Articol documentat din surse relevante
Toate informațiile prezentate în acest articol sunt atent documentate din surse de încredere. Echipa Misterio face permanent eforturi pentru a îmbunătăți și actualiza conținutul oferit cititorilor noștri.

Semnificațiile secrete ale runelor și cum să utilizați runele pentru divinație

Misterio

Autor: Misterio

Actualizat:

Alfabetul runic este o forma veche de scriere care folosește un sistem format din 24 de rune (caractere). Astăzi, cele 24 de rune se folosesc în divinație ca formă de îndrumare a subconștientului spre soluții la problemele cotidiene.

Această pagină poate conține linkuri spre produse/servicii. Este posibil ca Misterio să câștige un comision în urma vânzărilor efectuate prin aceste link-uri.

Semnificațiile secrete ale runelor și cum să utilizați runele pentru divinație

În unele tradiții păgâne moderne, divinația se face prin turnarea (aruncarea) runelor. La fel ca citirea cărților de tarot, turnarea runelor nu este destinată prezicerii viitorului. 

În schimb, este un instrument de îndrumare care funcționează prin stimularea subconștientului pentru a ajuta la rezolvarea problemelor analizând rezultatele potențiale.

Deși semnificațiile lor sunt obscure – cel puțin pentru cititorii moderni – majoritatea oamenilor care aruncă rune consideră că cel mai bun mod de a le încorpora în divinație este să pună întrebări specifice bazate pe situația actuală.

Simbolurile și semnificația runelor

Alfabetul runic conține, în mod tradițional 24 de litere. Însă unele seturi de rune pentru divinație vin însoțite de o piatră goală numită Runa lui Odin. Aceasta simbolizează „ceea ce nu este menit a fi cunoscut încă”. 

Odin este zeul nordic care și-a sacrificat un ochi pentru a vedea tot ce se întâmplă în lume. Astfel, atunci când Runa lui Odin apare în timpul ședințelor de divinație, ea simbolizează informații care nu sunt menite a fi cunoscute încă. 

Atunci când Runa lui Odin este extrasă, divinatorul recunoaște că răspunsurile la întrebările sale nu pot fi încă divulgate nouă, muritorilor de rând, și pur și simplu trebuie să avem încredere în ceea ce viața a pregătit pentru noi.  

Alfabetul runic Elder Futhark este împărțit în trei părți egale, a câte opt rune fiecare: Aett-ul lui Freyr, Aett-ul lui Heimdall și Aett-ul lui Tyr („aett” înseamnă „familie”). 

Aceste trei părți spun povestea ciclurilor vieții. 

Aett-ul lui Freyr este reprezentativ pentru găsirea locului nostru în planul material și acumularea de posesiuni lumești. Ca atare, conține rune care simbolizează lucruri precum bovine (principalul indicator al bogăției în acele vremuri), recoltă și abundență

Aett-ul lui Heimdall vorbește despre maturitate, creștere și dezvoltare personală. Conține rune precum obstacol, soartă, comunicare și vigoare.

Aett-ul lui Tyr descrie spiritualitatea și moștenirea pe care o vom lăsa. Include rune precum naștere, comunitate, intuiție și moștenire.

Fiind o limbă străveche și o practică divinatorie încă învăluită în mister, runelor li se poate atribui o mare varietate de semnificații și înțelesuri. 

În general, unele dintre simbolurile și semnificațiile runelor sunt după cum urmează:

Aett-ul lui FREYR

Aett-ul lui FREYR

În mitologia nordică, Freyr era aducatorul păcii, fertilității, ploii și soarelui și fiul zeului mării Njörd.

1) Runa Fehu „ᚠ” – Bovine, Avuție

Prima rună din alfabetul runic Elder Futhark, Fehu simbolizează prosperitate și bogăție materială câștigată fie prin noroc, fie prin muncă grea. Apariția runei Fehu poate indica noroc, abundență sau succes financiar în viitorul apropiat. Poate fi legată și de succesul social. 

Runa Fehu poate apărea și inversată („merkstave”). Majoritatea divinatorilor aleg să ignore runele inversate deoarece o astfel de citire este imprecisă și poate veni în contradicție cu însuși procesul de divinație. 

Sensul inversat al runei Fehu poate indica pierderea bunurilor personale sau a veniturilor, alte probleme materiale sau o scădere a stimei de sine.

