Articol documentat din surse relevante
Toate informațiile prezentate în acest articol sunt atent documentate din surse de încredere. Echipa Misterio face permanent eforturi pentru a îmbunătăți și actualiza conținutul oferit cititorilor noștri.

18 filme de groază bazate pe întâmplări adevărate

Misterio

Autor: Misterio

Actualizat:

Filmele de groază bazate pe întâmplări reale sunt printre cele mai terifiante experiențe pe care un cinefil le poate experimenta, deoarece argumentul că „este doar o poveste” nu mai poate fi invocat la fel de ușor.

Această pagină poate conține linkuri spre produse/servicii. Este posibil ca Misterio să câștige un comision în urma vânzărilor efectuate prin aceste link-uri.

18 filme de groază bazate pe întâmplări adevărate

Chiar dacă vorbim despre case bântuite, fenomene paranormale, posedari demonice, fenomene de tip poltergeist, criminali în serie sau creaturi misterioase, evenimentele reale au inspirat o multitudine de filme de groază de-a lungul anilor. 

Filmele horror bazate pe întâmplări adevărate sunt cele care ne fac să ne întrebam dacă cunoaștem, cu adevărat, lumea în care trăim. 

Filmele de groază adevărate – cele care se bazează pe întâmplări din viața reală – ne amintesc că lumea în care trăim este uneori una întunecată și că oamenii sunt poate cei mai înfricoșători monștri dintre toți. 

Fie că sunt bazate pe evenimente sau întâmplări care au avut loc în realitate, fie ca sunt inspirate din mituri și legende locale care, foarte probabil, conțin un sâmbure de adevăr, aceste filme horror vă vor lăsa tremurând pe scaun.

Iată 18 filme de groază bazate pe sau inspirate de întâmplări adevărate, de la povești despre case bântuite, până la exorcisme reale.

1. Exorcistul / The Exorcist (1973)

Regizor: William Friedkin
Distribuție: Ellen Burstyn, Max von Sydow, Linda Blair, Lee J. Cobb, Kitty Winn, Jack MacGowran, Jason Miller și William O’Malley.

Primul film de groază inspirat din întâmplări reale din lista noastra este The Exorcist (Exorcistul). Filmul ne spune povestea unei actrițe aflată în vizită în Washington, D.C., care observă schimbări dramatice și inexplicabile în comportamentul și aspectul fizic al fiicei sale de 12 ani. 

Mama bănuiește că o entitate malefică ar fi responsabilă pentru comportamentul tot mai bizar al copilei, așa că apelează la ajutorul unui tânăr preot de la Universitatea Georgetown.

Preotul trece însă printr-o perioadă dificilă în care credința îi era pusă la îndoială de boala terminală de care suferea mama sa. Împreună cu un preot în vârstă și cu o sănătate fragil, ei sunt însă hotărâți să înfrunte entitatea demonică și să salveze sufletul copilei.
Exorcistul este inspirat de un caz adevărat din 1949, când un băiat a fost supus unui ritual brutal de exorcizare.

2. Amityville / The Amityville Horror (2005)

Regizor: Andrew Douglas
Distribuție: Ryan Reynolds, Melissa George, Jimmy Bennett, Jesse James, Chloë Grace Moretz, Rachel Nichols și Philip Baker Hall.

Cel de-al doilea film de groază inspirat de evenimente reale din lista noastră este remake-ul după classicul horror lansat în 1979, The Amityville Horror

Filmul spune povestea terifiantă a unei familii americane, familia Lutz, care se mută într-un cartier rezidențial de pe malul stâng al Long Island, New York. 

Mutarea într-o casă nouă este, de cele mai multe ori, o experiență deosebită. 

Pentru unii, poate marca trecerea de la spațiul mic oferit de un apartament din centrul orașului la spațiul generos oferit de o locuință dintr-o zonă rezidențială. Pentru alții, poate semnifica un nou început alături de cei dragi.

Însă nimeni nu știe cu adevărat ce evenimente tragice s-au petrecut în interiorul acelor ziduri.

De o astfel de experiență tragică au avut parte și membrii familiei Lutz care, la scurt timp după mutatul în casa nouă, sunt martorii unor fenomene paranormale, similare cu cele cu care s-au confruntat toți foștii proprietari ai acelei case blestemate. 

