Articol documentat din surse relevante
Toate informațiile prezentate în acest articol sunt atent documentate din surse de încredere. Echipa Misterio face permanent eforturi pentru a îmbunătăți și actualiza conținutul oferit cititorilor noștri.

Cele mai întâlnite mituri, legende și superstiții despre usturoi. Usturoiul, plantă protectoare împotriva spiritelor rele

Misterio

Autor: Misterio

Actualizat:

Asociat cu planeta Marte şi cu focul, usturoiul este cunoscut încă din cele mai străvechi timpuri și exercită o simbolistică puternică în credinţe, superstiţii, mituri, sau legende, inclusiv în cele românești.

Această pagină poate conține linkuri spre produse/servicii. Este posibil ca Misterio să câștige un comision în urma vânzărilor efectuate prin aceste link-uri.

Cele mai întâlnite mituri, legende și superstiții despre usturoi. Usturoiul, plantă protectoare împotriva spiritelor rele

Iubit și disprețuit în aceeași măsură pentru gustul său intens, usturoiul este folosit de milenii datorită presupuselor proprietăți sale magice și terapeutice.

Există multe superstiții despre usturoi, astfel că de-a lungul timpului, planta a primit porecle dintre cele mai curioase: „leacul pentru de toate”, „trandafirul urât mirositor”, „vanilia de Bronx”, „penicilina rusească” sau „parfum italienesc”. 

Poveștile despre proprietățile vindecătoare unice ale usturoiului își au rădăcinile acum multe mii de ani și sunt întâlnite și astăzi la multe culturi de pe glob, inclusiv la români. De altfel, usturoiul este folosit și astăzi ca plantă protectoare împotriva spiritelor rele, în magie, descântece şi vrăji.

Totuși, cele mai fascinante mituri și superstiții despre usturoi sunt cele care relatează despre atributele sale magice.

Mituri, legende și superstiții despre usturoi

Superstiții despre usturoi – în Siberia, spre exemplu, sufletele femeilor care au murit în timpul nașterii și care apoi vin să îi chinuie pe cei în viață, pot fi recunoscute după mirosul de usturoi pe care îl răspândesc. 

Mituri despre usturoi – în Borneo, populatia batak, îi atribuie acestei plante puterea de a regăsi sufletele rătăcite. 

În vechile obiceiuri din regiunea Var, la Draguignan, cu ocazia sărbătorii de Sfântul Ioan, se prăjea usturoi în toate focurile aprinse pe toate străzile, după care oamenii plecau la casele lor cu acești căței de usturoi. Localnicii credeau că mirosul intens de usturoi prăjit alunga spiritele rele și proteja locuința.

Superstiții despre usturoi – în Mexic, pentru ca usturoiul să poată alunga vampirii, trebuia să fie primit în dar. 

Soldații din legiunile romane purtau usturoi ca mijloc de protecție atunci când mergeau la luptă. Poate și datorită faptului că făcea parte din hrana obișnuită a soldaților, usturoiul devenise un simbol al vieții militare.

Mituri despre usturoi – o legendă islamică spune că în momentul în care Diavolul a plecat din Grădina Edenului, a răsărit usturoi de sub piciorul lui stâng, iar de sub piciorul drept, câteva fire de ceapă. 

În manuscrisul Bowers, un tratat de medicină budistă ce datează din secolul al V-lea, se menționează o legendă în care se spune că usturoiul s-a născut din sângele unui demon.

Antichitatea clasică atribuia acestui condiment anumite virtuți, ale căror urme mai pot fi găsite în folclorul grecesc contemporan. În perioada sărbatorilor Sciroforiilor sau Tesmoforiilor, femeile mâncau usturoi, deoarece se spunea despre această plantă că înlesnea menținerea castității impuse pe durata sărbătorilor. 

În schimb, cea mai persistentă credință, din bazinul mediteranean și până în India, este aceea că usturoiul ferește de deochi. Din această cauză, găsim în Grecia, India, și Italia împletituri de căpățâni de usturoi legate cu lână roșie. În Grecia doar dacă cineva pronunță cuvântul usturoi era ferit de deochi.

Citește și: Totul despre puterile magice ale clopotelor. Cum se folosesc clopotele la alungarea spiritelor rele

Mituri despre usturoi – în China, condimentul este corelat cu norocul, fertilitatea, şi este dăruit adeseori tinerilor părinţi ca să-i stimuleze să aibă mulţi copii.

