Articol documentat din surse relevante
Toate informațiile prezentate în acest articol sunt atent documentate din surse de încredere. Echipa Misterio face permanent eforturi pentru a îmbunătăți și actualiza conținutul oferit cititorilor noștri.

Top 25 cele mai scumpe seriale din toate timpurile

Misterio

Autor: Misterio

Actualizat:

Cele mai scumpe seriale din toate timpurile au ajuns să coste studiourile zeci de milioane de dolari pe episod.

Această pagină poate conține linkuri spre produse/servicii. Este posibil ca Misterio să câștige un comision în urma vânzărilor efectuate prin aceste link-uri.

Top 25 cele mai scumpe seriale din toate timpurile

Cele mai scumpe seriale din toate timpurile garantează decoruri spectaculoase, efecte vizuale de ultimă generație și o distribuție de top. Însă toate acestea necesită și bugete considerabile. 

Nu este deci surprinzător că majoritatea acestor producții grandioase aparține unora dintre cele mai mari platforme de streaming (Netflix, Disney+, AppleTV, sau Amazon Prime Video) sau unor televiziuni de renume (CBS, BBC, sau HBO).

Bugetele generoase pentru marile proiecte create exclusiv pentru micul ecran au ajutat nu numai la o relatare mai precisă a poveștilor imaginate de scenariști, ci și la implicarea celor mai buni actori pentru a aduce la viață personaje memorabile. Un bun exemplu este serialul The Morning Show, care are nu unul, ci trei actori celebri de la Hollywood în roluri principale – Jennifer Aniston, Reese Witherspoon și Steve Carell.

Sense8

25. Cele mai scumpe seriale din toate timpurile - Sense8

Titlu în limba română: Sense8
Gen serial: Dramă, Thriller, SF
Buget: $4,5-9 milioane pe episod
Ani: 2015-2018
Televiziune: Netflix

Pe locul 25 în top cele mai scumpe seriale din toate timpurile se află producția Netflix, Sense8.

Lana și Lilly Wachowski, creatorii The Matrix, au fost solicitați de Netflix pentru a lucra la un alt thriller SF – Sense8. Acțiunea serialului se concentrează în jurul a opt oameni răspândiți pe glob, aflați într-o stranie legătură emoțională și mentală după un deces tragic.

Serialul a dispus de un buget semnificativ care a variat între 4,5 și 9 milioane de dolari pe episod. Cu toate acestea, producția nu a atras niciodată un public suficient de mare pentru a-și justifica costurile ridicate și Sense8 fost anulat după doar două sezoane.

Marco Polo

24. Cele mai scumpe seriale din toate timpurile - Marco Polo

Titlu în limba română: Marco Polo
Gen serial: Aventuri, Dramă, Istoric
Buget: $9 milioane pe episod
Ani: 2014-2016
Televiziune: Netflix

Următorul serial din top cele mai scumpe seriale din toate timpurile este tot un serial produs de Netflix – Marco Polo

Plasat într-o lume a trădării, a lăcomiei, a rivalității și a intrigilor sexuale, Marco Polo se bazează pe aventurile faimosului explorator la curtea lui Kublai Han.

La fel ca multe producții de epocă, Marco Polo a avut nevoie de un buget considerabil pentru decorurile complexe, costumele strălucitoare și recuzita scumpă. 

Platforma de streaming online a investit sume importante în această producție, cu care spera să atragă un număr semnificativ de utilizatori. Însă serialul a dezamăgit și a fost anulat după doar două sezoane.

The Big Bang Theory

23. Cele mai scumpe seriale din toate timpurile - The Big Bang Theory

Titlu în limba română: Teoria Big Bang
Gen serial: Comedie
Buget: $9 milioane pe episod
Ani: 2007-2019
Televiziune: CBS

Pe locul 23 în top cele mai scumpe seriale din toate timpurile regăsim comedia The Big Bang Theory produsă de CBS.

Inventivi și mereu puși pe glume, fizicienii Sheldon Cooper (Jim Parsons) și Leonard Hofstadter (Johnny Galecki) trăiesc într-o realitate doar a lor, încercând totuși să se adapteze unei lumi pe care, se pare, că nu prea o înțeleg. 

