Articol documentat din surse relevante
Toate informațiile prezentate în acest articol sunt atent documentate din surse de încredere. Echipa Misterio face permanent eforturi pentru a îmbunătăți și actualiza conținutul oferit cititorilor noștri.

Legende urbane japoneze – 4 povești de groază bazate pe întâmplări reale

Misterio

Autor: Misterio

Actualizat:

Legendele urbane, asemenea basmelor și a poveștilor copilăriei, rezistă și rămân întipărite în mentalul colectiv pentru că deseori ne oferă o lecție de învățat.

Această pagină poate conține linkuri spre produse/servicii. Este posibil ca Misterio să câștige un comision în urma vânzărilor efectuate prin aceste link-uri.

Legende urbane japoneze – 4 povești de groază bazate pe întâmplări reale

Legendele urbane sunt de obicei povești înspăimântătoare, înfiorătoare, care strâns legate de locuri și evenimente reale, elemente de cultură populară și aspecte întunecate, adesea deranjante. 

Iată câteva dintre cele mai înfricoșătoare, durabile și interesante legende urbane din Japonia. Lista noastră cuprinde patru legende urbane japoneze terifiante bazate pe întâmplări reale.

Kuchisake-onna

Legende urbane japoneze - Kuchisake-onna

Prima legendă urbană japoneză bazată pe o întâmplare reală este cea a spiritului răzbunător Kuchisake-onna.

Kuchisake-onna (sau „Femeia cu Gura Tăiată”) este un spirit malefic din folclorul japonez. Aceasta este adesea descrisă drept onryō (sau spirit răuvoitor) al unei femei abuzată și ucisă de soțul gelos.

Se pare că această legendă japoneză bizară își are originea în tragedia unei tinere deosebit de frumoasă pe nume Kuchisake. Ea ar fi trăit cu multe secole în urmă, în Japonia feudală, în perioada Edo și a fost căsătorită cu un mare samurai. Însă bărbatul era extrem de gelos. 

Bănuind că soția îi este infidelă, samuraiul a urmărit-o și a descoperit că aceasta se întâlnea pe ascuns cu un alt bărbat. Într-un exces de furie, samuraiul l-a ucis cu brutalitate pe amant, a legat-o pe Kuchisake de mâini și de picioare și a târât-o într-un loc izolat. 

Aici, folosindu-se de un cuțit ceremonial, soțul gelos i-a crestat gura, de la o ureche la cealaltă, urlând: „Cine te va mai crede frumoasă acum?” I-a retezat apoi capul și i-a aruncat trupul neînsuflețit într-o râpă din apropiere.

Cei care susțin că s-au întâlnit față în față cu onryō, o descriu ca având părul lung, drept, negru și pielea palidă. Însă se spune că Kuchisake-onna ascunde diformități oribile sub masca chirurgicală care îi acoperă fața. 

Legenda urbană japoneză a fost popularizată la sfârșitul anilor ‘80 în Nagasaki, Japonia, iar apoi s-a răspândit rapid până în Coreea de Sud. 

La acea vreme, orașul Nagasaki era zguduit de o serie de crime violente al căror autor a rămas, până în ziua de astăzi, neidentificat. 

Cei mai superstițioși au atribuit crimele unui spirit răzbunător care ar fi bântuit aleile întunecate în căutare de victime nebănuitoare. Curând, oamenii au început să facă legături între presupusa entitate malefică și vechile legende urbane japoneze, luând astfel naștere mitul Kuchisake-onna.

Alimentată de frică și superstiție, isteria a avansat atât de rapid încât autoritățile s-au văzut nevoite să trimită echipaje de poliție care să patruleze străzile în fiecare noapte pentru ca locuitorii să se simtă în siguranță. 

