Articol documentat din surse relevante
Toate informațiile prezentate în acest articol sunt atent documentate din surse de încredere. Echipa Misterio face permanent eforturi pentru a îmbunătăți și actualiza conținutul oferit cititorilor noștri.

Top 14 cele mai misterioase locuri din lume

Misterio

Autor: Misterio

Actualizat:

Într-o lume plină de minunății, iată o listă a celor mai misterioase locuri din lume.

Această pagină poate conține linkuri spre produse/servicii. Este posibil ca Misterio să câștige un comision în urma vânzărilor efectuate prin aceste link-uri.

Top 14 cele mai misterioase locuri din lume

Lumea în care trăim este plină de locuri misterioase, unele create de om, iar altele de natură. Multe dintre secretele care învăluie aceste locații bizare pot fi explicate științific, însă există și unele aspecte care ne fac sa ne gândim la posibilitatea existenței unor elemente paranormale. 

De la clădiri bântuite și până la minuni ale naturii, iată 14 dintre cele mai misterioase locuri din lume.

Xunantunich, Belize

14. Cele mai misterioase locuri - Xunantunich, Belize

Printre cele mai misterioase locuri din lume se număra Xunantunich, o uriașă ruină mayașă situată adânc în junglele din Belize, la mai puțin de 2 km de granița cu Guatemala. 

Ruinele au fost abandonate acum mai bine de 1.000 de ani în urma unui cutremur devastator care a provocat daune semnificative complexului și a ucis o bună parte a populației maya din regiune. Complexul de la Xunantunich a fost redescoperit de exploratori abia în 1890.

De atunci, Xunantunich a servit ca un important sit arheologic, atracție turistică, dar și una dintre cele mai active zone din punct de vedere al activităților paranormale din America de Sud.

Potrivit martorilor, Xunantunich este bântuit de fantoma unei tinere femei cu părul negru și ochii roșii, strălucitori. Aceasta a fost observată pentru prima dată de membrii uneia dintre primele echipe de arheologi, în 1893. 

„Doamna de Piatră”, așa cum a fost numita fantoma, a fost văzută în repetate rânduri în apropiere de El Castillo (cea mai înaltă clădire din complex) și se crede că ar fi vorba despre sufletul unei tinere folosite ca sacrificiu uman, în vârful piramidei existând de altfel un altar din piatră utilizat de mayași în cadrul ceremoniilor lor religioase.

Gunnuhver, Islanda

13. Cele mai misterioase locuri - Gunnuhver, Islanda

Islanda are unele dintre cele mai frumoase peisaje naturale din lume, insula fiind o destinație turistică de excepție. Printre locurile cele mai des vizitate se numără și Gunnuhver, cea mai mare piscină geotermală naturală de pe insulă. 

Puțin știu însă că în spatele Gunnuhver se ascunde o poveste de groază terifiantă, zona fiind numită după Gunna, o femeie care a locuit pe această porțiune a peninsulei Reykjanes acum aproximativ 400 de ani. 

Femeia, o sclavă, a avut parte de o viață grea, fiind supusă unor abuzuri constante din partea proprietarului și a soției acestuia. Nemaisuportând calvarul, Gunna a încercat să fugă. A fost însă prinsă și pedepsită crunt, fiind legată în lanțuri și lăsată să moară de foame.

Legendele spun că spiritul femeii s-a întors și i-a ucis pe bărbat și soția lui. Îngroziți, oamenii din localitate au chemat un preot pentru a alunga fantoma. Acesta le-a cerut sătenilor să dezgroape trupul sclavei și să-l arunce în ochiul de apă geotermala din apropiere. 

Oamenii au făcut ce li s-a cerut iar spiritul răzbunător al Gunnei a fost redus la tăcere. Cu toate acestea, unii turiști spun că au zărit silueta fantomatică a unei tinere prin ceața deasă din jurul bazinului geotermal.

Legendele din această zonă, dar și frumusețea aproape nepământească a locului, fac din Gunnuhver unul dintre cele mai misterioase locuri din lume.