Semnificație rune: speranță, abundență, noroc, bogăție, prosperitate, avere.

2) Runa Uruz „ᚢ” – Forță, Rezistență

A două rună a alfabetului runic Elder Futhark este Uruz, care simbolizează taurul sălbatic. Aceasta este o piatră de forță, rezistentă, care reprezintă munca grea, perseverența, motivația și determinarea. 

Poate indica un moment de mare energie, viteză și sănătate. De asemenea, runa Uruz arată putere și masculinitate în creștere. 

Sensul inversat al runei Uruz  poate indica o deteriorare a sănătății, rezistență fizică scăzută, un blocaj, dominația celorlalți asupra ta sau o forță care te împinge în direcția greșită.

Semnificație rune: sănătate, rezistență, vigoare, curaj, vitalitate, perseverență, forță.

3) Runa Thurisaz „ᚦ” – Ciocan, Uriaș, Spin

Runa Thurisaz reprezintă ciocanul lui Thor sau forța covârșitoare a unui gigant de gheață. Ca atare, indică o direcție puternică a energiei și a forței, fie pentru distrugere, fie pentru apărare, deci poate indica și un conflict. 

Sensul inversat al runei Thurisaz ar putea simboliza lipsă de apărare, constrângere, invidie sau trădare.

Semnificație rune: provocare, apărare, pericol, atac, protecție, putere.

4) Runa Ansuz „ᚫ” – Mesaj, Viziune

Runa Ansuz este runa comunicării și este reprezentativă pentru înțelepciunea zeului ancestral Odin. Apariția runei Ansuz în timpul divinației poate anunța un mesaj primit sau o energie divină care urmează să-ți influențeze viața pe termen scurt.

De asemenea, poate însemna sfaturi bune, înțelepciune, adevăr, inspirație și entuziasm. 

Sensul inversat al runei Ansuz ar putea indica o comunicare greșită, înșelăciune, neînțelegeri și manipulare.

Semnificație rune: revelație, viziuni, semne, înțelegere, cunoaștere, mesaj, comunicare.

5) Runa Raidho „ᚱ” – Călătorie

Runa Raidho este simbolul roții și poate indica o călătorie, care ar putea fi atât o călătorie fizică (vacanță sau o mutare în casă nouă), cât și o călătorie spirituală. De asemenea, poate indica lucrurile puse în perspectivă, evoluția și ciclul vieții. 

Sensul inversat al runei Raidho poate simboliza o cale blocată sau rezistență la îmbarcarea în călătoria pe care trebuia să o efectuezi.

Semnificație rune: progres, evoluție, mișcare, călătorie, perspectivă.

6) Runa Kenaz „ᚲ” – Torță, Iluminare

Runa Kenaz este simbolul flacării sau a torței. Ca urmare, atunci când este extrasă, poate simboliza farul adevărului și descoperirea unor adevăruri interioare care se arată când ești ghidat de propria lumina strălucitoare.

Poate sugera și descoperirea unor secrete ascunse sau faptul că drumul ales este cel corect pentru găsirea adevăratei chemări în viață. Runa Kenaz mai înseamnă cunoaștere, creativitate, inspirație, regenerare și energie. 

Sensul inversat al runei Kenaz poate indica o lipsă de viziune, un blocaj într-o rutina zilnică apăsătoare, lipsa de creativitate, speranțe false și instabilitate.

Semnificație rune: iluminare, înțelegere, cunoaștere, chemare, perspectivă, idee, scop.

7) Gebo „ᚷ” – Cadou, Dar

Penultima rună din Aett-ul lui Freyr, Gebo este runa cadourilor. Aceasta are o simbolistică exclusiv pozitivă, indicând existența unor talente sau abilități despre care nu știai. De asemenea, se referă la generozitate, echilibru și relații pozitive.

Runa Gebo nu are sens inversat.

Semnificație rune: parteneriat, generozitate, cadouri, caritate, talente, serviciu, noroc, asistență, avere.

8) Runa Wunjo „ᚹ” – Victorie, Apartenență

Cea de-a opta rună a alfabetului runic Elder Futhark, Wunjo este reprezentativă pentru victoria în luptă și steagul clanului. 

Semnifică triumf și bucurie, securitate, siguranță, sărbătoare și apartenență. De asemenea, poate indica armonie, prosperitate și recompense spirituale. 