Nu a trecut mult și în presa locală au apărut primele interviuri cu presupuși „supraviețuitori ai întâlnirii cu Kuchisake-onna”. Căutătorii de senzațional au povestit cum s-au întâlnit cu Femeia cu Gura Tăiată care s-a apropiat de ei și i-a întrebat: „Crezi că sunt frumoasă”? 

„Martorii” susțineau că răspunsul la întrebare trebuia să fie cât mai evaziv. Dacă răspundeai cu „Nu”, atunci Kuchisake-onna își îndepărta masca dezvăluindu-și cicatricile oribile, apoi se arunca asupra victimei care avea parte de o moarte violentă. 

Citește și: Povestea adevărată a păpușii demonice Annabelle

Dacă erai neinspirat și răspundeai cu „Da”, atunci demonul scotea un cuțit și îți despica fața, de la o ureche la cealaltă, după care spunea: „Acum ești la fel de frumos/frumoasă ca mine!”

În schimb, răspunsuri vagi de tipul „Ești o persoană normală”, sau „Așa și așa” aveau rolul de a deruta spiritul, oferindu-i victimei suficient timp pentru a scăpa. 

Cea mai recentă presupusă manifestare a spiritului răzbunător a fost raportată în anul 2004 în Coreea de Sud după ce mai multe trupuri mutilate au fost descoperite într-un parc. 

Criminalul nu a fost identificat, însă câțiva martori au declarat că în zonă a fost văzută o femeie care purta o mască chirurgicală roșie.

Nam Koo Terrace

Legende urbane japoneze - Nam Koo Terrace

Hong Kong este un oraș cu aproape 8 milioane de locuitori și se confruntă cu o acută lipsă a locuințelor. Fiecare spațiu disponibil este utilizat la maxim în scop comercial, rezidențial sau industrial.

Cu toate acestea, undeva la periferiile metropolei, se află o clădire abandonată, într-o avansată stare de degradare, înconjurată de garduri înalte de plasă și un avertisment sumbru: Nam Koo Terrace. Nu treceți! Zonă deosebit de periculoasă.

Clădirea, cunoscută sub numele de Nam Koo Terrace ascunde o istorie înfricoșătoare și este sursă pentru o înspăimântătoare legendă urbană japoneză. 

La începutul anilor 1900, construcția a fost deținută de o familie de industriași. Aceștia a fost însă nevoiți să fugă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Astfel, Nam Koo Terrace a ajuns o clădire abandonată care a fost mai apoi transformată în bordel. 

Aici, soldații japonezi se „relaxau” alături de femei forțate să le devină sclave sexuale. 

Iar ororile săvârșite de japonezi sunt și astăzi întipărite în memoria locală – zeci de tinere fețe fiind violate, torturate și ucise cu brutalitate în camerele mici și întunecate ale Nam Koo Terrace.

Potrivit legendelor și poveștilor locale, peste 100 de femei au murit în Nam Koo Terrace în timpul ocupației japoneze. 

După terminarea războiului, o parte dintre membrii familiei care deținea clădirea s-au întors în Hong Kong. Construcția a fost renovată și transformată, din nou, într-o locuință impunătoare.

Însă evenimente stranii au început să se petreacă aici. Unul câte unul, toți membri familiei au fost descoperiți morți. Decesele au fost catalogate fie ca sinucideri, fie ca accidentale.

Proprietarii Nam Koo Terrace s-au tot schimbat în ultimele decenii. Terenul este deținut astăzi de dezvoltatorul imobiliar Hopewell Holdings

Acesta a solicitat o aprobare pentru demolarea clădirii și construcția unui hotel în loc. Proiectul a fost aprobat de autorități, însă demolarea nu a mai avut loc. Contactați de un reporter de la o publicație locală, reprezentanții companiei au refuzat să comenteze situația. 

În schimb, Hopewell Holdings a încercuit zona cu un gard înalt din plasă și a afișat mai multe atenționări, avertizând oamenii să nu pătrundă în zona demarcată.

Localnicii vorbesc despre Nam Koo Terrace ca despre un loc malefic care emană o energie negativă incredibilă. 