Inteligența celor doi contrastează puternic cu sociabilitatea și veleitățile de vedetă ale superbei lor vecine, Penny (Kaley Cuoco), de unde și o serie de întâmplări de-a dreptul amuzante într-o comedie care nu trebuie ratată.

La fel ca și în cazul serialului Friends, The Big Bang Theory a fost unul dintre cele mai costisitoare seriale produse de o televiziune. 

Bugetul mare s-a datorat, în principal, actorilor Jim Parsons, Johnny Galecki și Kaley Cuoco care, în ultimele sezoane, au fost plătiți cu câte 1 milion de dolari pe episod (o creștere semnificativă față de cei 60.000 de dolari pe episod pe care i-au primit în primul sezon).

Chiar și așa, serialul a adus CBS profituri importante, televiziunea câștigând sume colosale din publicitate. De exemplu, în timpul ultimului episod, rețeaua a solicitat nu mai puțin de 1,5 milioane de dolari pentru fiecare 30 de secunde de clipuri publicitare.

Rome

22. Cele mai scumpe seriale din toate timpurile - Rome

Titlu în limba română: Roma
Gen serial: Dramă, Istoric, Acțiune
Buget: $9 milioane pe episod
Ani: 2005-2007
Televiziune: BBC/HBO

Serialul Rome produs în colaborare de BBC și HBO ocupă locul 22 în top cele mai scumpe seriale din istorie. 

Acțiunea din Rome se petrece în anul 52 î.Hr., la 400 de ani de la fondarea Republicii. Roma este cel mai bogat oraș din lume, o metropolă cosmopolită populată de un milion de oameni, epicentrul unui imperiu în expansiune.

Însă bogăția și puterea atrag corupție și excese. Clasa conducătoare a devenit exagerat de bogată, adâncind prăpastia dintre cei bogați și cei care trăiesc la limita subzistenței. Sistemele politice și legale se dovedesc pline de fisuri, iar puterea e aproape numai a armatei. 

Serialul este o dramă care abundă de intensitatea dragostei și a trădării, descriind relațiile dintre sclavi și stăpâni, soți și soții. 

O producție grandioasă, Rome a implicat o muncă de proporții uriașe, atât din punct de vedere al cercetărilor istorice, cât și al eforturilor și resurselor folosite – mii de figuranți, costume împodobite, decoruri extravagante, toate menite a recrea cât mai fidel Republica Romană din timpul lui Marc Antoniu și al Cleopatrei.

Westworld

21. Cele mai scumpe seriale din toate timpurile - Westworld

Titlu în limba română: Westworld
Gen serial: Dramă, SF, Western, Mister
Buget: $8-10 milioane pe episod
Ani: 2016 – prezent
Televiziune: HBO

Pe poziția 21 din top cele mai scumpe seriale din toate timpurile regăsim o altă producție marca HBO – Westworld

Acțiunea acestei drame SF se desfășoară într-un parc de distracții tematic, un fel de Jurassic Park cu roboți, în care sunt recreate experiențe din Vestul Sălbatic. Aici, cei cu dare de mână pot să-și satisfacă orice dorință, pornind de la suspans și aventură și terminând cu cele mai întunecate porniri, precum crima.

Asta până când lucrurile iau o întorsătură neașteptată, iar roboții încep să vâneze oamenii.

Primul episod din Westworld (care a costat nu mai puțin de 25 de milioane de dolari) a fost al doilea cel mai urmărit episod al unui serial TV, după Game of Thrones

În distribuția de top a serialului îi regăsim pe Anthony Hopkins, Ed Harris și Evan Rachel Wood. Westworld este co-produs de celebrul regizor J. J. Abrams.

The Witcher

20. Cele mai scumpe seriale din toate timpurile - The Witcher

Titlu în limba română: The Witcher
Gen serial: Dramă, Acțiune, Fantastic, Aventură
Buget: $10 milioane pe episod
Ani: 2019 – prezent
Televiziune: Netflix

Locul 20 din top cele mai scumpe seriale din toate timpurile este ocupat de The Witcher.

Bazat pe bestsellerul fantastic cu același nume și un popular joc video, The Witcher este o poveste despre familie și destin. 

