Știați, de exemplu, că doar 5% din oceanele lumii au fost explorate și cartografiate? Creaturi precum monstrul Champ, despre care o să discutăm în articolul ce urmează, au fost raportate în zeci de locații din lume.
Omenirea navighează mările și oceanele Pământului de secole, dar cu toate acestea adâncurile lor abisale rămân zone la fel de misterioase ca infinitul univers.
Deși, cu ajutorul progreselor științifice s-a început explorarea acestor lumi subacvatice, în încercarea de a se afla cât mai multe despre adâncurile întunecate care acoperă planeta, va mai fi nevoie, probabil, de zeci de ani până când vom avea o imagine completă a tot ceea ce se ascunde pe fundul mărilor și a oceanelor.
Monstrul din lacul Champlain
Cu toate că dintre toți monștrii apelor, Nessie (sau monstrul din Loch Ness) este cel mai celebru, mai există mărturii despre existența altor vietăți gigantice și în alte lacuri cu apă dulce din diverse zone ale lumii.
Una dintre aceste creaturi este monstrul Champ.
În lacul Champlain, situat între statele Vermont și New York din America de Nord se spune că ar trăi o creatură misterioasă numită de localnici monstrul Champ (trad. „Campionul”).
Monstrul Champ este, cel puțin după cum susțin unii, versiunea americană a monstrului de la Loch Ness: un animal mare, cu gâtul lung, care în linii mari se aseamănă cu un plesiosaur, o reptilă acvatică considerată că a dispărut în urmă cu 65 de milioane de ani.
Lacul Champlain, o întindere impresionantă de apă rece și adâncă s-a format cu vreo 10.000 de ani în urmă, din topirea unor ghețari.
Astfel, Champlain este cel mai mare corp de apă, în afară de Marile Lacuri, care găzduiește vreo 80 de specii de pește, mai mult decât suficient ca să hrănească o întreagă familie de monștri, dacă așa ceva există.
Potrivit credinței populare, primul om care a văzut monstrul Champ a fost un explorator francez pe nume Samuel de Champlain, numele căruia îl poartă și lacul.
Se presupune că Champlain a pomenit despre ființa pe care o văzuse într-o cronică din 1609, cronică ce făcea referire la explorările întreprinse pe văile fluviului St. Lawrence și ale râurilor tributare.
În această sursă pe care se presupune că au consultat-o mai mulți cercetători, menționează că el a văzut un pește mare, care potrivit descrierii sale, a fost identificat ca fiind un zargan, un pește răpitor de apă dulce a cărui existență în lac este atestată până în zilele noastre.
Monstrul Champ - relatări stranii din 1873
Întâia relatare în presă despre monstrul Champ, creatura legendară despre care se spune că s-ar ascunde în apele lacului Champlain, a fost a ziarului Whitehall Times din 9 iulie 1873.
În articol se vorbea despre aventurile incredibile ale unor echipe de feroviari, care – pe când construiau o linie ferată în apropierea lacului, lângă Dresden, au zărit „capul unui șarpe enorm, ivindu-se din apă și apropiindu-se dinspre malul opus”.
La început, muncitorii au rămas ca paralizați de frică, apoi s-au împrăștiat care încotro. După câteva minute, monstrul a dispărut, înotând în larg.
Ziarul scria despre acest incident:
În timp ce se îndepărta înotând cu repeziciune, porțiuni din trupul său – care păreau acoperite cu solzi sclipitori, argintați – străluceau la soare, ca metalul polizat. Din nări țâșneau, uneori, șuvoaie de apă de vreo 20 de picioare deasupra capului. Capul era rotund și turtit, cu un fel de glugă ce se ivea din partea inferioară, ca la șepcile de cauciuc pe care adesea marinarii le folosesc pentru a nu permite ploii să li se prelingă pe ceafă. Avea ochi mici, pătrunzători, iar în gură i se distingeau două șiruri de dinți. În timp ce se îndepărta cu o viteză de vreo 10 mile pe oră, porțiuni din trup apăreau la suprafața apei; de asemenea, adesea scotea și coada, care semăna cu cea a unui pește. Capul său măsura, după cum s-a afirmat, vreo 20 de inci în diametru. Când a ajuns la vreun sfert de milă în largul lacului s-a făcut nevăzut, brusc, în apă.
