Încă de la apariția pe marile ecrane a primului film din seria Annabelle (parte a universului cinematografic The Conjuring), fanii producției s-au întrebat cât din povestea soților Warren este adevăr și cât este ficțiune.
Așadar, există cu adevărat o păpușă ucigașă Annabelle? Este aceasta pe atât de malefică pe cum a fost portretizată în film? Pentru câte morți suspecte a fost răspunzătoare, în realitate, păpușa Annabelle?
Povestea soților Warren
Despre păpușa Annabelle s-a discutat mult în ultima vreme. Despre această păpușă demonică, soții Ed și Lorraine Warren au spus că ar fi posedată de un demon sau de un spirit malefic.
Ed Warren (7 septembrie 1926 – 23 august 2006) a fost unul dintre cei mai cunoscuți demonologiști din lume, dar și un autor și lector recunoscut. Lorraine Warren (31 ianuarie 1927 – 19 aprilie 2019) s-a autodescris drept clarvăzătoare, medium și o persoană capabilă să comunice cu lumea de dincolo.
Cei doi au pus bazele Societății pentru Cercetări Paranormale în New England în 1952. Mai târziu, soții Warren au deschis în Monroe, Connecticut, un muzeu de paranormal și supranatural – The Warrens’ Occult Museum.
Printre exponatele muzeului, închisă într-o vitrină de sticlă, se regăsește și adevărata păpușă Annabelle.
Ed și Lorraine fost co-autori a numeroase cărți despre paranormal și au investigat cazuri de posedare demonică, obiecte malefice, sau manifestări paranormale.
Potrivit unor surse, soții Warren ar fi fost solicitați în peste 10.000 de investigații, fiind implicați inclusiv în controversatul caz de posedare din orășelul de coastă Amityville, din Long Island, la est de New York.
Misterul casei din Amityville
Casa Diavolului, așa cum mai este cunoscută casa din Amityville, a fost scena unor crime și manifestări paranormale înfiorătoare.
Aici, la ora 03:00, în dimineaţa zilei de 13 noiembrie 1974, Ronald DeFeo Jr., înarmat cu o puşcă de calibrul 357 magnum și-a împușcat tatăl (Ronald DeFeo Sr.), mama (Louise Brigante), pe cei doi frați (Mark și John) și pe cele două surori (Allison și Dawn) în timp ce aceştia dormeau în paturile lor.
Ronald DeFeo Jr. a declarat în fața polițiștilor că nu-și amintește nimic din noaptea crimelor și a pus totul pe seama unui spirit malefic care ar fi bântuit proprietatea.
În 1975, casa a fost cumpărată de o nouă familie, George și Kathleen Lutz. Imediat după ce s-au mutat, cei doi au pretins că au fost martorii unor întâmplări stranii. Soții Warren au inspectat în repetate rânduri proprietatea și împreună cu părintele Ralph J. Pecoraro au încercat să curețe casa.
Potrivit însemnărilor lăsate de Lorraine Warren, binecuvântarea locuinței ar fi început cu camera în care au murit cei doi băieți. Astfel, în momentul în care preotul a pășit în încăpere, o voce puternică i-ar fi strigat: „Du-te!“ Părintele Pecoraro ar fi fost apoi invadat de muşte venite de nicăieri, care l-ar fi atacat.
Evenimentele din Casa Diavolului sunt relatate în cartea The Amityville Horror, publicată în anul 1977, dar și în filmele cu același nume din 1979, respectiv 2005.
Păpușa Annabelle - sau posedare demonică?
Povestea păpușii Annabelle începe în anul 1970, când, potrivit soților Warren, o asistentă medicală pe nume Donna primește cadou la împlinirea vârstei de 28 de ani o păpușă de serie Raggedy Ann.
La scurt timp, Donna observă lucruri ciudate la acea păpușă. Inițial au fost doar semne neimportante: o mână sau un picior care își schimbau poziția, capul aplecat într-o parte sau alta, ori sunete ciudate venite din camera în care se afla păpușa.
Superstițioasă din fire, Donna a apelat la un mediumul. După ce a inspectat cu atenție păpușa, mediumul a concluzionat că aceasta este bântuită de spiritul unei fetițe pe nume Annabelle Higgins.
