Articol documentat din surse relevante
Toate informațiile prezentate în acest articol sunt atent documentate din surse de încredere. Echipa Misterio face permanent eforturi pentru a îmbunătăți și actualiza conținutul oferit cititorilor noștri.

Învață alfabetul grecesc – totul despre caracterele, numerele și literele grecești

Misterio

Autor: Misterio

Actualizat:

Alfabetul grecesc a fost folosit încă din anul 900 î.Hr. și este primul sistem de scriere care folosește simboluri separate pentru vocale și consoane. Alfabetul grecesc este, totodată, și cel mai vechi sistem alfabetic care este încă în uz.

Această pagină poate conține linkuri spre produse/servicii. Este posibil ca Misterio să câștige un comision în urma vânzărilor efectuate prin aceste link-uri.

Învață alfabetul grecesc – totul despre caracterele, numerele și literele grecești

Grecia este una dintre destinațiile de vacanță cele mai căutate de români. De aceea a fost imposibil ca mulți dintre aceștia să nu învețe câteva expresii în limba greacă, fie pentru a lăsa o impresie plăcută în rândul gazdelor din însoritele insule elene, fie pentru a-și îmbunătății cunoștințele generale. 

Însă sunt puțini cei care știu când și cum a luat naștere alfabetul grecesc sau care sunt literele care îl compun. În acest articol veți afla cele mai interesante lucruri despre literele alfabetului grecesc, numerele grecești și caracterele grecești.

Cum a luat naștere alfabetul grecesc?

Literele grecești sunt folosite și astăzi pentru a scrie în limba greacă modernă dar și ca simboluri în matematică, fizică, astronomie și alte științe exacte.

Alfabetul grec își are originea în alfabetul fenician care, la rândul său, a dat naștere alfabetelor gotic, glagolitic, chirilic, copt și latin.

Potrivit istoricilor, vechii grecii au fost primii care au învățat să scrie folosindu-se de un alfabet bine stabilit și nu de reprezentări grafice (hieroglife) asemenea egiptenilor. 

Termenul de alfabet provine tocmai din limba greacă și a luat naștere prin alăturarea primelor două litere din alfabetul grecesc: Alfa și Beta

Alfabetul grecesc antic a apărut la sfârșitul secolului al IX-lea sau începutul secolului al VIII-lea î.Hr. A derivat din alfabetul fenician deja existent, din care au evoluat multe alte scripturi europene. 

În forma sa inițială, alfabetul grecesc nu făcea o distincție între litere mari și mici (o situație similară a existat și pentru alfabetul latin). Însă ambele alfabeturi au dezvoltat această distincție în timpul erei moderne. 

Unele dintre sunetele literelor grecești antice și ale alfabetului grecesc modern s-au schimbat din cauza modificărilor fonologice ale limbii.

Mai mult, cuvintele din greaca veche puteau fi combinate cu așa numitele semne diacritice, cum ar fi diferitele tipuri de accente și indicele Iota, schimbând astfel eficient modul în care este pronunțat un cuvânt.

Setul de reguli pentru utilizarea diacriticelor în limba greacă antică poartă denumirea de sistem politonic. Însă acest sistem a devenit învechit și a fost înlocuit, încă din anii 1980, cu sistemul monoton care este acum folosit de limba greacă modernă. 

De asemenea, trebuie remarcat faptul că greaca veche nu are legătură cu o formă anterioară de scriere din Grecia, numită Linear B.

Acest sistem de scriere a fost folosit exclusiv în perioada miceniană, când civilizația miceniană era una înfloritoare. 

Citește și: Ce este si cum a aparut alfabetul runic? Simbolurile sacre ale civilizațiilor nordice

Însă războaiele nesfârșite cu civilizația așa-numiților „Oameni ai Mării” (posibili atlanți de pe misterioasa însulă Atlantida), precum și în urma conflictelor militare și economice cu dorienii, au împins Grecia într-o perioadă cunoscută sub numele de Evul Întunecat, în care alfabetizarea și cultura nu numai că s-au oprit, ci s-au pierdut complet. 

