Articol documentat din surse relevante
Toate informațiile prezentate în acest articol sunt atent documentate din surse de încredere. Echipa Misterio face permanent eforturi pentru a îmbunătăți și actualiza conținutul oferit cititorilor noștri.

Top 10 cele mai bune filme cu vampiri

Misterio

Autor: Misterio

Actualizat:

Produse de regizori legendari și cu distribuții de excepție, cele mai bune filme cu vampiri nu sunt doar pentru a fi vizionate în noaptea de Halloween, ci ocupă un loc de seamă printre cele mai bune filme de groază din toate timpurile.

Această pagină poate conține linkuri spre produse/servicii. Este posibil ca Misterio să câștige un comision în urma vânzărilor efectuate prin aceste link-uri.

Top 10 cele mai bune filme cu vampiri

Vampirii funcționează foarte bine în toate genurile de film, de la filme romantice, până la comedii și filme de groază clasice.

Așa că a te decide asupra unei liste cu cele mai bine filme cu vampiri poate fi o adevărată provocare.

10. Cele mai bune filme cu vampiri - Cronos

Titlu în limba română: Cronos
Anul lansării: 1993
Regizor: Guillermo del Toro
Distribuție: Federico Luppi și Ron Perlman

Cele mai bune filme cu vampiri – Cronos în regia lui Guillermo del Toro deschide topul nostru al celor mai bune filme cu vampiri. 

Așa cum ne-a obișnuit în multe dintre filmele sale, Guillermo del Toro vine cu o viziune nouă a mitului vampirului. 

Cronos spune povestea unui bătrân negustor de antichități care descoperă în soclul statuii unui arhanghel un cărăbuș de aur. În timp ce analiza bijuteria, bătrânul declanșează un mecanism secret care activează un ac din interiorul artefactului. 

Ca urmare a interacțiunii cu dispozitivul, creația unui alchimist din Evul Mediu, întreaga viață a negustorului de antichități se schimbă radical. 

Experimentând schimbări drastice la nivel fiziologic și mental, dar și urmărit de un maniac bogat, dar extrem de bolnav, care dorește să pună mâna pe dispozitivul misterios, personajul nostru se vede atras într-o luptă pe viață și pe moarte.

X9. Cele mai bune filme cu vampiri - Blade

Titlu în limba română: Blade
Anul lansării: 1998
Regizor: Stephen Norrington
Distribuție: Wesley Snipes, Sanaa Lathan, Traci Lords și     Stephen Dorff.

Cele mai bune filme cu vampiri – un loc în top cele mai bune filme cu vampiri revine producției Blade (1998) cu Wesley Snipes care este memorabil în rolul supereroului Blade, cel mai faimos vânător de vampiri al timpurilor moderne. 

Bazat pe o cunoscută serie de benzi desenate, filmul spune povestea lui Blade, care se naște imun la atacurile fatale ale vampirilor după ce mama sa a fost mușcată mortal de un vampir chiar înainte de a da naștere personajului nostru.

Blade crește și devine cel mai de temut vânător de vampiri. Iar după ce descoperă adevărul despre moartea mamei sale, furia lui nu mai cunoaște limite și pornește într-o cruciadă împotriva strigoilor însetați de sânge. 

Metamorfozat într-o creatură hibrid, jumătate om, jumătate vampir, Blade este ajutat în lupta sa de Hannibal King, un detectiv specializat în găsirea vampirilor și de Frank Drake, un descendent pe linia lui Dracula care și-a trădat maestrul.

8. Cele mai bune filme cu vampiri - 30 Days of Night

Titlu în limba română: 30 de zile de noapte
Anul lansării: 2007
Regizor: David Shade
Distribuție: Melissa George, Josh Hartnett, Danny Huston și Ben Foster

Cele mai bune filme cu vampiri – poziția 8 în top cele mai bune filme cu vampiri este ocupată de 30 Days of Night, un film caracterizat de mulți drept o experiență terifiantă care nu trebuie ratata de nici un fan al filmelor de groază. 

Locuitorii din Barrow, un mic orășel din Alaska, se trezesc atacați de o bandă de vampiri însetați de sânge. Dar cum te poți apăra de creaturile nopții atunci când întregul oraș este scufundat într-o noapte care durează o lună? 

În timp ce majoritatea locuitorilor caută refugiu pe timpul iernii și se îndreaptă către sud, șeriful din Barrow și un mic grup de supraviețuitori încearcă să-și amâne sfârșitul până la reapariția soarelui.
30 Days of Night este un film de groază extraordinar care nu lasă publicului nici o secundă de liniște.