Dar povestea nu se oprește aici. Potrivit soților Warren, asistenta împreună cu colega sa de apartament, Angie, și-au exprimat dorința să se „îngrijească” de spiritul care sălășluia în păpușa din cârpe și au hotărât să o păstreze. Decizia a fost luată în ciuda avertismentelor și recomandărilor mediumului.
Deși păpușa Annabelle a manifestat semne de posedare încă din primele zile, aceasta nu a avut porniri violente… inițial. Însă „comportamentul” păpușii s-a schimbat radical după vizita mediumului, demonstrând mai degrabă semne de posedare demonică și nu de posedare cu un spirit binevoitor.
Păpușa Annabelle se trezește la viață
Astfel, manifestările paranormale din jurul păpușii Annabelle au escaladat rapid, urmând întocmai cele trei etape binecunoscute ale unei posedări demonice.
- Obiectul (în cazul nostru, păpușa Annabelle) își schimbă frecvent poziția sau locația;
- Mesaje criptice sau amenințătoare lăsate pe bucăți de hârtie, pereți, oglinzi, etc.;
- Comportament malițios, răzbunător și înverșunat îndreptat către personale din vecinătatea obiectului (în cazul nostru, Donna și Angie).
În primă fază, păpușa apărea în camere diferite sau pur și simplu nu mai era acolo unde Donna sau Angie o lăsau. La un moment dat, potrivit spuselor celor două colege de apartament, din păpușă a curs sânge.
Aceste manifestări au fost rapid urmate de altele mai intense. Astfel, Donna a găsit mai multe mesaje lăsate pe bucățele de hârtie sau pe oglinzi: „Ajută-ne, ajută-ne!”, „Care e numele meu?”, „Lasă-ne să stăm”, sau „O să-ți pară rău!”
În ultima fază, păpușa Annabelle a început să manifeste un comportament violent. Lou, logodnicul lui Angie, a rămas să doarmă câteva ore în apartamentul celor două femei.
Bărbatul s-a trezit însă în toiul nopții cu o senzație puternică de sufocare. Imediat a observat păpușa așezată pe un scaun, uitându-se insistent la el. Pe corp, bărbatul prezenta vânătăi și urme de zgârieturi.
Toate au culminat cu un atac violent survenit în timpul nopții în urma căruia ambele femei au suferit răni (vânătăi și zgârieturi) iar Angie a necesitat mai multe zile de spitalizare.
Citește și: 6 întrebări fundamentale despre spirite, fantome și bântuire
Îngrozită și șocată de turnură neașteptată a evenimentelor, Donna i-a contactat pe soții Warren, cerându-le ajutorul. Contrariați de energia malefică emanată de păpușă, Ed și Lorraine au decis să o scoată din apartament și să o închidă într-o vitrină de sticlă în interiorul The Warrens’ Occult Museum.
Annabelle se află și astăzi în interiorul acelei vitrine, în spatele unui mesaj cât se poate de clar: „Nu deschideți, indiferent de motiv!”
Joseph Laycock, profesor la Universitatea de Stat din Texas, a analizat cazul, inclusiv reacțiile scepticilor.
Potrivit acestuia, cei care resping autenticitatea exponatelor din The Warrens’ Occult Museum le caracterizează drept „recuzită ieftină de Halloween – păpuși, cărți și jucării pe care le poți cumpăra de la orice magazin.”
Cu toate acestea Laycock nu s-a grăbit să dezmintă întru-totul povestea soților Warren pe care a caracterizat-o astfel:
Combinații interesante dintre cultura pop și folclorul paranormal. Aici putem discuta despre metafora păpușii posedate care a s-a popularizat o dată cu apariția unor producții cinematografice precum Child’s Play, sau Dolly Dearest.
Joseph Laycock consideră că mitul Annabelle mai poate fi înrădăcinat în legendele timpurii din jurul păpușii Robert, dar și în tematica episodului Living Doll al popularului serial american Twilight Zone (1985 – 1989).
Demonul din păpușă râvnește la un corp pe care să-l posede
Despre păpușa Annabelle se pot scrie multe. La limita dintre adevăr și ficțiune, povestea adevărată a păpușii Annabelle a înflăcărat imaginația, a consternat și a îngrozit milioane de oameni din întreaga lume.
Însă cea mai mare necunoscută rămâne originea entității care se presupune că sălășluiește în păpușă. Să fie vorba despre vreun demon? Ori poate un spirit malefic? Să fie chiar spiritul lui Annabelle Higgins, așa cum s-a presupus inițial?