Sensul inversat al runei Wunjo este acela de tristețe, înstrăinare sau pierdere.

Semnificație rune: plăcere, sărbătoare, bucurie, apartenență, confort, comunitate, festivități, succes.

Aett-ul lui HEIMDALL

Aett-ul lui HEIMDALL

În mitologia nordică, Heimdall era paznicul zeilor.

1) Runa Hagalaz „ᚺ” – Grindină, Distrugere

Prima rună din Aett-ul lui Heimdall este Hagalaz, simbol al grindinei. Această formă naturală de dezastru, care lovește din senin și are puterea de a distruge culturile atât de necesare, indică, în mod similar, schimbări bruște și cataclismice. 

Având o simbolistică similară cu cea a cărții de Tarot „Turnul”, runa Hagalaz reprezintă o schimbare inevitabilă și distructivă. Însă nivelul de pericol depinde de cât de bine te poți organiza și înfrunta schimbările care se vor întâmpla în viața ta. 

Lecția pe care runa Hagalaz ne-o oferă este aceea că trebuie să învățăm din greșelile noastre. 

Runa Hagalaz nu are sens inversat.

Semnificație rune: mânie naturală, distrugere, testare, forțe necontrolate, schimbare, aport extern.

2) Runa Nauthiz „ᚾ” – Nevoie, Necesitate

În alfabetului runic Elder Futhark, Nauthiz este un indicator al nevoilor noastre. De ce ai nevoie pentru a te simți împlinit și stabil din punct de vedere emoțional? Îți acorzi suficient timp pentru a echilibra munca, recreerea și odihna? Intelegand care sunt nevoile tale în prezent te poate ajuta pe viitor. 

Runa Nauthiz mai poate indica anumite întârzieri, restricții și lipsuri. Acesta este un moment pentru a exersa răbdarea.

Runa Nauthiz nu are sens inversat.

Semnificație rune: nevoie, dezacorduri, restricție, supraviețuire, rezistență, necesitate, lipsă.

3) Runa Isa „ᛁ” – Gheață

Runa Isa reprezintă gheața și este echivalentul cărții „Spânzuratului” din Tarot. Vechii exploratori vikingi se găseau adesea blocați în ghețurile din regiunile nordice. Pentru a supraviețui, aveau nevoie să se oprească pentru un moment, să pună lucrurile în perspectivă și să adune cât mai multe informații din jur, pentru a-și crea o imagine de ansamblu.

Asemenea vikingilor și noi ne putem trezi „blocați în gheață”, incapabili să avansăm datorită unor blocaje psihologice sau a unor frustrări. O pauză pentru a pune lucrurile în perspectivă este necesară în astfel de momente. 

Runa Isa nu are sens inversat.

Semnificație rune: întârziere, suspendare, liniște, blocaje, pauză, frustrare, așteptare.

4) Runa Jera „ᛃ” – Recoltă

Jera este simbolul recoltei. Apariția runei Jera sugerează un moment propice pentru a aduna roadele a ceea ce am semănat (un simbol care poate fi analizat atât din punct de vedere fizic – o recoltă, cât și spiritual). 

Dacă simți că nu ai prea multe realizări de pe urma cărora să te bucuri, Jera poate deschide o cale și către ceva nou. Acum este timpul pentru un bilanț sau pentru a exprima recunoștință pentru ceea ce ai. 

În unele citiri, Jera reprezintă roata vieții și natura ciclică a Mamei Pământ. 

Runa Jera nu are sens inversat.

Semnificație rune: an, ciclu de viață, încheiere, abundență, sfârșit și început, învățături, creștere, recoltă.

5) Runa Eihwaz „ᛇ” – Frasin

În mitologia nordică, frasinul este simbolul Arborelui Vieții (Yggdrasil) și se referă la ciclul nesfârșit al vieții. În Tarot, Eihwaz are ca echivalent cartea „Morții” (care semnifică sfârșitul unui interval și începutul unei noi perioade din viață).

Eihwaz poate reprezenta, de asemenea, protecție divină, înțelepciune, iluminare și un scop sau un țel bine definit. Astfel, simbolizează legătura dintre lumea celor vii și lumea celor morți.

Runa Eihwaz nu are sens inversat.

Semnificație rune: inspirație, conexiune, cunoaștere sacră, rezistență, ciclul vieții, protecție, divinitate.

