Articol documentat din surse relevante
Toate informațiile prezentate în acest articol sunt atent documentate din surse de încredere. Echipa Misterio face permanent eforturi pentru a îmbunătăți și actualiza conținutul oferit cititorilor noștri.

Top 14 cele mai bune seriale cu vampiri

Misterio

Autor: Misterio

Actualizat:

Alese în funcție de popularitate și de impactul pe care l-au avut asupra publicului, iată 14 dintre cele mai bune seriale cu vampiri din toate timpurile.

Această pagină poate conține linkuri spre produse/servicii. Este posibil ca Misterio să câștige un comision în urma vânzărilor efectuate prin aceste link-uri.

Top 14 cele mai bune seriale cu vampiri

Serialele nu mai sunt exclusiv destinate televiziunii. Astăzi, serialele produse de marile platforme de streaming (precum Disney+, Netflix, sau Amazon) pot rivaliza fără probleme cu unele dintre cele mai importante producții pentru marile ecrane, atât din punct de vedere al bugetului, cât și al distribuțiilor de excepție. 

În plus, unele seriale TV au fascinat milioane de fani din întreaga lume, devenind astfel adevărate „seriale„cult” care au rămas în istoria cinematografiei.

Din păcate, genul horror nu se bucură, în general, de același succes, în parte și datorită producțiilor care nu reușesc întotdeauna să se ridice la nivelul așteptărilor, oferind doar experiențe „ieftine” publicului iubitor al genului groază. 

Cu toate acestea, există câteva seriale de groază care au reușit să iasă din tipare. Iată top 14 cele mai bune seriale cu vampiri.

14. Cele mai bune seriale cu vampiri - Hemlock Grove

Titlu în limba română: Hemlock Grove
An: 2013-2015
Regizori: Deran Sarafian, T.J. Scott și David Semel.
Distribuție: Famke Janssen, Bill Skarsgård, Landon Liboiron și Penelope Mitchell.

Cele mai bune seriale cu vampiri – Hemlock Grove îmbină cu succes mai multe mituri și povești de groază într-un serial produs de Netflix care a reușit să adune milioane de fani în întreaga lume. 

Povestea se petrece în Hemlock Grove, un oraș fictiv din Pennsylvania. În timp ce câteva familii norocoase se bucură de privilegiile averilor lor impresionante, restul orașului suferă cumplit după închiderea bruscă și inexplicabilă a combinatului siderurgic local. 

După ce o serie de crime misterioase îngrozesc comunitatea din Hemlock Grove, puternica familie Godfrey este bănuită că ar ascunde experimente teribile la Institutul de Tehnologii Biomedicale Godfrey, pe care îl și conduce.

13. Cele mai bune seriale cu vampiri - Dark Shadows

Titlu în limba română: Umbrele întunericului
An: 1991
Regizori: Rob Bowman, Dan Curtis și Paul Lynch.
Distribuție: Adrian Paul, Joseph Gordon-Levitt și Ben Cross.

Cele mai bune seriale cu vampiri – Dark Shadows (1991) este o reimaginare a poveștii originale din serialul TV cu același nume din 1960. 

Guvernanta Victoria Winters sosește la conacul Collinwood unde îl întâlnește pe proprietarul casei, vampirul Barnabas Collins. 

Evenimentele se succed cu rapiditate și evenimentele iau întorsături neașteptate pe măsură ce doctorul Hoffman încearcă să vindece vampirismul lui Barnabas iar Victoria călătorește în timp, în 1790, pentru a fi martoră la evenimentele în urma cărora Barnabas a fost transformat în strigoi.

12. Cele mai bune seriale cu vampiri - From Dusk Till Dawn: The Series

Titlu în limba română: De la apusul la răsăritul soarelui
An: 2014-2016
Regizori: Robert Rodriguez, Nick Copus și Joe Menendez.
Distribuție: Zane Holtz, D.J. Cotrona, Eiza González și Madison Davenport.

Din top cele mai bune filme cu vampiri nu putea să lipsească From Dusk Till Dawn: The Series, un serial de televiziune parte a popularei francize From Dusk Till Dawn.

