Articol documentat din surse relevante
Toate informațiile prezentate în acest articol sunt atent documentate din surse de încredere. Echipa Misterio face permanent eforturi pentru a îmbunătăți și actualiza conținutul oferit cititorilor noștri.

Top 8 locuri bântuite din România

Misterio

Autor: Misterio

Actualizat:

România este plină de locuri misterioase și încărcate de istorie. De la spirite malefice și legende străvechi, până la apariții fantomatice și blesteme aruncate cu sute de ani în urmă care dau și azi fiori localnicilor, toate se pot regăsi în lista de mai jos.

Această pagină poate conține linkuri spre produse/servicii. Este posibil ca Misterio să câștige un comision în urma vânzărilor efectuate prin aceste link-uri.

Top 8 locuri bântuite din România

România este o țară cu istorie străveche, pe teritoriul căreia încă se găsesc multe clădiri vechi. Tot în România s-a înrădăcinat o puternică tradiție și cultură în ce privește fantasticul, aspect care explică, într-un fel, multitudinea de locuri și clădiri despre care umblă vorba că ar fi bântuite sau blestemate.

Astfel, Misterio v-a pregătit o listă cu 8 locuri din România despre care se spune că ar fi bântuite sau blestemate. 

Istoria acestor locuri este una tumultoasă și marcată de cel puțin un eveniment sângeros care a lăsat o amprentă puternică în memoria colectivă și care a contribuit, în mod evident, la nașterea legendelor și a miturilor locale. 

Iată așadar top 8 locuri bântuite din România.

Casa Diavolului, Strada General Praporgescu

Casa Diavolului de pe Strada General Praporgescu, București

Prima locație din top locuri bântuite din România este Casa Diavolului.

Casa Diavolului, așa cum a ajuns să fie cunoscută clădirea aflată într-o avansată stare de degradare de pe strada General Praporgescu nr. 19, iese în evidență datorită iederei dese care acoperă o bună parte din fațadă şi prin cei trei câini (doi bull-terrieri şi un câine-lup) care o veghează zi și noapte.

Istoria clădirii a fost marcată de două evenimente sângeroase. Primul eveniment este reprezentat de o crimă dublă. Se povestește că în perioada interbelică, două tinere au fost ucise cu sânge rece chiar într-una dintre încăperile casei de pe strada General Praporgescu. 

Criminalul nu a fost identificat iar modul deosebit de brutal în care tinerele au fost ucise i-a condus pe investigatori la ideea unei crime ritualice. 

Câțiva ani mai târziu un alt eveniment avea să perturbe liniștea cartierului. Tot în Casa Diavolului, care deja căpătase renumele de loc blestemat, a fost găsit trupul neînsuflețit al unei alte tinere. De această dată, cazul a fost clasat drept sinucidere.

Casa Diavolului se află în top locuri bântuite din România și datorită legendei urbane care spune că în această casă ar sălășlui o entitate demonică a cărei prezență malefică poate fi simțită de la mare distanță. Se mai spune că în nopțile cu lună plină, pe fațada casei apare scris cu litere roșii 666, numărul Bestiei.

Numărul fiarei este un concept din Cartea Apocalipsei din Noul Testament care descrie Fiara. Numărul este 666 în majoritatea manuscriselor și a traducerilor, deși în unele manuscrise antice numărul este 616.

Locuri bântuite România - Castelul Bánffy, Bonțida, Cluj

Castelul Bánffy de la Bonțida, Cluj

Următoarea locație din top locuri bântuite din România este Castelul Bánffy de la Bonțida, din județul Cluj.

Castelul Bánffy, cunoscut și ca Versailles din Transilvaniei, este un ansamblu arhitectonic unic în România, construit de familia Bánffy în comuna Bonțida, județul Cluj. 

Familia Bánffy de Losonc a intrat în posesia domeniului de la Bonțida în anul 1387, când regele Sigismund de Luxemburg l-a donat lui Dionisie, fiul lui Toma Losonc. 

Mai trebuie menționat că întreg ansamblul de la Bonțida a fost ridicat pe locul unei foste reședințe nobiliare (conac) care data de la sfârșitul secolului XV, începutul secolului XVI.