6) Runa Perthro „ᛈ” – Destin, Soartă

În alfabetul runic, Perthro este runa jucătorului de noroc și, ca atare, reprezintă cupa cu zaruri folosită în trecut de popoarele nordice în diverse astfel de jocuri ale șansei.

Runa Perthro are corespondent în Tarot cartea „Roata Norocului”.

În divinație, Perthro indică faptul că anumite evenimente din viață se datorează întâmplării și nu pot fi ocolite sau schimbate prin acțiunile noastre. Mai poate reprezenta secrete, semnificații ascunse și schimbare.

Sensul inversat al runei Perthro este acela de pierdere a credinței.

Semnificație rune:  mister, soartă, ocult, șansă, fertilitate feminină, avere, necunoscut, misticism.

7) Runa „ᛉ” – Elan

În alfabetul runic, Algiz este simbolul elanului, animal impunător și puternic, gardian curajos al naturii și a tradițiilor mistice. În divinație, runa Algis indică putere interioară și capacitatea de a lua decizii dificile. Ghidul tău spiritual te va proteja pe calea aleasă. 

Algiz este un scut împotriva forțelor răului însă poate sugera și o intuiție puternică care să te protejeze de anumite decizii greșite. 

Sensul inversat al runei Algiz este acela de avertisment de care trebuie ținut cont. Ceva rău s-ar putea întâmpla în viitorul foarte apropiat.

Semnificație rune: protecție, trezire, gardian, curaj, instincte, apărare.

8) Runa Sowilo „ᛋ” – Soare

Runa Sowilo este simbolul Soarelui. Dacă apare în timpul procesului de divinație, Sowilo poate fi urmată de o perioadă de bucurie, abundență și noroc. Este motiv de sărbătoare și poate indica un succes, o realizare, sănătate sau multă forță creatoare. 

Echivalentul său în Tarot este cartea „Soarelui”.

Runa Sowilo nu are sens inversat.

Semnificație rune: inspirație, vitalitate, fericire, succes, dreptate, bucurie, abundență.

Aett-ul lui TYR

Aett-ul lui TYR

Tyr, zeul nordic al cerului, este reprezentant al războiului și al justiției.

1) Runa Tiwaz „ᛏ” – Victorie, Izbândă

Prima rună din Aett-ul lui Tyr, Tiwaz, vârful de săgeata, este simbolul zeului razboinic Tyr. Tiwaz indică o forță interioară deosebită, dar și capacitatea de a depăși necazurile și obstacolele în viață. 

Mai poate sugera abilități de conducător, raționalitate, autoritate, victorie, cunoașterea adevăratelor tale puncte forte și dorința de sacrificiu.

Sensul inversat al runei Tiwaz este acela de dezechilibru, lipsă de pasiune și un blocaj al energiilor creative.

Semnificație rune: perseverență, leadership, victorie, raționalitate, onoare, putere, curaj, rezistență.

2) Runa Berkana „ᛒ” – Mesteacăn

Berkana este o reprezentare a zeiței Mesteacăn din mitologia nordică. Astfel, aceasta simbolizează renașterea, fertilitatea, puterea creatoare (nu doar în sensul tradițional al unei nașteri reale, ci și o „naștere” a proiectelor și a parteneriatelor). 

Sensul inversat al runei Berkana sugerează anxietate.

Semnificație rune: fertilitate, creștere, reînnoire, noi începuturi, naștere, creație, proiecte noi, creativitate.

3) Runa Ehwaz „ᛖ” – Cal

În alfabetul runic, Ehwaz este calul, ajutorul de încredere al omului, singura formă de transport din trecut. 

Indică o mișcare înainte și o schimbare în bine, cu un progres gradual, dar constant. De asemenea, poate arăta munca în echipă, încredere și loialitate. 

Sensul inversat al runei Ehwaz poate arăta neliniște, neîncredere sau dizarmonie.

Semnificație rune: mișcare, loialitate, progres, încredere, prietenie, armonie, instincte animalice, asistență, dualitate.

4) Runa Mannaz „ᛗ” – Om

Runa Mannaz, din alfabetul runic Futhark, este reprezentativă pentru omenire și umanitate. Sugerează o legătură între tine și ceilalți membri ai societății/comunității. Este ordinea socială și cooperarea, simțul moralității și valorile noastre ca și comunitate. 

Sensul inversat al runei Mannaz este acela de autoamăgire, manipulare și izolare.