Se spune că spiritele tinerelor care au avut parte de morți violente în interiorul Nam Koo Terrace încă mai bântuie acolo. Există chiar și câteva înregistrări audio ale unor zgomote ciudate, voci de femei și țipete care se aud din interiorul clădirii.

În anii ‘60 un incident bizar a ținut prima pagină a ziarelor. 

Chemați de vecinii deranjați de zgomotele venite din interiorul Nam Koo Terrace, ofițerii de poliție au fost atacați de o tânără extrem de violentă care, potrivit rapoartelor oficiale, a ieșit în fugă din clădire și s-a năpustit asupra echipajului. 

Doi oameni ai legii au fost răniți în incident. 

O altă întâmplare similară a avut loc în 2003 când un grup de adolescente s-au decis să testeze teoria „casei bântuite”. 

Tinerele, înarmate cu camere de filmat și echipament de camping au intrat în clădire cu intenția de a-și petrece noaptea acolo, încercând să înregistreze, în același timp, orice manifestare paranormală.

Iar manifestările nu au întârziat să apară.

Comportamentul a trei dintre adolescente s-a schimbat radical la puțin timp după ce fetele și-au instalat echipamentul. Tinerele păreau posedate. Au început să țipe, să-și rupă hainele, să se zgârie și să se lovească singure, apoi și-au atacat, cu brutalitate, prietenele.

Câțiva martori care le-au văzut pe fete intrând în clădire au sunat la poliție iar un echipaj s-a deplasat cu repeziciune la fața locului. 

Citește și: Top 10 desene macabre care i-au îngrozit pe părinți

Oamenii din zonă, împreună cu forțele de ordine, au reușit să scoată două adolescente din clădire. Fetele erau vizibil agitate, pline de răni și vorbeau într-o limbă necunoscută. Alte patru trupuri neînsuflețite au fost descoperite într-o cameră de la primul etaj al clădirii. 

În Nam Koo Terrace au fost găsite nu mai puțin de 30 de cadavre din 2003 și până în prezent. Toate cazurile au fost clasate drept sinucideri. 

O parte dintre trupurile neînsuflețite au fost descoperite la etajele superioare, în timp ce altele atârnau spânzurate de copacii din grădina din spatele casei.

Cei care au intrat în clădire au spus că nu mai sunt dispuşi să repete experienţa. Mai multe persoane au auzit voci de femei iar unii martori chiar au afirmat că ar fi văzut mai multe tinere decapitate umblând pe coridoare. 

Au existat şi câţiva martori care au declarat că au zărit un bărbat îmbrăcat în uniforma militară japoneză într-una din camerele de la primul etaj.

Masca Noh

Legende urbane japoneze - Masca Noh

Măștile Noh sunt extrem de populare în Japonia, unde sunt folosite în spectacole de teatru și de operă. 

Fiecare mască este confecționată manual și este considerată o adevărată operă de artă. Cei interesați le pot chiar cumpăra din diverse magazine de suveniruri, însă prețurile nu sunt deloc de neglijat.

Există însă o legendă urbană japoneză care vorbește despre „prima mască Noh”. Legenda circulă de mai bine de 1.500 de ani și este încă relatată de bătrâni copiilor și nepoților dornici să o asculte.

Se spune că prima mască Noh a fost confecționată în jurul anului 500. Masca este simplă, din lemn, fără decorațiuni sau alte accesorii specifice măștilor Noh moderne. 

Dar această mască veche are o particularitate care o face foarte specială: masca își schimbă expresia atunci când este privită din unghiuri diferite. 

Se spune că toate sentimentele umane, de la dragoste și ură până la bucurie și tristețe, se regăsesc pe chipul primei măști Noh, dacă descoperi unghiul corect din care să o privești.

Tehnica prin care masca Noh a fost confecționată rămâne un mare mister.