La sfârșitul anului 1944 Castelul Bánffy a fost serios deteriorat, când trupele germane aflate în retragere au atacat, jefuit și incendiat întreg ansamblul. Au fost distruse piese importante de mobilier, mai multe tablouri valoroase și biblioteca care cuprindea mii de volume rare.

Potrivit istoricilor, devastarea castelului a avut legătură cu acțiunile contelui Nicolae (Miklós) Bánffy, proprietarul castelului la acel moment. 

Acesta a intermediat tratative între România și Ungaria pentru ca cele două țări să întoarcă armele împotriva Germaniei naziste. Astfel, distrugerea Castelul Bánffy se presupune a fi fost o acțiune de răzbunare a guvernului german la adresa contelui.

Citește și: 6 legende urbane și povești de groază pe care trebuie să le citești!

Majoritatea legendelor urbane și poveștilor de groază asociate cu Castelul Bánffy originează din evenimentele stranii din timpul celui de-al Doilea Război Mondial (1939-1945), perioadă în care ansamblul arhitectonic a fost folosit ca spital militar. 

Potrivit acestor legende urbane, nu mai puțin de 100 de soldați naziști au dispărut, în mod misterios, în timp ce erau îngrijiți sau cazați în interiorul castelului.

În istoria recentă au fost raportate zgomote ciudate, siluete întunecate pe culoarele înguste, voci răsunând din camere goale, gemete, pași, dar și apariții ale unei femei îmbrăcate în alb.

Locuri bântuite România - Pădurea Trivale, Pitești

Locuri bântuite din România - Pădurea Trivale, Pitești

Din top locuri bântuite din România nu putea lipsi cunoscuta pădure Trivale, de lângă Pitești.

Pădurea Trivale se află situată la mică distanță de Pitești, județul Argeș și este parte din Parcul Natural Trivale.

Adânc în inima pădurii Trivale există ruinele unui fost conac boieresc. Conform legendelor locale, fostul proprietar al conacului avea o fată foarte frumoasă și deșteaptă. Dorind să-și sporească averea și influența în zonă, tatăl a decis să-și căsătorească fiica cu un alt boier bătrân, dar foarte înstărit. 

Fata era însă îndrăgostită de unul dintre slujitori iar cei doi ticluiseră deja un plan. 

Astfel, în ziua nunții, tânăra s-a strecurat din conac și împreuna cu slujitorul a fugit spre pădurea din apropiere. Sperau astfel să-și piardă urma, ca mai apoi să caute un mijloc de transport în satul învecinat. 

Înnebunit de furie, tatăl fetei a pornit în urmărirea lor. Când i-a ajuns din urmă, bărbatul a refuzat să asculte de rugămințile fetei și parcă cuprins de o mânie nebună, i-a ucis pe loc pe cei doi îndrăgostiți. Apoi le-a aruncat trupurile într-o văgăună din apropiere ca să fie devorate de sălbăticiuni.

Legenda urbană spune că, în unele nopți cu lună plină, din adâncurile pădurii Trivale răsună vaietele fetei care își plânge soarta crudă. 

Recent, presa piteșteană a publicat o serie de articole despre presupuse ritualuri sataniste care au loc chiar printre ruinele vechiului conac. Potrivit jurnaliștilor locali, zona ar fi un important punct de convergență pentru sataniști și practicanții magiei negre.

Însă pădurea Trivale nu a fost inclusă în top locuri bântuite din România doar datorită unor legende urbane vechi.

O altă relatare, mai recentă, vorbește despre duhul unei tinere mirese care ar bântui pădurea Trivale. Se spune că într-o seară, un taximetrist ar fi condus o fată îmbrăcată în rochie de mireasă la o adresă din apropierea ruinelor vechiului conac boieresc. 

La destinație, fata i-ar fi oferit, în loc de bani, propria sa verighetă, rugându-l s-o aștepte. 

După câteva minute bune, răpus de oboseală, taximetristul a căzut într-un somn adânc. Omul s-a trezit abia a doua zi de dimineață, nu în pădurea Trivale (acolo unde o lăsase pe fată), ci în parcarea unui bloc de locuințe din cartierul cu același nume. 

Citește și: Ce este psihometria? Fenomenul prin care o persoană poate vedea trecutul cu o simplă atingere

Complet buimăcit, taximetristul a încercat să găsească o explicație pentru ciudatul fenomen și a intrat în vorbă cu câțiva locatari din cartier. Când bărbatul le-a oferit o descriere a tinerei mirese, oamenii au împietrit.