La sfârșitul Evul Întunecat, grecii au adoptat alfabetul fenician (una dintre principalele civilizații din regiunea Mării Mediterane) care a fost ulterior modificat, creând astfel alfabetul grecesc. 

Alfabetul grec a inclus, inițial, toate cele 22 de litere ale alfabetului fenician, unele dintre ele în moduri diferite. În timp ce au fost introduse și litere noi. 

La început, scrierea se făcea de la dreapta la stânga, identic cu scrierea feniciană, dar scribii erau liberi să aleagă direcția pe care o preferau.

Alfabet grec. Scris cu litere grecești

Care sunt literele din alfabetul grecesc?

Alfabetul grecesc începe cu litera „Alfa” și se termină cu litera „Omega”, de unde și celebra expresie „de la Alfa la Omega” (care înseamnă „de la început până la sfârșit”).

În prezent, alfabetul grec conține 24 de litere. Iată care sunt literele din alfabetul grec (în ordine, sunt trecute litera mare, denumirea în limba greacă, denumirea în limba română, echivalentul românesc al literei grecești și, respectiv, valoarea numerică a literei):

Tabel litere și numere grecești

LiteraDenumire în greacăDenumire în românăEchivalent în română
ΑΆλφαAlfaA
ΒΒήταBetaB
ΓΓάμαGamaG
ΔΔέλταDeltaD
ΕΈψιλονEpsilonE
ΖΖήταZetaZ
ΗΉταEtaI
ΘΘήταTetaTH
ΙΓιώταIotaI
ΚΚάππαKappaK
ΛΛάμδαLambdaL
MΜιMiuM
NΝιNiuN
ΞΞιCsiX
OΌμικρονOmicronO
ΠΠιPiP
PΡοRoR
ΣΣίγμαSigmaS
TΤαυTauT
YΎψιλον   IpsilonY
ΦΦιFiF
ΧΧιHiKH
ΨΨιPsiPS
ΩΩμέγαOmegaO

Alfabetul grecesc vechi mai cuprindea șapte litere care astăzi nu se mai folosesc: 

Tabel litere grecești care nu se mai folosesc

LiteraDenumire în românăEchivalent în română
ϜDigamaW
ϚStigmaST
ͰHêtaH
ϺSanS
ϘKoppaQ
ͲSampiSS
ϷȘoSH
Origine alfabet și litere grecești

Cum a luat naștere limba greacă?

Limba greacă aparține familiei limbilor indo-europene și legăturii lingvistice balcanice.

În antichitate, greaca era cea mai răspândită limbă în Marea Mediterană și în Europa de Sud, în principal din cauza numeroaselor colonii care fuseseră înființate de greci. De fapt, limba greacă antică a fost limba comercială oficială până la sfârșitul perioadei Alexandrine.

Limba proto-greacă a apărut înainte de 1600 î.Hr. dar se cunosc foarte puține lucruri despre această variantă. O caracteristică specială a acesteia a fost dată de tonul său muzical. 

În proto-greacă, tonul nu corespundea unei creșteri de volum, așa cum adesea se poate observa în cazul limbilor moderne, ci mai degrabă unei creșteri a înălțimii tonale. 

Citește și: A fost Pământul vizitat de extratereștri antici? Paleoastronautica și secretul textelor interzise

Proto-greaca a evoluat în greaca miceniană, concluzie la care s-a ajuns după descoperirea mai multor tăblițe din lut scrise în Linear B, o variantă arhaică a alfabetului grecesc.

De asemenea, studiul epopeilor homerice a dezvăluit procesul de evoluție prin care limba greacă trecea în momentul în care Homer își definitiva operele.

Epopeele conțin texte scrise în Linear B, însă cea mai mare parte a scrierilor sunt în greaca clasică, fiind de altfel considerate și cele mai vechi texte în această limbă.

Caracteristica principală a acestei limbi este existența dialectelor care iar naștere, cel mai probabil, în urma migrației vorbitorilor de greacă veche în mai multe regiuni din Europa de Sud, Asia și nordul Africii. 