Biserica Sf. Gheorghe, Cehia

12. Cele mai misterioase locuri - Biserica Sf. Gheorghe, Cehia

Biserica Sf. Gheorghe din Cehia își găsește locul, cu siguranță, în top cele mai misterioase locuri din lume.

Ridicată în 1352, Biserica Sf. Gheorghe (situată la aproximativ 200 de km est de Praga) are o istorie îndelungată și plină de evenimente tragice.

Clădirea a fost distrusă aproape în totalitate de incendii de mai multe ori de-a lungul secolelor, iar în 1968 acoperișul din lemn s-a prăbușit parțial în timpul unei slujbe de înmormântare. Mai multe persoane au murit strivite sub grinzile masive. 

Această din urmă tragedie a determinat congregația să creadă că biserica era blestemată. Oamenii au refuzat să mai participe la slujbe iar clădirea a fost, în cele din urmă, abandonată și vandalizată de tâlhari. 

În 2012, un student de la Universitatea din Boemia de Vest a avut o idee prin care să redea o parte din strălucirea vechii biserici și să atragă, din nou, vizitatorii. Acesta a instalat în interior o colecție de 30 de sculpturi ciudate care înfățișau siluete umane, acoperite cu voaluri albe, așezate în strane, cu capetele plecate. 

Planul a avut succes iar turiștii au început să apară. Nu a durat mult și Biserica Sf. Gheorghe a ajuns să fie cunoscută drept „Biserica Fantomă”.

Astăzi, locația este deschisă în fiecare sâmbătă după-amiaza, iar turiștii pot face fotografii și chiar se pot așeza printre ciudatele siluete înghețate parcă într-o rugăciune nesfârșită.

Laguna Chuuk, Micronezia

11. Cele mai misterioase locuri - Laguna Chuuk, Micronezia

Ce este chiar mai înfricoșător decât un cimitir bântuit? Probabil un cimitir bântuit care se află la 20 m sub apă. 

Laguna Chuuk din Micronezia (fosta lagună Truk) este unul dintre cele mai misterioase locuri din lume. Regiunea a servit drept bază fortificată a marinei japoneze în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, asta până în 1944 când a fost atacată și bombardată, timp de trei zile, de forțele armate ale Statelor Unite.

Zeci de nave de război, avioane, tancuri și vagoane de tren s-au scufundat în apele adânci ale lagunei, unde se află și astăzi, în ceea ce este cunoscut sub numele de „Flota fantomă a lagunei Truk”. 

Cimitirul subacvatic este deosebit de popular în rândul scafandrilor, fiind votat drept „una dintre cele mai bune destinații pentru scufundări din lume”. Exploratorii subacvatici pot înota aproape de epavele navelor de război, încă încărcate cu arme și muniții.

Blood Falls, Antarctica

10. Cele mai misterioase locuri - Blood Falls, Antarctica

Antarctica este mai mult decât o regiune acoperită de ghețuri și zăpezi, este și populară destinație de vacanță pentru cei care doresc să experimenteze senzații tari în una dintre cele mai reci zone de pe glob. 

Recent, Antarctica a devenit cunoscută și pentru unul dintre cele mai misterioase locuri din lume – Blood Falls, o priveliște cu adevărat bizară pentru cei care o observă pentru prima dată. 

Blood Falls este o cădere de apă sărată care se scurge din ghețar și se varsă în lacul Bonney. Ce este însă cel mai interesant interesant este culoarea apei de un roșu aprins, sângeriu, de unde și numele cascadei. 

Această culoare deosebita este atribuită conținutului ridicat de oxid de fier din apă. Chiar și așa, Blood Falls oferă o experiență spectaculoasă, fiind și sursa multor mituri și legende locale.

Pădurea strâmbă, Polonia

9. Cele mai misterioase locuri - Pădurea strâmbă, Polonia

Pădurea strâmbă din apropiere de Gryfino, Polonia, ocupă locul 9 în top cele mai misterioase locuri de pe glob. Aici, sute de copaci au crescut în forme bizare, asemenea unor semne de întrebare inversate. 

