorită ariei restrânse în care este cultivată și particularităților care îi dau o savoare și o aromă unică.

Jamaica Blue Mountain este singurul sortiment de cafea care încă se ambalează în butoaie de lemn.

Un singur kilogram de cafea Blue Mountain costă aproximativ 100 de dolari.

Cafeaua St. Helena

4. Cafeaua St. Helena

O cafea rară cu un gust aparte este și cafeaua St. Helena. Acest sortiment se obține din cultivarea arborilor de cafea de pe insula St. Helena (Sfânta Elena), o insulă vulcanică din Oceanul Atlantic situată la aproximativ 2.000 de kilometri de coasta de vest a continentului African. 

Insula este cunoscută drept insula tropicală unde britanicii l-au exilat pe Napoleon Bonaparte în anul 1815.

Băutorii de cafea au foarte puține informații privind metodele de cultivare și recoltare de pe această insulă vulcanică. Mai mult decât atât, calitatea cafelei de aici a fost una variabilă de la un an la altul, simțindu-se diferențe clare de aromă.

Exportul de cafea din St. Helena a început în anul 1990, sub directa îndrumare a englezului David Henry. În acea perioadă, o perioadă de glorie a cultivării cafelei pe această insulă, plantațiile de cafea se întindeau pe mai bine de 18 hectare. 

Existau aproximativ 20.000 de arbori, cu un potențial de producție de 12 tone de cafea verde pe an, dintre care un sfert era destinat exportului. Prin anul 2000, industria a scăzut, iar astăzi mai există doar câteva hectare dedicate culturii de cafea.

“Suntem încântați să putem împărtăși această cafea specială. Este o ceașcă delicată, cu arome florale subtile, de citrice moi și caramel. Acesta este un exemplu despre modul în care compania noastră și relațiile de lungă durata cu fermierii ne permit să le ducem clienților noștri cafele incredibile” a declarat specialistul de cafea Starbucks, Leslie Wolford, despre darul oferit de St. Helena.

Clienții fideli ajung să plătească și 160 de dolari pentru 1 kg de cafea St. Helena.

La Esmeralda

3. La Esmeralda

Cafeaua La Esmeralda provine din mica țară Panama, producătoare de cafea și recunoscută pe plan mondial pentru condițiile aproape unice, benefice acestei culturi. 

Calitatea ei este renumită în toată lumea, deoarece în Panama, cafeaua este cultivată la altitudini mari, de peste 1.500 de metri, într-un sol vulcanic și fertil, echilibru armonios între umiditate și soare oferit de climatul tropical muntos.

De foarte mult timp, arborii de cafea au crescut sălbatic pe coasta oceanului Pacific din Panama, dar abia la începutul secolului XX a fost dezvoltată producția de cafea verde, supravegheată și controlată de către Organizația Internațională a Cafelei.

Cu cât altitudinea este mai mare, cu atât cafeaua este mai dulce și mai aromată. La altitudini mari arbuștii de cafea ajung la o maturizare lentă și uniformă a fructului, boabele de cafea sunt mai dense conținând mai multe substanțe solubile și volatile.

La Esmeralda este cultivată în ferma Hacienda La Esmeralda din regiunea Boquete, foarte aproape de vulcanul Baru, la altitudini ce ating aproape 2.000 de metri. 

Cu o experiență vastă și o lungă tradiție în cultura cafelei, fermierii acordă o atenție deosebită controlului calității, iar procesele de culegere, spălare și prespălare se realizează manual, bob cu bob. 

În acest fel se obține o cafea verde deosebită, iar prin prăjire dezvoltă un complex de gust, cu arome dulci de ciocolată și fructe.

Cafeaua La Esmeralda este 100% Arabica, prețul acestui sortiment ajungând să depășească și 200 de dolari pe kilogram.

Kopi Luwak

2. O curiozitate în materie de cafea: Kopi Luwak

Kopi Luwak este o cafea obținută din boabele parțial digerate de un animal, civeta de palmier (Paradoxurus hermaphroditus), o specie asemănătoare zibetei. Aceste animale se hrănesc cu boabele coapte de cafea, dar pe care nu le digeră în totalitate.