Superstiții despre usturoi – coreenii de altădată mâncau usturoi înainte de a porni pe un drum de munte, fiind încredinţaţi că tigrii nu suportă mirosul acestuia.

Arheologii au descoperit în mormintele egiptene, alături de trupurile celor plecați, bulbi de usturoi îmbrăcați în argilă. Totuși nu se știe cu exactitate dacă aceștia erau pentru a potoli mânia zeilor sau reprezentau monede de schimb pentru viața de dincolo.

Este însă bine știut că atât usturoiul cât și ceapa jucau un rol major în procesiunile egiptene legate de jurăminte sacre. Egiptenii din antichitate venerau aceste două plante pentru puterile lor mistice și tămăduitoare. 

Divinitatea lor era atât de înmărmuritoare încât egiptenii se fereau să le folosească în mâncare. Cu toate acestea, făceau parte în mod substanțial din hrana celor care trudeau la ridicarea piramidelor, sclavi și muncitori egipteni deopotrivă. 

Superstiții despre usturoi – în vremea regelui Tutankhamon, cu 15 legături de usturoi putea fi cumpărat un sclav puternic și sănătos.

Usturoiul antidot împotriva vampirilor și strigoilor

De ce se folosește usturoiul împotriva vampirilor și strigoilor?

Termenul vampir a apărut pentru prima dată ca upir într-o notă veche scrisă de un preot ortodox rus în jurul anului 1047. Acolo era menționat „upirul cel rău”. Se presupune că upir își are originile în limba tătară veche – ubyr care se traduce ca „vrăitorie” sau „magie”.

O altă mențiune datează din secolul al XI-lea și este legată de Sfântul Grigorie care vorbește despre un cult păgân de venerare a unor upiri.

O legătură între usturoi și mitul vampirului a fost făcută și de către Melampus, un celebru prezicător și vindecător venerat în numeroase locuri din Grecia antică. 

Melampus a domnit ca rege în Argos și este considerat fondatorul castei profetice a Melampodizilor, formată din urmașii săi, cărora le-a transmis ca moștenire darul divinației.

Melampus descria usturoiul drept una dintre cele mai puternice plante protectoare împotriva diferitelor entități, spirite și creaturi malefice, inclusiv a vampirilor și strigoilor.

Este posibil ca mitul conform căruia usturoiul este capabil să alunge creaturile întunericului, să derive din simplul fapt că un consum sporit din această plantă afectează puternic mirosul respirației. 

În religiile antice ale misterelor, care puneau un puternic accent pe ritualurile de fertilitate, li se interziceau să participe la venerarea zeităților celor ce mâncau mult usturoi. 

Usturoiul foate fi analizat și din perspectiva amuletei protectoare. De altfel, multe mituri, legende și superstiții despre usturoi s-au format exact în jurul acestor presupuse proprietăți protectoare.

Pentru a alunga răul, unele amulete pot fi ținute în mână sau purtate. Potrivit unor mituri, legende și superstiții despre de usturoi se spune că acesta este cel mai bun mijloc de a îndepărta duhurile rele sau de protecție împotriva vampirilor

Citește și: Secretele din astrologia chinezească – Simbolistică, principii, zodii și elemente primordiale în zodiacul chinezesc si cel european

Legat de vampiri, în Europa Centrală, potrivit tradițiilor se spune că alungarea acestora se face cel mai bine dacă se agață la capul patului un mănunchi de usturoi sau un șirag de flori de usturoi. 

Cunoscutul roman Dracula a lui Bram Stoker a contribuit, fără îndoială la răspândirea credinței conform căreia usturoiul, alături de cruce și apa sfințită, reprezintă arme eficiente împotriva strigoilor. 

Însă aceste credințe nu sunt exclusive culturii românești. 

Montague Summers, în lucrarea sa Vampires and Vampirism amintește că usturoiul e folosit împotriva vampirilor, strigoilor și a altor creaturi necurate în multe culturi ale lumii. 

De exemplu, în Malaezia și China părinții ungeau frunțile copiilor cu usturoi pentru a-i proteja de jiangshi – cunoscut și ca vampirul chinezesc. 

În legendele și folclorul chinezesc, Jiangshi este un cadavru reanimat. Ucide creaturi vii pentru a le absorbi qi-ul, sau „forța vitală”, de obicei noaptea, în timp ce în timpul zilei, se odihnește într-un sicriu sau se ascunde în locuri întunecate, cum ar fi peșterile.