7. Cele mai bune filme cu vampiri - Let the Right One In

Titlu în limba română: Legături de sânge
Anul lansării: 2008 
Regizor: Tomas Alfredson
Distribuție: Per Ragnar, Kåre Hedebrant și Lina Leandersson.

Cele mai bune filme cu vampiri – Let the Right One In ocupă locul 7 în top cele mai bune filme cu vampiri, fiind totodată și unul dintre cele mai bune filme de groază din istoria recentă. 

Let the Right One In spune povestea lui Oscar, un băiețel retras și timid care este agresat și batjocorit de colegii de la școală. Ca printr-o întâmplare, Oscar o întâlnește pe Eli, o fată frumoasă, dar misterioasă. 

Pe măsură ce băiatul se îndrăgostește de Eli, lucruri stranii încep sa se petreacă iar Oscar bănuiește că noua sa prietenă ascunde un secret sinistru.

Unele filme cu vampiri sunt înfricoșătoare. Unele sunt sângeroase. Unele marchează din punct de vedere vizual. Unele sunt cerebrale. Unele sunt emoționale. Dar Let the Right One In îmbină în mod excepțional toate aceste calități.

6. Cele mai bune filme cu vampiri - From Dusk Till Dawn

Titlu în limba română: De la apusul la răsăritul soarelui
Anul lansării: 1996
Regizor: Robert Rodriguez
Distribuție: Harvey Keitel, George Clooney

Cele mai bune filme cu vampiri – locul 6 în top cele mai bune filme cu vampiri este ocupat de un alt clasic al filmelor de groază, From Dusk Till Dawn, cu George Clooney și Harvey Keitel în rolurile principale. 

Seth și Richard jefuiesc o bancă în Texas și iau ostatici un preot și familia lui. Pentru a scăpa de autoritățile care erau pe urmele lor, cei doi frați fug în Mexic, unde plănuiau să se întâlnească cu restul bandei de tâlhari.

Însă o serie de evenimente neașteptate le dau întreg planul peste cap. Ajunși la locul de întâlnire, Seth și Richard realizează că barul în care urmau să-și petreacă noaptea ascundea secrete îngrozitoare și personaje periculoase și misterioase.

5. Cele mai bune filme cu vampiri - Dracula

Titlu în limba română: Dracula
Anul lansării: 1931
Regizor: Tod Browning
Distribuție: Bela Lugosi, Helen Chandler și Dwight Frye.

Cele mai bune filme cu vampiri – din top cele mai bune filme cu vampiri nu putea să lipsească Dracula (1931) cu Bela Lugosi în rolul principal.

Deși de-a lungul timpului au fost și alte ecranizari de succes ale legendei faimosului vampir creat de Bram Stoker, clasicul Dracula din 1931 continuă să fie una dintre cele mai de succes producții. 

Cu ajutorul slujitorului său devotat Renfield, contele Dracula (Bela Lugosi) se mută în Anglia, unde își continuă șirul de crime sângeroase. 

Prima victima este o simplă florăreasă, apoi urmează o tânără din înalta societate. Într-un final, contele Dracula își îndreaptă atenția către Mina, pe care dorește să o transforme în vampir. 

Însă lucrurile iau o întorsătură neașteptată. Îngrijorați de simptomele misterioase pe care le prezenta tânăra, apropiații acesteia cer ajutorul unui specialist care știe despre existența vampirilor și dispune de cunoștințele și metodele necesare pentru a lupta împotriva lor.

4. Cele mai bune filme cu vampiri - Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles

Titlu în limba română: Interviu cu un vampir: Cronicile Vampirilor
Anul lansării: 1994
Regizor: Neil Jordan
Distribuție: Brad Pitt, Antonio Banderas

Cele mai bune filme cu vampiri – poziția 4 în top cele mai bune filme cu vampiri este ocupată de ecranizarea romanului omonim al scriitoarea Anne Rice, Interview with the Vampire.

Parte a uneia dintre cele mai populare antologii cu vampiri din toate timpurile, filmul spune povestea lui Louis (interpretat de Brad Pitt), proprietarul unei plantații, care își pierde în mod tragic soția. Cuprins de durere și deznădejde, Louis pornește pe o cale a autodistrugerii, asta până când întâlnește un bărbat misterios pe nume Lestat (Tom Cruise).

Lestat, un vampir puternic, îi oferă lui Louis șansa de a deveni o creatură a nopții care se hrănește cu sânge. Louis acceptă propunerea lui Lestat, însă realizează că târgul la care s-a invoit l-a transformat într-un monstru de nerecunoscut.