Cu vocile sugurmate de emoție, oamenii i-au povestit tragedia care lovise cartierul cu câțiva ani în urmă. O tânără mireasă își pierduse logodnicul într-un groaznic accident de mașină chiar în ziua nunții. 

Copleșită de durere, fata s-a urcat într-un taxi cu care a mers până în apropierea ruinelor fostului conac din pădurea Trivale. Neavând suficienți bani pentru a plăti cursa, fata i-a oferit taximetristului propria verighetă. 

Trupul tinerei avea să fie găsit câteva zile mai târziu atârnând de un copac.

Balta Vrăjitoarelor, București

Locuri bântuite din România - Balta Vrăjitoarelor, București

Top locuri bântuite din România trebuia să includă Balta Vrăjitoarelor, o altă locație în jurul căreia au apărut numeroase povești de groază și legende urbane.

Potrivit legendei, Balta Vrăjitoarelor (care nu depășește cinci metri în diametru) din Pădurea Boldu-Crețeasca este locul unde ar fi fost omorât Vlad Țepeș

Despre zonă se spune că ar fi blestemată. Localnicii povestesc despre fulgere circulare stranii și furtuni care se pornesc din senin. În Balta Vrajitoarelor nu găsești pești, broaște, sau alte animale specifice zonei. Mai mult decât atât, potrivit localnicilor, animalele se tem să bea apă direct din baltă. 

În 1977, după cutremurul devastator care a lovit capitala și care a făcut mii de victime, camioanele care au ajutat la curățarea orașului de resturi au fost îndrumate către Balta Vrăjitoarelor. Aici au fost descărcate mii de tone de moloz. Cu toate acestea, balta nu a dispărut. 

O altă legendă locală vorbește despre puterile îngrozitoare ale apei. Se spune că femeile însărcinate care nu-și doresc sarcina vin și se scaldă în apa adâncă. Acestea pierd sarcina.

Zona a devenit cunoscută și datorită poveștilor despre vrăjitoarele care se adună acolo de Sânziene și de Sf. Andrei pentru a practica magia neagră. Se spune că ochiul de apă verzuie canalizează energii negative și oferă puteri nebănuite practicanților de magie neagră. 

Tot aceste energii negative sunt cele care împiedică ochiul de apă să se schimbe. Balta Vrăjitoarelor nu seacă pe timp de secetă și nici nu se extinde atunci când sunt ploi abundente.

Mănăstirea Chiajna, București

Locuri bântuite din România - Mănăstirea Chiajna, București

Dacă vorbim despre locuri bântuite din România, trebuie să amintim și Mănăstirea Chiajna. 

Construcția Mănăstirii Chiajna a început în timpul domniei lui Alexandru Vodă Ipsilanti (1774-1782). Lucrările au fost însă suspendate în jurul anului 1780, când întreaga țară a fost răvășită de ciumă

Alte surse susțin că mănăstirea ar fi fost abandonată la sfârșitul lui 1792, când însuși Mitropolitul Țării Românești, Cosma Popescu, a fost răpus de ciumă chiar în interiorul lăcașului de cult.

Cert este că Mănăstirea Chiajna a fost terminată abia în timpul domnului fanariot Nicolae Mavrogheni (1786-1790). Edificiul este unul în stil neoclasic, având dimensiuni impresionante pentru o mănăstire din secolul al XVIII-lea: 43 metri lungime, 17 metri înălțime și ziduri groase de aproximativ doi metri.

Citește și: Cripta MacKenzie – Povești înfiorătoare din cimitirul bântuit de o entiate misterioasă

Este foarte posibil ca Mănăstirea Chiajna să fi fost ridicată pentru a servi drept unul dintre cele mai importante lăcașuri de cult românești ale vremii. Lucrurile nu au stat însă tocmai așa. Potrivit unei legende locale, biserica nu a apucat să fie sfințită și din această cauză se spune că ar fi blestemată. 

Nici un preot ortodox nu a slujit vreodată în interiorul mănăstirii, aceasta fiind prăduită și incendiată de otomani la scurt timp după finalizarea construcției. Dar mănăstirea a rămas în picioare și abia câteva sute de ani mai târziu, în timpul cutremurul din 1977, i s-a prăbușit turla.

