Povestea adevărată a păpușii demonice Annabelle care a inspirat filmul cu același nume

Câteodată realitatea este mai înfricoșătoare decât ficțiunea – iar adevărul despre păpușa care a inspirat seria de filme Annabelle este de-a dreptul șocant.

Încă de la apariția pe marile ecrane a primului film din seria Annabelle (parte a universului cinematografic The Conjuring), fanii producției s-au întrebat cât din povestea soților Warren este adevăr și cât este ficțiune.

Este reală povestea păpușii Annabelle? Este aceasta pe atât de malefică pe cum a fost portretizată în film?

Istoria înfricoșătoare a păpușii Annabelle

Vă vine să credeți sau nu, răspunsul la ambele întrebări de mai sus este „da.” Annabelle este o păpușă despre care Ed și Lorraine Warren spun că ar fi posedată de un demon sau de un spirit malefic. 

Ed Warren (7 septembrie 1926 – 23 august 2006) a fost un demonologist, autor și lector. Lorraine Warren (31 ianuarie 1927 – 19 aprilie 2019) a fost soția sa, o clarvăzătoare profesionistă și medium care a lucrat împreună cu soțul său. Cei doi au fondat Societatea pentru Cercetări Paranormale în New England în 1952 și mai târziu au deschis muzeul supranatural The Warrens’ Occult Museum din Monroe, Connecticut. Printre exponatele muzeului, se regăsește și adevărata Annabelle, închisă într-o vitrină de sticlă.

Adevărata păpușă Annabelle este închisă într-o vitrină din sticlă în The Warrens' Occult Museum
Adevărata păpușă Annabelle este închisă într-o vitrină din sticlă în The Warrens’ Occult Museum

Ed și Lorraine au fost co-autori a numeroase cărți despre paranormal și au cercetat cazuri private. Se presupune că soții Warren ar fi investigat peste 10.000 de cazuri de bântuire în întreaga carieră și ar fi fost primii investigatori ai cazului controversat de bântuire din Amityville.

Soții Warren sunt cunoscuți pentru implicarea în cazul Amityville în care cuplul New York-ez George și Kathy Lutz au susținut că locuința lor ar fi fost bântuită de o prezență demonică foarte violentă, în cele din urmă cei doi soți fiind forțați să părăsească casa. Evenimentele sunt relatate în cartea The Amityville Horror publicată în anul 1977 și în filmele din 1979 și 2005 cu același nume.

Annabelle a servit ca sursă de inspirație pentru prima scenă din The Conjuring (2013), (unde apare ca o sinistră păpușă din porțelan), cât și pentru seria de filme care a urmat: Annabelle (2014), Annabelle: Creation (2017), și Annabelle Comes Home (2019). Păpușa posedată a apărut și în câteva secvențe din The Conjuring 2 (2016) și The Curse of La Llorona (2019).

În biografia dedicată soților Warren, The Demonologist (2012), Gerald Brittle o compară pe Annabelle cu Păpușa Robert, o altă păpușă presupus posedată care în prezent se află expusă la muzeul East Martello din Key West, Florida.

Spirit malefic sau posedare demonică?

Potrivit soților Warren, în anul 1970 o soră medicală pe nume Donna a primit cadou o păpușă de serie Raggedy Ann la împlinirea vârstei de 28 de ani. La scurt timp, Donna a observat mai multe lucruri ciudate la acea păpușă. A început cu lucruri mici. O mână sau un picior care își schimbau poziția. Capul era îndreptat în sus în loc de în jos. 

Mediumul chemat pentru a investiga cazul ar fi concluzionat că păpușa este bântuită de spiritul unei fetițe pe nume Annabelle Higgins.

Dar povestea nu se oprește aici. Potrivit soților Warren, sora medicală împreună cu colega sa de apartament, Angie, și-au exprimat dorința să se „îngrijească” de spiritul care sălășluia în păpușa din cârpe și au hotărât să o păstreze, asta în ciuda avertismentelor și recomandărilor mediumului.

Ce a urmat pare rupt dintr-un film de groază.

Deși păpușa a arătat încă din primele zile semne clare de posedare, acestea nu au fost însoțite de manifestări violente. Semnalele paranormale s-au intensificat și păpușa a devenit cu adevărat agresivă abia după vizita mediumului:

  • Comportament malițios, răzbunător și înverșunat la adresa celor două femei;
  • Schimbări dese de poziție în interiorul apartamentului;
  • Mesaje scrise pe bucăți de hârtie pergament, oglinzi sau pereți. 

Toate au culminat cu un atac survenit în timpul nopții în urma căruia ambele femei au suferit răni iar Angie a necesitat mai multe zile de spitalizare. 