Astfel lua naștere legenda monstrului Champ.
La puțin timp după acest incident semnalat la Dresden, fermierii locali au început să se plângă că le dispăreau vitele.
Urmele șerpuitoare și alte semne descoperite pe teren indicau că ceva târâse vitele în lac. Unii localnici au mai afirmat că zăriseră „în grotele de la malul apei, niște ochi înfricoșători ce sclipeau în întunericul nopții”.
Citește și: Dragoni între mit si realitate. Totul despre creaturile mitologice care au inspirat legende fabuloase
De asemenea, un tânăr fermier a povestit că a văzut în mlaștinile de la marginea lacului, șarpele, ținând în gură o broască țestoasă. Când a tras cu pușca, fiara a dispărut în apă.
La 31 iulie 1883, ziarul Plattsburgh Telegraph publica știrea că șeriful ținutului Clinton, Nathan Mooney, „a văzut un șarpe de apă enorm, lung de 25 până la 35 de picioare” (între 7 și 10 metri).
Începând din vara lui 1886, aparițiile monstrului Champ au fost semnalate aproape zilnic, mai în toate zonele lacului.
Descrieri ambigue
În secolul XX, confuzia despre identitatea monstrului Champ a crescut. Descrierile variau de la martor la martor unii ajungând chiar să spună că ciudata creatură nu ar fi, de fapt, un monstru de apă, ci că mai degrabă ar trăi ascuns în peșterile din zonă.
Monstrul Champ, cel cu aspect de plesiosaur, a devenit monstrul clasic de abia prin anii ‘70.
În nici o apariție consemnată la vremea respectivă nu se spunea despre un animal cu gât lung, atașat unui trup voluminos.
Cele câteva relatări din prima perioadă care făceau referire la un animal cu astfel de caracteristici, se bazau doar pe puținele declarații ale martorilor oculari.
De pildă, povestea istorisită de o bătrână după cel puțin patru decenii de la întâlnirea cu așa-zisul monstru marin. Femeia susținea că prin anii 1920-1930, ea împreună cu fratele ei au văzut ieșind brusc la suprafața apei o creatură (posibil monstrul Champ) cu trei cocoașe ca de cămilă și un cap ca de șarpe boa.
Citește și: Misteriosul Almas – Creatura jumătate om, jumătate maimuță din Munții Altai
Multe dintre relatările dinainte de 1970 sunt atât de ambigue și lipsite de detalii relevante, încât desenarea unui portret precis al monstrului Champ este aproape imposibilă.
Din descrierile cât de cât coerente se afirmă că animalul arăta ca un șarpe uriaș. Unii menționau solzi, pe care însă șerpii nu îi au. Alții se refereau la pești gigantici, probabil sturioni, iar în câteva ocazii martorii au asemuit animalul văzut cu o balenă.
Mărturiile contradictorii adâncesc misterul
O apariție a monstrului Champ care a avut loc în vara anului 1970, a prezentat însă un interes deosebit din doua motive.
În primul rand în acest incident au fost implicați mai mulți martori, dar independent unul de celălalt. În al doilea rând, evenimentul ne lămurește oarecum, cum imaginația unora poate transforma o vietate cu aspect de șarpe, într-un plesiosaur, în genul celui de la Loch Ness.
Ziarul Plattsburgh Valley News, publica la data de 9 august 1970 două relatări a unor martori care pretindeau că l-au văzut pe monstrul Champ, dar care au ascuns timp de opt ani întâmplarea.
Unul dintre martori, Richard Spear, povestește că el și fiica sa Susanne în vârstă de 13 ani, se găseau pe puntea feribotului, la jumătatea drumului pe lac, îndreptându-se spre Essex, statul New York.
Citește și: În umbra dinozaurilor – Morag, monstrul misterios din Loch Morar
La un moment dat, conform spuselor lui Spear, acesta ar fi zărit o creatură ciudată la aproximativ 90 de iarzi (82 de metri) de mal:
Era de culoare cafenie-măslinie și avea dimensiunea și forma unui butoi în secțiunea sa centrală. Când am văzut-o prima dată, am deslușit la ea două umflături care se înălțau deasupra apei.