Protagonistul serialului, Geralt din Rivia, este un vânător de monștri cu puteri supranaturale. Acesta întâlnește o vrăjitoare puternică și o prințesă cu un secret periculos și, împreună, încearcă să schimbe lumea în care oamenii se dovedesc a fi, de cele mai multe ori, cele mai periculoase creaturi. 

Netflix a alocat acestui serial un buget de aproximativ 10 milioane de dolari pe episod. 

Pe lângă efectele vizuale, costumele și decorurile impresionante, bugetul a fost folosit și pentru a plăti salariul lui Henry Cavill (Geralt din Rivia) care în primul sezon a primit 400.000 de dolari pe episod, salariu care a crescut în sezonul doi la 1 milion de dolari pe episod.

The Wheel of Time

19. Cele mai scumpe seriale din toate timpurile - The Wheel of Time

Titlu în limba română: Roata timpului
Gen serial: Acțiune, Aventuri, Dramă
Buget: $10 milioane pe episod
Ani: 2021 – prezent
Televiziune: Amazon Prime

The Wheel of Time ocupă locul 19 în top cele mai scumpe seriale din toate timpurile.

Acțiunea din The Wheel of Time se petrece într-un univers în care magia există, dar numai femeile o pot folosi în siguranță. 

Protagonista Moiraine (interpretată de Rosamund Pike), membră a unei societăți secrete alcătuite integral din femei, numite Aes Sedai, se îmbarcă într-o călătorie riscantă, traversând ținuturi în care pericolele pândesc la tot pasul. 

Bazat pe romanele lui Robert Jordan și Brandon Sanderson, serialul fantastic produs de Amazon Studios dispune de un buget semnificativ, necesar pentru scenele elaborate, efectele vizuale impresionante, dar și pentru plata miilor de figuranți. 

Mai mult decât atât, Vernon Sanders, CEO Amazon Studios, a declarat într-un interviu pentru website-ul IGN că bugetul seriei va crește semnificativ pentru sezoanele doi și trei.

Friends

18. Cele mai scumpe seriale din toate timpurile - Friends

Titlu în limba română: Prietenii tăi
Gen serial: Comedie
Buget: $10 milioane pe episod
Ani: 1994-2004
Televiziune: NBC

Pe locul 18 în top cele mai scumpe seriale din istorie regasim serialul Friends, văzut de mulți critici drept cel mai bun serial de comedie din toate timpurile. Serialul a primit peste 220 de nominalizări și a câștigat aproape 80 de premii, inclusiv 6 premii Emmy. 

Ultimul sezon din Friends a dispus de un buget de nu mai puțin de 10 milioane de dolari pe episod, o bună parte a acestui buget fiind folosit pentru plata celor șase staruri ale serialului: Jennifer Aniston, Courteney Cox, Matthew Perry, Matt LeBlanc, Lisa Kudrow și David Schwimmer. 

Halo

17. Cele mai scumpe seriale din toate timpurile - Halo

Titlu în limba română: Halo
Gen serial: Acțiune, SF, Aventuri, Război, Thriller
Buget: $10 milioane pe episod
Ani: 2022 – prezent
Televiziune: Paramount+

Pe locul 17 în top cele mai scumpe seriale din toate timpurile regasim un alt serial bazat pe o populară serie de jocuri video – Halo

Fiind plasat într-un viitor în care omenirea se află în pragul unui război cu o rasă extraterestră misterioasă, aproape întreg bugetul de 200 de milioane de dolari al serialului a fost cheltuit pe efecte vizuale. 

Însă, în ciuda bugetului generos, viitorul serialului este unul incert, producătorul Paramount+ anunțând rezultate dezamăgitoare pentru primul sezon.

The Get Down

16. Cele mai scumpe seriale din toate timpurile - The Get Down

Titlu în limba română: The Get Down
Gen serial: Dramă, Muzical
Buget: $11 milioane pe episod
Ani: 2016-2017
Televiziune: Netflix

Pe locul 16 în top cele mai scumpe seriale din toate timpurile regăsim drama muzicală The Get Down, un serial produs de Netflix care nu s-a ridicat niciodată la înălțimea bugetului exorbitant de 120 de milioane de dolari. 

