Articol documentat din surse relevante
Toate informațiile prezentate în acest articol sunt atent documentate din surse de încredere. Echipa Misterio face permanent eforturi pentru a îmbunătăți și actualiza conținutul oferit cititorilor noștri.

10 cele mai misterioase morți și dispariții din istorie

Misterio

Autor: Misterio

Actualizat:

Cele mai misterioase morți și dispariții din istorie încă pun probleme investigatorilor din prezent.

Această pagină poate conține linkuri spre produse/servicii. Este posibil ca Misterio să câștige un comision în urma vânzărilor efectuate prin aceste link-uri.

10 cele mai misterioase morți și dispariții din istorie

Aproape în fiecare zi, istoricii și arheologii dezvăluie din ce în ce mai multe secrete ale trecutului, dar câteva dintre cele mai cele mai misterioase morți și dispariții încă încurcă oamenii de stiinta după decenii – sau chiar secole – de analize investigații.

Mary Celeste

10. Cele mai misterioase morți și dispariții din istorie - Mary Celeste

Printre cele mai misterioase dispariții din istorie se numără straniul caz al echipajului de pe Mary Celeste.

Nava comercială sub pavilion american, Mary Celeste, a fost găsită plutind în derivă pe 5 decembrie 1872, la aproximativ 400 de mile marine (640 de kilometri) est de Insulele Azore din Portugalia, în Atlanticul de Est. 

Mary Celeste plecase din New York, cu aproape o lună înainte de a fi găsită plutind în derivă, cu destinația Genova. Avea la bord 10 persoane: 7 membri ai echipajului, căpitanul, soția căpitanului și fiica de doi ani a cuplului.

Nava, cu velele parțial deschise, a fost interceptată de un vas sub pavilion canadian. La bord a fost găsită toată încărcătura intactă (butoaie conținând alcool industrial), suficientă hrană și apă pentru mai multe luni de călătorie și toate obiectele personale ale membrilor echipajului.

Dintre cele 3 bărci de salvare lipsea una singură. La bord nu a fost găsit nici un suflet. 

În 1884, cu câțiva ani înainte de publicarea primelor romane cu Sherlock Holmes, Sir Arthur Conan Doyle a scris o nuvela intitulată Mary Celeste. În aceasta, un presupus supraviețuitor de pe vas relata cum un ucigaș în serie periculos ar fi fost responsabil, în realitate, pentru dispariția celor 10 persoane. 

Povestea a devenit mai populară decât cazul în sine, fiind chiar prezentată drept adevărată în unele ziare, inclusiv în faimosul Boston Herald

În anii care au urmat au fost lansate și alte teorii privind dispariția misterioasă a echipajului de pe Mary Celeste. Unii au speculat că nava ar fi fost abandonată de teama unei explozii produse de vaporii de alcool emanați de butoaiele din cală. 

Alții au crezut că vasul a fost atacat de pirații marocani, care au răpit doar oamenii, lăsând în urmă încărcătura care nu prezenta un interes deosebit pentru ei.

În 2007, realizatoarea de documentare Anne MacGregor a sugerat că nava ar fi fost abandonată după ce ar fi luat apă în timpul unei furtuni pe mare. Temându-se de o catastrofă, căpitanul a ordonat evacuarea cu una dintre bărcile de salvare.

Însă, ca o ironie a sortii, Mary Celeste a supraviețuit furtunii iar cei care au abandonat-o s-au pierdut pe mare.

Mallory și Irvine

9. Cele mai misterioase morți și dispariții din istorie - Mallory și Irvine

Pe locul 9 în top cele mai misterioase morți și dispariții din istorie se află cazul alpiniștilor britanici George Mallory și Andrew Irvine. 

Pe 4 iunie 1924, cei doi au pornit dintr-o tabără situată la baza versantului nordic al Everestului, în încercarea de a deveni primii oameni care escaladează vârful celui mai înalt munte din lume. 

Ei au fost observați 4 zile mai târziu de un alt membru al expediției lor, urcând pe creasta de nord-est a muntelui, la aproximativ 245 de metri de vârf. Dar apoi norii s-au adunat peste creastă și cei doi bărbați nu au mai fost văzuți niciodată, aventura lor transformându-se în una dintre cele mai misterioase dispariții din istorie.

Istoricii și alpiniștii au dezbătut mult pe acest caz. Unii au speculat că Mallory și Irvine ar fi supraviețuit ascensiunii pe munte, atingând în cele din urmă vârful Everestului, dar apoi au murit în timpul coborârii, probabil în jurul datei de 9 iunie 1924.

În 1933, pioletul lui Irvine a fost găsit în apropierea vârfului, confirmând că alpiniștii au ajuns până la cel puțin 8.564 m altitudine. 

În 1999, o expediție a găsit ceea ce s-a speculat a fi rămășițele lui Mallory, pe versantul nordic al Everestului, la o altitudine de aproape 8.230 m. 

Câțiva membri ai aceleiași expediții au susținut chiar că ar fi observat un al doilea cadavru în zonă – posibil cel al lui Irvine – dar, deși descoperirile sunt intrigante, întrebarea dacă Mallory și Irvine au ajuns la vârf înainte de a muri rămâne un subiect de dezbatere.

Ultimul zbor al Ameliei Earhart

8. Cele mai misterioase morți și dispariții din istorie - Ultimul zbor al Ameliei Earhart

Dispariția Ameliei Earhart ocupă poziția 8 în top cele mai misterioase morți și dispariții din istorie.

Când Amelia Earhart și-a propus să devină prima femeie care zboară în jurul lumii, numele ei era deja cunoscut peste tot pe glob după ce, cu 5 ani mai înainte, în mai 1932, aceasta efectuase un zbor fără escală peste oceanul Atlantic. Apoi, în 1935, Earhart a izbutit o nouă performanță, zburând de la Honolulu, Hawaii, până în Oakland, California. 

Ca atare, în iulie 1937, ochii întregii lumi erau ațintiți asupra Ameliei Earhart și a navigatorului ei Fred Noonan când, în încercarea de a face ocolul lumii în avion, aceștia au dispărut fără urmă deasupra Oceanului Pacific. 

Earhart și Noonan au decolat pe 2 iulie, din Lae, Papua Noua Guinee, cu destinația insula Howland, următoarea lor stație de realimentare, aflată la aproximativ 4.110 km distanță, peste ocean. 

Pe măsură ce se apropiau de ceea ce credeau că este insula Howland, Earhart a reușit să contacteze prin radio o navă a Gărzii de Coastă a SUA, staționată în apropierea insulei. Dar, din ultimele mesaje radio reiese că Earhart nu a reușit să localizeze nici nava și nici insula.

Garda de Coastă și mai multe nave ale Marinei Statelor Unite au început imediat o amplă operațiune de căutare. Însă eforturile lor au fost fără succes, operațiunea – care la acel moment a fost cea mai amplă și cea mai costisitoare din istoria SUA – fiind anulată după doar două săptămâni. 

Dar căutarea epavei avionului pilotat de Amelia Earhart nu a încetat niciodată, fiind reluată, de această dată, de cercetători, istorici și exploratori independenți. 

Printre eforturile cele mai recente se numără și cel al unui pionier al aviației Statelor Unite care, împreună cu o echipă de cercetători echipați cu roboți subacvatici explorează apele din jurul atolului Nikimaroro, o insulă din regiunea Kiribati.

Baroneasa din Galapagos

7. Cele mai misterioase morți și dispariții din istorie - Baroneasa din Galapagos

Un alt caz straniu, care merită un loc în top cele mai misterioase morți și dispariții din istorie este cel al „Baronesei din Galapagos”.

Eloise Wehrborn de Wagner-Bosquet, cunoscută drept „Baroneasa din Galapagos”, a fost o tânără austriacă care a dispărut în 1935 pe îndepărtata insulă Floreana, din arhipelagul Galapagos, în estul Oceanului Pacific.

Insula devenise faimoasă în Germania după ce a fost „colonizată” în 1929 de un cuplu de germani, Friedrich Ritter și Dore Strauch, care au ales să trăiască acolo o viață simplă, aproape primitivă, într-o căsuță construită din lut, lemn și piatră. Povestea lor incredibilă a atras și alte familii germane care căutau să experimenteze același stil de viață utopic. 

„Baroneasa din Galapagos” a sosit pe Floreana în 1933, împreună cu doi tineri cu care avea o relație amoroasă (Robert Philippson și Rudolf Lorenz) și un servitor de origine ecuadoriană. 

După ce și-a construit o casă pe insulă, Eloise și-a anunțat planul de a ridica și un hotel de lux. 

Între timp, Baroneasa își făcuse deja o reputație printre coloniștii de pe Floreana. Petrecerile extravagante, aventurile amoroase cu mai mulți bărbați, planurile de a transforma insula într-o destinație turistică de lux, toate acestea erau privite cu reticență și chiar cu aversiune de ceilalți locuitori ai insulei. 

La 27 martie 1934, Baroneasa și iubitul ei Philippson au dispărut. 

Un colonist german a susținut că i-ar fi văzut pe cei doi îmbarcându-se pe un iaht cu destinația Tahiti, dar autoritățile nu au găsit înregistrări despre un astfel de iaht care să acosteze în Galapagos la acea vreme. 

Câteva zile mai târziu, celălalt iubit al Baronesei, Rudolph Lorenz, a părăsit în grabă Floreana, urcându-se la bordul unui vas de pescuit, cu destinația America de Sud. Ambarcațiunea nu a ajuns niciodată la destinație. 

În schimb, corpurile mumificate ale lui Lorenz și ale pescarului de origine norvegiană au fost găsite, luni mai târziu, pe o insulă izolată din mijlocul oceanului, pe care vasul lor, cel mai probabil, a naufragiat. 

Autoritățile au speculat că Lorenz i-ar fi ucis pe Eloise și pe Philipson și că alți coloniști l-ar fi ajutat să acopere crimele, dar dispariția „Baronesei din Galapagos” nu a fost niciodată rezolvată.

Un caz de otrăvire la Polul Sud

6. Cele mai misterioase morți și dispariții din istorie - Un caz de otrăvire la Polul Sud

Istoria ne-a arătat că până și cele mai izolate regiuni de pe glob pot fi locul unor cazuri de morți și dispariții misterioase. 

Un astfel de eveniment s-a întâmplat pe 12 mai 2000 la stația Amundsen–Scott, baza americană de cercetare științifică, situată la Polul Sud geografic. Aici, un astrofizician australian pe nume Rodney Marks a murit din cauza unei boli misterioase.

Deoarece zborurile pe timp de iarnă către Polul Sud sunt periculoase, trupul său a fost ținut înghețat până în primăvară, după care a fost transportat înapoi în Noua Zeelandă. Autopsia a dezvăluit că Marks murise în urma otrăvirii cu metanol.

După o investigație de amploare, care a inclus intervievarea celor 49 de persoane care au lucrat la stația Amundsen–Scott, poliția din Noua Zeelandă a exclus sinuciderea și a considerat că este puțin probabil ca Marks să fi înghițit otrava în mod accidental.

În 2008, un medic legist din Noua Zeelandă a hotărât că nu există suficiente dovezi care să indice că ar fi fost vorba de o crimă. Dar evenimentele din jurul otrăvirii lui Rodney Marks nu au fost niciodată clarificate, iar cazul și-a câștigat reputația de a fi prima crimă de la Polul Sud.

Dispariția lui D.B Cooper

5. Cele mai misterioase morți și dispariții din istorie - Dispariția lui D.B Cooper

Dispariția lui „D.B Cooper” ocupă poziția 5 în top cele mai misterioase morți și dispariții din istorie.

În după-amiaza zilei de 24 noiembrie 1971, un bărbat rămas neidentificat a deturnat un Boeing 727 care zbura de la Portland la Seattle. Bărbatul s-a îmbarcat cu un bilet cumpărat pe numele Dan Cooper, care ulterior a fost transcris eronat de un jurnalist, luând astfel naștere pseudonimul „D.B. Cooper”. 

La scurt timp după decolare, bărbatul i-a spus unui însoțitor de bord că transportă o bombă și a cerut piloților să aterizeze de urgență pe aeroportul Tacoma din Seattle, de unde a colectat o răscumpărare de 200.000 de dolari și o parașută, înainte de a ordona piloților să realimenteze și să decoleze din nou. 

Apoi, pe când aeronava se afla la o altitudine de aproximativ 3.000 m, undeva deasupra Oceanului Pacific, deturnătorul s-a parașut cu banii de răscumpărare și nu a mai fost văzut niciodată.

În ciuda unei vânători a FBI, care a durat decenii, „D.B. Cooper” nu a fost niciodată localizat sau identificat, anchetatorii speculând că, cel mai probabil, deturnătorul nu a supraviețuit săriturii din avion. 

Dar teoriile și speculațiile despre adevărata identitate a lui „D.B. Cooper” abundă.

În 2016, producătorii unui documentar de pe History Channel au susținut că l-au identificat pe bărbatul misterios drept un fost veteran al aviației militare a Statelor Unite, în vârstă de 72 de ani, care locuiește în Florida.

Zborul 19

4. Cele mai misterioase morți și dispariții din istorie - Zborul 19

Cazul „Zborului 19” se referă la dispariția misterioasă a unui grup de 5 avioane de război Grumman TBF Avenger al forțelor armate americane. 

În decembrie 1945, în timpul unui zbor de antrenament, cele 5 avioane au dispărut fără urmă de pe radar. Toți cei 14 piloți de la bordul celor 5 avioane de război TBF Avenger au dispărut, la fel și cei 13 membri ai echipajului unei nave care a fost trimisă să-i caute. 

Nicio epavă de avion sau ambarcațiune nu a fost recuperată vreodată. 

Dispariția „Zborului 19” a contribuit la alimentarea teoriilor din spatele deja celebrului Triunghi al Bermudelor dintre Florida, Puerto Rico și Bermuda, o zonă care de-a lungul timpului a devenit cunoscută pentru numeroasele dispariții inexplicabile de vapoare și avioane care s-au petrecut acolo.

Cazul „Zborului 19” nu a fost rezolvat niciodată, deși au circulat mai multe teorii, inclusiv ideea unor fenomene supranaturale sau implicarea OZN-urilor.

În consecință, dispariția „Zborului 19” ocupă un binemeritat loc în top cele mai misterioase morți și dispariții din istorie.

Cazul Wallace

3. Cele mai misterioase morți și dispariții din istorie - Cazul Wallace

O altă crimă misterioasă s-a petrecut în 1931 în Liverpool, Regatul Unit. Cazul, care i-a fascinat pe investigatori și pe autorii de romane polițiste, nu a fost rezolvat niciodată. 

Pe data de 21 ianuarie 1931, William Wallace, un broker de asigurări, primește un mesaj care îi cere să se prezinte la o adresă din Menlove Gardens East. Crezând că este vorba despre încheierea unei asigurări, William încearcă să participe la întâlnire, dar constată cu stupoare că adresa respectivă nu există. 

Când revine acasă, soțul face o descoperire șocantă – soția sa, Julia Wallace, fusese ucisă cu brutalitate iar cadavrul zăcea pe jos, în camera de zi.

William Wallace a fost condamnat pentru crimă, dar condamnarea a fost anulată în apel, așa că bărbatul și-a recăpătat libertatea. 

Polițiștii care s-au ocupat de caz au speculat că odioasa crimă ar fi fost comisă de unul dintre colegii lui Wallace, care fusese concediat după ce Wallace l-a acuzat că deturna bani. Însă lipsa de dovezi a făcut imposibilă o altă arestare.

În 2013, scriitoarea britanică P. D. James, care a petrecut mai mulți ani cercetând cazul pentru unul dintre romanele sale, a declarat pentru ziarul Sunday Times că William și-a ucis soția.

Autoarea a concluzionat că, cel mai probabil, întreaga poveste cu mesajul misterios și adresa care nu exista, nu au fost nimic altceva decât încercarea bărbatului de a-și crea un alibi solid.

Roanoke

2. Cele mai misterioase morți și dispariții din istorie - Roanoke

Cazul Roanoke este unul dintre cele mai stranii și neliniştitoare cazuri de dispariții misterioase din istorie.

Născută la 18 august 1587 în noua colonie de pe insula Roanoke din actuala Carolina de Nord, Virginia Dare a fost primul copil englez născut în Lumea Nouă. La nouă zile după nașterea ei, bunicul Virginiei, John White (c. 1539-1593) a părăsit colonia pentru o călătorie de aprovizionare în Anglia. 

White s-a întors pe insulă trei ani mai târziu pentru a descoperi că toți coloniștii dispăruseră.

Bărbatul nu a găsit nici un indiciu care sa sugereze unde au plecat cei aproximativ 100 de bărbați, femei și copii sau ce s-ar fi putut întâmpla cu ei, în afară de cuvintele „Croatoan” scrijelite pe un copac.

Vremea rea ​​a împiedicat o căutare mai amplă, iar White s-a văzut nevoit să se întoarcă în Anglia.

Cea mai vehiculată teorie a fost aceea conform căreia coloniștii au murit de boală, de foame, sau au fost uciși de triburile de indieni (un alt grup de coloniști fusese alungat de triburile locale, de pe aceeași insulă, în 1586). 

În 2012, câțiva cercetători au găsit o imagine ascunsă (un fort militar) pe una dintre hărțile realizate de John White după întoarcerea acestuia în Anglia. Astfel, a luat naștere teoria potrivit căreia coloniștii ar fi fost mutați, poate din motive de securitate, în interiorul acelui fort. 

Însă, dacă așa ar fi stat lucrurile, cu siguranță „coloniștii dispăruți” ar fi încercat să-și contacteze familiile pentru a rezolva misterul.

Cazul Roanoke ocupă locul 2 în top cele mai misterioase morți și dispariții din istorie.

Incidentul din pasul Dyatlov

1. Cele mai misterioase morți și dispariții din istorie - Incidentul din pasul Dyatlov

Pe prima poziție în top cele mai misterioase morți și dispariții din istorie se află misteriosul incident din pasul Dyatlov.

În februarie 1959, o echipă de salvatori montani descoperă tabără abandonată a unui grup de 9 turiști (7 bărbați și 2 femei) dispăruți în regiunea Sverdlovsk, lângă muntele Holat Ciahil (trad. „Muntele Mort”).

Cortul era rupt în jumătate, aparent din interior, și umplut cu bocanci, haine și alte lucruri personale ale celor dispăruți, în timp ce mai multe urme de pași se îndepărtau de tabără.

Cadavrele celor 10 turiști au fost în cele din urmă recuperate, în luna mai a aceluiași an, după dezghețarea zăpezii. S-a stabilit că majoritatea muriseră din cauza hipotermiei, însă două trupuri prezentau urme de violență: cranii fracturate, coaste rupte, iar unuia îi lipsea limba.

Cazul a devenit cunoscut sub numele de Incidentul din Pasul Dyatlov, după numele liderului grupului, Igor Dyatlov. 

Deși investigația oficială a concluzionat că, cel mai probabil, grupul a fost surprins de o avalanșă, nu există încă o explicație clară a evenimentelor care au avut loc la pasul Dyatlov. 

În prezent există numeroase semne de întrebare cu privire la evenimentele din noaptea de 1 spre 2 februarie 1959. De exemplu, anchetatorii au stabilit că excursioniștii și-au rupt cortul din interior, plecând desculți prin zăpadă la o temperatură de -30°C. Ce i-a determinat oare să facă așa ceva?

Dacă grupul ar fi fost surprins de o avalanșă, cum este posibil ca doar două dintre cadavre să prezinte fracturi iar pe celelalte să nu existe nici măcar o zgârietură? 

Adepții teoriilor conspirative au lansat mai multe speculații privind cauza decesului: atacul unor prizonieri evadati, blestemul spiritelor tribului Mansi, o ceartă între membrii grupului, proiect militar guvernamental secret sau incident OZN.

Indiferent de teoriile avansate, incidentul din pasul Dyatlov se numără, cu siguranță, printre cele mai misterioase morți și dispariții din istorie.

La Misterio folosim doar surse de încredere în documentarea articolelor noastre. Astfel de surse relevante includ documente autentice, articole din ziare și reviste, autori consacrați, sau site-uri web reputabile.

  • Vanishing Act: 6 of History's Most Mysterious Disappearances. [Sursă]
  • What Happened to the 'Lost Colony' of Roanoke? Articol publicat la data de 2 octombrie 2012. [Sursă]
  • 25 Mysterious Deaths That We Will Never Be Able To Explain. [Sursă]
  • Disappearances & Mysterious Deaths in America. [Sursă]
  • Dyatlov Pass incident. wikipedia.org. [Sursă]
  • Frankie Witzenburg - The Mysterious Disappearance of Flight 19. [Sursă]
  • Nora Gonzalez - The Disappearance of Amelia Earhart. britannica.com. [Sursă]