În același timp, un alt martor de pe vas, doamna Happy Marsh, a cărei declarație a fost publicată în același număr al ziarului a oferit o cu totul altă descriere:
Era o ființă mare ce semăna cu un șarpe; înota ținând capul deasupra apei, așa cum obișnuiesc șerpii. Nu pot judeca lungimea, dar zic că măsura între 18 și 20 de picioare [între 5 și 6 metri]. Era negru și înota încet. Capul măsura vreo trei picioare [aproximativ un metru] și era zbârcit ca o stafidă. Avea o creastă mică de-a lungul șirei spinării. Avea trup de șarpe și era cafeniu-negru.
În anul 1979, unele experimente întreprinse cu sonarul au înregistrat dovezi ale existenței unui obiect de cinci metri lungime care se deplasa sub apă.
Însă datele colectate de echipa de cercetători nu au fost suficient de concludente și nu au reușit să-i convingă pe sceptici de existența unui monstru.
În căutarea monstrului Champ
Aparițiile mai recente ale monstrului Champ, sunt la fel controversate ca cele din secolul trecut. În anul 2002, pe 9 august, doi martori au văzut o creatură cu gât lung ieșind din apă la o distanță de aproximativ 9 metri de ei.
Cei doi bănuiau că ar fi fost vorba de un monstru de dimensiuni reduse, posibil un pui.
La doar două săptămâni după această întâmplare a fost zărit și un monstru adult în Golful Bulwagga. Creatura măsura aproximativ șase metri lungime și se afla la o distantă de nouă metri de mal.
În vara anului 2005, când doi pescari, Pete Bodette și Dick Affolter își filmau noua barcă, au observat deodată un obiect mare, negru care se apropia din adâncuri.
Într-adevăr, filmarea arată un obiect de dimensiuni considerabile, semi-scufundat, care se mișcă în fundal. Înregistrarea celor doi pescari a fost studiată de doi foști criminaliști din FBI, specializați în analiza imaginilor, care au confirmat că filmarea nu fusese manipulată în nici un fel.
S-ar putea ca monstrul Champ să nu existe.
Totuși, dacă el este un produs al imaginației influențată de percepții eronate sau de falsuri, atunci monstrul Champ poate semnifica, cu ușurință, arhetipul animalelor misterioase, unele deja cunoscute dar inexistente la locul respectiv, altele convenționale chiar dacă sunt obișnuite, plus câteva creaturi cu adevărat necunoscute.
Lacul Champlain, fiind legat de ocean, este cu putință ca astfel de vietăți să pătrundă sau să iasă din lac. Până când nu se vor obține dovezi palpabile, tot ceea ce se spune despre monstrul fabulos, monstrul Champ din lacul Champlain vor fi numai de domeniul speculației.
La Misterio folosim doar surse de încredere în documentarea articolelor noastre. Astfel de surse relevante includ documente autentice, articole din ziare și reviste, autori consacrați, sau site-uri web reputabile.
- Brad Steiger și Sherry Hansen Steiger - Enciclopedia Gale a fenomenelor neobișnuite și inexplicabile. Carte publicată de editura ALL, 2011.
- Champ: Real Or Imagined. A Vermont Legend. [Sursă]
- Rupert Matthews, Paul Roland și Karen Farrington - Enciclopedia Paranormalului - O cercetare asupra forțelor inexplicabile care ne influențează lumea. Carte publicată de editura Corint, 2009.
- Champ, the Lake Champlain Monster. [Sursă]
- Samuel de Champlain - Voyages of Samuel de Champlain. Carte publicată în 1878. [Sursă]
- Plattsburgh Republican. Ediția din 24 iulie, 1819 în format electronic. [Sursă]
- Beth Demmon - Searching for Champ: Lake Champlain’s mythical monster is either a gentle giant or a silly hoax. Articol publicat la data de 29 august, 2019. [Sursă]
- Ocean vs Space. [Sursă]