Articol documentat din surse relevante
Toate informațiile prezentate în acest articol sunt atent documentate din surse de încredere. Echipa Misterio face permanent eforturi pentru a îmbunătăți și actualiza conținutul oferit cititorilor noștri.

Elementele primordiale ale zodiacului chinezesc. Cum să-l recunoști pe al tău și semnificație

Misterio

Autor: Misterio

Actualizat:

Conform calendarului chinezesc antic, pe pământ domneşte în fiecare moment din an unul dintre cele cinci elemente primordiale - Apă, Lemn, Foc, Pământ şi Metal.

Această pagină poate conține linkuri spre produse/servicii. Este posibil ca Misterio să câștige un comision în urma vânzărilor efectuate prin aceste link-uri.

Elementele primordiale ale zodiacului chinezesc. Cum să-l recunoști pe al tău și semnificație

Fiecare dintre elementele primordiale din zodiacul chinezesc are un caracter propriu şi mod de interacţiune cu semnele din zodiac dar şi cu celelalte elemente din calendarul astrologic chinezesc. 

Semnul zodiacal determină personalitatea şi caracterul fiecărui individ, iar elementul guvernator fixează aceste caracteristici şi adaugă nuanţe proprii.

În fiecare an, guvernarea asupra Lumii este preluată de unul dintre cele cinci elemente, influenţând destinul omului, formarea caracterului acestuia şi evenimentele ce se produc la scară globală. Doar influenţa Pământului se menţine pe parcursul anului guvernat de acest element.

Lemn

Lemnul este, prin excelenţă, „materie”, ceea ce exprimă până şi limbajul popular, moştenitor al tradiţiilor meşteşugăreşti care, în primul rând, lucrau lemnul.

În China, lemnul este, de asemenea, printre cele cinci elemente, acela care corespunde răsăritului şi primăverii, precum şi trigramei „zhen”: zguduire a manifestării şi a naturii. Vegetaţia iese din pământ o dată cu tunetul care stătea ascuns acolo: este deşteptarea lui yang şi începutul ascensiunii sale.

Individul influenţat de Lemn este o persoană creatoare. Ca şi plantele, creşte permanent. Este o fiinţă relativ echilibrată, ştiind să-i ralieze pe ceilalţi punctului său de vedere. 

Este un conducător, cu o caracteristică de tip Pygmalion, atât în mediul familial, la locul de muncă dar şi în cercul de prieteni. Dacă înclinaţia este foarte pronunţată, această nevoie de a-i atrage pe alţii după el poate să ajungă foarte departe: până la politică, de exemplu.

Extravertit, îl întâlnim la reuniunile sindicale, unde vrea să reformeze lumea, printre profesori, unde inventează noi forme de educaţie, în mediul artistic, unde poate să dea frâu liber setei sale de creaţie, în domeniul religiei, unde îşi ascultă credincioşii cu atenţie şi compasiune. 

Cel mai mare defect al lui este, poate, tendinţa de a se înfuria când lucrurile nu merg aşa cum îşi doreşte.

În virtutea principiilor dintre cele cinci elemente, individul Lemn se poate înţelege cu o persoana Foc, pe care o va ajuta să se „nască”, cu un individ Pământ, pe care îl va domina (rămâne de văzut dacă acestuia o să-i placă), cu Apă care îi „va da apă la moară”. 

În schimb, întâlnirea poate fi dificilă cu Metalul, care va căuta totdeauna să lupte cu Lemnul. Motiv pentru Lemn să facă un acces violent de furie.

Asocieri ale elementului primordial Lemn în zodiacul chinezesc:

Culoare: verde
Sezon: primăvara
Planetă: Jupiter
Simbol: dragon
Semn zodiacal: tigru, Iepure

Foc

Individul Foc este o persoană care dă buzna, un cal nărăvaş, care tropăie de nerăbdare în faţa oricărui eveniment. Vrea ca totul să-i reuşească, ca lucrurile şi fiinţele să se supună voinţei sale. Reuşeşte aproape totdeauna, din fericire pentru el şi din nefericire pentru ceilalţi. 

Dacă Lemnul este un conducător pentru binele omenirii, Focul este un conducător pentru el. Este violent, agresiv, pasionat, excesiv: iubeşte la nebunie sau urăşte cu înverşunare; nu trăieşte, arde; nu călătoreşte, explorează lumea; nu creează, inovează! Un întreg program!

Este greu să te înţelegi cu el. Dacă Lemnul ar accepta să i se supună, ar putea să întreprindă lucruri mari împreună. Focul poate să ajute Pământul, dar îl înăbuşe prea tare. Detestă Apa, care îi stinge energia, dar cucereşte Metalul, căruia nu-i prea convine asta.

În anii de Foc au loc evenimente importante şi memorabile. Oamenii sunt mai ambiţioşi şi agresivi. Astfel se creează condiţii favorabile pentru dezvoltare şi realizarea abilităţilor creative.

Asocieri ale elementului primordial Foc în zodiacul chinezesc:

Culoare: roșu
Sezon: vara
Planetă: Marte
Simbol: phoenix
Semn zodiacal: cal, șarpe

Pământ

Pământul se opune simbolic cerului, aşa cum principiul pasiv se opune celui activ; aspectul feminin, aspectului masculin al manifestării; întunericul, luminii; yin-ul, yang-ului, naturii subtile, volatile, destrămării.

Atât în astrologia europeană cât şi în astrologia orientală, Pământul simbolizează echilibrul, munca, seriozitatea, precizia şi bineînţeles bogăţia, adică prezenţa resurselor materiale în orice formă.