Serialul extinde universul francizei cu personaje, mituri și povești noi. 
Printre cele mai interesante mituri din From Dusk Till Dawn: The Series avem oamenii șarpe (creaturi mitologice jumătate om, jumătate șarpe din folclorul mesoamerican), legenda gemenilor Hunahpú și Xbalanqué, dar și referințe la Popol Vuh (un text străvechi care relatează istoria poporului Kʼiche, unul dintre popoarele Maia, care au populat Guatemala și statele mexicane).

11. Cele mai bune seriale cu vampiri - Salem’s Lot

Titlu în limba română: Salem’s Lot
An: 1979
Regizor: Tobe Hooper
Distribuție: David Soul, James Mason și Bonnie Bedelia.

Cele mai bune seriale cu vampiri – mini-seria Salem’s Lot este, fără doar și poate, unul dintre cele mai terifiante seriale horror din toate timpurile. 

La scurt timp după ce două personaje stranii (domnul Straker și domnul Barlow) sosesc în Salem’s Lot, oamenii încep să dispară și să moară în mod inexplicabil. 

Aflat în oraș pentru a scrie o carte despre Casa Marsten, o casă presupus bântuită, romancierul Ben Mears începe o investigație și încearcă să dezlege secretul teribil ascuns în vechea casă. El este însă bântuit de amintiri și coșmaruri îngrozitoare și toate par să ducă către cei doi bărbați misteriosi care tocmai ajunseseră în oraș.

10. Cele mai bune seriale cu vampiri - Van Helsing

Titlu în limba română: Van Helsing
An: 2016-2021
Regizori: Simon Barry, Michael Nankin și Jason Priestley
Distribuție: Christopher Heyerdahl, David Cubitt, Jonathan Scarfe și Kelly Overton

Cele mai bune seriale cu vampiri – deși nu a beneficiat de un buget impresionant, Van Helsing este unul dintre cele mai bune seriale cu vampiri din ultimii ani și o puternică recomandare pentru toți cei pasionați de acest gen.

Van Helsing spune povestea Vanessei Helsing, o urmașă îndepărtată a celebrului vânător de vampiri Abraham von Helsing, care este readusă la viață într-o lume apocaliptică în care oamenii sunt vânați de strigoi.

9. Cele mai bune seriale cu vampiri - What We Do in the Shadows

Titlu în limba română: Ce facem în umbră
An: 2019-prezent
Regizori: Taika Waititi, Yana Gorskaya și Kyle Newacheck.
Distribuție: Kayvan Novak, Harvey Guillen și Natasia Demetriou.

Cele mai bune seriale cu vampiri – What We Do in the Shadows este un serial în stil documentar care prezintă viețile de zi cu zi ale unor vampiri, colegi de apartament, în timp ce încearcă să se descurce în lumea modernă din Staten Island, New York.

Vampirii Nandor, Laszlo și Nadja, alături de Colin Robinson, un vampir energetic, și Guillermo, familiarul lui Nandor se văd puși în fața a numeroase situații amuzante atunci când se trezesc prinși într-o lume a supranaturalului despre care nu știau că există.

8. Cele mai bune seriale cu vampiri - NOS4A2

Titlu în limba română: NOS4A2
An: 2019-2020
Regizori: Kari Skogland, Tim Southam și Jeremy Webb
Distribuție: Ebon Moss-Bachrach, Zachary Quinto, Ashleigh Cummings și Jahkara Smith.

Pe locul 8 în top cele mai bune seriale cu vampiri regăsim NOS4A2, un serial de televiziune bazat pe romanul omonim al scriitorului Joe Hill. 

Vic McQueen (Ashleigh Cummings) este o tânără obișnuită care descoperă însă că posedă o abilitate supranaturală de a găsi lucruri pierdute. Însă, abilitățile ei o pun față în față cu maleficul Charlie Manx, o creatură supranaturală, nemuritoare, care se hrănește cu sufletele copiilor. 

Tânăra se străduiește să-l înfrângă pe Manx – fără să-și piardă mințile sau să-i cadă ea însăși victimă.