Semnificație rune: umanitate, colectiv, mortalitate, comunitate, relații, morală, valori.

5) Runa Laguz „ᛚ” – Lac, Apă

Laguz simbolizeaza elementul primordial apă și, prin urmare, este legată de emoțiile, visele și intuiția noastră. 

Sugerează o mare putere de vindecare și de reînnoire, atât fizică cât și spirituala; o imaginație sporită și abilități psihice. Se poate referi și la mistere, secrete, necunoscut și lumea interlopă. 

Sensul inversat al runei Laguz este acela de frică, judecată greșită și deconectare de la spirit.

Semnificație rune: apă, vindecare, intuiție, mistere, imaginație, instinct, vise, cunoaștere.

6) Runa Ingwaz „ᛝ” – Fertilitate, Virilitate

Ingwaz este runa fertilității, reprezentându-l pe Ing, zeul pământului în mitologia nordică. Aceasta rună simbolizează legatură strânsă dintre fertilitate, virilitate, bunăstare, familie, strămoși și descendență. 

Runa Ingwaz nu are sens inversat.

Semnificație rune: virilitate, fertilitate, virtute, creștere interioară, pace, armonie.

7) Runa Othala „ᛟ” – Moștenire

În alfabetul runic, Othala este runa moștenirii. Ea ne indică moștenirea spirituală, valorile aliniate la ceea ce este cu adevărat important, prosperitatea comunității și valorile fundamentale pe care le-am moștenit de la înaintașii noștri. 

Sensul inversat al runei Othala sugerează probleme, prejudecăți sau o moștenire spirituală nedorită.

Semnificație rune: creștere spirituală, moștenire, valori, abundență, contribuție.

8) Runa Dagaz „ᛞ” – Zori de zi

Ultima rună din Aett-ul lui Tyr, Dagaz reprezintă zorii. Ea este simbolul sfârșitului și a începutului unui nou ciclu de viață. Dagaz poate indica o descoperire, o conștientizare sau o trezire. 

Simbolizează puterea transformatoare a schimbării și momentul prielnic pentru o noua aventură sau un trasarea unui nou obiectiv. Echivalentul runei Dagaz în Tarot este cartea „Lumii”.

Fiind un simbol final pozitiv al speranței, certitudinii și securității, Dagaz nu are sens inversat. 

Semnificație rune: zi, trezire, conștiință, claritate, speranță, echilibru, creștere, cicluri noi.

Utilizarea runelor în divinație

Utilizarea runelor în divinație

Prin utilizarea runelor ne putem accesa intuiția și efectua divinație. 

Există numeroase modalități de așezare a runelor în poziții și forme (simboluri) diferite, începând cu cel mai de bază procedeu care implica extragerea unei singure rune, pe rând, până la epuizarea setului, și până la divinații și așezări complexe în modele a câte 7 sau 9 rune, dispuse pe mai multe rânduri.

În mod tradițional, runele erau turnate (aruncate) în multipli de 3, sau, cel puțin, în numere impare. În prezent, s-au păstrat câteva modele de 5, 7 și 9 rune care sunt utilizate în mod frecvent.

Există și un model mai complex, de 24 de rune, care se face de obicei la începutul unui an (începutul anului calendaristic, solstițiul de iarnă, etc.) pentru a prognoza ce ne rezervă anul următor. 

Cu toate acestea, la fel ca în cazul cărților de Tarot, există o multitudine de așezări și aruncări de rune pe care le poți încerca. 

Divinatorii moderni folosesc două modalități principale de a arunca runele. 

În mod tradițional, se spune că runele erau aruncate pe o bucată specială de țesătură în timp ce divinatorul privea spre cer. Erau citite apoi doar runele care picaseră în poziție verticală, ignorându-se runele inversate.

Un al doilea mod de a citi runele implică folosirea unei punguțe din material textil în care puneți toate cele 24 de rune (opțional, se poate adăuga și Runa lui Odin). Apoi, ținând punguța în mâna nedominantă, extragi câte o rună, pe rând, gândindu-te la întrebarea la care dorești să primești răspuns. 

Runele extrase sunt așezate în forma oricărui aspect dorit (vezi continuarea acestui articol), citirea făcându-se în funcție de semnificația fiecărei rune, dar și în funcție de înțelesul lor combinat. 