Îngrozită și șocată de turnura neașteptată a evenimentelor, Donna i-a contactat pe soții Warren, cerându-le ajutorul. Contrariați de energia malefică emanată de păpușă, Ed și Lorraine au decis să o scoată din apartament și să o închidă într-o vitrină de sticlă în interiorul The Warrens’ Occult Museum. Annabelle se află și astăzi în interiorul acelei vitrine.

Joseph Laycock, profesor la Universitatea de Stat din Texas, a analizat cazul dar și reacțiile scepticilor. Potrivit acestuia, cei care resping autenticitatea exponatelor din The Warrens’ Occult Museum le caracterizează drept „recuzită ieftină de Halloween – păpuși, cărți și jucării pe care le poți cumpăra de la orice magazin.”

Cu toate acestea Laycock nu s-a grăbit să dezmintă întru-totul povestea soților Warren pe care o analizează din perspectiva unei „combinații interesante dintre cultura pop și folclorul paranormal” și speculează ideea metaforei păpușii posedate care s-a popularizat o dată cu apariția unor producții cinematografice precum Child’s Play, sau Dolly Dearest. Joseph Laycock consideră că mitul Annabelle mai poate fi înrădăcinat în legendele timpurii din jurul păpușii Robert, dar și în tematica episodului Living Doll al cunoscutului serial american Twilight Zone (1985 – 1989).

11 mituri șocante despre Annabelle

Cu toate că universul cinematografic The Conjuring redă cu acuratețe mare povestea terifiantă a păpușii Annabelle, există totuși câteva diferențe fundamentale între film și realitate. 

Mit 1: Annabelle din universul cinematografic The Conjuring este o copie fidelă a păpușii reale.
Realitate: Cele două păpuși nu seamănă absolut deloc. În film, Annabelle este o păpușă de porțelan cu aspect înfiorător: zâmbet malefic, ochii mari, păr lung prins în codițe. Păpușa din film este îmbrăcată cu o rochie lungă, albă care seamănă izbitor cu o rochie de mireasă. În realitate, Annabelle este o simplă păpușă de serie Raggedy Ann confecționată din material textil.

Există diferențe fundamentale între modelul de păpușă folosit în film și modelul real
Există diferențe fundamentale între modelul de păpușă folosit în film și modelul real

Mit 2: John Form ar fi găsit întâmplător păpușa și s-a decis să i-o ofere soției sale Mia cadou.
Realitate: În film, John Form (interpretat de actorul Eric Laden) îi dăruiește soției Mia (interpretată de actrița Annabelle Wallis) păpușa demonică. John și Mia Form nu există în realitate. Se presupune că adevărata Annabelle ar fi fost oferită unei asistente medicale pe nume Donna la împlinirea vârstei de 28 de ani. Având în vedere aspectul păpușii reale, este foarte probabil ca aceasta să fi fost cumpărată nouă, de vreme ce modelul de păpușă Raggedy Ann cu rochie ondulată nu a fost produs înainte de 1970.

Mit 3: Proprietarii păpușii posedate au fost atacați și omorâți cu brutalitate de un cult satanic.
Realitate: Din informațiile pe care le deținem, proprietarele păpușii demonice, Donna și Angie, nu au fost niciodată atacate de membrii vreunui cult satanic. Acea secvență din film este pură ficțiune și a fost creată pentru a oferi o explicație pentru spiritul malefic sau entitatea demonică care se presupune că sălășluiește în păpușă.

Cele două femei, Donna și Angie, au fost însă atacate de păpușa posedată, asta cel puțin conform celor declarate de Ed și Lorraine Warren. În timp ce Donna a scăpat doar cu câteva zgârieturi superficiale, Angie a suferit răni mai grave și a avut nevoie de câteva zile de spitalizare.

Mit 4: cele două femei au încercat în repetate rânduri să scape de Annabelle.
Realitate: În film, John Form (Eric Laden) aruncă păpușa la tomberon înainte ca familia să se mute în casă nouă. Mai târziu, Mia (Annabelle Wallis) descoperă păpușa într-una dintre cutiile cu obiecte casnice împachetate din vechea locuință.

În realitate Donna nu a încercat să arunce păpușa. După noaptea nefastă în care se presupune că cele două colege de apartament ar fi fost atacate de păpușa posedată, Donna i-a contactat pe Ed și Lorraine Warren care au preluat păpușa și au ferecat-o într-o vitrină de sticlă în interiorul The Warrens’ Occult Museum din reședința lor din Monroe, Connecticut.