7. Cele mai bune seriale cu vampiri - The Strain

Titlu în limba română: The Strain
An: 2014-2017
Regizor: Guillermo del Toro
Distribuție: Sean Astin, Natalie Brown, Leslie Hope, Kevin Durand, Corey Stoll și David Bradley.

Cele mai bune seriale cu vampiri – în regia lui Guillermo del Toro, The Strain oferă o perspectivă nouă asupra mitului vampirului. 

Un virus misterios transformă oamenii obișnuiți în creaturi însetate de sânge. Dr. Ephraim Goodweather, conducătorul Centrului pentru Controlul Bolilor Canary Team din New York, este însărcinat să investigheze problema și să descopere un tratament care să stopeze virusul. 

În viziunea lui del Toro, blestemul vampirismului nu este transmis prin mușcătura unui vampir, ci este mai degrabă rezultatul infectării cu un virus care modifică structura genetică a gazdei (omul) și, în consecință, înfățișarea.

Cei infectați se transformă în creaturi nemuritoare care se hrănesc doar cu sânge uman și, dintr-un motiv aparent inexplicabil, se tem de apă, razele soarelui sau ultraviolete.

6. Cele mai bune seriale cu vampiri - Dracula

Titlu în limba română: Dracula
An: 2020
Regizor: Johnny Campbell
Distribuție: Claes Bang, Lyndsey Marshal și Mark Gatiss.

Cele mai bune seriale cu vampiri – Claes Bang interpretează magistral rolul contelui Dracula în cea mai recentă adaptare după romanul lui Bram Stoker.

Produs de creatorii serialului Sherlock, Dracula (2020) reimaginează legenda celui mai faimos și mortal vampir din lume. Atmosfera apăsătoare și răsturnările de situație fac din mini-seria Dracula o experiență cinematografică care nu trebuie ratată.

5. Cele mai bune seriale cu vampiri - The Originals

Titlu în limba română: Originalii
An: 2013-2018
Regizor: Chris Grismer și Joseph Morgan
Distribuție: Danielle Campbell, Phoebe Tonkin, Claire Holt, Daniel Gillies și Joseph Morgan.

Nu putea exista un top cele mai bune seriale cu vampiri fără The Originals, spin-off-ul unuia dintre cele mai cunoscute seriale TV cu vampiri din toate timpurile – The Vampire Diaries

The Originals este produs tot de CW și urmărește viața primilor vampiri, Klaus, Elijah, Rebekah și Kol, familia Mikaelson. 

Klaus, un hibrid jumătate vampir, jumătate vârcolac, revine în New Orleans, orașul pe care l-a construit cu mai bine de un secol în urmă și dorește să dețină din nou controlul. 

Marcel, un vampir creat de Klaus, care conduce vampirii din New Orleans și care a reușit să mențină o alianță fragilă cu celelalte clanuri de creaturi supranaturale (vrăjitoare și vârcolaci) se vede în fața unei alegeri dificile – să predea conducerea familiei Mikaelson sau să-și folosească alianțele pentru a-i alunga pe vampirii originari din oraș.

4. Cele mai bune seriale cu vampiri - Angel

Titlu în limba română: Angel
An: 1999-2004
Regizori: James A. Contner și Joss Whedon
Distribuție: David Boreanaz, Jeremy Renner, Julie Benz și Eliza Dushku. 

Cele mai bune seriale cu vampiri – Angel este spin-off-ul serialului Buffy, The Vampire Slayer, produs de Joss Whedon în colaborare cu David Greenwalt.

Serialul se concentrează pe viața unuia dintre cei mai iubiți vampiri din seria Buffy, The Vampire Slayer care, după ce un blestem cumplit i-a restituit sufletul, este torturat de vinovăție și remușcări pentru sutele de victime pe care le-a făcut ca vampir. 

Angel se muta în Sunnydale, Los Angeles unde își deschide o agenție de detectivi. Alături de Doyle (un mesager al Puterilor care îl ajuta pe Angel cu viziunile sale) și Cordelia Chase, personajul nostru se dedică „ajutorării celor neajutorați”.

