Articol documentat din surse relevante
Toate informațiile prezentate în acest articol sunt atent documentate din surse de încredere. Echipa Misterio face permanent eforturi pentru a îmbunătăți și actualiza conținutul oferit cititorilor noștri.

Cine este și cum arată zeul demon Baal?

Misterio

Autor: Misterio

Actualizat:

În demonologie, demonul Baal, considerat uneori unul și același cu Bael, este unul dintre primii și cei mai importanți Șapte Prinți ai Iadului, conducător peste 66 de legiuni de demoni.

Această pagină poate conține linkuri spre produse/servicii. Este posibil ca Misterio să câștige un comision în urma vânzărilor efectuate prin aceste link-uri.

Cine este și cum arată zeul demon Baal?

Baal a fost zeul agriculturii și al fertilității în regatul Canaan (unde era cunoscut și sub numele „Hadad”). În timp însă, imaginea zeului s-a schimbat, acesta ajungând să fie reprezentat în cărțile creștine ca unul dintre primii îngeri căzuți și unul dintre cei mai puternici demoni ai Infernului. 

În tradițiile canaanite, zeul Baal este rivalul zeului ebraic Yahweh din Vechiul Testament
În Cheia mai mica a lui Solomon (cartea Ars Goetia), demonul Bael sau Baal este unul dintre cei 72 de demoni conducatori ai Iadului. Guvernează regiunea de est și conduce o armată formată din 66 de legiuni de demoni.

Cine este zeul Baal?

Bael (uneori ortografiat Bael, Bael sau Ba’al) este un demon creștin, primul rege major al Iadului. Potrivit unor texte antice, Baal este înrudit cu zeitatea păgână Astaroth. 

Atât termenii „Bael”, cât și „Baal” derivă din termenul „Ba’al”, care era un titlu dat unei multitudini de zeități păgâne din Orientul apropiat, și se traduce, pur și simplu, ca „Domn” sau „Lord”.

Baal a fost principalul zeu al canaaniților, fiind venerat drept zeul ploii, al câmpurilor fertile, stăpân al vieții și al ciclului moarte-renaștere.

Canaaniții se închinau zeului Baal, în numele căruia sacrificau copii prin ardere pe rug. Cu toate acestea, numele său a fost asociat, mai târziu, cu cele ale altor zeități păgâne.

Potrivit legendelor, Baal s-a luptat cu zeița morții, Mot. A fost însă înfrânt și aruncat în Iad. Imediat după moartea zeului, recoltele au început să se usuce, iar poporul s-a confruntat cu o foamete nemaivăzută. 

Însă, sora zeului, Anath, zeița iubirii, i-a găsit trupul și l-a îngropat după tradițiile canaaniților, readucând astfel belșugul recoltelor. 

Conform Zoharului, Baal este egal ca rang cu arhanghelul Rafael.

Unele texte antice fac referință la zeul Baal ca fiul lui El God și a consoartei sale Ashera, iar în alte surse demonul este prezentat ca fiul lui Dagon, El fiind strămoșul sau îndepărtat. 

În timp, zeul Baal a ajuns să reprezinte un amalgam între zeități locale și zeități păgâne, precreștine, care erau venerate în orașele din Asia Mica și Levant. 

În primele cărți creștine, numele Baal era echivalent cu Diavolul Superior și Satana însuși.

Cum arată Baal?

Cu toate că este considerat unul dintre conducătorii Iadului, nu se cunosc foarte multe despre demonul Baal. 

Demonul se poate înfățișa sub multe forme: uneori ia formă de pisică, alteori de broască râioasă, alteori de bărbat, iar în unele reprezentări apare ca o combinație grotescă ale tuturor aceste înfățișări. Are o voce aspră, răgușită și îi poate învăța pe oameni abilitatea de a deveni invizibili.

În unele cărți, demonul Baal este înfățișat ca având picioare de păianjen, iar în altele demonul merge călare pe diferite creaturi considerate demonice: șobolan, păianjen sau broască.

Bael în Pseudomonarchia daemonum

Pseudomonarchia daemonum, sau Falsa Monarhie a Demonilor, scrisă de ocultistul olandez Johann Weyer, a fost publicată ca anexă la cartea sa intitulată De praestigiis daemonum, sau Despre trucurile demonilor, în 1577. 

Descrierea pe care Weyer i-a face demonului Baal în Pseudomonarchia daemonum este următoarea:

Primul lor rege (care controlează domeniile din est) se numește Baëll. Când este evocat, apare cu trei capete – primul ca o broască râioasă, al doilea ca un bărbat, al treilea ca o pisică. El vorbește cu voce răgușită, face pe om să devină nevăzut și înțelept, are sub ascultare și domnie șaizeci și șase de legiuni de diavoli.

Demonul Baal sau Bael

Bael în Ars Goetia

Lemegeton Clavicula Salomonis sau Cheia mai mică a lui Solomon este una dintre cele mai cunoscute lucrări despre demonologie. Culegerea de texte a fost realizată la mijlocul secolului al XVII-lea, utilizându-se materiale (biblii, manuscrise, mărturii ale vrăjitoarelor, etc.) care datau începând cu secolul al X-lea.

Lucrarea este împărțită în cinci cărți, dintre care prima, cunoscută sub numele de Ars Goetia, enumeră 72 de demoni conducatori ai Iadului, făcând o ierarhizare a celor mai importanți demoni care stăpânesc vastele regiuni ale Iadului.

În 1904, ocultistul britanic și fondatorul religiei Thelema, Aleister Crowley, a publicat o versiune a Cheii mai mici a lui Solomon, care a fost tradusă de un alt ocultist britanic, Samuel Liddell MacGregor Mathers, și care conținea fragmente suplimentare adăugate de Crowley.

În lucrarea sa, Crowley oferă o descriere mai amănunțită a demonului Baal:

Primul Spirit Principal este un Rege care guvernează în Est, numit Bael. El te face să mergi invizibil, conduce peste 66 de legiuni de spirite infernale și apare în diverse forme, uneori ca o pisică, alteori ca o broască râioasă și alteori ca un om și alteori toate aceste forme deodată. Demonul vorbește răgușit. Acesta este caracterul lui care se obișnuiește să fie purtat ca un Lamen înaintea celui care îl invocă, altfel nu ți se va înfățișa.

Bael în Dicționarul Infernal

Dicționarul Infernal este o carte de demonologie scrisă în 1818 de ocultistul francez Jacques Auguste Simon Collin de Plancy. 

de Plancy îl descrie pe Baal în felul următor:

Bael, demon citat în Grand Grimoire, ca șeful tuturor puterilor infernale. Tot cu el, Wierus începe inventarul celebrului său Pseudomonarchia daemonum. El îl numește pe Bael primul rege al iadului; moşiile lui sunt în Est. Este prezentat cu trei capete, dintre care unul are față de broască râioasă, celălalt chip de bărbat, al treilea chip de pisică. Vocea lui este zgomotoasă; dar este bine format. El îi răsplătește pe cei care îl invocă cu viclenie și îi învață cum să devină invizibili la nevoie. Șaizeci și șase de legiuni îi ascultă. Este oare Bael același cu Baal?

După cum se vede în citatul de mai sus, de Plancy sugerează că demonii Bael și Baal pot fi unul și același. 

Dicționarul Infernal are, de asemenea, o descriere a demonului Baal:

Baal este un Mare Duce a cărui dominație este foarte extinsă în Infern. Demonologia îl desemnează ca Mare Comandant al armatelor infernale. El a fost inițial adorat de canaaniți, cartaginezi, caldeeni, babilonieni și sidonieni; dar a fost și zeul israeliților atunci când aceștia s-au lăsat pradă idolatriei. Zeului Baal i-au fost oferite victime umane, în special copii. După cum putem citi în Arnobius, închinătorii săi nu i-au dat un sex determinat.

Puteri și abilități

Baal este unul dintre demonii Iadului care preferă să se folosească de puterile sale manipulatoare în detrimentul forței fizice. 

Nemurire: Deși a fost ucis în luptă de zeița Mot, zeul Baal a renăscut în Infern sub forma unui demon. Astfel, potrivit demonologiei, Baal este nemuritor și nu poate fi ucis prin niciun mijloc. Demonul poate fi însă slăbit cu ajutorul Necronomiconului (Cartea Morților).

Forță fizică: Deși nu este unul dintre demonii care se bazează pe forță sa fizică, Baal este mult mai puternic decât un simplu muritor. Dovada stă un text în care se menționează o exorcizare în timpul căreia demonul l-a biruit cu ușurință pe rabin.

Manipulare perceptivă: Baal se poate manifesta și comunica fără a se face văzut. El poate, de asemenea, sa creeze iluzii pentru a seduce și distorsiona mințile muritorilor. În același timp, demonul are abilitatea de a citi și examina mințile, dar și de a implanta amintiri false. 
Deghizare: Demonul Baal poate apărea, în formă fizică, purtând piele umană. Însă deghizarea sa nu este perfectă, de cele mai multe ori pielea fiind slăbită, lucru care îl dă de gol. Exorciștii pot recunoaște astfel deghizările demonului.

La Misterio folosim doar surse de încredere în documentarea articolelor noastre. Astfel de surse relevante includ documente autentice, articole din ziare și reviste, autori consacrați, sau site-uri web reputabile.

  • Joseph H. Peterson - The Lesser Key of Solomon: Lemegeton Clavicula Salomonis, Detailing the Ceremonial Art of Commanding Spirits Both Good and Evil. Editura Weiser Books, 2001.
  • Fred Gettings - Baal and Bael. Dictionary of Demons. Editura Guild Publishing, Londra, 1988.
  • Theresa Bane - Baal. Encyclopedia of Demons in World Religions and Cultures. Editura McFarland, 2014.
  • Baal. britannica.com. [Sursă]