Unul dintre cele mai importante dialecte ale Greciei clasice a fost dialectul atic, folosit în principal în Atena. Cunoscut și ca „dialectul filozofilor și oamenilor de știință”, dialectul atic a fost recunoscut ca limbă oficială a Greciei de Filip al Macedoniei și limba oficială a lumii elenistice de către Alexandru cel Mare.

Astăzi, greaca este vorbită ca limbă maternă de aproximativ 12 milioane de oameni, majoritatea în Grecia și Cipru. Este, de asemenea, limba maternă a nativilor din Albania, Bulgaria, Italia și Turcia. Din cauza migrației, greaca este vorbită și în multe alte locuri din lume, inclusiv în Australia, Canada, Germania, Marea Britanie, Rusia și Statele Unite. 

Se estimează că 25 de milioane de oameni din întreaga lume vorbesc greacă fie ca limbă maternă, fie ca limbă străină. Greaca este limba oficială a Greciei și Ciprului, precum și una dintre cele 23 de limbi oficiale ale Uniunii Europene. Este, de asemenea, o limbă oficială minoritară în Albania, Armenia, Italia, Ungaria, România și Ucraina.

Numere grecești

Care sunt numerele grecești?

Grecii antici foloseau litere pentru a reprezenta numere și puteau face calcule foarte complexe în acest fel. 

Numerele pe care le folosim astăzi (1, 2, 3, …) nu fuseseră încă inventate, acestea fiind create ulterior de arabi – de unde și denumirea de numere arabice

Cu toate acestea, Arhimede, bazându-se pe calcule geometrice și numerice, a reușit să calculeze numărul de boabe de nisip de pe toate plajele de pe Pământ, o realizare matematică absolut uimitoare pentru epoca aceea.

Lucrarea sa, Psammite, este și astăzi un reper în știința matematică.

Sistemul numeric grecesc a reprezentat toate numerele întregi de la 1 la 999 cu literele grecești. În cazul numerelor, se foloseau și anumite semne de punctuație: 

  • Semnul de accent ‘ plasat după literă
  • Virgula , plasată înaintea literei
  • Punctul . plasat între litere
  • Diereza ¨ plasată deasupra literei.

Tabel cu numere grecești

Litera greceascăValoare numerică
α’1
β’2
γ’3
δ’ 4
ε’5
ς’6
ζ’7
η’8
θ’9
ι’10
κ’20
λ’30
μ’40
ν’50
ξ’60
ο’70
π’80
ϟ’90
ρ’100
σ’200
τ’300
υ’400
φ’500
χ’600
ψ’700
ω’800
ϡ’900

Litera F’ a fost folosită inițial pentru numărul 6, dar mai târziu a fost înlocuită cu stigma (ς sau Στ).

Sistemul alfabetic operează conform principiului aditiv, valorile numerice ale fiecărei litere dintr-un număr sunt adunată împreună pentru a forma totalul.

Exemple:

  • numărul 241 – se scrie σμα (200 + 40 + 1)
  • numărul 109 – se scrie ρθ (100 + 9)

Cifrele erau scrise de obicei în ordine descrescătoare, dar aceasta nu constituia o regulă. Într-un text, pentru a le putea distinge de cuvinte, numerele se supraliniau, sau, mai rar, se subliniau cu un scurt șir de puncte.

Pentru a nu risca confuzii, grecii au ales ca numerele cuprinse în intervalul [1.000 – 9.000] să fie scrise printr-o cifră din intervalul [1 – 9] precedată la stânga de un apostrof [ ‘ ] sau de de virgulă [ , ]. Prezența acestor semne de punctuație desemna o înmulțire cu 1.000:

Exemple:

  • numărul 3.287 – se scria ‘γσζ (3 x 1.000 + 200 + 7)
  • numărul 2004 – se scria ,ßδ (2 x 1.000 + 4)

Pentru numerele mai mari de 9999, grecii foloseau termenul myrias (myriad) și a fost simbolizat cu litera M. Din motive de simplificare, Diophantus a înlocuit, ulterior, M cu un punct.