Într-o lume mitică invadată de o multitudine de spirite întunecate, creaturi însetate de sânge, vampiri, vârcolaci și alte astfel de ființe malefice, usturoiul este adesea privit ca antidotul universal, accesibil tuturor. 

Asemenea lui Montague Summers, care alături de usturoi enumera și alte ierburi cu puteri protectoare, scriitoarea și experta în mitologia vampirului, Theresa Bane, vine să completeze lista plantelor cu puteri protectoare împotriva acestor spirite.

Usturoiul nu este un mijloc de intimidare universal existând și altele ce pot fi folosite pentru alungarea vampirilor – așchii de fier, boabele de orez și susan, semințe de mac, sau piperul negru. Toate acestea aruncate spre vampir sau împrăștiate în drumul lui îl vor obliga să se oprească și să le numere; astfel, această alergătură va dura până către dimineață când soarele răsare și-l distruge; aceasta este credința tribului Sucoyan din Indiile de Vest.

Totuși, dacă ne uităm cu mai multă atenție în cărțile literaturii de specialitate, vom vedea că Antichitatea nu folosea termenul de vampir

Existau însă diverse trimiteri la ființe supranaturale care se hrăneau cu sânge sau carne de om:

  • Vetalas și zeița Kali din mitologia indiană 
  • Empusae, Lamia și Strix din mitologia greco-romană
  • Xortdan (Hortdan) din zona Azerbaijan
  • Gashadokuro și Iso-onna în Japonia
  • Lamashtu în Mesopotamia
  • Camazotz din vechile legende mayașe

Lista completă este extrem de lungă. Asta nu înseamnă că toate creaturile malefice din mitologie pot fi clasificate ca vampiri. 

Theresa Bane, autoarea cărții Encyclopedia of Vampire Mythology, face o distincție clară între vampiri și spirite vampirice (precum Aipalookvik din Canada de Nord, Alaska și Groenlanda sau Chochonyi din Argentina). 

Așa cum bine subliniază autoarea, nu toate aceste creaturi se hrănesc cu carne sau sânge de om și nici nu pot fi alungate cu usturoi.

În consecință, doar unele mituri, legende și superstiții despre usturoi vorbesc despre plantă ca având puteri protectoare împotriva duhurilor necurate.

Tradiții și superstiții românești despre usturoi

Tradiții și superstiții românești despre usturoi

În miturile, tradițiile și superstițiile românești, usturoiul este considerat o plantă cu puteri magice, care protejează oamenii, animalele și locuințele de spiritele rele, strigoi, iele, deochi și necazuri. 

Există credința, în special în satele izolate din zonele de deal și munte, că o cruce din căpățâni de usturoi atârnată la tocurile ușilor sau a ferestrelor are rolul de a proteja locuința de duhurile rele.

Și în zilele noastre, păstorii din munții Carpați, înainte de a-și mulge oile pentru prima dată, își freacă mâinile cu usturoi sfințit pentru a feri turma de mușcăturile șerpilor. 

Superstiții despre usturoi și dragoste

Proprietăţile magice ale usturoiului erau apreciate inclusiv în dragoste. 

Astfel, în unele zone din România există tradiția preparării unei poţiuni de dragoste ce-l poate face pe un tânăr să se îndrăgostească nebuneşte de o fată folosindu-se câteva fire din părul său, câteva fibre din hainele sale, frunze de rudă, alcool şi, desigur, atotputernicul usturoi.

Unei fete ocolite sau părăsite mereu de flăcăi i se recomandă să-şi agaţe un căţel de usturoi pe uşa dormitorului. În acest fel, i se garanta că-şi va afla curând un iubit credincios.

Citește și: Ce sărbătorim de Rusalii? Semnificație, superstiții și obiceiuri de Rusalii

Pe de altă parte, pentru a scăpa de un peţitor ori îndrăgostit nedorit, fetele erau sfătuite să aşeze un căţel de usturoi străpuns de două ace la o intersecţie de drumuri. În clipa în care peţitorul/îndrăgostitul ajungea acolo, îşi pierdea orice urmă de afecţiune pentru ele.

Se obişnuia ca miresele să se protejeze în decursul nunţii purtând asupra lor usturoi şi să fie „bătute” cu lujere ale acestuia ca să fie ferite de boală şi să dea naştere unor copii sănătoşi. Aceeaşi plantă magică era introdusă în pătuțurile bebeluşilor ca să le ofere protecţie în timpul nopţii.