Filmul se bazează pe romanul cu același nume care prezintă acțiunile adevărate ale lui Ronald J. DeFeo Jr., un tânăr tulburat care, pe 13 noiembrie 1974, și-a ucis întreaga familie cu sânge rece. 

În timpul procesului care a urmat, DeFeo a declarat că nu-și amintește nimic din acțiunile din acea noapte fatidică, susținând că ar fi fost posedat de un demon.

3. Teroare în larg / Open Water (2003)

Regizor: Chris Kentis
Distribuție: Blanchard Ryan, Daniel Travis și Saul Stein.

Open Water este cel mai bun exemplu că un film de groază nu trebuie să fie neapărat despre fantome sau monștri sângeroși pentru a oferi o experiență de neuitat celor care îl vizionează. În schimb, povestea șocantă din Open Water ne arată că, de multe ori, cele mai înfricoșătoare situații se nasc din circumstanțe nefavorabile.

Filmul spune povestea unui cuplu de scafandri (Susan și Daniel) care decid să facă scufundări în apele cristaline din jurul insulei Bahamas. Însă, o confuzie apărută printre marinarii rămași pe barca cu care cei doi ajunseseră la locul expediției face ca Susan și Daniel să fie lăsați în urmă.

Tragedia situației ridicole în care se trezesc cei doi exploratori este accentuată de vitregia naturii dezlănțuite care se manifestă sub forma unei furtuni pe ocean, dar și de prezența unui vânător misterios care îi pândește din adâncuri.

Open Water este bazat pe povestea adevărată a lui Tom și Eileen Lonergan – care au fost lăsați în urmă în timpul unei expediții de scufundări de-a lungul Marii Bariere de Corali. 

Terifiant este că marinarii de pe vasul care i-a abandonat în larg au avut nevoie de două zile pentru a descoperi lipsa celor doi scafandri.

4. Annabelle / Annabelle

Regizor: John R. Leonetti
Distribuție: Ward Horton, Annabelle Wallis, Alfre Woodard, Tony Amendola, Kerry O’Malley și Brian Howe.

Acțiunea filmului Annabelle se petrece în înspăimântătorul univers al soților Warren – The Conjuring. Ed și Lorraine Warren au fost doi dintre cei mai cunoscuți investigatori ai paranormalului, aceștia fiind solicitați să cerceteze sute de cazuri de bântuire de-a lungul carierei. 

În film, John Form (interpretat de Ward Horton) descoperă ceea ce el crede a fi cadoul perfect pentru soția sa Mia (interpretată de Annabelle Wallis), și anume o păpușă veche și foarte rară din porțelan. Dar încântarea Miei nu durează foarte mult.

Aceasta are să descopere că păpușa Annabelle primită în dar este posedată de un spirit demonic care nu se dă în lături de la nimic pentru a-i distruge pe cei din jur.  

În viața reală, Annabelle este o păpușă Raggedy Anne, despre care se crede că ar fi bântuită. Astăzi, păpușa se află într-o cameră secundară din muzeul soților Warren, alături de alte exponate macabre și foarte periculoase peste care Ed și Lorraine Warren au dat în timpul nenumaratelor lor investigații paranormale. 

Dăruită inițial unei studente la medicină în 1970, Annabelle a fost responsabilă, între 1970 și 2000, pentru mai multe atacuri, accidente și morți suspecte. 

În prezent, Annabelle este închisă într-o vitrină de sticlă, departe de ochii curioșilor. Un preot este chemat la intervale regulate de timp pentru a sfinți vitrina și pentru a rosti câteva rugăciuni de protecție. 

Pe geamul de sticlă se poate citi și un avertisment lăsat de Lorraine Warren: „Atenție! Sub nici o formă nu deschideți!”

5. Trăind printre demoni / The Conjuring (2013)

Regizor: James Wan
Distribuție: Vera Farmiga, Patrick Wilson, Ron Livingston, Lili Taylor, Joey King, Shanley Caswell, Hayley McFarland, Mackenzie Foy, Kyla Deaver și Sterling Jerins.

Un alt film de groază bazat pe întâmplări adevărate este The Conjuring, care prezintă unul dintre cele mai terifiante cazuri ale investigatorilor de paranormal Ed și Lorraine Warren. 

