Articol documentat din surse relevante
Toate informațiile prezentate în acest articol sunt atent documentate din surse de încredere. Echipa Misterio face permanent eforturi pentru a îmbunătăți și actualiza conținutul oferit cititorilor noștri.

Ce este paralizia în somn? De ce apare și cum se poate trata?

Misterio

Autor: Misterio

Actualizat:

Paralizia în somn este una dintre cele mai stranii „maladii,” dacă le putem numi așa, pentru care nu există momentan o explicație științifică general acceptată care să explice cauzele paraliziei în somn.

Această pagină poate conține linkuri spre produse/servicii. Este posibil ca Misterio să câștige un comision în urma vânzărilor efectuate prin aceste link-uri.

Ce este paralizia în somn? De ce apare și cum se poate trata?

Fenomenul în sine nu este unul recent, existând relatări despre astfel de întâmplări încă din vremea Greciei Antice. 

Însă ce este mai exact paralizia în somn? Care sunt simptomele acestei maladii și cum se manifestă ele? Există tratament? De ce unele persoane care s-au confruntat cu paralizia în somn afirmă că ar fi urmăriți de demoni? 

Iată câteva dintre întrebările la care ne propunem să răspundem pe parcursul acestui articol.

Ce este paralizia în somn?

Potrivit definiției oferite de WebMD, cel mai respectat website medical din lume, paralizia în somn este un simptom ce rezultă din incapacitatea organismului pacientului de a trece, pe parcursul unei nopți, prin toate stadiile de somn. 

Un ciclu de somn normal are două componente importante: starea de somn Non-REM (organismul este parțial adormit și ușor de trezit, bătăile inimii încetinesc, temperatura corpului scade) și starea de somn REM sau somn profund (caracterizată printr-o mișcare rapidă a ochilor). Starea de somn REM este momentul în care apar visele.

Paralizia în somn intervine atunci când o persoană rămâne conștientă în timpul stării de somn REM. În timpul acestei tranziții, cel care doarme poate fi incapabil să se miște sau să vorbească timp de câteva secunde până la câteva minute. 

Unele persoane pot simți sentimentul de sufocare sau presiune. Paralizia de somn poate fi însoțită și de alte tulburări de somn cum ar fi narcolepsia – nevoia copleșitoare de a dormi, cauzată de incapacitatea creierului de a regla somnul.

Care sunt cauzele paraliziei în somn?

Care sunt cauzele paraliziei în somn?

Paralizia în somn poate avea loc fie în faza de adormire (paralizie hipnagogică), fie la trezire (paralizie hipnopompică). Îngrijorător este faptul că, potrivit celor mai recente studii, paralizia în somn este o dereglare a somnului destul de des întâlnită.

Astfel, aproximativ 20% din populație poate fi afectată de această stranie maladie, primele simptome manifestandu-se încă din adolescență. 

Un astfel de episod durează, în medie, între unu și trei minute, iar fenomenul este mai răspândit în rândul tinerilor. 

Conform unui studiu din 2011 publicat în Sleep Medicine Reviews, aproximativ 8% din populația generală trece măcar o dată în viață prin această experiență. În schimb, la studenți procentajul este mult mai ridicat, undeva la 28-29%.

Citește și: 12 creaturi de coșmar din basmele și poveștile românești

Dr. Michael Breus, profesor în psihologie, susține că stresul și privarea de somn sunt cauzele principale ale acestui fenomen ciudat. Cu cât un individ este mai extenuat, cu atât îi cresc șansele să treacă printr-o astfel de experiență traumatizantă. 

Teoria ar putea explica de ce studenții sunt cei mai predispuși la paralizie în timpul somnului. 

Alte cauze care pot contribui la apariția acestui fenomen ciudat pot include:

  • Oboseala accentuată;
  • Bagajul genetic;
  • Program dezorganizat de somn;
  • Privarea de somn;
  • Dormitul pe spate;
  • Afectiuni psihice (de exemplu, paralizia în somn poate fi un efect secundar al tulburării bipolare);
  • Crampe musculare care apar în somn;
  • Narcolepsia;
  • Hipoglicemia;
  • Hipoxia;
  • Solicitarea metabolismului gastro-intestinal.

Cum se manifestă paralizia în somn?

De-a lungul secolelor, simptomele paraliziei în somn au fost descrise în multe feluri, de cele mai multe ori fiind atribuite unei „prezente malefice:” demoni nevăzuţi, bătrâna vrăjitoare din piesa Romeo și Julieta de William Shakespeare, extratereștrii, entități malefice, spirite, sau creaturi devoratoare de oameni

În folclorul fiecărui popor de pe glob există cel puțin o legendă despre entităţi sau creaturi malefice care pândesc din umbră şi care în timpul nopții terorizează victimele fără apărare. 