Acțiunea The Get Down se petrece în anii 1970, în timpul ascensiunii hip hop-ului și a stilului disco în marile cluburi din New York, precum Studio 54 și CBGB.  

Decorurile costisitoare și costurile enorme de licență pentru melodiile folosite în serial, dar și ratingurile slabe, au îngropat The Get Down după doar un sezon.

Band of Brothers

15. Cele mai scumpe seriale din toate timpurile - Band of Brothers

Titlu în limba română: Camarazi de război
Gen serial: Dramă, Război, Istoric
Buget: $12,5 milioane pe episod
Ani: 2001
Televiziune: HBO 

Cu un buget de aproximativ 12,5 milioane de dolari pe episod, drama de război Band of Brothers produsa de HBO ocupă locul 15 în top cele mai scumpe seriale din istorie. 

Acțiunea din Band of Brothers are loc în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și urmărește îndeaproape drumul parcurs de cei 147 de membrii ai trupelor paramilitare ale unității Easy Company, încă de la primele antrenamente, până în memorabila zi a debarcării în Normandia.

Serialul în 10 episoade a fost produs de Steven Spielberg, Ambrose Steven și Tom Hanks și îi are în rolurile principale pe Donnie Wahlberg, Ron Livingston și Damian Lewis. Criticii de film au apreciat Band of Brothers ca unul dintre cele mai bune seriale de război din istorie.

The Mandalorian

14. Cele mai scumpe seriale din toate timpurile - The Mandalorian

Titlu în limba română: The Mandalorian
Gen serial: Fantastic, SF
Buget: $12,5 – 15 milioane pe episod
Ani: 2019 – prezent
Televiziune: Disney+

Pe locul 14 în top cele mai scumpe seriale din toate timpurile avem primul serial din franciza Războiul Stelelor – The Mandalorian.

Fiind primul serial original important al Disney+, The Mandalorian s-a bucurat de un buget substanțial, chiar dacă nu a primit la fel de mulți bani precum serialele din universul Marvel produse de aceeași platformă de streaming video. 

Serialul urmăreşte aventurile incredibile ale unui vânător de recompense – inspirat după legendarii Boba Fett şi Jango – până la marginile cele mai îndepărtate ale Galaxiei, unde Noua Republică nu-şi poate exercita autoritatea.

The Crown

13. Cele mai scumpe seriale din toate timpurile - The Crown

Titlu în limba română: Coroana
Gen serial: Istoric, Dramă
Buget: $13 milioane pe episod
Ani: 2016 – prezent
Televiziune: Netflix

Cu un buget estimat de 13 milioane de dolari pe episod, The Crown este unul dintre cele mai scumpe seriale istorice produse de Netflix și ocupă locul 13 în top cele mai scumpe seriale din toate timpurile. 

A costat aproximativ 37.000 de dolari pentru a recrea rochia de mireasă a reginei Elisabeta a II-a în primul episod din The Crown. Iar asta a fost doar începutul. 

Producătorii au creat o garderobă extravaganta pentru regina Elisabeta (interpretată de Claire Foy), peste 7.000 de costume pentru celelalte personaje din serial, dar și o replică a Palatului Buckingham.

E.R.

12. Cele mai scumpe seriale din toate timpurile - E.R.

Titlu în limba română: Spitalul de urgenţă
Gen serial: Dramă
Buget: $13 milioane pe episod
Ani: 1994-2009
Televiziune: NBC

În top cele mai scumpe seriale din toate timpurile, pe locul 12, regăsim drama medicală E.R. produsă de NBC.

Serialul urmărește viața oamenilor din secția de urgență a unui spital din Chicago. Aici, medicii se confruntă zilnic cu situații extreme și luptă pentru a salva viața pacienților.

Acțiunea filmului prezintă o adevărată poveste despre viață și moarte și se petrece, în mare parte, în sălile spitalului de urgență, în care tinerii studenți învață cu adevărat meseria de medic, trăind în acel mediu stresant cu care medicii se confruntă zilnic. 

Când seria de 15 sezoane a fost difuzată pentru prima dată în 1994, George Clooney și colegii actori Noah Wyle și Julianna Margulies nu erau numele cunoscute pe care le sunt astăzi. Dar pe măsură ce popularitatea actorilor principali a crescut, la fel a crescut și bugetul fiecărui episod al serialului.