O versiune a legendei urbane japoneze vorbește despre un sculptor în lemn, un personaj retras, singuratic, care a lucrat zi și noapte neîncetat la confecționarea măștii. I-au trebuit ani de zile pentru a-și finaliza opera, iar când masca a fost gata, meșterul a căzut la pământ și a murit.

Când a fost găsit, bărbatul purta masca. Oamenii adunați în jur i-au descoperit fața și au observat chipul schimonosit de durere. Mai mult decât atât, sculptorul părea foarte îmbătrânit, ca și cum secole întregi ar fi trecut peste el, lăsând în urmă o carcasă golită de viață.

Masca Noh a ajuns în mâinile unui localnic și timp de mai multe generații a fost transmisă de la o persoană la alta. Însă timpul nu și-a pus deloc amprenta asupra obiectului din lemn. 

Citește și: Legende cu vârcolaci – 11 cazuri incredibile de oameni-fiară

Există chiar și câteva mențiuni ale unor nefericiți care au încercat să distrugă masca. Dar de fiecare dată povestea se termina la fel – cei aflați în posesia măștii Noh erau urmăriți de un blestem cumplit. 

Potrivit acestei legende urbane japoneze, prima mască Noh nu este doar un simplu obiect decorativ. 

În ea sălășluiește un spirit demonic care se hrănește cu energia celor din jur. Cei care o poartă au parte, la început, de noroc și bogăție. Însă nu pentru mult timp, victimele ajungând să piardă tot ceea ce au agonisit prin intermediul măștii.

Masca Noh va încerca întotdeauna să-și domine proprietarul. Va crea o conexiune cu cel care o deține și-l va face pe acesta dependent de darurile pe care masca le poate oferi. 

Însă toate avantajele au un preț, iar acel preț este însăși viața celui care poartă masca. 

De secole, prima masca Noh se „mută” de la un proprietar la altul, se hrănește și devine mai puternică. 
Mulți bătrâni cred că, printre miile de măști Noh vândute pe tarabele din Japonia, se află și masca blestemată care își caută un nou proprietar.

Camera roşie Akai Heya

Legende urbane japoneze - Camera roşie

O altă legendă urbană japoneză înfricoșătoare este povestea de groază intitulată Akai Heya (trad. Camera roșie). 

Această legendă urbană japoneză vorbește despre un adolescent care, întâmplător, află de existența unui website care, odată accesat, va atrage nenorociri de neînchipuit asupra celui care îndrăznește să vizioneze conținutul.

Oarecum reticent la întreaga poveste, adolescentul decide să afle mai multe informații despre website-ul cu pricina, însă eforturile lui se dovedesc a fi zadarnice. 

Când era pregătit să renunțe, o fereastră roşie îi apare brusc în colţul din dreapta-jos al monitorului. Reclama era una banală – un simplu chenar roșu în care se putea citi: „Îţi place?”

Tânărul încearcă să închidă respectiva reclamă, însă fără prea mult succes. Suspectând un virus, adolescentul rulează un program antivirus, dar scanarea nu identifică nimic suspect. 

Frustrat, adolescentul încearcă toate modalitățile de a scăpa de enervanta reclamă. Repornește computerul, îl scoate din priză, rulează din nou programul antivirus, însă de fiecare dată rezultatul era același – micul chenar roșu reapărea în colțul din dreapta-jos.

Neștiind ce altceva să facă, băiatul apasă pe reclamă. Și textul din chenar se schimbă: „Îţi place c”. Apasă iar și textul se schimbă din nou: „Îţi place ca”.

Noi litere erau afișate cu fiecare apăsare succesivă. Una câte una, literele începeau să formeze o propoziție. 

Îţi place cam

Îţi place came

Îţi place camer

Îţi place camera

Îţi place camera r

Tânărul simțea cum privirea i se încețoșează iar un țiuit ciudat îi răsună în ureche. Însă simțea că nu se poate opri, că trebuie să afle mesajul complet. 