Mănăstirea Chiajna este sursa câtorva legende, care mai decare mai înfricoșătoare.

Se spune că moartea Mitropolitul Țării Românești chiar în interiorul mănăstirii i-a făcut pe localnici să considere locul ca fiind unul blestemat. Superstițioși și speriați, aceștia au demontat clopotul mare din turla bisericii și l-au aruncat în apele râului Dâmbovița. 

Cu toate acestea, se spune că bătăile clopotului pot fi auzite și astăzi. Drept dovadă, se pare, stau câteva înregistrări audio care deși au fost făcute publice, nu au fost niciodată luate prea în serios.

O altă legendă interesantă este cea a chipului misterios pictat sub tencuiala unuia dintre pereții mănăstirii. Unii cred că ar fi vorba despre chipul unui înger. Alții cred că ar fi vorba despre Sfinxul românesc

Există și o a treia variantă care face trimitere la Ancuța, fata Doamnei Chiajna. Conform legendei, Ancuța ar fi fost omorâtă, chiar la porunca mamei sale, după ce s-ar fi căsătorit în secret cu un băiat din sat.

Locuri bântuite România - Castelul Iulia Hașdeu, Câmpina

Castelul Iulia Hașdeu, Câmpina

Castelul a fost construit între anii 1893 și 1896 pentru comemorarea Iuliei Hașdeu, fiica lui Bogdan Petriceicu Hașdeu. Iulia, o tânără genială și primul român care a absolvit facultatea Sorbona din Paris, a murit la vârsta de 19 ani de tuberculoză.

Legenda spune că Petriceicu Hașdeu ar fi primit indicații exacte în ceea ce privește construcția castelului chiar de la spiritul fiicei sale, cu care ar fi reușit să intre în contact în timpul unor ședințe de spiritism.

Localnicii susțin că, noaptea, se poate auzi muzică de pian răsunând din camerele goale ale castelului. Potrivit legendelor, ar fi vorba chiar de Iulia Hașdeu care își continuă recitalul, în timp ce tatăl ei aplaudă frenetic, așa cum făceau și acum mai bine de 100 de ani.

Toate aceste legende i-au câștigat castelului Iulia Hașdeu un loc în top locuri bântuite din România.

Locuri bântuite România - Pădurea Hoia-Baciu, Cluj

Locuri bântuite din România - Pădurea Hoia-Baciu, Cluj

Printre cele mai bântuite locuri din România se află și Pădurea Hoia-Baciu. 

Legendă zonei, de la care se trage și numele Hoia-Baciu, are ca personaj central un cioban pe nume Hoia. Acesta, mânat de curiozitate, își conduce turma de oi adânc în inima pădurii. 

Nimeni nu poate spune cu exactitate motivul, însă localnicii cred că ciobanul ar fi vrut să vadă cu ochii lui faimoasa Poiană Rotundă, un luminiș cu proprietăți mistice despre care se spune că ar fi locul de joacă al zânelor și spiritelor pădurii. Nici ciobanul și nici oile sale nu au mai fost văzuți vreodată.

Pădurea Hoia-Baciu este cunoscută în întreaga lume pentru frecvența cu care fenomenele paranormale se manifestă în zonă. 

De exemplu, în anul 1968, tehnicianul militar Emil Barnea a fotografiat în Poiana Rotundă un obiect neidentificat, sferic, de câțiva metri în diametru, care plutea la mică distanță de sol. 

Unul dintre principalii investigatori ai fenomenelor paranormale din Pădurea Hoia-Baciu a fost profesorul de biologie Alexandru Sift care și-a dedicat o bună parte din viață analizând fenomenele luminoase, magnetice și radiologice care au loc aici. 

Citește și: 12 creaturi de coșmar din basmele și poveștile românești

Potrivit unor surse, Alexandru Sift ar fi adunat o impresionantă arhivă de fotografii, înregistrări video și audio, dar și mai multe volume de însemnări. Arhiva a dispărut aproape în întregime însă, misterios, imediat după moartea profesorului în anul 1993.

Cele câteva fotografii rămase au fost publicate doi ani mai târziu în cartea Fenomenele de la Pădurea Hoia-Baciu de Adrian Pătruț, profesor de chimie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și bun prieten cu Alexandru Sift. 