Chemați de familia Perron să cerceteze o serie de mănifestări de tip poltergeist, sotii Warren se confruntă cu unul dintre cei mai periculoși demoni pe care i-au întâlnit vreodată.  

Deși soții Warren au fost acuzați că unele dintre experiențele lor ar fi fost inventate, cazul prezentat în The Conjuring a fost confirmat și de adevărata familie Perron. Iată ce a declarat Andrea Perron, fiica cea mai mare, în timpul unui interviu:

Atât eu, cât și mama mai degrabă ne-am înghiți limba decât să spunem o minciună. Oamenii sunt liberi să creadă orice vor să creadă. Dar eu știu ce am trăit.

6. Un caz de exorcizare / The Exorcism of Emily Rose (2005)

Regizor: Scott Derrickson
Distribuție: Jennifer Carpenter, Tom Wilkinson și Laura Linney

Bazat pe unul dintre cele mai șocante cazuri de exorcizare din istorie, și anume povestea adevărată unei tinere din Germania, pe nume Anneliese Michel, The Exorcism of Emily Rose este unul dintre cele mai terifiante filme de groază inspirate din evenimente reale.

Spre deosebire de cazul real, acțiunea din The Exorcism of Emily Rose se petrece în Statele Unite, unde un preot este acuzat de neglijență în timpul unui ritual de exorcizare, care a avut ca rezultat decesul unei tinere, bănuită că ar fi fost posedată.

Emily Rose, o tânără perfect normală, studentă la Universitatea din New York, începe sa aibă viziuni și halucinații îngrozitoare. Pe măsură ce simptomele devin din ce în ce mai frecvente și mai brutale, Emily, o convinsă credincioasă catolică, hotărăște că are nevoie de ajutorul unui preot de la parohia sa, părintele Richard Moore. 

Mai trebuie menționat că, în 1999, Vaticanul a revizuit pentru prima oară în 400 de ani textul oficial al ritualului de exorcizare iar numărul de exorciști a crescut brusc de 10 ori, de la 30 la 300.

7. Casa spiritelor / Winchester (2018)

Regizori: Michael Spierig și Peter Spierig.
Distribuție: Helen Mirren, Sarah Snook și Jason Clarke.

Inspirat din evenimente adevărate, filmul urmărește povestea Sarei Winchester, o văduvă bogată care după moartea bruscă a soțului și fiului ei, devine convinsă că este blestemată și începe să construiască, la sfaturile unui medium, celebrul conac Winchester din San Jose, California.

La strania construcție s-a lucrat, fără oprire, zeci de ani, constructorii primind instrucțiuni direct de la văduvă pentru adăugarea de noi camere, holuri, săli sau scări interioare și exterioare care sa facă legatura între etaje. Rezultatul a fost un adevărat haos, un labirint construit fără nici un plan și fără nici o logică.

Dar Sarah Winchester (interpretată de Helen Mirren) nu construiește pentru ea însăși, pentru nepoata ei Marion (Sarah Snook), nici pentru genialul Dr. Eric Price (Jason Clarke), pe care l-a chemat în casă.

Ea construiește o închisoare, un azil, pentru sutele de fantome care caută să se răzbune pe ultimii membri în viață ai clanului Winchester.

8. Tatăl vitreg / The Stepfather (1987)

Regizor: Joseph Ruben
Distribuție: Stephen Shellen, Terry O’Quinn, Jill Schoelen, Shelley Hack, Stephen E. Miller, Robyn Stevan și Jeff Schultz.

Un alt film horror inspirat de întâmplări adevărate este și The Stepfather în regia lui Joseph Ruben. Filmul se bazează pe povestea adevărată a criminalului John List, care după ce și-a ucis soția, mama și cei trei copii în casa lor din New Jersey, a dispărut fără urmă. 

John List și-a asumat o nouă identitate ca Bob Clark, stabilindu-se la Denver, unde s-a și recăsătorit. Sub această noua identitate, criminalul a reușit să se ascundă de justiție timp de aproape 18 ani, înainte de a fi reținut în 1989, după ce trecutul său întunecat a ieșit la iveală în urma unui episod a celebrului show TV America’s Most Wanted

John List a murit în închisoare, în 2008.