The Warrens’ Occult Museum este vizitat cu regularitate de un preot care binecuvântează camerele cu exponate și rostește rugăciuni pentru alungarea spiritelor rele. Vitrina în care se află Annabelle este însă, de cele mai multe ori, evitată.
La începutul anilor 1990, un preot din Hartford a vizitat muzeul cu obiecte paranormale. Ignorând avertismentele soților Warren, acesta a deschis vitrina, a apucat păpușa și a izbit-o cu putere de un perete strigând că Dumnezeu este mai puternic decât Diavolul.
Când să se întoarcă la parohia sa, preotul a fost izbit violent de remorca unui autoturism scăpat de sub control.
Citește și: Fantome în casa parohială din Borley. O istorie tragică marcată de intrigi, infidelitate și morți suspecte
Potrivit soților Warren, răul din Annabelle este diferit de orice entitate malefică cu care s-au confruntat de-a lungul carierei în cele peste 10.000 de cazuri la care au participat. De fiecare dată când a fost întrebată despre demonul care posedă păpușa, Lorraine obișnuia să răspundă scurt: „Râvnește la un corp pe care să-l posede.”
11 mituri despre Annabelle
Cu toate că universul cinematografic Conjuring redă cu o oarecare acuratețe povestea reală a păpușii Annabelle, există totuși câteva diferențe fundamentale între film și realitate.
Mit 1 – Păpușa folosită în film este o copie fidelă a păpușii reale.
FALS: Cele două păpuși nu seamănă absolut deloc. În film, Annabelle este o păpușă de porțelan cu aspect înfiorător: zâmbet malefic, ochii mari, păr lung prins în codițe.
Păpușa din film este îmbrăcată cu o rochie lungă, albă care seamănă izbitor cu o rochie de mireasă. În realitate, Annabelle este o simplă păpușă de serie Raggedy Ann confecționată din material textil.
Mit 2 – John Form ar fi găsit întâmplător păpușa și s-a decis să i-o ofere cadou soției sale Mia.
FALS: În film, John Form (interpretat de Eric Laden) îi dăruiește soției Mia (interpretată de Annabelle Wallis) păpușa demonică. John și Mia Form nu există în realitate. Se presupune că adevărata Annabelle ar fi fost oferită unei asistente medicale pe nume Donna la împlinirea vârstei de 28 de ani.
Având în vedere aspectul păpușii reale, este foarte probabil ca aceasta să fi fost cumpărată dintr-un magazin, de vreme ce modelul de păpușă Raggedy Ann cu rochie ondulată nu a fost produs înainte de 1970.
Mit 3 – Proprietarii păpușii au fost atacați și omorâți cu brutalitate de un cult satanic.
FALS: Din informațiile existente, primii proprietari ai păpușii Annabelle Donna și Angie, nu au fost niciodată atacate de membrii vreunui cult satanic. Acea secvență din film este pură ficțiune și a fost creată pentru a oferi o explicație pentru spiritul malefic sau entitatea demonică care se presupune că sălășluiește în păpușă.
Cele două femei, Donna și Angie, au fost însă atacate de păpușa posedată, asta cel puțin conform celor declarate de Ed și Lorraine Warren. În timp ce Donna a scăpat doar cu câteva vânătăi și zgârieturi superficiale, Angie a suferit răni mai grave și a avut nevoie de câteva zile de spitalizare.
Mit 4 – Cele două femei au încercat în repetate rânduri să scape de Annabelle.
FALS: În film, John Form (Eric Laden) aruncă păpușa la tomberon înainte ca familia să se mute în casă nouă. Mai târziu, Mia Form (Annabelle Wallis) descoperă păpușa într-una dintre cutiile cu obiecte casnice împachetate din vechea locuință.
În realitate Donna nu a încercat să arunce păpușa. După noaptea nefastă în care se presupune că cele două colege de apartament ar fi fost atacate de păpușa posedată, Donna i-a contactat pe Ed și Lorraine Warren care au preluat păpușa și au ferecat-o într-o vitrină de sticlă în interiorul The Warrens’ Occult Museum din reședința lor din Monroe, Connecticut.
Mit 5 – Păpușa Annabelle se poate deplasa singură și nu de puține ori a fost găsită în altă poziție sau în alt loc față de cel în care fusese lăsată inițial.