De unde poți cumpăra pietre runice? Majoritatea celor care practică divinația cu ajutorul runelor își confecționează propriile pietricele runice desenând simbolurile pe lemn sau pietre. 

Dacă însă preferi să-ți achiziționezi un set nou, cele disponibile în comerț sunt din lemn, piatră, sau cristal. Runele de cristal sunt infuzate cu o cantitate suplimentară de energie magică.

Poziționarea runelor în aspecte diferite

Așa cum am scris mai sus, unele metode de citire a runelor implică poziționarea acestora sub forma unor simboluri (numite și „aspecte”) care ajută la canalizarea energiilor mistice. 

Aspectul cu 5 rune („Cruce”)

Folosirea acestui aspect implică așezarea runelor în formă de cruce, astfel:

Aspectul cu 5 rune („Cruce”)

1. Reprezintă influențele de bază care determină întrebarea;
2. Obstacolele care trebuie depășite;
3. Elementele pozitive, benefice care pot ajuta la atingerea scopului sau la aflarea răspunsului;
4. Rezultatul posibil;
5. Efectele și influențele viitoare care pot afecta atingerea scopului.

Aspectul cu 7 rune („Runic V”)

Folosirea acestui aspect implică așezarea runelor în formă de „V”, astfel:

Aspectul cu 7 rune („Runic V”)

1. Reprezintă influențe ale trecutului;
2. Circumstanțele prezentului;
3. Perspectivele și speranțe pentru viitor;
4. Aceasta este cea mai importantă rună din așezarea „Runic V”. Ea reprezintă cea mai bună cale de urmat pentru atingerea scopului dorit;
5. Atitudinea și starea generală emoțională a persoanelor din jurul tău;
6. Posibile probleme care îți pot întârzia sau anula planurile de viitor;
7. Rezultatul final.

Aspectul cu 24 de rune („Anul runic”)

Folosirea acestui aspect implica așezarea runelor într-o grilă de 3 x 8. Primul rând începe de la dreapta la stânga, astfel:

Aspectul cu 24 de rune („Anul runic”)

1. Cea mai mare provocare pe care trebuie să o înfrunți în anul ce va urma;
2. Succese și realizări;
3. Abilitățile tale care se vor manifesta în anul ce va urma;
4. Obstacolele;
5. Situații de viață și de moarte care pot apărea, evenimente neprevăzute;
6. De ce ai nevoie (material sau spiritual) pentru a-ți atinge obiectivele;
7. Energia care te va ghida;
8. Schimbări, modificări care vor avea loc în viitor;
9. Cum vei câștiga bani și prosperitate;
10. Posibilele câștiguri din anul ce va urma;
11. Cum vei găsi tăria/forța fizică sau puterea interioară;
12. Cum vei obține echilibrul necesar atingerii scopului final;
13. Rună protectoare sau distrugătoare;
14. Aspecte ale vieții sentimentale și emoționale;
15. Runa înțelepciunii și a inspirației;
16. Starea emoțională din anul care urmează;
17. Calea pe care te îndrepți;
18. Statutul social;
19. Înțelepciune și capacitatea de a lua deciziile potrivite;
20. Prieteni și alte relații din anul ce va urma;
21. Noi aptitudini și cadouri oferite sau primite;
22. Dezvoltare personală, sănătate și frumusețe;
23. Pace interioară și fericire;
24. Runa care indică aspecte judiciare/legale.

La Misterio folosim doar surse de încredere în documentarea articolelor noastre. Astfel de surse relevante includ documente autentice, articole din ziare și reviste, autori consacrați, sau site-uri web reputabile.

  • Patti Wigington - What Is Rune Casting? Origins and Techniques. Articol publicat la data de 31 ianuarie 2021. [Sursă]
  • Rune Meanings And How To Use Rune Stones For Divination. [Sursă]
  • Runes and Their Meanings and How to Use Them for Divination. [Sursă]
  • Emma Groeneveld - Runes. Articol publicat la data de 19 iunie 2018. [Sursă]
  • The Meanings of the Runes. [Sursă]
  • Runic Alphabet. britannica.com. [Sursă]
  • Andrew McKay - Viking Runes: The Historic Writing Systems of Northern Europe. Articol publicat la data de 21 august 2020. [Sursă]
  • Harry Atkins - The Hidden Meanings Behind Viking Runes. Articol publicat la data de 5 iunie 2018. [Sursă]