În The Stepfather, ucigașul Jerry Blake se căsătorește cu o văduvă cu o fiică adolescentă. Spre deosebire de List, care a simțit remușcare pentru crimele comise, personajul fictiv continuă seria de crime sângeroase.

9. Asasinul invizibil / The Town That Dreaded Sundown (1976)

Regizor: Charles B. Pierce
Distribuție: Ben Johnson, Andrew Prine, Dawn Wells și Jimmy Clem

„Fantoma din Texarkana” a fost un criminal în serie, care în primăvara anului 1946, pe o perioadă de 10 săptămâni, a atacat opt persoane, dintre care cinci au murit. Evenimentele s-au produs în jurul regiunii Texarkana din Arkansas și Texas. 

Crimele au generat panică printre locuitorii celor două orașe și au servit drept inspirație pentru thriller-ul horror din 1976, The Town That Dreaded Sundown

Deși polițiștii l-au suspectat de oribilele atacuri pe minorul Youell Swinney, lipsa dovezilor concludente au împiedicat o arestare. Astfel, criminalul a rămas neidentificat.

10. Dincolo de orice bănuială / Above Suspicion (2021)

Regizor: Phillip Noyce
Distribuție: Emilia Clarke, Jack Huston, Johnny Knoxville, Thora Birch, Kevin Dunn și Sophie Lowe.

Deși nu este neapărat catalogat drept un film de groază bazat pe evenimente reale, thriller-ul Above Suspicion urmărește povestea adevărată a unui agent FBI recent căsătorit, care a fost repartizat într-un oraș montan din Kentucky, unde începe o aventură periculoasă cu o informatoare.

Agentul FBI Mark Putman (Jack Huston) primește o misiune într-un mic oraș minier din Kentucky. Acolo, Putman își construiește propria rețea de informatori și pornește în urmărirea unei bande de jefuitori de bănci.

Însă întreaga operațiune capătă o turnură neprevăzută atunci când agentul este atras într-o aventură interzisă cu Susan Smith (Emilia Clarke), o tânăra cu legături cu lumea interlopă din oraș, care devine informatorul său cel mai valoros. 

Aventura celor doi se termină cu o tragedie atunci când Putman o ucide cu brutalitate pe Susan pentru a-și acoperi minciunile și a-și proteja cariera. 

Acest scandal a zdruncinat bazele celei mai importante agenții naționale de securitate, sfârșindu-se cu prima condamnare a unui agent FBI pentru crimă.

11. Misterele casei bântuite / The Haunting in Connecticut (2009)

Regizor: Peter Cornwell
Distribuție: Virginia Madsen, Kyle Gallner, Amanda Crew, Elias Koteas, Martin Donovan, Ty Wood, Kellan Rhude și Erik J. Berg.

Acest film de groază inspirat din evenimente reale spune povestea terifiantă a familiei Campbell, al cărei fiu adolescent, pe nume Matt, este diagnosticat cu cancer și trimis să urmeze un tratament medical adecvat în nordul statului Connecticut. 

Familia este nevoită să se mute într-o noua casa, situată în apropierea clinicii în care urma să fie tratat Matt. Nu trece mult însă și soții Sara și Peter Campbell observă că fiul lor este din ce în ce mai afectat de activitatea paranormala care se petrece în interiorul și în jurul locuinței. 

Deși inițial soții Campbell au ignorat majoritatea întâmplărilor stranii, schimbările tot mai vizibile prin care trecea Matt i-au determinat să înceapă o investigație pe cont propriu pentru a afla mai multe despre istoria casei.

Descoperirile făcute aveau să-i șocheze. Casa în care familia se mutase fusese folosită în trecut pe post de morgă, acolo având loc mai multe crime odioase.

Disperată, Sara apelează la ajutorul unui preot enigmatic pe nume Nicholas Popescu, care să exorcizeze casa de fantome, dar starea de sănătate a adolescentului Matt se înrăutățește brusc și inexplicabil și viețile tuturor sunt puse în mare pericol.

12. Cele auzite și văzute / Things Heard & Seen (2021)

Regizori: Shari Springer Berman și Robert Pulcini
Distribuție: Amanda Seyfried, Natalia Dyer, Rhea Seehorn, James Norton, F. Murray Abraham, Karen Allen și Michael O’Keefe.

