Articol documentat din surse relevante
Toate informațiile prezentate în acest articol sunt atent documentate din surse de încredere. Echipa Misterio face permanent eforturi pentru a îmbunătăți și actualiza conținutul oferit cititorilor noștri.

Top 17 cele mai scumpe filme din toate timpurile

Misterio

Autor: Misterio

Actualizat:

Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai scumpe filme din toate timpurile? În timp ce, în medie, un film produs la Hollywood costă aproximativ 100 de milioane de dolari, costurile unora dintre cele mai scumpe filme produse vreodată depășesc cu mult această sumă.

Această pagină poate conține linkuri spre produse/servicii. Este posibil ca Misterio să câștige un comision în urma vânzărilor efectuate prin aceste link-uri.

Top 17 cele mai scumpe filme din toate timpurile

Cele mai scumpe filme din istorie au costat sute de milioane de dolari fiecare. 

De la salariul de 55 de milioane de dolari pe care Johnny Depp l-a primit pentru rolul său din Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides, până la bugetul de 40 de milioane de dolari cheltuit doar pentru efecte speciale (precum apa generată pe computer) în Titanic, costurile unui blockbuster pot crește exponențial.

Însă, de cele mai multe ori, investiția s-a dovedit a fi una extrem de profitabilă, blockbusterele putând câștiga miliarde la box office.

Producțiile pe care le-am selectat pentru lista celor mai scumpe filme din toate timpurile au bugetele ajustate pentru inflație. Ca sursă pentru aceste calcule am folosit Indicele Prețurilor de Consum al Statelor Unite, luând în considerare anul lansării peliculei. 

Alte două mențiuni importante:

1) Filmul Război și pace, lansat în patru părți în 1966 și 1967, este menționat de multe surse drept cea mai scumpă producție cinematografică din istorie. Aceste surse folosesc însă estimări sovietice care indică un buget de 100 de milioane de dolari (adică aproximativ 700 de milioane, actualizat la rata inflației). Cu toate acestea, singurele documente oficiale existente indică un buget mult mai redus, între 8 și 9 milioane de dolari (adică între 60 și 70 de milioane de dolari în banii de astăzi).

2). O altă producție care este adesea menționată în topul celor mai scumpe filme din toate timpurile este Metropolis. Produs în Germania în 1927 de regizorul Fritz Lang, costul de producție este adesea calculat în mod eronat la valoarea de 200 de milioane de dolari. Însă, Metropolis a costat între 1,2 și 1,3 milioane de dolari în 1927, adică aproximativ 25 de milioane de dolari (actualizat la rata inflației), conform Indicelui German al Prețurilor de Consum.

Să vedem așadar care sunt, cu adevărat, cele mai scumpe filme din toate timpurile.

17. Cele mai scumpe filme din toate timpurile - Star Wars: The Force Awakens (2015)

Titlu în limba română: Star Wars: Trezirea Forței
Costul de producție: $259 milioane
Costul de producție actualizat la rata inflației: $296 milioane
Box office: $2,068 miliarde

Pe locul 17 în top cele mai scumpe filme din toate timpurile se află Star Wars: The Force Awakens, care a avut încasări de 936,7 milioane de dolari în Statele Unite și Canada și 1,132 miliarde de dolari în restul lumii, pentru un total de 2,068 miliarde de dolari la nivel global.

Star Wars: The Force Awakens a fost cel de-al 24-lea film din istoria cinematografiei care a încasat peste 1 miliard de dolari la nivel mondial, producția reușind aceasta performanță remarcabilă în doar 12 zile.

16. Cele mai scumpe filme din toate timpurile - Solo: A Star Wars Story (2018)

Titlu în limba română: Solo: O poveste Star Wars
Costul de producție: $275 milioane
Costul de producție actualizat la rata inflației: $297 milioane
Box office: $393,2 milioane

Pe locul 16 în top cele mai scumpe filme din toate timpurile regăsim un alt film din seria Star Wars – Solo: A Star Wars Story, care a avut încasări de 213,8 ​​milioane de dolari în Statele Unite și Canada și 179,4 milioane de dolari în restul lumii, atingând venituri totale la nivel mondial de 393,2 milioane de dolari. 

Cu un buget de producție estimat la 275 de milioane de dolari, s-a raportat că filmul trebuia să încaseze cel puțin 500 de milioane de dolari pentru a fi profitabil.

