Articol documentat din surse relevante
Toate informațiile prezentate în acest articol sunt atent documentate din surse de încredere. Echipa Misterio face permanent eforturi pentru a îmbunătăți și actualiza conținutul oferit cititorilor noștri.

5 locuri bântuite din lume pe care le poți vizita! Poveștile sunt terifiante

Misterio

Autor: Misterio

Actualizat:

Locurile bântuite, sau despre care se crede a fi bântuite, nu sunt ceva nou. Există locuri în lume în care primele manifestări paranormale au fost documentate acum sute, dacă nu chiar mii de ani.

Această pagină poate conține linkuri spre produse/servicii. Este posibil ca Misterio să câștige un comision în urma vânzărilor efectuate prin aceste link-uri.

5 locuri bântuite din lume pe care le poți vizita! Poveștile sunt terifiante

Deși nu întotdeauna există informaţii clare care să dovedească, fără urmă de îndoială, că aceste „zone fierbinți” reprezintă un „adăpost” pentru suflete pierdute, spirite malefice, sau alte astfel de entităţi supranaturale, asta nu i-a împiedicat pe pasionații de paranormal să teoretizeze pe seama originii spiritelor care se presupune că bântuie aceste locații.

Dar v-aţi întrebat vreodată care sunt cele mai bântuite locuri din lume? Unde anume voalul ce separă lumea celor vii de lumea celor morți este mai subţire ca oriunde altundeva?

Noi ne-am întrebat şi am alcătuit un top care să includă 5 dintre cele mai bântuite locuri de pe glob. 

Vorbim despre zone cu o istorie extrem de violentă marcată de crime şi morţi suspecte, dispariţii misterioase şi povestiri terifiante despre suflete care încă mai bântuie această lume în căutare de răzbunare.

Oraşele Humberstone şi La Noria, Chile

Locuri bântuite - Humberstone şi La Noria, Chile

Am decis să includem în top 5 locuri bântuite din lume două orașe vecine cu o istorie sumbră.

Cele două orăşele miniere din Chile au fost abandonate în anul 1960, după ce preţul cărbunelui a scăzut dramatic şi după ce au ieşit la lumină mai multe rapoarte privind condiţiile inumane în care minerii din zonă erau practic forţaţi să lucreze. 

Potrivit acestor rapoarte, condițiile grele de muncă din minele de cărbune din Humberstone și La Noria au dus la moartea a peste 100 de mineri.

Astăzi, cele două orașe sunt printre cele mai bântuite locuri din lume.

Se spune că, la miezul nopţii, morţii din La Noria se ridică şi cutreieră străzile orăşelului fantomă. Deși orașul este complet părăsit, cei care s-au încumetat să petreacă o noapte aici au povestit cum, imediat după miezul nopții, s-au auzit voci clare de bărbați ce păreau să răsune din interiorul minei de cărbune.

Dar legendele din La Noria pălesc în comparaţie cu înfricoşătoarele mărturii şi fotografiile realizate în Humberstone. 

Pozele surprind siluete stranii ascunse în noapte sau forme fantomatice ce par să danseze la ferestre.

Humberstone a ajuns în centrul atenției atunci când o echipă de filmare a încercat să realizeze un documentar despre orașul fantomă. 

Aceștia și-au instalat echipamentul și au decis să rămână peste noapte în încercarea de a surprinde imagini cu „spiritele care bântuie orașul.” Acea noapte avea să însă să fie una de neuitat pentru întreaga echipă formată în mare parte din sceptici.

Camerele video s-au defectat în mod inexplicabil. Câțiva tehnicieni au experimentat halucinații vizuale și auditive puternice. 

Citește și: Top 8 locuri bântuite din România

Inginerul de sunet a suferit un atac de panică. Mai apoi, în studiou, au descoperit cu stupoare că echipamentul audio înregistrase doar aproximativ 30 minute. 

Înregistrarea conținea, în mare, parte discuții între membrii echipei. Pe fundal însă se puteau auzi gemete și scâncete.

La Noria şi Humberstone sunt atât de sinistre încât locuitorii din Iquique (o localitate învecinată) refuză să se apropie la mai mult de câţiva kilometri de cele două oraşe.