Things Heard & Seen este un thriller horror care urmărește povestea unei tinere (interpretată de Amanda Seyfried) care părăsește Manhattan-ul pentru a se muta într-un orășel împreună cu soțul ei. Curând aceasta descoperă că noua lor casă adăpostește secrete sinistre.

Deși Things Heard & Seen se bazează romanul de ficțiune scris de Elizabeth Brundage, All Things Cease to Appear (2016), romanul respectiv a fost de fapt inspirat de întâmplări pe care Brundage le-a experimentat în realitate.

13. Silent Hill / Silent Hill (2006)

Regizor: Christophe Gans
Distribuție: Radha Mitchell, Sean Bean, Jodelle Ferland, Deborah Kara Unger, Laurie Holden și Kim Coates.

Silent Hill este unul dintre cele mai cunoscute filme de groază, însă puțini știu că acest thriller horror este bazat nu doar pe faimosul joc video produs de Konami, dar și pe o serie de evenimente stranii care au avut loc în Centralia, Pennsylvania. 

Fost oraș minier, Centralia este în prezent un oraș fantomă după ce, în 1962, un incendiu misterios a aprins zăcămintele de cărbune aflate sub oraș. 

Pe lângă fumul gros și înecăcios, rezidenții din Centralia s-au confruntat și cu o serie de manifestări paranormale care i-au determinat să se mute, pentru totdeauna, din orașul pe care îl credeau blestemat. 

Silent Hill, în regia lui Christophe Gans, spune povestea lui Rose și Christopher DaSilva, un cuplu ce nu au putut să aibă copii, așa că au adoptat-o pe Sharon, o fata lăsată la ușa orfelinatului. După o perioadă încep să se petreacă lucruri stranii cu această copilă de nouă ani: este somnambulă și vorbește despre un loc misterios numit „Silent Hill”.

După una din călătoriile nocturne ale fiicei sale, Rose hotărăște, fără a discuta cu soțul ei, să o ducă pe Sharon în acest oraș, Silent Hill. Cu toate că își asumă riscul de a se intoxica cu fum, căci sub orașul părăsit ardeau cărbuni, Rose o ia pe Sharon și pleacă împreună spre destinație.

De aici însă lucrurile se complică și mai mult după ce mașina este implicată într-un accident misterios iar Sharon dispare fără urmă.

14. Schimbul / Changeling (2008)

Regizor: Clint Eastwood
Distribuție: Angelina Jolie, John Malkovich, Amy Ryan, Jeffrey Donovan și Colm Feore.

Bazat pe o serie de răpiri și crime care au dat peste cap sistemul legal din California, în anii ‘20, Changeling spune povestea tragică a unei mame a cărei fiu este răpit.

Acțiunea filmului are loc în Los Angeles, în 1928. Într-o dimineață de sâmbătă, o femeie din clasa muncitoare – Christine – merge la munca sa își lasă băiețelul de 9 ani singur, acasă. Însă viața femeii este dată peste cap atunci când se întoarce acasă și constată că fiul ei a dispărut.

La câteva luni de la dispariție, poliția îi aduce acasă un băiat despre care ei spun că ar fi copilul ei. Însă Christine observă imediat că ceva nu este în regulă iar copilul găsit de polițiști nu este fiul ei.

15. Dulcele sărut al Daliei / The Black Dahlia (2006)

Regizor: Brian De Palma
Distribuție: Josh Hartnett, Scarlett Johansson, Hilary Swank, Mia Kirshner, Rose McGowan, Aaron Eckhart și Rachel Miner.

Un alt thriller horror din lista noastra de filme de groază bazate pe întâmplări reale este The Black Dahlia.

În 1947, actrița aspirantă Elizabeth Short a fost găsită ucisă și mutilată într-un parc din Los Angeles, iar moartea ei bizară a devenit una dintre cele mai faimoase crime nerezolvate din istoria Americii.

Acțiunea din The Black Dahlia are loc în Los Angeles-ul anilor 1940. Doi polițiști, Lee Blanchard și partenerul său, Bucky Bleichert (Josh Hartnett), investighează moartea tinerei Elizabeth Short, găsită asasinată în mod brutal. 