Aceste tradiții se respectă mai ales în sărbători ca Sfântul Andrei, Crăciun, Bobotează sau Rusalii.

Simbol al bogăției și abundenței

Multe mituri, legende și superstiții despre usturoi fac trimitere la cum și când se plantează usturoiul. 

O superstiție românească legată de usturoi spune că odată semănat într-un an, trebuie semănat și-n anii ce urmează, pentru că altfel se răzbună și nu-ți mai merge bine. Explicația populară este că „usturoiul e cap și el vrea cap; și dacă nu-l stăpânești cum se cade, îți poate aduce mari necazuri în viață.”

Potrivit acestei superstiții despre usturoi, planta aromată trebuie semănată, neapărat, de Sfântul Dumitru (26 octombrie). Dacă nu o faci până atunci, aduce pagubă:

Sămânța tare (secară, porumb, grâul) se seamănă când luna e în creștere. Pe cea moale (in, cânepă, ovăz), când e luna în descreștere. Ceapa, usturoiul, cartoful și toate zarzavaturile să le semeni înainte de secerea primului pătrar; iar semințele ce fac fructul în vârful paiului, să le semeni după primul pătrar.

În nordul Moldovei, la Suceava, se spune că după ce ai mâncat usturoi, foițele trebuie aruncate la drum, așa recoltele vor fi bogate anul viitor. 

Tot în Suceava, în dimineața Învierii Domnului, când femeile merg la biserică cu pască pentru a fi sfințită, acestea pun sub ea mai mulți căței de usturoi. Odată sfințit și apoi pus în pământ și încolțit, se crede că nu se va strica niciodată.

Tradiții și superstiții despre usturoi. Plantă medicinală cu proprietăți miraculoase

Plantă medicinală cu proprietăți miraculoase

În România, usturoiul este considerat un medicament natural mai puternic decât majoritatea antibioticelor, datorită unui compus numit alicină (eliberat atunci când usturoiul este tocat sau zdrobit) care are proprietăți similare cu penicilina.

Astfel, preparate precum supa de usturoi în care se adaugă usturoi prăjit, morcov, ceapă, cartofi, păstârnac și țelină se servesc pentru combaterea gripei și a răcelii. 

În multe regiuni din România, bunicile și străbunicile transmit tradiția de a unge cățeii de usturoi proaspăt tăiați pe pâinea prăjită, atât pentru gust, cât și pentru beneficiile aduse sănătății.

În conformitate cu această credinţă naţională că usturoiul are puteri miraculoase, un Festival al Usturoiului are loc în fiecare an, în luna septembrie, în Pasul Tihuţa din Munţii Bârgău (Carpaţii Orientali). 

În cadrul festivalului, sunt pregătite mâncăruri tradiționale cu usturoi, sunt țesute coroane de usturoi, iar spectacolele de magie și vrăjile fac parte din eveniment.

La Misterio folosim doar surse de încredere în documentarea articolelor noastre. Astfel de surse relevante includ documente autentice, articole din ziare și reviste, autori consacrați, sau site-uri web reputabile.

  • Artur Gorovei și Gh.F. Ciaușanu - Credințe și superstiții românești. Editura Humanitas, București, 2013.
  • Tudor Pamfile - Mitologie românească. Editura ALL, București, 1997.
  • Six Ways to Stop a Vampire. The National Geographic blog. [Sursă]
  • Jean Chevalier și Alain Gheerbrandt - Dicționar de simboluri. Editura Artemis, București, 1995.
  • Mircea Vulcănescu - Mitologie română. Editura Academiei, București, 1985.
  • Sherry Hansen Steiger și Brad Steiger - Enciclopedia Gale a fenomenelor neobișnuite și inexplicabile. Editura ALL, București, 2011.
  • Diana Condrea - Discover 13 Traditions Only Romanian People Understand. [Sursă]
  • Patricia Turner și Charles Russell Coulter - Dictionary of Ancient Deities. Editura Oxford University Press, 2001.
  • Monica Suma - Why Romanians are obsessed with garlic. [Sursă]
  • Raymond T. McNally și Radu Florescu - In Search of Dracula. Editura Houghton Mifflin, 1994.
  • Brian Righi - Vampires Through the Ages: Lore & Legends of the World's Most Notorious Blood Drinkers.