3. Cele mai bune filme cu vampiri - What We Do in the Shadows

Titlu în limba română: Tribulațiile unor vampiri moderni
Anul lansării: 2014
Regizor: Taika Waititi și Jemaine Clement
Distribuție: Taika Waititi, Stuart Rutherford, Jemaine Clement, Cori Gonzalez-Macuer

Cele mai bune filme cu vampiri – pe locul 3 în top cele mai bune filme cu vampiri regăsim What We Do in the Shadows (2014). Deși complet diferit de filmele standard cu vampiri, What We Do in the Shadows este o comedie care nu trebuie ratată de nici un fan al genului. 

Deacon (Jonathan Brugh), Viago (Taika Waititi) și Vladislav (Jemaine Clement), trei vampiri cu ștate vechi, împart un apartament din Wellington și acceptă încântați/însetați să fie filmați pentru un documentar de televiziune. 

Rezultatul este un „documentar” absurd și delirant despre „viața vampirului modern”. 

Filmul abundă de momente comice reușite, fiind o alternativă inedită la peisajul sumbru al filmelor cu vampiri, zombi și vrăjitoare.

2. Cele mai bune filme cu vampiri - Bram Stoker’s Dracula

Titlu în limba română: Dracula
Anul lansării: 1992
Regizor: Francis Ford Coppola
Distribuție: Winona Ryder, Gary Oldman și Anthony Hopkins

Cele mai bune filme cu vampiri – indiscutabil cea mai bună adaptare cinematografică a celebrului personaj Dracula, aceasta producție în regia lui Francis Ford Coppola ocupă locul 2 în top cele mai bune filme cu vampiri. 

Romanul profund erotic, scris de Bram Stocker și publicat în 1897, a fost unul dintre cele mai rezistente povești ale epocii victoriene. De asemenea, este o poveste de dragoste atât de tulburătoare și cu rezonanțe atât de adânci, încât a fost declarată una dintre cele mai mari povești epice ale tuturor timpurilor.

Cu o distribuție de excepție care îi include pe Winona Ryder, Gary Oldman și Anthony Hopkins, Coppola regizează un film prin care își mărturisește practic fascinația pentru poveștile de groază.

Bram Stoker’s Dracula urmărește povestea unui prinț seducător din Transilvania, care se mută în Londra sfârșitului de secol XIX. După sute de ani petrecuți în singurătate în castelul său medieval, vampirul dorește să interacționeze mai mult cu muritorii de rând, încercând astfel să înțeleagă mai bine timpurile moderne pe care le trăiește.

1. Cele mai bune filme cu vampiri - Nosferatu

Titlu în limba română: Nosferatu
Anul lansării: 1922
Regizor: F.W. Murnau
Distribuție: Max Schreck, Alexander Granach, Gustav von Wangenheim și Greta Schröder

Cele mai bune filme cu vampiri – fără doar și poate, prima poziție în top cele mai bune filme cu vampiri este ocupată un clasic al filmelor de groază: Nosferatu în regia lui F.W. Murnau. 

O ecranizare de succes a romanului lui Bram Stoker, Dracula, această adevărată simfonie a terorii redă confruntarea dintre un tânăr om de afaceri dintr-un orășel german și contele Orlock, alias Nosferatu, stăpânul vampir al unui castel din Carpați. 

Interpretarea memorabilă a lui Max Schreck (Nosferatu) a oferit una dintre cele mai incredibile experiențe cinematografice din toate timpurile. Înfățișarea grotescă și mișcările sale reptiliene l-au transformat pe contele Orlock într-un personaj de coșmar care a rămas, pentru totdeauna, în istoria filmelor de groază.

La Misterio folosim doar surse de încredere în documentarea articolelor noastre. Astfel de surse relevante includ documente autentice, articole din ziare și reviste, autori consacrați, sau site-uri web reputabile.

  • Alison Foreman - The 15 Best Vampire Movies Ever Made. Articol publicat la data de 1 noiembrie 2022. [Sursă]
  • The 30 Essential Vampire Movies To Watch Right Now. [Sursă]
  • Mark Rozeman și Jim Vorel - The 100 Best Vampire Movies of All Time. Articol publicat la data de 26 septembrie 2022. [Sursă]
  • Samuel R. Murrian - These Are the Bloody Best 51 Vampire Movies of All Time. Articol publicat la data de 1 octombrie 2022. [Sursă]
  • Cameron Jenkins - 27 Best Vampire Movies of All Time. [Sursă]