Potrivit LiveScience, care citează un studiu al cercetătorilor brazilieni de la Instituto Junguiano da Bahia, toate aceste povești de groază sunt rezultatul încercării oamenilor de a explica straniul fenomen al paraliziei în somn.

Cum se manifestă mai exact paralizia în somn? 

Potrivit celor care au fost afectați de acest fenomen, există câteva stadii diferite. Prima dată, cel afectat, realizează că nu își poate mișca corpul, este complet paralizat. Asta se datorează faptului că, deși corpul se află într-o stare de somn profundă, creierul este încă foarte activ. 

Incapacitatea de a se mișca este imediat urmată de senzația de apăsare în piept și greutatea de a respira. Pacientul simte că se sufocă. 

Urmează cea mai înfiorătoare parte. 

În întuneric, pacientul observă o siluetă stranie, o umbră care pare că îl privește din cel mai întunecat colț al camerei. 

Demonul se târăște pe jos până ajunge la marginea patului, după care, încet, metodic, se urcă pe victima paralizată și lipsită de apărare. O cuprinde cu totul. Senzația este una de teroare absolută.

Demonul paraliziei în somn

Demonul paraliziei în somn

Foarte interesant este felul în care pacienții descriu demonul paraliziei în somn, aspectul fizic al acestuia diferind semnificativ în funcție de cultura și religia celui care îl observă. 

Astfel, în unele regiuni din Brazilia, se vorbeşte despre Pisadeira, un animal cu gheare lungi care pândeşte în întuneric. Pisadeira se cațără pe victimă și îi zdrobeşte sub tălpi pieptul persoanei care doarme.

O altă astfel de legendă este cea a creaturii Pesanta care își are originile în regiunea Catalonia din Spania. Acolo se vorbește despre un animal negru, asemănător cu un câine, care în timpul nopții se urcă pe pieptul celui care doarme, provocându-i o stare de sufocare și coșmaruri teribile. 

Interesantă este și legenda care circulă în regiunea Newfoundland din Canada. Cei de acolo cred că paralizia în somn indică existența unui blestem aruncat de o vrăjitoare (eng: Old Hag), un fel de „baba-cloanța” specifică folclorului românesc. 

Demonul paraliziei în somn este numit „spirit” în legendele din Vietnam, Laos și Japonia. În anumite grupuri etnice din aceste regiuni, paralizia în somn este atribuită unui „duh necurat” sau unei „entități malefice” care se cațără pe pieptul persoanei întinse în pat, încercând să o asfixieze. 

Citește și: Top 12 cele mai bizare fobii care există cu adevărat

Ideea de apăsare pe piept, de sufocare, reiese clar şi de terminologia folosită în unele regiuni din Mexic prin intermediul căreia este explicată paralizia în somn. O traducere aproximativă a frazei din spaniolă este „un cadavrul aşezat deasupra mea.”

În unele culturi, paralizia în somn este considerată o vrăjitorie realizată de şamani.

Astfel, inuiții vorbesc despre şamanii care aruncă vrăji asupra unei persoane atunci când doarme, provocându-i o experienţă pe care ei o numesc „uqumangitniq.” 

Persoana vizată rămâne conștientă în timpul somnului, însă complet imobilizată şi nu poate ţipa. Victima este apoi vizitată de o entitate fără chip, conform legendelor inuite.

Similar, entitatea supranaturală din folclorul japonez, numită kanashibari, este invocată de un vrăjitor care o „leagă” de o victima cu scopul de a-i pricinui acesteia chinuri de nedescris.

De ce vedem demoni în timpul paraliziei în somn?

Potrivit unei cercetări realizate în anul 1999 de către membrii Departamentului de Psihologie al Universității din Waterloo (Ontario, Canada), paralizia în timpul somnului poate genera patru tipuri principale de halucinații.

Intrusul (eng. Intruder)

Cel mai frecvent întâlnit tip de halucinație este cea de tip Intruder (trad. „Intrus”). Subiectul simte prezența unei entități în cameră. 

În cazuri rare, persoana poate chiar vedea și auzi aceste entități. Potrivit oamenilor de știință, halucinația de tip Intruder își are originea în amigdala cerebrală, acea zonă a creierului care este responsabilă pentru senzația de frică. 

Când amigdala cerebrală este activă, devenim vigilenți. În cazul paraliziei în somn, experții vorbesc despre o hipervigilență cu tente paranoice care determină subiectul să „vadă” umbre, forme și chiar o prezență străină în cameră.