Dacă mergi şi îi întrebi pe cei din Iquique despre legendele din La Noria şi Humberstone, aceștia îţi vor spune că locuitori din cele două oraşe fantomă nu şi-au părăsit, de fapt, niciodată casele.

Există chiar şi o serie de rapoarte oficiale ce conțin declaraţiile mai multor martori care au povestit că, în timpul nopţii, în cele două oraşe fantomă încă se mai pot auzi voci de copii jucându-se, iar mai multe cadavre din vechile cimitire din La Noria şi Humberstone au fost găsite dezgropate.

Domeniul Monte Cristo, Australia

Locuri bântuite - Domeniul Monte Cristo, Australia

Una dintre cele mai active zone paranormale din Australia, Domeniul Monte Cristo, a fost deţinut de familia Crawley timp de aproape 100 de ani (între 1855 şi 1948). Domeniul și-a câștigat un loc în top cele mai bântuite locuri din lume datorită unor evenimente care s-au petrecut aici.

Însă familia Crawley pare să fi fost o familie blestemată, de-a lungul timpului membrii ei având parte de nenumărate experienţe ieşite din comun, ghinioane incredibile şi întâmplări nefaste.

Timp de peste 100 de ani, Domeniul Monte Cristo a fost locul a câtorva cazuri de moarte suspectă, inclusiv cea a unui localnic cunoscut a avea grave probleme mintale şi care a fost descoperit spânzurat în cabana paznicului.

Recent, Domeniul Monte Cristo a fost subiectul mai multor reportaje televizate. 

Echipe de profesionişti au petrecut mai multe zile în interiorul casei Monte Cristo iar înregistrările video şi audio care arătau activităţile paranormale ce aveau loc în interiorul conacului au fost date publicităţii.

Castelul Edinburgh, Scoţia

Castelul Edinburgh, Scoţia

Dacă vorbim despre locuri bântuite, atunci nu putem exclude faimosul castel Edinburgh din Scoția.

Cu o istorie impresionantă de peste 900 de ani, această masivă construcţie defensivă este totodată şi una dintre cele mai active zone paranormale din Scoţia. 

De la construcţia sa la începutul secolului al XII-lea şi până în prezent, Castelul Edinburgh a fost martor la numeroase torturi, execuţii şi asedii sângeroase.

Readus la viaţă ca atracţie turistică, castelul promite experienţe paranormale unice celor care cutează să se aventureze adânc în temniţele sale întunecate.

Citește și: Top 10 cele mai sinistre locuri din lume. Povești de groază din cele mai bântuite locuri de pe glob

Închisoarea de sub castel a „găzduit” personaje celebre precum Ducele Alexander Steward (care a evadat după ce şi-a înjunghiat gărzile, iar apoi le-a ars cadavrele pentru a-şi ascunde urmele), Lady Janet Douglas de Glamis (acuzată de vrăjitorie şi arsă pe rug), dar şi un tânăr muzician (al cărui nume din păcate s-a pierdut în istorie) care a cutezat să se aventureze în catacombele de sub castel şi nu a mai fost găsit niciodată.

În 2001, Castelul Edinburgh a devenit locul celui mai mare experiment paranormal din istorie. 

O echipă formată din nouă investigatori experimentați şi 200 de voluntari au explorat mai multe culoare şi camere secrete, dar şi o bună parte din temniţa de sub castel, zone considerate a fi încărcate cu o puternică energie paranormală.

Pentru ca experimentul să fie relevant, voluntarii nu au ştiut în care dintre zonele vizitate s-au raportat evenimente paranormale în trecut şi în care nu. Iar rezultatele experimentului au fost cât se poate de interesante. 

51% dintre cei care au vizitat zonele presupus bântuite au resimțit scăderi bruşte de temperatură, stări de anxietate, au auzit zgomote stranii şi au avut halucinaţii vizuale. Doar 35% din cei care au trecut prin zonele fără activitate paranormală documentată au raportat experienţe asemănătoare.

Iar dacă sinistrul Castel Edinburgh nu vi se pare suficient de înfricoşător, să nu uităm că sub castel se află Mary King’s Close o zonă subterană unde, în timpul ciumei care a devastat Europa, au fost închişi şi lăsaţi să moară în chinuri groaznice toți cei care contractaseră teribila boală.

Cândva o încrengătură de străduţe înguste, Mary King’s Close a fost unul dintre cele mai prospere cartiere ale Edinburghului. Asta până în anul 1645 când epidemia de ciumă a răvășit Europa.