Zona, parcă desprinsă dintr-o poveste fantastică, a fost sursa a numeroase teorii care au încercat să explica forma unică a copacilor. Dar, deși mulți au încercat să explice fenomenul, motivul real pentru care există această pădure stranie rămâne, în mare parte, necunoscut.

Iar faptul că toți copacii sunt îndoiți în aceeași direcție nu face decât să adâncească și mai mult misterul.

Poarta spre Iad, Turkmenistan

8. Cele mai misterioase locuri - Poarta spre Iad, Turkmenistan

Multe culturi și religii cred în existența unei lumi subterane unde sufletele păcătoșilor sunt trimise pentru a-și ispăși pedeapsa veșnică. 

Deși în lume există mai multe locuri despre care se spune că ar face legătura între lumea de la suprafață și Infern, „Poarta spre Iad” din Turkmenistan ar putea fi cea mai apropiată asemănare cu o poartă spre acest loc imaginar. 

Situl, cunoscut și sub numele de „craterul de gaz Darvaz”, este, în esență, un crater adânc sub care s-au acumulat importante zăcăminte de gaz natural. În 1971, inginerii sovietici au identificat situl despre care au crezut inițial că ascunde resurse semnificative de petrol. 

Astfel, inginerii au construit o instalație de extracție a petrolului însă, la scurt timp după punerea ei în funcțiune, sonda a lovit zăcământul de gaz natural. Pământul s-a surpat, instalatia de foraj a fost înghițită de crater, iar un incendiu a aprins gazul, care continuă să ardă și în prezent. 

În 2014, „Poarta spre Iad” din Turkmenistan a fost prezentată și într-un episod din serialul Die Trying produs de National Geographic Channel. 

În cadrul documentarului, exploratorul George Kourounis a devenit prima persoană care a coborât în crater. Acesta a reușit să colecteze monstre de sol și microorganisme extremofile. 

O comisie a primit, în ianuarie 2022, misiunea de a găsi o soluție pentru stingerea craterului. Specialiștii speră să stingă complet focul care arde în craterul Darvaza de mai bine de 50 de ani sau, în cel mai rău caz, să găsească o modalitate de a reduce efectele negative pe care arderea le are asupra mediului înconjurător.

Indiferent de istoria sa, „Poarta spre Iad” din Turkmenistan rămâne, pentru mulți, unul dintre cele mai misterioase locuri de pe pământ. 

Cascada Eternal Flame, New York

7. Cele mai misterioase locuri - Cascada Eternal Flame, New York

Tot prezența unui zăcământ de gaz natural este responsabilă și pentru misterul din jurul următoarei locații din top cele mai misterioase locuri din lume. 

Cascada Eternal Flame din vestul New York-ului este o cădere de apă sub care s-a format o mică peșteră în care arde continuu o flacără. Se spune că acest fenomen misterios se produce din cauza gazului natural care se acumulează în peșteră și care menține focul aprins. 

Însă, spre deosebire de flăcările din interiorul craterului Darvaza, flacăra de sub cascada Eternal Flame se stinge atunci când rezervele de gaz care mențin arderea se diminuează. Focul este însă din nou aprins de turiștii care vizitează cascada.

Insula Păpușilor, Mexico City

6. Cele mai misterioase locuri - Insula Păpușilor, Mexico City

Pentru cei care au avut coșmaruri după ce au vizionat filmul de groază clasic Chucky, „Insula Păpușilor” din Mexico City ar trebui să fie, cu siguranță, un loc de evitat. Ciudata locație ocupă locul 6 în top cele mai misterioase locuri din lume.

Situată în districtul Xochimilco, Mexico City, „Insula Păpușilor” oferă o priveliște de-a dreptul înfricoșătoare și ascunde numeroase mituri, legende și povești de groază care au luat naștere în jurul ei. Însă poate cea mai înspăimântătoare poveste de groază este cea a modului în care au apărut păpușile din copaci. 

Potrivit legendei, un bărbat care locuia pe insulă a descoperit trupul unei fete înecate în lacul din apropiere. La scurt timp, omul a început să găsească păpuși, unele noi, altele vechi și măcinate de vreme, răspândite în mod misterios peste tot pe insulă. 