ADEVĂRAT: Conform celor relatate de Donna, nu de puține ori s-a întâmplat să se întoarcă acasă și să descopere păpușa într-o poziție diferită față de cea în care o lăsase la plecare.
Inițial, diferențele au fost minore, greu de remarcat, însă curând aveau să devină mult mai evidente, culminând cu situațiile în care cele doua colege de apartament aveau să descopere păpușa închisă în cu totul altă cameră decât cea în care o lăsaseră.
Citește și: Ce este și cum se folosește planșa Ouija? La ce pericole se expun cei ce practică invocarea spiritelor
Mit 6 – Păpușa Annabelle a lăsat mesaje amenințătoare pe bucăți de hârtie și pe oglinzi.
ADEVĂRAT: Primele mesaje au apărut la scurt timp după vizita mediumului chemat inițial pentru a investiga comportamentul nefiresc al păpușii.
Mesajele erau scurte (de maxim două sau trei cuvinte), scrise cu o caligrafie copilărească pe hârtie pergament. Textele erau cât se poate de simple, dar în același timp tulburătoare: „Ajută-ne, ajută-ne!”, „Care e numele meu?”, „Lasă-ne să stăm”, sau „O să-ți pară rău!”
Interesant este că în apartamentul celor două femei nu au existat niciodată coli de hârtie pergament. Donna și Angie nu au putut determina de unde proveneau bucățile de hârtie folosite de Annabelle.
Mit 7 – Pe hainele păpușii reale au fost găsite urme de sânge.
ADEVĂRAT: Într-una din zile, Donna a observat urme de sânge pe mâinile și pe rochița păpușii. Potrivit demonologiștilor Ed și Lorraine Warren, ciudata întâmplare s-a petrecut cu doar câteva zile înainte de atacul brutal asupra celor două femei.
Mit 8 – Donna și Angie au apelat la un medium și au participat la o ședință de spiritism.
ADEVĂRAT: Deși ședința de spiritism nu apare în film, potrivit poveștii păpușii Annabelle, asa cum aceasta a fost narată de soții Warren, Donna a luat legătura cu un medium după ce a observat că ceva nu este în regulă cu păpușa.
Se speculează că mediumul ar fi ajuns la apartamentul celor doua femei la aproximativ 6 săptămâni de la prima activitate paranormală.
Iată un fragment din The Demonologist în care sunt descrise evenimentele din acea zi:
Mediumul a ținut ședința de spiritism în timpul căreia a intrat în contact cu spiritul unei fetițe în vârstă de 7 ani pe nume Annabelle Higgins. Se pare că trupul copilei ar fi fost descoperit pe același teren pe care ulterior a fost ridicat complexul de apartamente în care locuiau și cele doua femei. Din compasiune, Donna și Angie au permis spiritului (despre care au crezut inițial că este al fetiței) să posede păpușa.
De remarcat că aici există unele neconcordanțe. Astfel, versiunea din The Demonologist este diferită de cea relatată de Ed Warren în timpul unui tur virtual al The Warrens’ Occult Museum în anii 1980.
În înregistrarea video, Ed Warren afirmă că Annabelle, în vârstă de 6 ani, ar fi fost victima unui tragic accident de mașină (versiune similară cu cea prezentată în filmul Annabelle: Creation). Ed își continuă relatarea afirmând că păpușa Raggedy Ann i-ar fi fost dăruită Donnei de Crăciun și nu cu ocazia împlinirii vârstei de 28 de ani așa cum este scris în The Demonologist.
Mit 9 – Păpușa Annabelle a atacat și rănit mai multe persoane.
ADEVĂRAT: Conform soților Warren, adevărata păpușă Annabelle a atacat și rănit cel puțin trei persoane (Donna, Angie și Lou), însă atacurile nu au avut intensitatea celor văzute în film.
Lou, logodnicul lui Angie, obișnuia sa le viziteze pe cele doua femei în mod regulat și a fost unul dintre puținii care au intrat în contact cu adevărata păpușă Annabelle înainte ca aceasta să fie închisă definitiv în vitrina de sticlă din muzeul soților Warren.
Potrivit relatărilor, Lou a avut un sentiment rău legat de păpușă încă de la început și în repetate rânduri le-a atenționat pe cele doua femei rugându-le să scape de păpușă deoarece „ceva nu este în regulă cu ea.”