3. Cele mai bune seriale cu vampiri - True Blood

Titlu în limba română: True Blood
An: 2008-2014
Regizor: Michael Lehmann
Distribuție: Anna Paquin, Stephen Moyer, Alexander Skarsgård, Evan Rachel Wood și Arielle Kebbel.

True Blood ocupă poziția 3 în top cele mai bune seriale cu vampiri. Acțiunea din True Blood se petrece într-o lume în care, peste noapte, omenirea devine conștientă de existența vampirilor și trebuie să-i integreze pe aceștia în societate. 

Problema sângelui este și ea rezolvată datorită unui om de știință japonez care a descoperit sângele sintetic, însă nu toți vampirii „joacă după reguli”. 

Acest lucru generează tensiuni tot mai mari în societate iar liderii religioși și politicienii trebuie să aleagă din ce tabără fac parte – a celor care susțin integrarea vampirilor cu drepturi egale, sau a celor care încearcă să scape lumea de creaturile nopții.

2. Cele mai bune seriale cu vampiri - The Vampire Diaries

Titlu în limba română: Jurnalele vampirilor
An: 2009-2017
Regizor: Marcos Siega
Distribuție: Nina Dobrev, Ian Somerhalder și Paul Wesley.

Poziția secundă din top cele mai bune seriale cu vampiri este ocupată de serialul fenomen The Vampire Diaries.  

Bazat pe o serie de romane publicate în 1991, The Vampire Diaries urmărește viața Elenei, o adolescentă care tocmai trece printr-o tragedie cumplită, după ce ambii părinți mor într-un accident de mașină. 

Însă viața ei se va schimba complet după ce îl întâlnește pe Stefan, un tânăr misterios și carismatic care se dovedește a fi un vampir în vârstă de 200 de ani. Liniștea cuplului neobișnuit este tulburată atunci când în scenă intră Damon, fratele lui Stefan, un vampir violent și sângeros care încearcă să o ucidă pe Elena.

Rivalitatea atroce dintre cei doi frați este punctul de pornire al serialului The Vampire Diaries, însă, pe parcursul celor 8 sezoane, fanii vor avea parte de numeroase răsturnări de situație, acțiune, dramă și o poveste care îi va marca pentru totdeauna.

1. Cele mai bune seriale cu vampiri - Buffy the Vampire Slayer

Titlu în limba română: Buffy, spaima vampirilor
An: 1997-2003
Regizori: Joss Whedon, David Grossman și James A. Contner
Distribuție: Sarah Michelle Gellar, Nicholas Brendon, Alyson Hannigan, Anthony Head, James Marsters și David Boreanaz. 

Pe prima poziție în top cele mai bune seriale cu vampiri se află Buffy the Vampire Slayer (ro. Buffy, spaima vampirilor), unul dintre cele mai populare seriale de televiziune din toate timpurile, cu o medie de impresionantă de telespectatori pe episod. 

Nominalizat la Globul de Aur și Premiile Emmy, serialul a rulat timp de 7 sezoane, între martie 1997 până la mai 2003.

Personajul principal este Buffy Summers (Sarah Michelle Gellar), o adolescentă de 16 ani, aleasă „dintre sute de mii de potențiale candidate” să lupte împotriva forțelor răului. Ca și vânătoarele de dinaintea ei, Buffy este ajutată de un Observator, Rupert Giles (Anthony Head) și de un grup de prieteni loiali.

La Misterio folosim doar surse de încredere în documentarea articolelor noastre. Astfel de surse relevante includ documente autentice, articole din ziare și reviste, autori consacrați, sau site-uri web reputabile.

  • Raising the stakes: the 25 best vampire TV shows, ranked. Articol publicat la data de 3 octombrie 2022. [Sursă]
  • Valerie Magan - The 13 Best Vampire Shows of All Time. Articol publicat la data de 30 septembrie 2021. [Sursă]
  • Leah Hall - Top 20 Best Vampire Shows You'll Want to Sink Your Teeth Into. Articol publicat la data de 19 octombrie 2020. [Sursă]
  • Claudia Guthrie - The 23 Best Vampire Shows And Films To Watch This Halloween. Articol publicat la data de 20 octombrie 2022. [Sursă]