The Morning Show

11. Cele mai scumpe seriale din toate timpurile - The Morning Show

Titlu în limba română: The Morning Show
Gen serial: Dramă
Buget: $15 milioane pe episod
Ani: 2019 – prezent
Televiziune: AppleTV+

Pe locul 11 în top cele mai scumpe seriale din toate timpurile regăsim The Morning Show un serial de succes produs de AppleTV+.

Serialul urmărește viețile tumultoase a prezentatorilor unui popular show TV din Statele Unite, în timp ce aceștia se confruntă cu consecințele unui scandal. 

The Morning Show le are în rolurile principale pe Reese Witherspoon și Jennifer Aniston, care, potrivit revistei The Hollywood Reporter, câștigă fiecare câte 1,25 milioane de dolari pe episod.

See

10. Cele mai scumpe seriale din toate timpurile - See

Titlu în limba română: See
Gen serial: Dramă, SF
Buget: $15 milioane pe episod
Ani: 2019-2022
Televiziune: AppleTV+

Pe locul 10 din top cele mai scumpe seriale din istorie avem drama SF See. 

Acțiunea serialului produs de AppleTV+ se petrece 600 de ani în viitor, într-o lume post-apocaliptică, în care specia umană este aproape distrusă, iar puținii supraviețuitori și-au pierdut vederea. 

Însă soarta omenirii se poate schimba atunci când soția conducatorului tribului Alkenny, Baba Voss (interpretat de Jason Momoa), naște o pereche de gemeni care pot vedea. Zvonurile despre gemeni atrag atenția altui trib și a reginei sale, care nu se vor opri de la nimic pentru a pune mâna pe cei doi frați.

The Sandman

9. Cele mai scumpe seriale din toate timpurile - The Sandman

Titlu în limba română: Sandman
Gen serial: Fantastic, SF, Aventuri, Dramă
Buget: $15 milioane pe episod
Ani: 2022 – prezent
Televiziune: Netflix

The Sandman ocupă locul 9 în top cele mai scumpe filme din toate timpurile. 

Împletind mitologia modernă cu fantezia întunecată, The Sandman spune povestea lui Morfeu, regele viselor, care încearcă să-și îndrepte greșelile cosmice și umane făcute pe parcursul îndelungatei lui existențe. 

The Sandman a fost unul dintre cele mai anticipate seriale Netflix, iar gigantul de streaming video a oferit producătorilor un buget substanțial cu care să recreeze lumile bizare din benzile desenate ale lui Neil Gaiman (creatorul personajului Sandman).

Însă costurile de producție au crescut atât de mult încât zvonurile spun că Netflix ar putea să nu reînnoiască serialul pentru un al doilea sezon.

Game of Thrones

8. Cele mai scumpe seriale din toate timpurile - Game of Thrones

Titlu în limba română: Urzeala tronurilor
Gen serial: Aventuri, Fantastic, Dramă
Buget: $15 milioane pe episod
Ani: 2011-2019
Televiziune: HBO

Pe locul 8 în top cele mai scumpe seriale din toate timpurile regăsim cel mai vizionat serial din istoria televiziunii HBO – Game of Thrones

Serialul este inspirat de seria de romane epice de mare succes scrisă de George R.R. Martin, A Song of Ice and Fire

Acțiunea din Game of Thrones se petrece într-un tărâm fantastic în care verile durează decenii, iar iernile vieți. Din sudul machivelic și sălbaticele ținuturi din est până în nordul înghețat și străvechiul zid ce protejează regatele de împărăția celor morți, două puternice familii sunt prinse într-un joc mortal de-a șoarecele și pisica, al cărui scop e controlul absolut asupra celor Șapte Regate din Westeros. 

Producția spectaculoasă a ridicat ștafeta în materie de costume, decoruri și efecte speciale, toate acestea costând studioul aproximativ 15 milioane de dolari pe episod.

House of the Dragon

7. Cele mai scumpe seriale din toate timpurile - House of the Dragon

Titlu în limba română: Casa Dragonului
Gen serial: Aventuri, Fantastic, Dramă
Buget: $20 milioane pe episod
Ani: 2022 – prezent
Televiziune: HBO

Cu un buget estimat de 20 de milioane de dolari pe episod, House of the Dragon ocupă locul 7 în top cele mai scumpe seriale din istorie. 

