ParanormalSpirite și Fantome

Paralizia în somn – misterul maladiei care afectează un procent important al populației

No Comments

Paralizia în somn este unul dintre cele mai stranii „maladii”, dacă le putem numi așa, pentru care nu există momentan o explicație științifică general acceptată. Fenomenul în sine nu este unul recent, existând relatări despre astfel de întâmplări încă din vremea Greciei Antice. Însă ce este mai exact paralizia în somn? Care sunt simptomele acestei maladii și cum se manifestă ele? Există tratament? De ce persoanele care au experimentat paralizia în somn afirmă că ar fi urmăriți de demoni? Iată câteva dintre întrebările la care ne propunem să răspundem pe parcursul acestui articol. 

Ce este paralizia în somn?

Potrivit definiției oferite de WebMD, cel mai mare website medical din lume, paralizia în somn este un simptom ce rezultă din incapacitatea organismului pacientului de a trece, pe parcursul unei nopți, prin toate stadiile de somn. Un ciclu de somn normal are două componente importante: starea de somn Non-REM (organismul este parțial adormit și ușor de trezit, bătăile inimii încetinesc, temperatura corpului scade) și starea de somn REM sau somn profund (caracterizată printr-o mișcare rapidă a ochilor). Starea de somn REM este momentul în care apar visele.

Paralizia în somn intervine atunci când o persoană rămâne conștientă în timpul stării de somn REM. Fenomenul nu este asociat cu tulburări psihologice însă poveștile celor care au experimentat această stare par desprinse din filmele horror. 

Care sunt cauzele paraliziei în somn?

Care sunt cauzele paraliziei în somn?

Paralizia în somn poate avea loc fie în faza de adormire (paralizie hipnagogică), fie la trezire (paralizie hipnopompică). Îngrijorător este faptul că, potrivit celor mai recente studii, paralizia în somn este o dereglare a somnului des întâlnită. Astfel, aproximativ 20% din populație poate fi afectată de această stranie maladie, primele simptome manifestându-se încă din adolescență. 

Un astfel de episod durează, în medie, între unu și trei minute, iar fenomenul este mai răspândit în rândul tinerilor. Conform unui studiu din 2011 publicat în Sleep Medicine Reviews, aproximativ 8% din populația generală trece măcar o dată în viață prin această experiență. În schimb, la studenți procentajul este mult mai ridicat, undeva la 28-29%.

Dr. Michael Breus, profesor în psihologie, susține că stresul și privarea de somn sunt cauzele principale ale acestui fenomen ciudat. Cu cât un individ este mai extenuat, cu atât îi cresc șansele să treacă printr-o astfel de experiență traumatizantă. Teoria ar putea explica de ce studenții sunt cei mai predispuși la paralizie în timpul somnului. 

Cum se manifestă paralizia în somn?

De-a lungul secolelor, simptomele paraliziei în somn au fost descrise în multe feluri, de cele mai multe ori fiind atribuite unei „prezente malefice”: demoni nevăzuți, bătrâna vrăjitoare din piesa Romeo și Julieta de William Shakespeare, extratereștrii, entități malefice, spirite, sau creaturi devoratoare de oameni. În folclorul fiecărui popor de pe glob există cel puțin o legendă despre entități sau creaturi malefice care pândesc din umbră și care în timpul nopții terorizează victimele fără apărare. 

Potrivit LiveScience, care citează un studiu al cercetătorilor brazilieni, de la Instituto Junguiano da Bahia, toate aceste povești de groază sunt rezultatul încercării oamenilor de a explica straniul fenomen al paraliziei în somn.

Cum se manifestă mai exact paralizia în somn? Potrivit celor care au fost afectați de acest fenomen, există câteva stadii diferite. Prima dată, cel afectat, realizează că nu își poate mișca corpul, este complet paralizat. Asta se datorează faptului că, deși corpul se află într-o stare de somn profundă, creierul este încă foarte activ. 

Incapacitatea de a se mișca este imediat urmată de senzația de apăsare în piept și greutatea de a respira. Pacientul simte că se sufocă. Urmează cea mai înfiorătoare parte. În întuneric, pacientul observă o siluetă stranie, o umbră care pare că îl privește din cel mai întunecat colț al camerei. Demonul se târăște pe jos până ajunge la marginea patului, după care, încet, metodic, se urcă pe victima paralizată și lipsită de apărare. O cuprinde cu totul. Senzația este una de teroare absolută. 

Cine este demonul paraliziei în somn?

Cine este demonul paraliziei în somn?

Foarte interesant este felul în care pacienții descriu demonul paraliziei în somn, aspectul fizic al acestuia diferind semnificativ în funcție de cultura și religia celui care îl observă. Astfel, în unele regiuni din Brazilia, se vorbește despre Pisadeira, un animal cu gheare lungi care pândește în întuneric. Pisadeira se cațără pe victimă și îi zdrobește sub tălpi pieptul persoanei care doarme.

O altă astfel de legendă este cea a creaturii Pesanta care își are originile în regiunea Catalonia din Spania. Acolo se vorbește despre un animal negru, asemănător cu un câine, care în timpul nopții se urcă pe pieptul celui care doarme, provocându-i o stare de sufocare și coșmaruri teribile. 

Interesantă este și legenda care circulă în regiunea Newfoundland din Canada. Cei de acolo cred că paralizia în somn indică existența unui blestem aruncat de o vrăjitoare, un fel de „baba-cloanța” specifică folclorului românesc. 