Bucky realizează că iubita lui are anumite conexiuni cu decedata, și curând după aceasta, începe să descopere comploturi și cazuri de corupție chiar în interiorul departamentului de poliție.

16. Casa terorii / Silent House (2011)

Regizori: Chris Kentis și Laura Lau
Distribuție: Elizabeth Olsen, Adam Trese, Julia Taylor Ross, Eric Sheffer Stevens și Haley Murphy.

Cei care au văzut Silent House, cu Elizabeth Olsen în rolul principal, probabil că nu și-au imaginat nici o clipă că acest thriller psihologic ar putea fi bazat pe întâmplări reale.

Silent House este un remake al La Casa Muda (2010), un film horror inspirat din evenimente reale – o serie de incidente stranii și crime rămase nerezolvate care s-au petrecut într-un orășel din Uruguay în anii ‘40.

17. Cei tăcuți / The Quiet Ones (2014)

Regizor: John Pogue
Distribuție: Sam Claflin, Olivia Cooke, Jared Harris, Erin Richards, Laurie Calvert și Max Pirkis.

Un profesor universitar de fizică propune un experiment riscant. Acesta, alături de echipa sa, încearcă să genereze un fenomen de tip poltergeist. Iar în centrul experimentului său se află o tânără cu mintea tulburată, a cărei energie negativă pare să influențeze chiar și lumea fizică.

The Quiet Ones este bazat pe straniul Experiment Philip care a avut loc la Toronto în 1972. Atât experimentul original, cât și filmul pun aceleași întrebări tulburătoare: ce este supranaturalul, care este sursa lui și există el cu adevărat?

18. Din Iad / From Hell (2001)

Regizori: Albert Hughes și Allen Hughes
Distribuție: Johnny Depp, Heather Graham, Robbie Coltrane și Ian Holm.

Încheiem lista celor 18 filme de groază bazate pe întâmplări adevărate cu producția From Hell, care îi are în rolurile principale pe Johnny Depp și Heather Graham.

Acțiunea din From Hell se petrece în Londra anului 1888, în unul dintre cele mai sărace cartiere ale orașului – Whitechapel. 

Hărțuite de bande de răufăcători și forțate să-și câștige existența din prostituție, Mary Kelly și prietenele sale trăiesc o viață mizeră. 

Iar situația lor se înrăutățește și mai mult când prietena lor Ann este răpită. Femeile se trezesc în mijlocul unei conspirații cu legături la cel mai înalt nivel, iar un criminal misterios le vânează și le ucide una câte una. 

Sinistre, chiar și după standardele Whitechapel, crimele atrag atenția inspectorului Fred Abberline, un om strălucit, dar tulburat, ale cărui calități de detectiv sunt adesea dublate de abilitățile sale psihice. 

Dar pe măsură ce se apropie de adevăr, Whitechapel devine din ce în ce mai periculos atât pentru detectiv, cât și pentru Mary și celelalte fete. Oricine este responsabil pentru actele îngrozitoare nu va renunța la secretul său fără luptă.

Filmul este bazat pe celebrul criminal Jack Spintecatorul (Jack the Ripper), cel mai enigmatic ucigaș în serie din istorie. În toamna anului 1888, la Londra, Jack Spintecătorul a comis o serie de crime abominabile în decurs de zece săptămâni, generând teroare printre locuitorii orașului. Criminalul nu a fost prins niciodată.

La Misterio folosim doar surse de încredere în documentarea articolelor noastre. Astfel de surse relevante includ documente autentice, articole din ziare și reviste, autori consacrați, sau site-uri web reputabile.

  • Gretty Garcia - These 63 Horror Movies Are Apparently Based on True Stories, So…Have Fun Sleeping. Articol publicat la data de 16 septembrie 2022. [Sursă]
  • Sophie Hanson - 16 of the Best Horror Movies Based on True Stories. Articol publicat la data de 4 august 2022. [Sursă]
  • Matt Sulem - 25 horror movies that were based on true stories. [Sursă]
  • Lloyd Farley - The Truth Is Scarier Than Fiction... Horror Movies Based on a True Story. Articol publicat la data de 2 septembrie 2022. [Sursă]
  • Horror, based-on-true-story. imdb.com. [Sursă]