Mânat se pare de fantoma fetei înecate, bărbatul a început să atârne păpușile în copaci, adunând în total sute de astfel de exponate macabre.

Bărbatul a fost găsit înecat câteva luni mai târziu, dar localnicii au refuzat să permită autorităților să îndepărteze păpușile din copaci. 

„Insula Păpușilor” poate fi vizitată și în prezent dar turiștilor nu le este permis să atingă sau dea jos păpușile.

Fortul Bhangarh, India

5. Cele mai misterioase locuri - Fortul Bhangarh, India

Vechiul fort Bhangarh, localizat la aproximativ 160 km sud-vest de Delhi, ocupă locul 5 în top cele mai misterioase locuri din lume. 

Situate la poalele dealurilor Aravali și înconjurate de o vegetație luxuriantă, ruinele fortului Bhangarh sunt  într-o juxtapunere curioasă cu peisajul deșertic din Rajasthan.

Însă, în mod aproape curios, oaza din deșert este, în mare parte, nelocuită. Motivul ar fi un presupus blestem aruncat de vrăjitorul Sinhai nemulțumit după ce avansurile sale ar fi fost respinse de o prințesă locală.

Se spune că fata era îndrăgostită de un tânăr simplu așa că vrajitorul a conceput un plan diabolic. Acesta a încercat să-l otrăvească pe băiat prin intermediul unei așa-zise poțiuni de dragoste pe care i-a oferit-o tinerei prințese, spunându-i că o va ajuta să cucerească inima iubitului.

Planul malefic a dat greș, cei doi îndrăgostiți strecurând otrava în băutura vrăjitorului. Înainte ca acesta să-și dea ultima suflare se spune că ar fi aruncat un blestem cumplit asupra cetății și a tuturor locuitorilor ei.

Astăzi, fortul Bhangarh este considerat unul dintre cele mai bântuite locuri din India. După ce mai multe morți suspecte au fost raportate în interiorul fortului, accesul a fost restricționat de autorități, astfel încât nimeni nu are voie să viziteze ruinele după lăsarea întunericului.

Chiar și așa, cinci turiști au dispărut fără urmă în această regiune în ultimii doi ani.

Structura Richat, Mauritania

4. Cele mai misterioase locuri - Structura Richat, Mauritania

Asemenea unui vârtej care se învârte necontenit în inima deșertului Sahara, marea structură Richat din Mauritania este cu siguranță unul dintre cele mai misterioase locuri din lume.

Ciudat este că, asemenea liniilor de la Nazca, structura nu este vizibilă de la nivelul solului și este nevoie de un survol la mare înălțime pentru a o putea observa printre dunele de nisip. 

Deși a fost analizată zeci de ani, structura Richat rămâne, în mare parte, un mister pentru cercetători, geologi și arheologi care nu-și pot explica modul în care s-au format acele inele concentrice perfecte. 

Unele teorii sugerează că cercurile ar putea fi rezultatul unui impact cu un meteorit, în timp ce alți oameni de știință cred că procesul de eroziune al solului ar fi responsabil pentru apariția formelor misterioase. 

Desigur, există și voci care susțin teoria extratereștrilor antici. Potrivit acestora, structura Richat ar putea fi, în realitate, locul de aterizare al unor nave extraterestre pe pământ.

Lacul Hillier, Australia

3. Cele mai misterioase locuri - Lacul Hillier, Australia

Lacul Hillier din Australia ocupă un loc important în top cele mai misterioase locuri din lume deoarece zonă este îmbinarea perfectă între mister și frumusețe. 

Lacul Hillier se află lângă Oceanul Pacific, pe insula Middle din Australia. Ceea ce-l face neobișnuit de atrăgător este apa sa de un roz pitoresc, care îl face să iasă în evidență în contrast cu albastrul oceanului și verdele vegetației care îl înconjoară.

Însă motivul pentru care apele lacului sunt roz rămâne, în mare parte, necunoscut. Există însă câteva teorii. 

Cea mai larg acceptată teorie este aceea conform căreia lacul cu apă sărată capătă culoarea sa unică ca urmare a prezenței unui organism numit Dunaliella Salina.