Pe lângă boabele de cafea, civeta se mai hrănește cu mici mamifere, insecte dar și cu alte fructe. Cu toate că partea interioară a bobului de cafea nu este digerată, enzimele ce se găsesc în tubul digestiv al civetei modifică din punct de vedere chimic bobul, dând savoare cafelei și distruge proteinele reducând din gustul amărui al acesteia.

Boabele de cafea din excrementele civetei sunt recoltate, spălate cu grijă și prăjite ușor pentru a nu distruge aroma pe care au dobândit-o în urma procesului de digestie. Cafeaua Kopi Luwak este recoltată în insulele Sumatra, Jawa, Sulawesi, Bali, Filipine, Timorul de Est și în unele regiuni din sudul Indiei.

Cafeaua are un preț de achiziție de aproximativ 500 de dolari pe kilogram, principalele piețe de desfacere fiind în Japonia și SUA.

Cafea Black Ivory

1. Cea mai scumpă cafea din lume - Black Ivory

Cea mai scumpă cafea din lume se fabrică în momentul de față în Triunghiul de Aur din Thailanda. Afacerea îi aparține lui Blake Dinkin, un canadian în vârstă de 44 de ani, care produce aici cafeaua Blake Ivory.

Acest sortiment de cafea este rezultat din boabele parțial digerate de stomacul elefanților. Blake Dinkin spune că produsul lui este mai bun decât Kopi Luwak, o „delicatesă” obținută din boabe parțial digerate de către civita de palmier, deoarece elefanții spre deosebire de civite sunt ierbivori. 

Acest lucru înseamnă că în stomacul elefanților are loc un proces de fermentație ce este bun pentru cafea, deoarece o face mai puțin amăruie, devenind unică.

Fiind un consumator fidel al cafelei Black Ivory, Dinkin spune că aceasta are un gust de fructe și ciocolată. Este o cafea foarte slabă, fiind considerată chiar de creatorul ei ca o băutură aflată la granița dintre cafea și ceai.

Pentru a obține această cafea, boabele de Arabica sunt culese de pe anumite dealuri din nordul Thailandei, sunt amestecate cu fructe și apoi date elefanților pentru a fi mâncate. 

După 3 zile, elefanții le elimină prin fecale, sunt culese și apoi spălate. Fiind dificil de găsit aceste boabe în fecale, prin urmare durează foarte mult timp până se obține cantitatea necesară pentru a produce o ceașcă. 

Din această cauză Black Ivory este foarte scumpă. De asemenea, procedeul de uscare și prăjire al boabelor este unul complex.

Potrivit site-ului oficial, prețul de comercializare este de 100 de dolari pentru un pachet de 35 de grame din care se pot prepara aproximativ 5 espresso. La un calcul reiese un preț de achiziție de aproape 2.900 de dolari pe kilogram.

Deocamdată cafeaua Black Ivory poate fi consumată doar în câteva hoteluri de cinci stele din Orientul Mijlociu și Asia și într-un singur local din Comfort, statul Texas, numit „The Elephant Story”.

La Misterio folosim doar surse de încredere în documentarea articolelor noastre. Astfel de surse relevante includ documente autentice, articole din ziare și reviste, autori consacrați, sau site-uri web reputabile.

  • Harrison Jacobs - I tried a cup of the 'most expensive coffee in the world' - here's why it's a tourist trap you shouldn't buy into. Articol publicat la data de 9 noiembrie 2018. [Sursă]
  • Mark Stock - 5 Most Expensive Coffees in the World. Articol publicat la data de 10 mai 2021. [Sursă]
  • Rachael Bale - The Disturbing Secret Behind the World’s Most Expensive Coffee. Articol publicat la data de 29 aprilie 2016 [Sursă]
  • Black Ivory Coffee. wikipedia.org. [Sursă]
  • Michael Sullivan - No. 1 Most Expensive Coffee Comes From Elephant's No. 2. Articol publicat la data de 20 august 2014. [Sursă]