Plasat cu 200 de ani înaintea evenimentelor din Game of Thrones, noul serial produs de HBO va spune povestea casei Targaryen.

Bugetul uriaș de care a dispus House of the Dragon a făcut furori înainte de premiera sa din Statele Unite, mulți fani temându-se că producătorii au exagerat cu efectele speciale. 

Din fericire, majoritatea fanilor au fost mulțumiți de produsul final, serialul debutând cu cea mai mare audiență pentru un serial difuzat de HBO – aproape 10 milioane de telespectatori. 

După succesul primului episod, HBO a anunțat că serialul House of the Dragon avea și un al doilea sezon.

The Pacific

6. Cele mai scumpe seriale din toate timpurile - The Pacific

Titlu în limba română: Pacific
Gen serial: Acțiune, Aventuri, Istoric, Dramă
Buget: $21,7 milioane pe episod
Ani: 2010
Televiziune: HBO 

Pe locul 6 în top cele mai scumpe seriale din toate timpurile avem The Pacific, un serial produs de HBO și regizat de celebrul Steven Spielberg, cunoscut pentru producțiile sale de milioane de dolari. 

The Pacific spune povestea adevărată a trei pușcași marini – John Basilone (Jon Seda), Eugene Sledge (Joe Mazzello) și (James Badge Dale), în timpul operațiunilor la care aceștia au luat parte pe frontul din Pacific, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. 

Miniseria istorică se bazează pe romanele With the Old Breed de Eugene B. Sledge și Helmet for My Pillow de Robert Leckie.

The Falcon and the Winter Soldier

5. Cele mai scumpe seriale din toate timpurile - The Falcon and the Winter Soldier

Titlu în limba română: The Falcon and the Winter Soldier
Gen serial: Acțiune, Dramă, SF, Aventuri
Buget: $25 milioane pe episod
Ani: 2021
Televiziune: Disney+

Pe locul 5, cu un buget estimat de 25 de milioane de dolari pe episod, avem un serial din universul Marvel – The Falcon and the Winter Soldier.

Producătorii serialului au cheltuit o bună parte din buget pe efecte speciale și salariile actorilor, atât Anthony Mackie (The Falcon) cât și Sebastian Stan (Winter Soldier) fiind nume consacrate în universul cu supereroi Marvel.

WandaVision

4. Cele mai scumpe seriale din toate timpurile - WandaVision

Titlu în limba română: WandaVision
Gen serial: Comedie, Fantastic, SF, Acțiune, Dramă
Buget: $25 milioane pe episod
Ani: 2021
Televiziune: Disney+

Pe locul 4 în top cele mai scumpe seriale din istorie, cu un buget similar The Falcon and the Winter Soldier, regăsim un alt serial Marvel – WandaVision

Serialul combină stilul sitcom-urilor clasice cu MCU (Marvel Cinematic Universe). Wanda Maximoff și Vision – două ființe cu super puteri care duc o viață ideală – încep să bănuiască că aparențele ascund adevăruri înfricoșătoare.

La fel ca în cazul celorlalte seriale Marvel, o bună parte din bugetul de 25 de milioane de dolari pe episod a fost cheltuită pe decoruri, efecte speciale și salariile actorilor.

Hawkeye

3. Cele mai scumpe seriale din toate timpurile - Hawkeye

Titlu în limba română: Hawkeye
Gen serial: Acțiune, Aventuri, Dramă, SF
Buget: $25 milioane pe episod
Ani: 2021
Televiziune: Disney+

Pe poziția 3 în top cele mai scumpe seriale din toate timpurile, completând seria de producție din universul Marvel, avem serialul Hawkeye.

Avându-l la bază pe „Hawkeye”, un cunoscut supererou al universului Marvel, mini-seria cu același nume ne-o prezintă pe tânăra Kate M. Bishop, care duce mai departe lupta începută de Clint Barton.

La fel ca și în cazul celorlalte două producții, studiourile Disney+ au investit 25 de milioane de dolari pe episod.