La o săptămână după debutul său mondial de doar 147,5 milioane de dolari, revista Variety a scris că filmul va pierde Disney „zeci de milioane de dolari”, în timp ce o altă publicație, The Hollywood Reporter, a estimat că pierderile vor varia de la 50 până la 80 de milioane de dolari.

În iunie 2018, ca răspuns la încasările slabe ale producției, regizorul Ron Howard a scris pe Twitter că este mândru de film și că îi pare rău că fanii nu au venit să-l vadă în număr mai mare.

În anul următor, Howard a stârnit controverse atunci când a pus performanța slabă a producției pe seama „trolilor online” care au făcut o publicitate negativă filmului său.

15. Cele mai scumpe filme din toate timpurile - Batman v Superman: Dawn of Justice (2016)

Titlu în limba română: Batman vs. Superman: Zorii dreptății
Costul de producție: $263 milioane
Costul de producție actualizat la rata inflației: $297 milioane
Box office: $873,6 milioane

Pe locul 15 în top cele mai scumpe filme din toate timpurile se află Batman v Superman: Dawn of Justice. Producția a avut încasări record de 166 de milioane de dolari în weekendul de lansare în Statele Unite și Canada.

La nivel mondial, Batman v Superman: Dawn of Justice a înregistrat încasări de 422,5 milioane de dolari în primul weekend, devenind doua cea mai bună lansare a unui film produs de Warner Bros.

Cu toate acestea, Batman v Superman: Dawn of Justice a avut o scădere spectaculoasă a încasărilor, înregistrând un declin semnificativ de 58% în al doilea weekend de la lansare. 

Chiar și în aceste condiții, producția cu supereroi a reușit să aducă încasări totale de peste 873 de milioane de dolari însă, cel mai probabil, nu a fost suficient de profitabil pentru ca studiourile să ia în considerare o continuare a francizei.

14. Cele mai scumpe filme din toate timpurile - Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest (2006)

Titlu în limba română: Pirații din Caraibe: Cufărul Omului Mort
Costul de producție: $225
Costul de producție actualizat la rata inflației: $302
Box office: $1,066

Pe locul 14 în top cele mai scumpe filme din toate timpurile se află Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest. Producția a înregistrat încasări de peste 423 de milioane de dolari în Statele Unite și peste 642 de milioane de dolari în restul lumii, pentru un total de 1,06 miliarde de dolari la nivel mondial.

În Statele Unite, Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest a doborât mai multe recorduri, inclusiv pentru cele mai mari încasări într-o singură zi (55,8 milioane de dolari), cele mai mari venituri în weekendul de lansare (135,6 milioane de dolari) și cel mai puțin timp necesar pentru a atinge pragurile de 100, 200 și respectiv 300 de milioane de dolari.

13. Cele mai scumpe filme din toate timpurile - Avatar (2009)

Titlu în limba română: Avatar
Costul de producție: $237 milioane
Costul de producție actualizat la rata inflației: $327 milioane
Box office: $2,847 miliarde

Pe locul 13 în top cele mai scumpe filme din toate timpurile se află Avatar. Regizorul James Cameron și-a asumat un risc enorm cu aceasta producție, primul film 3D. 

Tehnologia de ultimă generație folosită de WETA, compania care s-a ocupat de realizarea efectelor speciale, a necesitat un volum enorm de muncă – zeci de ore de editare și procesare grafică fiind necesare pentru fiecare cadru din film.

De asemenea, producătorii au fost nevoiți sa inventeze un nou limbaj, care mai apoi a trebuit să fie învățat de peste 100 de actori.

Dar riscul asumat de James Cameron a dat roade, Avatar adunând peste 2,8 miliarde de dolari la box office, devenind producția cu cele mai mari încasări din toate timpurile.

12. Cele mai scumpe filme din toate timpurile - Spider-Man 3 (2007)

Titlu în limba română: Omul-păianjen 3
Costul de producție: $258 milioane
Costul de producție actualizat la rata inflației: $337 milioane
Box office: $894.9 milioane

În top cele mai scumpe filme din istorie regăsim și Spider-Man 3 (2007), cel mai scump film din seria Spider-Man.

Când filmul original Spider-Man a fost lansat în 2002, acesta a costat „doar” 139 de milioane de dolari pentru a fi produs. Dar costurile au crescut pentru fiecare film care a urmat, astfel încât Spider-Man 3 a necesitat un buget de peste 250 de milioane de dolari.

