Articol documentat din surse relevante
Toate informațiile prezentate în acest articol sunt atent documentate din surse de încredere. Echipa Misterio face permanent eforturi pentru a îmbunătăți și actualiza conținutul oferit cititorilor noștri.

OOPARTS (Out of Place Artifacts) – Misterul artefactelor din altă lume

Misterio

Autor: Misterio

Actualizat:

OOPARTS este o abreviere a expresiei Out of Place Artifacts, adică „artefacte nelalocul lor”, artefacte care n-ar fi trebuit să fie acolo unde au fost găsite, artefacte aflate în afara contextului istoric.

Această pagină poate conține linkuri spre produse/servicii. Este posibil ca Misterio să câștige un comision în urma vânzărilor efectuate prin aceste link-uri.

OOPARTS (Out of Place Artifacts) – Misterul artefactelor din altă lume

De-a lungul istoriei, arheologii și vânătorii de artefacte au descoperit numeroase anomalii arheologice – obiecte care par a fi moderne sau realizate din materiale avansate, doar că acestea se aflau în interiorul unor straturi foarte vechi de pământ sau în alte locuri unde ele nu ar fi putut exista în mod normal.

Este vorba despre artefacte din timpuri străvechi, în care, conform istoriei și antropologiei clasice, omul fie nu exista, fie era primitiv și nu avea cunoștințele necesare pentru realizarea acestora.

Ce sunt OOPARTS?

Termenul OOPARTS a fost introdus de către naturalistul şi criptozoologul american Ivan T. Sanderson, şi așa cum spuneam, defineşte un obiect asupra căruia există un interes de natură istorică, arheologică sau paleontologică găsit într-un context care pune în discuţie cunoştinţele noastre şi teoriile considerate viabile cu privire la civilizaţia noastră actuală. 

În lumea ştiinţifică acest termen este folosit rar doar de către cei ce susţin teorii „fanteziste” în care creaționismul se îmbină cu extratereștrii antici (astronauții antici), vizitarea Pământului de alte civilizaţii, ciclicitatea civilizaţiilor, călătorii în timp, universuri paralele etc.

În conformitate cu viziunea convențională a istoriei, oamenii au apărut pe Pământ în forma actuală în urmă cu aproximativ 200.000 de ani. 

Civilizaţiile avansate au apărut în urmă cu câteva mii de ani, iar cea mai mare parte din ingeniozitatea mecanică pe care o cunoaştem în timpurile moderne a început să se dezvolte abia în jurul Revoluției Industriale, adică acum câteva sute de ani. 

Practic, istoria oficială ne arată o evoluție gradată și liniară a omului. Majoritatea dintre noi avem acest model mental al unor strămoşi îmbrăcaţi în piei de animale, care mergeau la vânătoare cu arme de piatră şi se aflau la un nivel de civilizaţie rudimentar; iar pe parcurs, oamenii au făcut în mod gradat progrese prin încercare-eroare, iar acum noi, omul modern, reprezentăm apogeul oricărei civilizaţii umane care a existat vreodată pe acest Pământ.

Dacă OOPARTS sunt autentice, înseamnă să admitem, de exemplu că oamenii din paleolitic ar fi deținut cunoștințe avansate de arhitectură, geometrie, topografie, cartografie incluzând proiecții sferice, prelucrarea materialelor – în anumite cazuri o prelucrare atât de avansată de care nici tehnica de astăzi nu este capabilă.

Astfel, un artefact OOPART este un obiect care contrazice modul în care s-a înţeles istoria până acum. Unii merg și mai departe, afirmând că obiectele OOPARTS dovedesc faptul că istoria noastră este greşită.

Există explicații pentru misterioasele artefacte?

O posibilă explicație pentru o parte din aceste artefacte vine din partea lui David Wilcock. V

Pești care cad din cer și alte fenomene asemănătoare ar putea fi produse de vortexuri ce capturează materia, o ridică în aer, o mută potențial într-un alt moment temporal, și apoi o colapsează înapoi în realitatea spațiu-timp – lăsând, astfel, să cadă conținutul.

La fel, pot exista vortexuri care absorb obiecte de la suprafață și apoi le scufundă în pământ atunci când încă se mai află în realitatea timp-spațiu, trecând drept prin scoarța terestră ca și cum aceasta nu s-ar afla acolo.

Tot în acest sens, unii cred că în anumite condiții (fulgere, tornade) materia poate deveni „transparentă”, modificându-și structura moleculară și astfel poate trece prin alte materii. Acest efect neobișnuit având un caracter temporar.

Cea mai riguroasă colecție științifică de asemenea date există în voluminoasa lucrare Forbidden Archeology – The Hidden History of the Human Race scrisă de Michael Cremo și Richard Thompson. 

Acest volum a apărut și în România, sub titlul Arheologia interzisă. Istoria ascunsă a rasei umane, în anul 2008, fiind publicat de editura Mar, la Constanța, într-un format de 160×235 cm, însumând 848 pagini. 

Michael Cremo este membru al Societății de Istorie a Științei din SUA și membru al Asociației Mondiale a Arheologilor, iar Richard Thompson este doctor în matematică. 