Incub (eng. Incubus)

În cazul acestui tip de halucinație, persoana resimte presiune în zona pieptului, sufocare și senzația morții iminente. Halucinatiile de tipul Incubus se manifestă, în general, împreună cu cele de tipul Intruder

Starea de somn REM este responsabilă, potrivit cercetătorilor, pentru acest tip de halucinații. În timpul somnului REM, ritmul cardiac este redus și respirația este mult mai lentă. 

Citește și: Succubus – Povestea adevărată din spatele infamului demon al plăcerilor trupești

Dacă pacientul se trezește în timpul somnului REM și încearcă să-și accelereze ritmul de respirație, acest lucru va fi împiedicat de mușchii încă imobilizați. 

Imediat intervine panica iar imposibilitatea de a respira normal este percepută ca o apăsare în zona pieptului. Pacientul simte că se sufocă. 

Subconștientul intervine iar creierul „caută” o explicație pentru paralizia mușchilor și senzația de asfixiere. 
Anxietatea, imaginația și întunericul camerei duc la apariția demonilor de tip Incubus, creaturi din infern despre care se spune că s-ar hrăni cu forța vitală a muritorilor.

Experiențe Corporale Neobișnuite (eng. Unusual Bodily Experiences / Out-of-body Experiences)

Experiențele corporale neobișnuite sunt o formă mai ușoară a paraliziei în somn. Pacientul are senzația că merge, zboară sau levitează. 

În unele cazuri, pacienții au afirmat că se puteau vedea pe ei înșiși din exterior, ca și cum forma fizică ar fi rămas în urmă iar spiritul ar pluti undeva deasupra corpului. 

Studiile au arătat că reducerea fluxului sanguin cerebral în zona parietală poate conduce la o interpretare eronată a informațiilor vizuale, tactile și motorii. 

Când aceste trei elemente nu mai sunt percepute în mod corect, se instalează așa numitele halucinații vestibular-motorii, sau experiențele corporale neobișnuite.

Paralizia în some poate provoca halucinații mixte

Halucinațiile mixte reprezintă o categorie aparte. Acestea sunt extrem de rare și sunt definite ca o combinație a celor trei tipuri de halucinații menționate mai sus. 

Mărturiile celor care trec prin așa ceva sunt de-a dreptul cutremurătoare, halucinațiile mixte fiind extrem de intense. 

Cei care suferă de așa ceva ajung să aibă dificultăți în a deosebi imaginarul de real. Se simt urmăriți pretutindeni de demonii paraliziei în somn, chiar și în timpul zilei. Iar experiențele nocturne sunt de-a dreptul terifiante.

Există tratament pentru paralizia în somn?

Paralizia în somn, în ciuda numelui și a manifestărilor terifiante, nu reprezintă un pericol pentru sănătate și viață. De asemenea, manifestarea nu necesită un tratament special. Medicul poate trata în schimb cauza care provoacă aceste manifestări. 

De exemplu, dacă pacientul suferă de insomnie, anxietate, sau depresie, medicul va acționa în acest sens. În cele mai multe cazuri, dacă pacientul înțelege manifestarea și realizează că nu i se poate întâmpla nimic grav în timpul acestor episoade, această stare dispare de la sine. 

Cel mai adesea, tipul de tratament include psihoterapie, pentru a se stabili cauza paraliziei în somn. Odată cu eliminarea cauzei va dispărea și efectul.

La Misterio folosim doar surse de încredere în documentarea articolelor noastre. Astfel de surse relevante includ documente autentice, articole din ziare și reviste, autori consacrați, sau site-uri web reputabile.

  • Sleep paralysis - wikipedia.org. [Sursă]
  • Sabrina Felson - Is Sleep Paralysis a Symptom of a Serious Problem? [Sursă]
  • What You Should Know About Sleep Paralysis - sleepfoundation.org. [Sursă]
  • Sleep paralysis - nhs.uk. [Sursă]
  • Kathleen Davis - Everything you need to know about sleep paralysis. [Sursă]
  • Nicoletta Lanese - Sleep Paralysis: Causes, Symptoms & Treatment. Articol publicat la data de 10 mai, 2019. [Sursă]
  • Stephanie Pappas - What Makes Sleep Paralysis Scary. Articol publicat la data de 4 martie, 2013. [Sursă]
  • Sleep Paralysis - webmd.com. [Sursă]
  • What is sleep paralysis? Why it happens and what to do about it - health.com. [Sursă]
  • Night hag - wikipedia.org. [Sursă]
  • Josh K. Elliott - Why the paralyzing ‘sleep demon’ still haunts humans in the age of science. [Sursă]
  • Sarah Jaffray - The cures and demons of sleep paralysis. Articol publicat în 11 mai, 2016. [Sursă]
  • Ethan Green - Sleep Paralysis Stories: Demons Or Hallucinations? [Sursă]