Stranger Things

2. Cele mai scumpe seriale din toate timpurile - Stranger Things

Titlu în limba română: Stranger Things
Gen serial: Dramă, Mister, Horror, SF, Thriller
Buget: $30 milioane pe episod
Ani: 2016 – prezent
Televiziune: Netflix

Stranger Things ocupă cea de-a doua poziție din top cele mai scumpe seriale din toate timpurile, fiind și cel mai scump serial produs de Netflix. 

Având un buget estimat de 30 de milioane de dolari pe episod, acțiunea din Stranger Things se petrece într-un mic orășel american, unde toată lumea se cunoaște personal. Însă liniștea comunității este tulburată de un incident bizar care lansează un lanț de evenimente ce conduc la dispariția unui copil. 

Agenții guvernamentale secrete și forțe supranaturale întunecate, aparent răuvoitoare, ajung în oraș, în timp ce câțiva localnici încep să înțeleagă că există ceva înfricoșător în orașul lor pașnic.

The Lord of the Rings: Rings of Power

1. Cele mai scumpe seriale din toate timpurile - The Lord of the Rings: Rings of Power

Titlu în limba română: Stăpânul inelelor – Inelele Puterii
Gen serial: Aventuri, Fantastic
Buget: $58,1 milioane pe episod
Ani: 2022 – prezent
Televiziune: Amazon Prime

Cea mai scumpă producție din top cele mai scumpe seriale din toate timpurile este The Lord of the Rings: Rings of Power, cu un buget estimat de puțin peste 58 de milioane de dolari pe episod.

Acțiunea din The Lord of the Rings: Rings of Power se petrece în timpul celui de-al Doilea Ev din istoria Pământului de Mijloc, fiind astfel plasată cu mii de ani înaintea de acțiunea din The Hobbit și trilogia The Lord of the Rings

Cel mai scump serial TV din istorie, The Lord of the Rings: Rings of Power dispune de un buget de aproape 1 miliard de dolari pentru primele sale cinci sezoane. La această sumă colosală se adaugă cele 250 de milioane de dolari plătite de Amazon pentru drepturile de autor pentru franciza Stăpânul Inelelor, dar și un buget impresionant de peste 300 de milioane de dolari pentru marketing și promovare. 

Însă, în ciuda sumelor exorbitante cheltuite de studiourile Amazon, milioanele de fani ai universului fantastic creat de J.R.R. Tolkien au primit cu ostilitate producția cinematografică. Cei mai mulți s-au arătat revoltați de felul în care producătorii serialului au alterat viziunea originară a lui Tolkien, introducând în poveste caractere de culoare și femei dwarf. 

Nici faptul că producătorii și o parte dintre starurile serialului au acuzat fanii de rasism și misoginism nu au ajutat prea mult producția Amazon. 

Recenziile au fost atât de rele încât studiourile au decis sa blocheze toate recenziile negative (și să le păstreze doar pe cele pozitive) de pe IMDB (cea mai mare bază de date de filme online, platformă deținută tot de… Amazon), lucru care, bineînțeles, a stârnit și mai multe controverse.

În plus, studiourile s-au văzut nevoite să cheltuiască sume importante de bani pentru plata criticilor de film și a influencerilor online în schimbul unor recenzii pozitive care să mai potolească valul de negativism din jurul serialului.

La Misterio folosim doar surse de încredere în documentarea articolelor noastre. Astfel de surse relevante includ documente autentice, articole din ziare și reviste, autori consacrați, sau site-uri web reputabile.

  • Amanda Cataldo - 10 Most Expensive TV Series Ever Made. Articol publicat la data de 8 septembrie 2022. [Sursă]
  • Manas Sen Gupta - These are the most expensive TV shows ever made. Articol publicat la data de 28 august 2022. [Sursă]
  • Mahir Wasif - 15 Of The Most Expensive TV Shows Ever Made. [Sursă]
  • Matilda Hansson - 10 Most Expensive TV Shows Ever Made. [Sursă]
  • Micaela Pérez Vitale - 9 Most Expensive TV Shows Ever Made. [Sursă]
  • Maria Supplisson - 50+ Most Expensive TV Shows + Budget Per Episode. Articol publicat la data de 25 iunie 2021. [Sursă]