Îţi place camera ro

Îţi place camera roş

Îţi place camera roşi

Chenarul roșu îi acoperea deja întreg monitorul. Picături de sudoare i se scurgeau pe frunte și un tremur pusese stăpânire pe întregul său corp. 

Încă un click și mesajul a fost complet: „Îţi place camera roşie?”

Trupul adolescentului a fost găsit câteva zile mai târziu, după ce părinții i-au raportat dispariția. Pereţii încăperii erau complet acoperiţi de sânge. 

Cum ușa apartamentului era închisă pe interior iar poliția nu a găsit urme de intrare forțată, cazul a fost clasat drept sinucidere.

Citește și: Top 8 locuri bântuite din România

Însă bizara legendă urbană japoneză nu se termină aici.

O altă tragedie a avut loc pe 1 iunie 2004 în Sasebo, Japonia. Aici, o adolescentă pe nume Nevada Tan și-a omorat cu cruzime o colegă de clasă pe nume Satomi Mitarai. Satomi, în vârstă de 12 ani, postase mai multe comentarii răutăcioase la adresa ei.

Poliția a fost îngrozită de brutalitatea crimei. 

Nevada Tan a așteptat ca ea și Satomi să rămână singure în sala de clasă, după care a înjunghiat-o pe aceasta de mai multe ori. I-a tăiat apoi ambele brațe și s-a folosit de sângele victimei pentru a picta pereții sălii de curs.

În timpul interogatoriului, Tan a declarat ca nu vede nimic rău în fapta comisă și că „asta trebuia să facă pentru ca totul să fie în regulă”.

Ancheta a durat mult luni însă oamenii legii nu au găsit nimic care să-i ajute să explice gestul făcut de tânără. 

În schimb, pe laptopul folosit de Tan, anchetatorii au observat un chenar roșu, în colțul din dreapta-jos, în care se putea citi: „Îţi place camera roşie?”

Acest detaliu nu a fost considerat relevant pentru anchetă.

La Misterio folosim doar surse de încredere în documentarea articolelor noastre. Astfel de surse relevante includ documente autentice, articole din ziare și reviste, autori consacrați, sau site-uri web reputabile.

  • Jen Jeffers - Creepy Tales About The Japanese Urban Legend Of The Slit-Mouthed Woman. [Sursă]
  • Matthew Meyer - Kuchisake onna. Articol publicat la data de 31 mai, 2013. [Sursă]
  • Emily Matchar - Global Ghosts: 7 Tales of Specters From Around the World. Articol publicat la data de 31 octombrie 2013. [Sursă]
  • Kuchisake-onna. wikipedia.org. [Sursă]
  • Martin Yip - Ghostly journey through Hong Kong's old Wan Chai district. Articol publicat la data de 31 octombrie 2013. [Sursă]
  • Nam Koo Terrace. [Sursă]
  • Tatum Ancheta - 9 of the most haunted places in Hong Kong. Articol publicat la data de 17 octombrie 2021. [Sursă]
  • Noh mask. mythus.fandom.com. [Sursă]
  • Noh Mask Urban Legend. Articol publicat la data de 1 septembrie 2016. [Sursă]
  • Veronica Carnevale - Japanese Urban Legends. Articol publicat la data de 12 octombrie 2021. [Sursă]
  • Aaron Baggett - 7 Terrifying Japanese Urban Legends Based on True Stories. Articol publicat la data de 11 august 2021. [Sursă]
  • Iikura Yoshiyuki - Japanese Urban Legends from the “Slit-Mouthed Woman” to “Kisaragi Station”. Articol publicat la data de 27 decembrie, 2019. [Sursă]
  • Fact or fiction? A collection of urban legends from around Japan. rakuten.com. [Sursă]
  • Alicia Joy - Japan's Spookiest Urban Legends And Myths. Articol publicat la data de 3 noiembrie 2016. [Sursă]