Bugetul enorm a fost cheltuit pe salariile actorilor, CGI și, desigur, marketing și promovare. Cu toate că cel de-al treilea film din seria Spider-Man nu a excelat, acesta a adunat nu mai puțin de 894 de milioane de dolari la box office.

11. Cele mai scumpe filme din toate timpurile - Titanic (1997)

Titlu în limba română: Titanic
Costul de producție: $200 milioane
Costul de producție actualizat la rata inflației: $338 milioane
Box office: $2,202 miliarde

Pe locul 11 în top 17 cele mai scumpe filme din toate timpurile avem unul dintre cele mai cunoscute și apreciate producții din istorie – Titanic (1997). 

Costul construcției setului pe care a fost filmat Titanic a fost undeva între 120 și 150 de milioane de dolari (costuri în 1997), la care s-au adăugat alte 40 de milioane de dolari pentru efectele vizuale.

Vă mai amintiți scena în care apa năvălește în interiorul vasului în timp ce Rose și Jack încearcă să scape? Scena a trebuit filmată dintr-o singură încercare deoarece decorul și mobilierul erau extrem de scumpe. 

Efectele vizuale au fost și ele revoluționare pentru acea dată. Titanicul care se rupe în două, sute de pasageri care aleargă speriați pe punte, valurile care izbesc cu putere vasul, multe dintre aceste efecte speciale au fost realizate pe calculator.

Iar munca producătorilor a fost răsplătită. Titanic este un film emblematic. Campania de promovare gândită excelent a contribuit, de asemenea, la încasările record de peste 2,2 miliarde de dolari ale filmului.

10. Cele mai scumpe filme din toate timpurile - John Carter (2012)

Titlu în limba română: John Carter
Costul de producție: $263,7 milioane (+ $42,9 milioane în taxe)
Costul de producție actualizat la rata inflației: $339 milioane
Box office: $284,1 milioane

Pe locul 10 în top cele mai scumpe filme din toate timpurile regăsim filmul John Carter cu un buget estimat de peste 300 de milioane de dolari.

Din păcate, John Carter a demonstrat, dacă mai era nevoie, că nu orice film cu buget imens va fi și unul de succes. Potrivit unor estimări, producția a generat o pierdere studiourilor Disney de peste 200 de milioane de dolari, devenind unul dintre cele mai mari eșecuri ale companiei. 

Rick Ross – fostul președinte al studiourilor Walt Disney – a demisionat la doar o lună după lansarea filmului. În același timp, Disney a pierdut drepturile de a mai produce filme din franciza deținută de Edgar Rice Burroughs Inc.

Costurile uriașe de producție au fost explicate prin faptul că o mare parte din film a trebuit să fie refilmata. Astfel, pentru a fi rentabil, filmul ar fi trebuit sa aducă încasări de minim 600 de milioane de dolari. Acest lucru nu s-a întâmplat, John Carter adunând mai puțin de 285 de milioane la box office.

9. Cele mai scumpe filme din toate timpurile - Waterworld (1995)

Titlu în limba română: Waterworld – Lumea apelor
Costul de producție: $175 milioane
Costul de producție actualizat la rata inflației: $340 milioane
Box office: $264,2 milioane

Pe locul 9 în top cele mai scumpe filme din toate timpurile se află producția din 1995, Waterworld

Acțiunea din Waterworld se petrece pe un Pământ post-apocaliptic, acoperit în întregime de apă, după ce toate calotele glaciare s-au topit din cauza încălzirii globale.

La acea vreme filmul, care îl are în rolul principal pe Kevin Costner, a fost considerat una dintre cele mai scumpe producții cinematografice din toate timpurile. 

Până și Costner a investit peste 20 de milioane de dolari din fonduri personale pentru construirea în largul coastei insulei Hawaii a unui atol gigantic cu diametrul de aproape 200 m. 

Din păcate, spectaculosul decor plutitor de 1.000 de tone a înghițit și o mare parte din bugetul filmului, care a necesitat și sute de ore de filmări aeriene din hidroavioane și elicoptere.

8. Cele mai scumpe filme din toate timpurile - Harry Potter and the Half-Blood Prince (2015)

Titlu în limba română: Harry Potter și Prințul Semipur
Costul de producție: $250 milioane
Costul de producție actualizat la rata inflației: $345 milioane
Box office: $934,5 milioane

Pe locul 8 în top cele mai scumpe filme din toate timpurile avem producția Harry Potter and the Half-Blood Prince (2015). 