Referitor la individul Pământ, se poate conta pe el. Este o persoană stabilă, precisă, muncitoare, cu ambiţii materiale. 

Încet (dar sigur), adună bunuri (culege!). Nu prin lovituri spectaculoase, nu, ci planuri bine calculate, care vor reuşi cu siguranţă. Este un meditativ, un gânditor. Dar atenţie, dacă nimic nu-i contrabalanseaza caracterul, devine egoist, profitor şi chiar avar! Este omul de afaceri perfect.

Nefiind un combativ, se poate înţelege cu toată lumea. O persoană de Foc îl va scutura şi îl va activa puţin, totuşi echilibrul poate să fie dificil dacă Focul este prea întreprinzător (ca de obicei). 

Pământul apreciază Apa, care se lasă complet inhibată. Se fereşte de prea expansionistul Lemn, pe care va încerca să-l folosească. Va ajuta Metalul să se realizeze.

Asocieri ale elementului primordial Pământ în zodiacul chinezesc:

Culoare: maro
Sezon: perioada de tranziție dintre vară și toamnă
Planetă: Saturn
Simbol: dragon
Semn zodiacal: dragon, câine, bivol, capră

Metal

Nativul influenţat de Metal este un individ tenace, rece, singuratic, închis. Duritatea sau tandreţea celorlalţi nu are nici un efect asupra lui, este inflexibil. Şi-a trasat o linie de conduită şi o urmează fără ocolişuri.

Singurul său motor după care se ghidează este ambiţia. O ambiţie debordantă, căreia îi sacrifică totul. Decide, organizează, este integru şi nu suportă observaţiile. Ştie că ceea ce face este bine, deoarece gândeşte totdeauna înainte de a acţiona, de a lua o decizie. 

Poate chiar gândeşte prea mult şi nu mai este altul ca el când este vorba să pună probleme metafizice, pe care nimeni nu le gustă. Este un obsedat al transcendenţei. Viaţa zilnică i se pare foarte săracă faţă de ceea ce aspiră să trăiască sufletul său. De aceea este ursuz şi de multe ori este dezgustat de viaţă.

Puţin mizantrop, Metalului îi este greu să trăiască în armonie cu ceilalţi. Nu suportă Focul, care încearcă să-l distrugă, detestă Lemnul, care îl agasează cu bunele sale sentimente, şi ar dori ca Pământul să-i dea pace din când în când. 

Nativul Metal ar putea să fie benefic pentru Apă, dar consideră că are alte lucruri de făcut, mult mai importante.

Asocieri ale elementului primordial Metal în zodiacul chinezesc:
Culoare: alb
Sezon: toamna
Planetă: Venus
Simbol: tigru
Semn zodiacal: maimuță, cocoș

Apă

Semnificaţiile simbolistice ale apei pot fi reduse la trei teme dominante: origine a vieţii, mijloc de purificare, centru de regenerescenţă – ce pot fi regăsite chiar în cele mai vechi tradiţii. Apa opusă focului este yin. 

Ea corespunde nordului, frigului, solstiţiului de iarnă, culorii negre, trigramei k’an, care semnifică ceea ce este abisal. Pe de altă parte însă, apa este legată de fulger, care este foc.

Nativul născut sub influenţa Apei este liniştit şi îţi face plăcere să trăieşti cu el. Nici o ceartă, nici un conflict! Nu comandă pe nimeni; convinge (şi, având farmec, reuşeşte). 

Viaţa pentru el e probabil o succesiune de pace, de blândeţe, de armonie. Are numai sentimente şi emoţii. Cel mai mare defect al lui este acela că, din păcate, cade cu uşurinţă în pasivitate.

Apa încearcă să se împace cu toţi, să trăiască în armonie. Va fi braţul drept devotat al Lemnului, se va lăsa condusă cu plăcere de Metal, suferind totuşi de răceala lui, va aprecia uneori stabilitatea Pământului, reproşându-i totuşi că îi înăbuşe personalitatea. 

Apa va dori să calmeze şi să convingă Focul, care, simţindu-se în pericol, îşi va lua picioarele la spinare.

Asocieri ale elementului primordial Apă în zodiacul chinezesc:

Culoare: negru
Sezon: iarnă
Planetă: Mercur
Simbol: țestoasă
Semn zodiacal: șobolan, mistreț

La Misterio folosim doar surse de încredere în documentarea articolelor noastre. Astfel de surse relevante includ documente autentice, articole din ziare și reviste, autori consacrați, sau site-uri web reputabile.

  • Jean Chevalier şi Alain Gheerbrant - Dicţionar de simboluri. Editura Artemis, Bucureşti, 1995.
  • Jaime Wright - Chinese Zodiac Elements: How to Know What Yours Is and What It Means. Articol publicat la data de 9 februarie 2021. [Sursă]
  • Fercility Jiang - Chinese Five Elements Philosophy and Culture. Articol publicat la data de 20 ianuarie 2020. [Sursă]
  • Classical element. wikipedia.org. [Sursă]
  • Bagua. nationsonline.org. [Sursă]
  • Maressa Brown - The 12 Chinese Zodiac Signs and Five Elements, Explained. Articol publicat la data de 23 noiembrie 2021. [Sursă]
  • Chinese astrology. wikipedia.org. [Sursă]
  • Wolfram Eberhard - A Dictionary of Chinese Symbols. Editura Routledge and Kegan Paul, Londra, 1986.