Triunghiul Bermudelor

2. Cele mai misterioase locuri - Triunghiul Bermudelor

Dacă există un loc care combină perfect misterul cu pericolul extrem, acesta este cu siguranță Triunghiul Bermudelor, așa ca nu poate lipsi din nici un top al celor mai misterioase locuri de pe pământ.

Situat în Oceanul Atlantic de Nord, intre Miami, Puerto Rico și Bermuda, acest loc misterios, cunoscut și sub numele de Triunghiul Diavolului, a „înghițit” de-a lungul timpului sute de vase și avioane, toate aceste dispariții inexplicabile făcându-i pe mulți să creadă că Triunghiul Bermudelor ar fi un fel de portal către o lume nedescoperită încă de oameni.

La fel ca și în cazul altor locuri misterioase de pe pământ, și despre Triunghiul Bermudelor au fost înaintate tot felul de teorii, unele bazate pe date științifice, altele pur și simplu fantastice. 

O teorie larg acceptată de comunitatea științifică este cea care susține că responsabile pentru disparițiile din Triunghiul Diavolului ar fi curenții oceanici neobișnuit de puternici la care se adaugă erupțiile constante ale pungilor gazoase de pe fundul oceanului.

Atunci când gazul natural este eliberat din aceste rezervoare, la suprafață se formează un curent ascendent-descendent care poate trage la fund până și cele mai mari vapoare. 

Însă aceasta teorie nu poate explica zecile de cazuri în care avioane (sau chiar escadrile întregi) au dispărut în Triunghiul Bermudelor.

Pădurea Aokigahara, Japonia

1. Cele mai misterioase locuri - Pădurea Aokigahara, Japonia

Pădurea Aokigahara ocupă prima poziție în top cele mai misterioase locuri din lume. 

Japonia este plină de locații în jurul cărora s-au format mituri, legende sau povești de groază. Însă nici una dintre aceste locuri nu poate concura cu Aokigahara, o pădure deasă care se întinde la baza muntelui Fiji. 

Aokigahara mai este cunoscută și sub numele de Pădurea Sinucigașilor sau Pădurea Demonilor deoarece aici au loc mai multe sinucideri decât oriunde altundeva în lume. 

Potrivit rapoartelor autorităților locale, cel puțin 250 de persoane încearcă să-și pună capăt zilelor în fiecare an în pădurea blestemată. Dar este posibil ca numărul real să fie mai mare, de vreme ce multe cadavre nu sunt niciodată descoperite.

Legendele și poveștile de groază din jurul Aokigahara abundă de relatări despre spirite chinuite, morți suspecte, crime înfiorătoare și execuții în masă. 

De exemplu, în timpul marii foamete din perioada Edo (1782-1788), localnicii disperați obișnuiau să-și abandoneze rudele bolnave în interiorul pădurii. Astfel, se asigurau că cel puțin o parte a familiei avea șanse de supraviețuire.

Cei lăsați în pădure mureau încet, de foame, transformându-se astfel în yurei

În credința populară japoneză, dacă o persoană moare într-un sentiment profund de ură, furie, tristețe sau dorință de răzbunare, sufletul său nu poate părăsi această lume și continuă să rătăcească, arătându-se nefericiților care au ghinionul calce teritoriul frecventat de spirit.

La Misterio folosim doar surse de încredere în documentarea articolelor noastre. Astfel de surse relevante includ documente autentice, articole din ziare și reviste, autori consacrați, sau site-uri web reputabile.

  • Suicide forest skews Yamanashi's statistics. japantimes.co.jp. [Sursă]
  • Yuki Ling - What is Aokigahara? All About The Most Haunted Forest in Japan. [Sursă]
  • Andrea Romano și Elizabeth Rhodes - 30 Most Haunted Places in the World. [Sursă]
  • Joshua Chiedu - 8 Most Mysterious Places Around The World. Articol publicat la data de 9 iunie 2022. [Sursă]
  • What Is Known (and Not Known) About the Bermuda Triangle. britannica.com. [Sursă]
  • Bermuda Triangle. history.com. [Sursă]
  • Richat Structure. wikipedia.org. [Sursă]