Demonul paraliziei în somn este numit „spirit” în legendele din Vietnam, Laos și Japonia. În anumite grupuri etnice din aceste regiuni, paralizia în somn este atribuită unui „duh necurat” sau unei „entități malefice” care se cațără pe pieptul persoanei întinse în pat, încercând să o asfixieze. Similar, entitatea supranaturală din folclorul japonez, numită kanashibari, este invocată de un vrăjitor care o „leagă” de o victima cu scopul de a-i pricinui acesteia chinuri de nedescris. 

De ce vedem demoni în timpul paraliziei în somn?

Potrivit unui studiu realizat în anul 1999 de o echipă din cadrul Departamentului de Psihologie a Universității din Waterloo (Ontario, Canada), paralizia în timpul somnului este însoțită de mai multe tipuri de halucinații.

1. Incub (eng. Incubus)

În cazul acestui tip de halucinație, persoana resimte senzația morții iminente, presiune în zona pieptului și senzația de sufocare. Halucinațiile de tipul Incubus se manifestă, în general, împreună cu cele de tipul Intruder (vezi mai jos). Starea de somn REM este responsabilă, potrivit cercetătorilor, pentru acest tip de halucinații. În timpul somnului REM, ritmul cardiac este redus și respirația este mult mai lentă. 

Dacă pacientul se trezește în timpul somnului REM și încearcă să-și accelereze ritmul de respirație, acest lucru va fi împiedicat de mușchii încă imobilizați. Imediat intervine panica iar imposibilitatea de a respira normal este percepută ca o apăsare în zona pieptului. Pacientul simte că se sufocă. Subconștientul intervine iar creierul „caută” o explicație pentru paralizia mușchilor și senzația de asfixiere. Anxietatea, imaginația și întunericul camerei duc la apariția demonilor de tip Incubus, creaturi din infern despre care se spune că s-ar hrăni cu forța vitală a muritorilor. 

2. Intrusul (eng. Intruder)

Cel mai frecvent întâlnit tip de halucinație este cea de tipul Intruder (ro. „Intrus”). Subiectul simte prezența unei entități în cameră. În cazuri rare, persoana poate chiar vedea și auzi aceste entități. Potrivit oamenilor de știință, halucinația de tip Intruder își are originea în amigdala cerebrală, acea zonă a creierului care este responsabilă pentru senzația de frică. 

Când amigdala cerebrală este activă, devenim vigilenți. În cazul paraliziei în somn, experții vorbesc despre o hiper-vigilență cu tente paranoice care determină subiectul să „vadă” umbre, forme și chiar o prezență străină în cameră. 

3. Experiențe Corporale Neobișnuite (eng. Unusual Bodily Experiences / Out-of-body Experiences)

Experiențele corporale neobișnuite sunt o formă mai ușoară a paraliziei în somn. Pacientul are senzația că merge, zboară sau levitează. În unele cazuri, pacienții au afirmat că se puteau vedea pe ei înșiși din exterior, ca și cum forma fizică ar fi rămas în urmă iar spiritul ar pluti undeva deasupra corpului. 

Studiile au arătat că reducerea fluxului sanguin cerebral în zona parietală poate conduce la o interpretare eronată a informațiilor vizuale, tactile și motorii. Când aceste trei elemente nu mai sunt percepute în mod corect, se instalează așa numitele halucinații vestibular-motorii, sau experiențele corporale neobișnuite. 

4. Mixte

Halucinațiile mixte reprezintă o categorie aparte. Acestea sunt extrem de rare și sunt definite ca o combinație a celor trei tipuri de halucinații menționate mai sus. Mărturiile celor care trec prin așa ceva sunt de-a dreptul cutremurătoare, halucinațiile mixte fiind extrem de intense. Cei care suferă de așa ceva ajung să aibă dificultăți în a deosebi imaginarul de real. Se simt urmăriți pretutindeni de demonii paraliziei în somn, chiar și în timpul zilei. Iar experiențele nocturne sunt de-a dreptul terifiante.


Surse

  1. Sleep paralysiswikipedia.org. Text preluat la data de 25 septembrie, 2019.
  2. Sabrina Felson, MD – Is Sleep Paralysis a Symptom of a Serious Problem? Text preluat la data de 256 septembrie, 2019.
  3. What You Should Know About Sleep Paralysissleepfoundation.org. Text preluat la data de 26 septembrie, 2019.
  4. Sleep paralysis – nhs.uk. Text preluat la data de 26 septembrie, 2019.
  5. Kathleen Davis, FNP – Everything you need to know about sleep paralysis. Text preluat la data de 26 septembrie, 2019.
  6. Nicoletta Lanese – Sleep Paralysis: Causes, Symptoms & Treatment. Articol publicat la data de 10 mai, 2019.
  7. Stephanie Pappas – What Makes Sleep Paralysis Scary. Articol publicat la data de 4 martie, 2013.
Tags: ,
„Efectul Mandela”, fenomenul misterios care demonstrează existența universurilor paralele?
Totul despre proprietățile magice, vindecătoare, protectoare și energetice ale carneolului

Populare

Paranormal

Mistere Antice

Folclor

X-Files

Spiritualitate

Știință

Diverse

Despre noi

În spatele Misterio se găsește o echipă tânără, dinamică și unită de aceeași pasiune arzătoare pentru paranormal, mistere antice, enigme arhitecturale, fenomene inexplicabile, știință de frontieră, legende urbane, mituri, sau conspirații.

Urmărește-ne pe

Instagram
YouTube

Articole Similare

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed

Menu