Mit 5: Annabelle se poate deplasa singură și nu de puține ori a fost găsită în altă poziție sau în alt loc față de cel în care fusese lăsată inițial.
Realitate: Conform celor relatate de Donna, nu de puține ori s-a întâmplat să se întoarcă acasă și să descopere păpușa într-o poziție diferită față de cea în care o lăsase la plecare. Inițial, diferențele au fost minore, greu de remarcat, însă curând aveau să devină mult mai evidente, culminând cu situațiile în care cele doua colege de apartament aveau să descopere păpușa închisă în cu totul altă cameră decât cea în care o lăsaseră.

Mit 6: Annabelle a lăsat o serie de mesaje scrise.
Realitate: Primele mesaje scrise au apărut la scurt timp după vizita mediumului chemat inițial pentru a investiga comportamentul nefiresc al păpușii. Mesajele erau scurte (de maxim două sau trei cuvinte), scrise cu o caligrafie copilărească pe hârtie pergament. Textele erau cât se poate de simple, dar în același timp tulburătoare: „Help Us” (Ajutați-ne) sau „Help Lou” (Ajutați-l pe Lou – logodnicul lui Angie care obișnuia să le viziteze în mod regulat).

Interesant este că în apartamentul celor două femei nu au existat niciodată coli de hârtie pergament. Donna și Angie nu au putut determina de unde proveneau bucățile de hârtie folosite de Annabelle.

Mit 7: Pe hainele păpușii reale au fost găsite urme de sânge.
Realitate: Într-una din zile, Donna a observat urme de sânge pe mâinile și pe rochița păpușii. Potrivit demonologiștilor Ed și Lorraine Warren, ciudata întâmplare s-a petrecut cu doar câteva zile înainte de atacul brutal asupra celor două femei. 

Mit 8: Donna și Angie au apelat la un medium și au participat la o ședință de spiritism.
Realitate: Deși ședința de spiritism nu apare în film, potrivit poveștii păpușii Annabelle, asa cum aceasta a fost narată de soții Warren, Donna a luat legătura cu un medium după ce a observat că ceva nu este în regulă cu păpușa. Se speculează că mediumul ar fi ajuns la apartamentul celor doua femei la aproximativ 6 săptămâni de la prima activitate paranormală. 

Iată un fragment din The Demonologist în care sunt descrise evenimentele din acea zi:

De remarcat că versiunea din The Demonologist este diferită de versiunea povestită de Ed Warren în timpul unui tur virtual al The Warrens’ Occult Museum în anii 1980. 

În înregistrarea video, Ed Warren afirmă că Annabelle, în vârstă de 6 ani, ar fi fost victima unui tragic accident de mașină (versiune similara cu cea prezentată în Annabelle: Creation). Ed își continuă relatarea afirmând că păpușa Raggedy Ann i-ar fi fost dăruită Donnei de Crăciun și nu cu ocazia împlinirii vârstei de 28 de ani asa cum este scris în The Demonologist.

Mediumul a ținut ședința de spiritism în timpul căreia a intrat în contact cu spiritul unei fetițe în vârstă de 7 ani pe nume Annabelle. Se pare că trupul copilei ar fi fost descoperit pe același teren pe care ulterior a fost ridicat complexul de apartamente în care locuiau și cele doua femei. Din compasiune, Donna și Angie au permis spiritului (despre care au crezut inițial că este al fetiței) să posede păpușa.

Manifestările paranormale s-au intensificat după ședința de spiritism

Mit 9: Annabelle a atacat și rănit mai multe persoane.
Realitate: Conform soților Warren, adevărata Annabelle a atacat și rănit cel puțin trei persoane (Donna, Angie și Lou), însă atacurile nu au avut intensitatea celor văzute în film.

Lou, logodnicul lui Angie, obișnuia sa le viziteze pe cele doua femei în mod regulat și a fost unul dintre puținii care au intrat în contact cu adevărata păpușă Annabelle înainte ca aceasta să fie închisă definitiv în vitrina de sticlă din muzeul soților Warren.

Potrivit relatărilor, Lou a avut un sentiment rău legat de păpușă încă de la început și în repetate rânduri le-a atenționat pe cele doua femei rugându-le să scape de păpușă deoarece „ceva nu este în regulă cu ea.”