Având în vedere succesul enorm al seriei Harry Potter, nu este de mirare că studiourile Warner Bros. au decis să investească „atât cât este nevoie” pentru a aduce personajele din Harry Potter din nou, pe marele ecrane.

Harry Potter and the Half-Blood Prince a fost cel mai scump film al seriei Harry Potter, cu un buget la acea vreme de 250 de milioane de dolari. O parte din acest buget substanțial a fost cheltuită pe tehnologii și tehnici inovatoare de filmare, iar o altă parte s-a dus către salariile actorilor care deja deveniseră nume uriașe la Hollywood.

7. Cele mai scumpe filme din toate timpurile - Avengers: Infinity War (2018)

Titlu în limba română: Răzbunătorii: Războiul infinitului
Costul de producție: $325 milioane
Costul de producție actualizat la rata inflației: $351 milioane
Box office: $2,048 miliarde

Avengers: Infinity War (2018) se află pe locul 7 în top cele mai scumpe filme din toate timpurile. 

Dispunând de un buget record pentru o producție cu supereroi, Avengers: Infinity War (2018) a generat încasări de peste 678 de milioane de dolari în Statele Unite și Canada și peste 1,3 miliarde de dolari în restul lumii, pentru un box office total de 2,048 de miliarde de dolari. 

Surprinzător este că, profitul net al producției a fost de „doar” 500 de milioane de dolari. Acest lucru s-a datorat sumelor exorbitante cheltuite pentru promovare, acestea depășind, potrivit unor estimări, suma de 750 de milioane de dolari.

6. Cele mai scumpe filme din toate timpurile - Tangled (2010)

Titlu în limba română: O poveste încâlcită
Costul de producție: $260 milioane
Costul de producție actualizat la rata inflației: $353 milioane
Box office: $592,4 milioane

Pe locul 6 în top cele mai scumpe filme din toate timpurile regăsim filmul de animație Tangled

Puțin și-ar fi imaginat că un film de animație ar putea apărea într-un top al celor mai scumpe producții cinematografice din istorie, însă iată că Tangled se numără printre acestea. 

Din păcate, bugetul colosal de care a dispus filmul nu a fost folosit pentru a crea o producție memorabilă. În schimb, o bună parte din bani au fost folosiți pentru reproiectarea și refolosirea mai multor secțiuni ale filmului Rapunzel (film de animație din 2000, care nu a văzut însă niciodată lumina ecranelor).

În al doilea rând, s-au făcut eforturi extraordinare pentru dezvoltarea unor tehnologii CGI care să permită animarea personajelor tradiționale Disney desenate manual.

5. Cele mai scumpe filme din toate timpurile - Justice League (2017)

Titlu în limba română: Liga Dreptății
Costul de producție: $300 milioane
Costul de producție actualizat la rata inflației: $362 milioane
Box office: $657,9 milioane

Pe locul 5 în top cele mai scumpe filme din toate timpurile se află Justice League (2017). 

Justice League a reprezentat încercarea studiourilor Warner Bros. de a-și crea propria versiunea a Avengers (Răzbunătorii), franciza de succes a studiourilor Marvel. 

Din păcate, filmele cu supereroi necesită bugete substanțiale. Iar faptul că filmările pentru Justice League au fost întrerupte și reluate de mai multe ori nu a făcut decât să crească și mai mult costurile de producție. 

În primul rând, regizorul Zack Snyder a fost nevoit să demisioneze după decesul tragic al fiicei sale. Snyder reușise însă să filmeze o versiune aproape finală a Justice League

În locul lui Snyder a fost adus Joss Whedon, care nu a împărtășit însă multe dintre ideile predecesorului său. Astfel, Whedon a început să lucreze la modificări, inclusiv în ceea ce privește paleta de culori, luminozitatea, costumele, efectele CGI, ceea ce a dus la costuri mari de post-producție. 

Mai mult decât atât, întrucât Warner Bros. nu au vrut să mai întârzie lansarea producției, toate modificările s-au făcut în grabă ceea ce, inevitabil, a condus la o recepție dezastruoasa atât din partea fanilor cât și din partea criticilor.

În 2021, studiourile Warner Bros. au lansat versiunea lui Zack Snyder (denumită „Snyder Cut”) pe platforma de streaming video HBO Max. Versiunea lui Snyder s-a bucurat de un succes răsunător, devenind al patrulea cel mai vizionat film de pe platformă.

4. Cele mai scumpe filme din toate timpurile - Avengers: Endgame (2019)

Titlu în limba română: Răzbunătorii: Sfârșitul jocului
Costul de producție: $356 milioane
Costul de producție actualizat la rata inflației: $377 milioane
Box office: $2,798 miliarde

Pe locul 4 în top cele mai scumpe filme din toate timpurile se află un alt film din seria cu supereroi produsă de Marvel – Avengers: Endgame (2019).

Avengers: Endgame a încasat 858,3 milioane de dolari în Statele Unite și Canada și 1,939 miliarde de dolari în restul lumii, pentru un total mondial de 2,798 miliarde de dolari, devenind al doilea film cu cele mai mari încasări din toate timpurile, după Avatar.
În weekendul de deschidere, Avengers: Endgame a generat încasări record de 1,2 miliarde de dolari, devenind astfel producția cu cel mai bun debut din istorie, depășind recordul deținut de Avengers: Infinity War, care a generat în weekendul de lansare „doar” 640 de milioane de dolari.

3. Cele mai scumpe filme din toate timpurile - Pirates of the Caribbean: At World's End (2007)

Titlu în limba română: Pirații din Caraibe: La capătul lumii
Costul de producție: $300 milioane
Costul de producție actualizat la rata inflației: $392 milioane
Box office: $960,9 milioane

Primul loc al podiumului în top cele mai scumpe filme din toate timpurile îi revine filmului Pirates of the Caribbean: At World’s End. Cu un buget de 300 de milioane de dolari, producția s-a dovedit a fi o investitie profitabila, aceasta având încasări totale de peste 960 de milioane de dolari. 

Pirates of the Caribbean: At World’s End este filmul cu cele mai mari încasări din 2007 și al treilea film cu cele mai mari încasări din seria Pirates of the Caribbean.

2. Cele mai scumpe filme din toate timpurile - Avengers: Age of Ultron (2015)

Titlu în limba română: Răzbunătorii: Sub semnul lui Ultron
Costul de producție: $365 milioane
Costul de producție actualizat la rata inflației: $417 milioane
Box office: $1.403 miliarde

Al doilea cel mai scump film realizat vreodată este Avengers: Age of Ultron

Fiind filmat în locații împrăștiate prin toată lumea și necesitând o mulțime de efecte speciale, Avengers: Age of Ultron a avut nevoie de un buget uriaș – 365 de milioane de dolari. 

Ca și cum toate aceste costuri nu ar fi fost de ajuns, bugetul a crescut exponențial după ce actorii au amenințat că renunță dacă nu li se vor îndeplini toate cerințele contractuale (salarii mai mari). 

Pentru a menține franciza în viață, studiourile Marvel au fost nevoite să plătească fiecăruia dintre actorii importanți un salariu fix de 5 milioane de dolari, plus un procent deloc de neglijat din profitul obținut după lansare. 
Dar, așa cum s-a întâmplat cu majoritatea filmelor cu supereroi de la Marvel, Avengers: Age of Ultron a adus și încasări record de peste 1,4 miliarde de dolari.

1. Cele mai scumpe filme din toate timpurile - Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides (2011)

Titlu în limba română: Pirații din Caraibe: Pe ape și mai tulburi
Costul de producție: $379 milioane
Costul de producție actualizat la rata inflației: $499 milioane
Box office: $1.046 miliarde

Pe primul loc în top cele mai scumpe filme din toate timpurile se află Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides (2011). 

Cu un buget de 379 de milioane de dolari (aproape 500 de milioane în banii de azi), Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides a generat un profit generos pentru Disney. 

Producția a stabilit numeroase recorduri la nivel mondial însă unul dintre cele mai interesante recorduri este cel dat de salariul actorului principal. Potrivit unor surse, Johnny Depp ar fi primit suma de 55 de milioane de dolari pentru a-l interpreta pe legendarul căpitan Jack Sparrow.

La Misterio folosim doar surse de încredere în documentarea articolelor noastre. Astfel de surse relevante includ documente autentice, articole din ziare și reviste, autori consacrați, sau site-uri web reputabile.

  • Chris Morgan - The 30 most expensive movies ever made. [Sursă]
  • Michele Debczak - The 10 Most Expensive Movies Ever Made. Articol publicat la data de 22 aprilie 2021. [Sursă]
  • Rich Knight - The Most Expensive Movies Ever Made And How They Did At The Box Office. Articol publicat la data de 18 iulie 2022. [Sursă]
  • 20 Most Expensive Movies Ever Made. imdb.com. [Sursă]
  • List of most expensive films. wikipedia.org. [Sursă]