Astăzi, Mary King’s Close este parte a circuitului turistic Edinburgh. 

De-a lungul timpului, atât ghizii, cât şi mai mulţi turişti, au declarat că au fost martorii mai multor apariții stranii: o bătrână, o femeie îmbrăcată în negru şi o fetiţă pe nume Annie. Se spune că aceasta din urmă interacţionează cu cei care îi lasă câte un mic cadou.

Casa Winchester

Locuri bântuite - Casa Winchester

Casa Winchester și-a câștigat renumele de unul dintre cele mai bântuite locuri din lume și datorită arhitecturii sale bizare. 

După moartea tragică a soţului şi a unicului ei copil, Sarah Winchester (nora faimosului inventator și producător de arme Oliver Fisher Winchester) a participat la mai multe ședințe de spiritism cu un clarvăzător care a atribuit tragica moarte a familiei pe seama răzbunării spiritelor celor ucişi cu arme de foc marca „Winchester”.

Clarvăzătorul a sugerat că furia spiritelor poate fi potolită doar atunci când la casa Winchester se efectuează lucrări construcţie.

Citește și: Top 16 hoteluri bântuite de fantome din Statele Unite

La ordinul văduvei Winchester, muncitorii au lucrat timp de 38 de ani fără oprire, zi şi noapte, 7 zile pe săptămână, 24 de ore pe zi. 

În prezent, Casa Winchester are nu mai puţin de 160 de camere, majoritatea construite fără nici o logică sau un plan bine pus la punct. În interior se găsesc scări care duc către nicăieri, uşi blocate de ziduri, parapeţi abrupţi, sau ferestre care nu se pot deschide.

Cripta MacKenzie

Cripta MacKenzie

Mausoleul Negru al lui Sir George MacKenzie este, fără doar şi poate, unul dintre cele mai bântuite locuri din lume. De altfel, cripta este locul cu cea mai bine documentată activitate paranormală din întreaga lume. 

Denumit şi „MacKenzie cel Sângeros”, Sir George MacKenzie (1636-1691) este responsabil pentru moartea a peste 18.000 de prezbiterieni între anii 1679 şi 1686.

Timp de mai bine de 300 de ani, Mausoleul Negru a fost punctul central al unora dintre cele mai terifiante activităţi paranormale înregistrate până în prezent (activitate ce a devenit şi mai intensă după ce cripta a fost vandalizată de un om fără adăpost în anul 1998).

Peste 500 de atacuri au fost raportate până de atunci, marea majoritate a victimelor prezentând urme evidente de zgârieturi, muşcături, vânătăi, sau lovituri. 

Peste 170 de persoane au leşinat în interiorul Mausoleului Negru. În anul 2000, decesul brusc al lui Colin Grant (exorcist şi preot la o biserica locală) a fost atribuit blestemului lui Sir George MacKenzie.

La Misterio folosim doar surse de încredere în documentarea articolelor noastre. Astfel de surse relevante includ documente autentice, articole din ziare și reviste, autori consacrați, sau site-uri web reputabile.

 • La Noria, Chile: Haunted Ghost Town with World’s Creepiest Cemetery. amyscrypt.com. [Sursă]
 • Sarah Bartlett - The haunting of the Monte Cristo Homestead. Articol publicat la data de 4 septembrie 2018. [Sursă]
 • History of Monte Cristo Homestead. montecristo.com.au. [Sursă]
 • Mary King’s Close. wikipedia.org. [Sursă]
 • Kristy Puchko - 14 Haunting Facts About the Winchester Mystery House. Articol publicat la data de 2 februarie 2018. [Sursă]
 • Andrew Lang - Sir George Mackenzie, King’s Advocate of Rosehaugh: his life and times. Editura The Lawbook Exchange, 2006.
 • George Mackenzie of Rosehaugh. wikipedia.org. [Sursă]
 • Winchester House Mystery. [Sursă]
 • Thu Ly - Scotland’s Edinburgh Castle – one of the world’s most haunted places. [Sursă]
 • The Winchester Mystery House. Atlas Obscura. [Sursă]
 • Pre-1750 Buildings in Edinburgh Old Town Conservation Area. City of Edinburgh Council, City Development Department.