Adrian Pătruț a continuat cercetările lui Sift și susține că ciudatele fenomene au o bază științifică insuficient studiată. Oricum, fenomenele din Pădurea Hoia-Baciu au condus la apariția multor legende urbane în zona Clujului, nenumărați pasionați de paranormal vizitând pădurea în speranța că vor reuși să surprindă un astfel de fenomen.

În anul 2000, Alexandru Pătruț, Președintele Societății Române de Parapsihologie, a filmat un fenomen curios în pădurea Hoia-Baciu. Pe înregistrare se observă cum o substanță vâscoasă se prelinge de pe trunchiurile copacilor. Seva a dispărut complet a doua zi.

Pădurea Hoia-Baciu a fost inclusă în top 15 cele mai bântuite locuri din lume de publicația americană Travel + Leisure.

Locuri bântuite România - Casa Jean Troianos, Brăila

Locuri bântuite din România - Casa Jean Troianos, Brăila

Încheiem top 8 locuri bântuite din România cu misterioasa casă Jean Troianos. 

Casa Jean Troianos, Brăila, a deservit o bună perioadă de timp ca azil de bătrâni (Căminul de Pensionari Sf. Nicolae). Deși nu există nici un atestat oficial, este foarte probabil ca imobilul să fi fost ridicat de negustorul grec Nicolachi Mavrocordulas.

În 1985, în timpul unor lucrări de consolidare, muncitorii descoperă un schelet uman în subsolul clădirii. Șocanta descoperire nu a fost mediatizată, ancheta fiind imediat preluată de structurile regimului comunist de la acea dată, iar întreaga zonă a fost sigilată. 

Cercetările efectuate în mare grabă nu clarificat foarte multe aspecte ale cazului. De fapt, nu a fost nici măcar identificată persoana căreia îi aparțineau osemintele. Tot ce au putut determină medicii legiști a fost faptul că rămășițele aparțineau unei femei în vârstă de aproximativ 30 de ani.

Descoperirea macabră a fost însă rapid corelată cu o mai veche legendă locală. Se spune că Nicolachi Mavrocordulas s-ar fi căsătorit cu o româncă din zonă, Voica. Într-una din zile, întorcându-se de la vânătoare mai devreme, Nicolachi și-a găsit soția în pat cu un alt bărbat. 

Cuprins de furie, acesta a ucis-o și i-a zidit trupul în pereții clădirii. După oribila crimă, Nicolachi a fugit în Grecia iar proprietatea a fost scoasă la vânzare. 

De-a lungul timpului, casa Jean Troianos a trecut de la un proprietar la altul. Nimeni nu rezista mai mult de câteva luni în casa despre care a ajuns să se povestească că ar fi bântuită. 

Chiar și astăzi, oamenii din zonă cred cu tărie că imobilul este bântuit de spiritul soției infidele. Casa Jean Troianos este cunoscută printre localnici drept Casa cu stafii.

La Misterio folosim doar surse de încredere în documentarea articolelor noastre. Astfel de surse relevante includ documente autentice, articole din ziare și reviste, autori consacrați, sau site-uri web reputabile.

  • Florin Stoican - Cele mai bântuite locuri din București. historia.ro.
  • Robert B. Stewart, Bart D. Ehrman, și Daniel B. Wallace - The reliability of the New Testament. Editura Fortress Press, Minneapolis, 2011.
  • Nicu Parlog - Ce se află în pădurea Baciu? descopera.ro.
  • List of reportedly haunted locations in Romania - wikipedia.org. [Sursă]
  • O altă faţă a castelului Banffy - clujeanul.gandul.info.
  • Chiajna Monastery - wikipedia.org. [Sursă]
  • Cătălina Slujitoru - Blestemul clopotului îngropat la Mănăstirea Chiajna. historia.ro.
  • Florina Pop - Legendele care au şocat capitala Ardealului. Monştrii marini din Tarniţa şi poveştile despre Pădurea Hoia, una dintre cele mai bântuite păduri din lume. adevarul.ro.
  • Cătălin Grosu - Mister şi groază: România, ţara castelelor şi conacelor bântuite. stiri.tvr.ro. Articol publicat la data de 23 iulie 2014.