Lucrarea lor a avut un imens succes internațional, fiind vândută în peste 200.000 de exemplare și tradusă în mai mult de 20 de limbi. Cartea documentează o impresionantă bază de date ce evidențiază faptul că ființe asemănătoare nouă au existat pe Pământ încă de acum sute de milioane de ani.

OOPARTS Artefacte misterioase din altă lume

Exemple de OOPARTS

Cei doi autori susțin că istoria oficială este departe de a fi corectă și reală. Ei și-au prezentat rezultatele acestei cercetări inclusiv în mai multe emisiuni de televiziune și radio.

Una dintre colecțiile OOPARTS include: 

 • Un sfeșnic gravat cu multe ornamentații și care se află într-o rocă a cărei vârstă era estimată la 100.000 de ani, deși se consideră că fotografia este un fals; 
 • Un medalion de metal cu figuri gravate și cu o formă ciudată de scris tot într-o rocă veche de 100.000 de ani; o agrafă de cupru și un inel dintr-un strat de nisip vechi de 150.000 de ani; 
 • Un obiect mecanic curios ce se aseamănă cu o bujie de automobil și care a fost găsit într-o rocă veche de 500.000 de ani; 
 • Un cui extrem de modern ce a fost găsit într-o bucată de cuarț cu o vârsta de 1 milion de ani; 
 • Un cui găsit într-o piatră din Peru în anul 1572, a cărei vechime a fost estimată între 75.000 și 100.000 de ani; 
 • Un cui găsit într-o bucată de gresie din Marea Britanie a cărei vârstă a fost estimată la 40 milioane de ani; 
 • Un șurub de 5 cm găsit într-un feldspat cu o vechime de 21 milioane de ani dintr-o mină din Nevada; 
 • Un cub de fontă găsit într-o bucată de lignit cu o vechime de 60 milioane de ani și care a fost studiat în ziarele științifice din anul 1886; 
 • Un lănțișor de aur într-un strat de cărbune din Pennsylvania cu o vârstă de 300 de milioane de ani; 
 • Un clopot de alamă bogat ornamentat ce a fost găsit într-un strat de cărbune din West Virginia; 
 • Sferele de piatră găsite în rocile din California a căror vârstă este estimată la 1 miliard de ani.

Mai amintim pietrele de Ica, din Peru, ce reprezintă gravuri de animale fantastice, dinozauri coabitând cu oameni, dar şi tehnici avansate de chirurgie, telescoape, arme moderne etc. 

Să nu uităm de nu mai puţin celebrele figurine de Acambaro, ce reprezintă animale necunoscute, anomalia din Ararat unde se presupune că s-ar afla ce a mai rămas din Arca lui Noe, uneltele miniaturale din Anglia și India despre care se presupune că aparțineau unei civilizații de ființe înalte de câțiva centimetri. 

Apoi celebra Hartă a lui Piri Reis datând din 1513 pe care apare detaliată harta Americii de Sud precum și insulele Azore, Canare, insula mitologică Antillia, sau detalii despre Antarctica din perioada când ea se afla sub gheață.

Multe semne de întrebare

Există și suspiciuni la autenticitatea multora dintre OOPARTS. Nu neapărat că acele artefacte ar fi niște falsuri, ci doar că interpretarea lor ar fi una greșită. 

De exemplu, Țevile Baigong. Despre ele s-a spus că ar reprezenta o reţea de ţevi metalice îngropate în roca muntelui Baigong şi care ar avea o vechime de 150.000 de ani. 

Unii cred că acestea ar reprezenta dovada existenţei unei culturi antice a extratereştrilor, alţii au afirmat după ce le-au studiat că de fapt ele nu ar fi nişte ţevi ci că ar fi, pur şi simplu, lemn de bambus pietrificat care a ajuns în bazinul unui râu şi care mai târziu s-a solidificat.

Mulţi oameni de ştiinţă încearcă să explice OOPARTS pe baza ideii că ele reprezintă fenomene naturale. 

Alţii spun că astfel de explicaţii ignoră volumul mare de date care atestă că civilizaţiile preistorice au deţinut cunoştinţe tehnologice avansate, dar care au fost pierdute de-a lungul veacurilor şi în timpurile moderne ele sunt doar redescoperite.

La Misterio folosim doar surse de încredere în documentarea articolelor noastre. Astfel de surse relevante includ documente autentice, articole din ziare și reviste, autori consacrați, sau site-uri web reputabile.

 • David Wilcock - Investigații revelatoare asupra campului conștiinței. Editura Deceneu, București, 2012
 • Out-of-place artifact. wikipedia.org. [Sursă]
 • Benjamin B. Olshin - Lost Knowledge: The Concept of Vanished Technologies and Other Human Histories. Editura Brill, 2019.
 • Stacy Conradt - The Quick 8: Eight Out-of-Place Artifacts. Articol publicat la data de 2 decembrie 2009. [Sursă]
 • Jamie Frater - Top 10 Out-Of-Place Artefacts. Articol publicat la data de 1 octombrie 2007. [Sursă]
 • Oopart - Out of Place Artifacts. medium.com. [Sursă]