Exemple:

  • numărul 50.000 – se scria Mε (1.000 x 5)
  • numărul 120.287 – se scria Mακ∙σπζ [[10.000 x (1 + 20)] + 200 + 80 + 7]

Sistemul de numere grecești era unul complex și inoperant pentru calcule scrise, ceea ce i-a condamnat pe greci la folosirea abacului pentru executarea celor mai simple calcule.

Alfabetul grec

Curiozități despre limba greacă și alfabetul grecesc

1) Foarte multe cuvinte din limba română își au originea în limba greacă. Termenii tehnici și științifici sunt foarte bune exemple în acest caz. 

  • matematică – provine din grecescul máthēma, care înseamnă „învățare”, „studiu”, „știință”
  • astronomie – provine din grecescul ástronomía, care s-a format din astron, „stea” și nomos, „lege” și înseamnă „legea stelelor”
  • geografie – provine din grecescul geographia, însemnând „a descrie pământul”
  • biologie – este derivat din cuvântul grecesc bios, „viață”, la care s-a alipit sufixul logia, „studiu” și înseamnă „studiul vieții”
  • democrație – în traducere literală „conducere de către popor”, provine din grecescul demokratia, „puterea poporului”

2) Aproape fiecare cuvânt englezesc care începe cu literele „ph” este de origine greacă (de exemplu: philosophy, physics, photography, phrase, phobia, phenomenon, philanthropy). 

3) Până în anul 1976 limba greacă avea două dialecte principale: Demotic, care a fost folosit în majoritatea contextelor ocazionale, dar și în literatură și Katharevousa care a fost folosit în medicină, mediul academic, presă, drept și armată. 

4) Semnele de punctuație sunt diferite în limba greacă. Spre exemplu, semnul de întrebare grecesc este sub formă de punct și virgulă (;).

Citește și: Fascinanta cosmogonie a Egiptului Antic. Cum au luat naștere miturile și legendele egiptene

5) În Grecia Antică exista o formă de scris ciudată, bidirecțională, numită boustrophedon. Era o tehnică de scriere bidirecțională în care primul rând începea din partea stângă, apoi următorul din partea dreaptă cu litere inversate, apoi iar din stânga și sistemul se tot repeta.

se scria de la dreapta la stânga, la fel ca în limbile ebraică și arabă de astăzi.

6) La început, alfabetul grecesc conținea doar consoane. În alfabetul fenician – care a stat la baza alfabetului grecesc antic – existau așa-numitele matres lectionis, care erau consoane folosite pentru a indica o vocală. 

Potrivit teoriilor înaintate de unii experți în lingvistică, prima formă a alfabetului grecesc conținea doar 22 de consoane și nici o vocală. Însă grecii au realizat că au nevoie și de vocale pentru a transcrie poezia hexametrică, stilul de poezie din epopeile homerice Odiseea și Iliada.

Astfel, grecii au transformat patru consoane semitice – Aleph, He, Yod și Ayin – în simboluri pentru sunetele vocalelor grecești a, e, i și o.

La Misterio folosim doar surse de încredere în documentarea articolelor noastre. Astfel de surse relevante includ documente autentice, articole din ziare și reviste, autori consacrați, sau site-uri web reputabile.

  • Greek alphabet - wikipedia.org. [Sursă]
  • J. Blau - Middle and Old Arabic material for the history of stress in Arabic. Articol publicat în Bulletin of the School of Oriental and African Studies, octombrie 1972.
  • Andrew Cross - The Development of the Greek Alphabet within the Chronology of the ANE. Cercetare publicată la data de 29 noiembrie, 2009.
  • Greek alphabet - britannica.com. [Sursă]
  • Paul Cartledge - The ancient Greek alphabet: when was it invented, how many letters are there and how do you pronounce them? Articol publicat la data de 2 decembrie, 2001. [Sursă]
  • Greek alphabet - worldhistory.org. [Sursă]
  • Barry B. Powell - Homer and the Origin of the Greek Alphabet. Editura Cambridge University Press, 1991.
  • James Whitley - The Archaeology of Ancient Greece. Editura Cambridge University Press, 2001.
  • Please explain: Why is the Ancient Greek alphabet still in use today? MacQuarie University, Sydney, Australia. [Sursă]