Într-o noapte, Lou s-a trezit resimțind o puternică senzație de sufocare. Îngrozit, a aruncat o privire prin cameră și a observat, în întuneric, silueta păpușii. Aceasta era așezată pe un scaun lângă patul în care dormea bărbatul și-l privea insistent. Pe piept, abdomen și spate, Lou avea vânătăi și zgârieturi adânci.
Mit 10 – Păpușa Annabelle a cauzat moartea mai multor persoane.
ADEVĂRAT: Cercetătorul în domeniul paranormalului Ed Warren credea cu tărie că păpușa este direct responsabilă pentru cel puțin un deces. În timpul unui tur video al The Warren’s Occult Museum, Ed a arătat către păpușa din vitrină declarând următoarele:
Multe dintre obiectele din această cameră au influențat în mod nefast viața celor cu care au intrat în contact. Unii au ajuns mutilați pe viață, alții au murit. Și mai mulți au ajuns internați la psihiatrie din cauza obiectelor expuse în acest muzeu. Puteți vedea păpuși Voodoo, puteți vedea această păpușă Raggedy Ann care este responsabilă pentru moartea a cel puțin un om, un tânăr care a intrat în această cameră, s-a oprit în fața vitrinei și a provocat păpușa, ignorant fiind la pericolul la care s-a expus.
Se pare că tânărul la care făcea referire Ed Warren a participat alături de prietena sa la unul dintre tururile muzeului.
În timp ce Ed le vorbea celorlalți vizitatori, tânărul s-a oprit în fața vitrinei de sticlă și a început să bată cu degetul în geam, bătându-și joc de păpușa din interior. Mai mult decât atât, a provocat spiritul să-l rănească așa cum se presupune că ar fi rănit în trecut și alte persoane.
Tânărul avea să moară într-un accident de motocicletă trei ore mai târziu. Prietena lui a supraviețuit dar a rămas spitalizată aproape un an.
Citește și: Totul despre principalele tipuri de magie practicate și astăzi
Mit 11 – Oricine poate vizita adevărata păpușă Annabelle.
FALS: Așa cum a fost prezentat în seria de filme Annabelle, păpușa este expusă în The Warren’s Occult Museum în Monroe, Connecticut. Însă nu oricine are acces la exponate.
Doritorii trebuie mai întâi să participe la un eveniment privat intitulat Warrenology. Un număr limitat de persoane sunt selectate în cadrul evenimentului iar aceștia primesc invitații la unul dintre tururile muzeului cu obiecte paranormale.
Annabelle în cultura pop
Annabelle a servit ca sursă de inspirație pentru prima scenă din The Conjuring (2013), (unde apare ca o sinistră păpușă din porțelan), cât și pentru seria de filme care a urmat: Annabelle (2014), Annabelle: Creation (2017), și Annabelle Comes Home (2019). Păpușa posedată a apărut și în câteva secvențe din The Conjuring 2 (2016) și The Curse of La Llorona (2019).
În biografia dedicată soților Warren, The Demonologist (2012), Gerald Brittle o compară pe Annabelle cu păpușa Robert, o altă păpușă presupus posedată care în prezent se află expusă la muzeul East Martello din Key West, Florida.
La Misterio folosim doar surse de încredere în documentarea articolelor noastre. Astfel de surse relevante includ documente autentice, articole din ziare și reviste, autori consacrați, sau site-uri web reputabile.
- Bryan Alexander - Annabelle joins ranks of freaky dolls in horror films. Articol publicat în USA Today la data de 1 octombrie 2014. [Sursă]
- Jo-Anne Rowney - Is Annabelle based on a true story? Real-life tale of demonic doll's reign of terror ending in man's death. Articol publicat în The Mirror la data de 30 aprilie 2018. [Sursă]
- The Warrens' Occult Museum. [Sursă]
- Joseph Laycock - The Paranormal To Pop Culture Pipeline. Lucrare publicată la University of Southern California la data de 8 iulie 2014.
- Annabelle (doll) - wikipedia.org. [Sursă]
- Ed and Lorraine Warren - wikipedia.org. [Sursă]
- Pam McLoughin - Real 'Annabelle' story shared by Lorraine Warren at Milford's Lauralton Hall. Articol publicat la data de 4 octombrie, 2014. [Sursă]
- The Real 'Amityville Horror': Chilling Facts About the Crime and Haunted House - biography.com. [Sursă]
- Michelle Dean - The True, Twisted Story of Amityville Horror. Articol publicat în octombrie 2017. [Sursă]