Articol documentat din surse relevante
Toate informațiile prezentate în acest articol sunt atent documentate din surse de încredere. Echipa Misterio face permanent eforturi pentru a îmbunătăți și actualiza conținutul oferit cititorilor noștri.

Fenomen inexplicabil! În Siberia şi Antarctica au apărut cratere gigantice

Misterio

Autor: Misterio

Actualizat:

Oamenii de știință își exprimă îngrijorarea după ce mai multe cratere gigantice au fost observate în apropierea Cercului Arctic. Ciudatul fenomen devine din ce în ce mai dificil de explicat, pe măsură ce tot mai multe astfel de cratere sunt identificate.

Această pagină poate conține linkuri spre produse/servicii. Este posibil ca Misterio să câștige un comision în urma vânzărilor efectuate prin aceste link-uri.

Fenomen inexplicabil! În Siberia şi Antarctica au apărut cratere gigantice

În 2014, Greg Fiske, geograf la Centrul de Cercetare Climatică Woodwell, se afla în Siberia pentru a cerceta schimbările climatice într-o perioadă în care întreaga regiune se confrunta cu temperaturi neobișnuit de mari. 

Fiske a aflat, întâmplător, despre o descoperire ciudată. Piloții care survolau Peninsula Yamal observaseră un crater misterios care apăruse peste noapte. 

Craterul se afla în apropierea locului unde Fiskel și colega lui, Sue Natali, își desfășurau experimentele. 

„Siberia este un loc mare. Iar craterul misterios se deschisese aproape de noi”, a declarat ulterior Fiske. „A fost oarecum ciudat să experimentezi așa ceva.”

De atunci, cercetătorii au identificat mai multe astfel de cratere gigantice în diferite regiuni din peninsulele Yamal și Gyda. Zonele respective fac parte din tundra siberiană, o suprafață de pământ uriașă din Rusia, caracterizată printr-un strat de sol permanent înghețat, chiar sub suprafață – permafrost.

Cratere Gigantice

Craterele din Siberia ar putea explica misterul Triunghiului Bermudelor.

Motivul apariției acestor cratere masive rămâne un mister, însă mulți oameni de știința bănuiesc că schimbările climatice ar putea juca un rol important. 

Potrivit cercetatorului Scott Zolkos:

Odată cu înțelegerea din ce în ce mai adâncă a faptului că dezghețarea stratului de permafrost generează schimbări drastice și extinse ale ecosistemului, tot mai mulți oameni de știință încearcă să documenteze, cartografieze și să monitorizeze fenomenul. Procesul este unul anevoios iar cercetătorii ar putea găsi chiar mai multe astfel de cratere. 

Însă modul în care se formează aceste cratere din Antarctica și Siberia este și mai straniu. 

Potrivit analizelor din teren, găurile în pământ nu apar în urma surpării stratului superior de sol – ele „explodează”. Asemenea lavei care avansează lent, pământul din Siberia formează bule care apoi se „sparg” într-o explozie puternică, eliberând cantități uriașe de metan. 

Dacă găurile ar fi cauzate de explozii de metan, un mecanism similar ar putea oferi explicații pentru fenomenele stranii care se petrec în Triunghiului Bermudelor. Explozii de metan, care s-ar putea produce la mari adâncimi, ar putea fi suficient de puternice pentru a scufunda nave întregi. 

Teoria a fost deja îmbrățișată de o bună parte a comunității științifice, mai multe simulări și experimente fiind programate în perioada următoare.

Cratere gigantice

Craterele apar de nicăieri

Până în prezent, au fost identificate nu mai puțin de șase astfel de cratere. Cinci dintre ele se află în Peninsula Yamal. Două s-au transformat între timp în lacuri. Iar un crater gigantic este înconjurat de un „inel” format din aproximativ 20 de mini-cratere.

Omul de ştiinţă rus Vasily Bogoyavlensky se teme că, având în vedere schimbările climatice tot mai accentuate şi faptul că straturile de gheaţă care acoperă aceste „pungi” uriaşe de gaz sunt tot mai subţiri, am putea asista la o „erupţie” în lanţ.

“Este important să nu generăm panică în rândul populaţiei, însă trebuie înţeles că problema este una cât se poate de serioasă. Trebuie să investigăm fenomenul pentru a preveni viitoare dezastre” a afirmat Bogoyavlensky pentru Siberian Times.

Se estimează că rezervele de gaz metan ascunse sub straturile de permafrost conţin mai mult gaz decât toate celelalte rezerve exploatate în prezent. 

Dacă straturile de permafrost continuă să se subţieze permiţând gazului să fie eliberat, atunci acesta s-ar împrăştia în atmosfera şi ar contribui la accentuarea efectului de seră pe care îl resimţim deja.

La Misterio folosim doar surse de încredere în documentarea articolelor noastre. Astfel de surse relevante includ documente autentice, articole din ziare și reviste, autori consacrați, sau site-uri web reputabile.

  • Brian Clark Howard - New Theory Behind Dozens of Craters Found in Siberia. [Sursă]
  • Richard Gray - The mystery of Siberia’s exploding craters. [Sursă]
  • Leslie Nemo - Massive Craters in Siberia Are Exploding Into Existence. What's Causing Them? [Sursă]
  • Tanya Lewis - Cause of Mysterious Siberian Holes Possibly Found. [Sursă]
  • Anna Norris - What Caused the Mystery Holes in Siberia? [Sursă]
  • Katie Hunt - Massive mystery holes appear in Siberian tundra — and could be linked to climate change. [Sursă]