Într-o noapte, Lou s-a trezit imobilizat. Îngrozit, a aruncat o privire prin camera și în întuneric a zărit mișcându-se o siluetă, asemenea unei umbre. Până să-și dea seama ce se întâmplă, păpușa s-a târât până la el, s-a cățărat pe pat, s-a urcat apoi pe pieptul bărbatului imobilizat și l-a strâns de gât până ce acesta și-a pierdut cunoștința. A doua zi, Lou s-a trezit cu vânătăi în jurul gatului.Mit 10: Annabelle a cauzat decesul mai multor persoane.
Realitate: Cercetătorul în domeniul paranormalului Ed Warren credea cu tărie că păpușa este direct responsabilă pentru cel puțin un deces. În timpul unui tur video al The Warren’s Occult Museum, Ed a arătat către păpușa din vitrină declarând următoarele:

Multe dintre obiectele din această cameră au influențat în mod nefast viața celor cu care au intrat în contact. Unii au ajuns mutilați pe viață, alții au murit. Și mai mulți au ajuns internați la psihiatrie din cauza obiectelor expuse în acest muzeu. Puteți vedea păpuși Voodoo, puteți vedea această păpușă Raggedy Ann care este responsabilă pentru moartea a cel puțin un om, un tânăr care a intrat în această cameră, s-a oprit în fața vitrinei și a provocat păpușa, ignorant fiind la pericolul la care s-a expus.”

Se pare că tânărul la care făcea referire Ed Warren a participat alături de prietena sa la unul dintre tururile muzeului. În timp ce Ed le vorbea celorlalți vizitatori, tânărul s-a oprit în fața vitrinei de sticlă și a început să bată cu degetul în geam, bătându-și joc de păpușa din interior. Mai mult decât atât, a provocat spiritul să-l rănească asa cum se presupune că ar fi rănit în trecut și alte persoane. 

Tânărul avea să moară într-un accident de motocicletă trei ore mai târziu. Prietena lui a supraviețuit dar a rămas spitalizară aproape un an.

Povestea adevarata a papusii demonice care a inspirat seria „Annabelle”

Mit 11: Oricine poate vizita adevărata păpușă Annabelle.
Realitate: Așa cum a fost prezentat în seria de filme Annabelle, păpușa este expusă în The Warren’s Occult Museum în Monroe, Connecticut. Însă nu oricine are acces la exponate. Doritorii trebuie mai întâi să participe la un eveniment privat intitulat Warrenology. Un număr limitat de persoane sunt selectate în cadrul evenimentului, acestea primind bilete de intrare la unul dintre tururile muzeului cu obiecte paranormale. 

Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul oficial al muzeului.

Demonul din păpușă râvnește la un corp pe care să îl posede

Despre Annabelle se pot scrie multe. La limita dintre adevăr și ficțiune, povestea adevărată a păpușii Annabelle a înflăcărat imaginația, a consternat și a îngrozit milioane de oameni din întreaga lume.

Însă cea mai mare necunoscută rămâne entitatea care se presupune că sălășluiește în păpușă. Să fie vorba despre vreun demon? Ori poate un spirit malefic? Să fie chiar spiritul copilei moarte înainte de vreme?The Warrens’ Occult Museum este vizitat cu regularitate de un preot care binecuvântează camerele cu exponate și rostește rugăciuni pentru alungarea spiritelor rele. Vitrina în care se află Annabelle este însă, de cele mai multe ori, evitată.

Povestea adevarata a papusii demonice care a inspirat seria „Annabelle”
Mai multe simboluri religioase protejează vizitatorii de entitatea din interior

La începutul anilor 1990, un preot din Hartford a vizitat muzeul cu obiecte paranormale. Ignorând avertismentele soților Warren, acesta a deschis vitrina, a apucat păpușa și a izbit-o cu putere de un perete strigând că Dumnezeu este mai puternic decât Diavolul. Când să se întoarcă la parohia sa, preotul a fost izbit violent de remorca unui autoturism scăpat de sub control.

Potrivit soților Warren, răul din Annabelle este diferit de orice entitate malefică cu care s-au confruntat de-a lungul carierei în cele peste 10.000 de cazuri la care au participat. De fiecare dată când a fost întrebată despre demonul care posedă păpușa, Lorraine răspundea scurt: „Râvnește la un corp pe care să-l posede.”


Surse

  1. Bryan Alexander – Annabelle joins ranks of freaky dolls in horror films. Articol publicat în USA Today la data de 1 octombrie 2014. Text preluat la data de 7 iulie 2019.
  2. Jo-Anne Rowney – Is Annabelle based on a true story? Real-life tale of demonic doll’s reign of terror ending in man’s death. Articol publicat în The Mirror la data de 30 aprilie 2018. Text preluat la data de 8 iulie 2019.
  3. The Warrens’ Occult Museum – website oficial. Text preluat la data de 9 iulie 2019.
  4. Joseph Laycock – The Paranormal To Pop Culture Pipeline. Lucrare publicată la University of Southern California la data de 8 iulie 2014. Text preluat la data de 8 iulie 2019.
  5. Annabelle (doll)wikipedia.org. Text preluat la data de 7 iulie 2019.
  6. Ed and Lorraine Warren wikipedia.org. Text preluat la data de 7 iulie 2019.
You might also like

More Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu