Articol documentat din surse relevante
Toate informațiile prezentate în acest articol sunt atent documentate din surse de încredere. Echipa Misterio face permanent eforturi pentru a îmbunătăți și actualiza conținutul oferit cititorilor noștri.

Mituri tradiții și superstiții despre oglinzi. Ce ce nu e bine să spargi o oglindă?

Misterio

Autor: Misterio

Actualizat:

Oglinda este adesea analizată din perspectiva unui obiect de mare putere, o punte între lumea materială și lumea spiritelor, iar ritualurile și tradițiile stranii care folosesc oglinda ca mediu de divinație sunt răspândite peste tot în lume.

Această pagină poate conține linkuri spre produse/servicii. Este posibil ca Misterio să câștige un comision în urma vânzărilor efectuate prin aceste link-uri.

Mituri tradiții și superstiții despre oglinzi. Ce ce nu e bine să spargi o oglindă?

Există nenumărate legende, datini, mituri și superstiții despre oglinzi. Chiar și cultura românească abundă de astfel de rituri și ritualuri, care mai decare mai curioase sau neobișnuite. 

Istoria oglinzii ca obiect de divinație este deosebit de interesantă. De altfel, aceasta continuă să fie utilizată în diverse ritualuri magice, vrăji de protecție sau ca mediu de comunicare cu spiritele.

Superstiții despre oglinzi

Chiar dacă nu ești o persoană superstițioasă, cu siguranță ai auzit de multe dintre aceste obiceiuri, mituri și superstiții despre oglinzi. 

De la locul special al unor obiecte în casă, până la pisica neagră, românii cred în multe tradiții și superstiții despre oglinzi, unele vechi de secole.

Unde se așează oglinzile în casă

Deşi mulți dintre noi le văd doar ca pe nişte obiecte de decor, este bine de știuti că poporul român are o serie de superstiţii aparte atunci când vine vorba despre oglinzi. Cu atât mai mult cu cât nu există casă în care să nu se găsească măcar o oglindă.

Conform tradiţiei, într-o casă nu ar trebui să existe oglinzi pătrate sau dreptunghiulare. Potrivit bătrânilor, colțurile ascuțite pot induce o atmosferă neplăcută și pot provoca certuri în familie.

Tot tradițiile populare spun că cele mai puternice oglinzi sunt cele ovale sau rotunde. Potrivit credinţelor din bătrâni, acestea intensifică stările pozitive și emoțiile benefice spiritului. Ba chiar trezesc admirația și încrederea de sine.

Oglinzile de mari dimensiuni trebuie întotdeauna așezate pe hol, orientate spre uşa de la intrarea în locuință. Astfel sunt alungate spiritele rele, dar şi ghinionul.

Mituri tradiții și superstiții despre oglinzi

Ce trebuie să faci dacă spargi o oglindă

Una dintre cele mai des întâlnite superstiții despre oglinzi este aceea potrivit căreia spargerea unei oglinzi prevestește șapte ani de ghinion sau, după unele mituri, poate aduce chiar moartea. 

Credința superstițioasă a reușit, cumva, să se perpetueze și există și astăzi chiar și printre oamenii educați.

Acest vechi eres este originar din Roma secolului I d.H. Romanii credeau că starea de sănătate a unei persoane se schimbă la fiecare șapte ani și cum oglinda reflectă înfățișarea umană, a sparge o oglindă înseamnă a afecta sănătatea respectivei persoane, pe o perioadă de șapte ani.

Ca să scape de cei șapte ani de ghinion, oamenii au conceput tot felul de soluţii. 

Unii spun că trebuie să aduni cioburile de sticlă și să le pui într-un vas cu apă sau să le îngropi la lumina lunii. Alții lasă fragmentele de oglindă în locul unde aceasta s-a spart timp de șapte ore înainte de a le strânge.

Oglinzile dezvăluie sufletul

Conform unor vechi credințe, oglinzile au puterea de a reflecta imagini ale sufletului. Cum unele ființe fantastice – precum vampirii și vrăjitoarele – nu au suflet, ele nu au nici reflexie atunci când se uită în oglindă.

De altfel, așa numiții vânători de vampiri din trecut purtau întotdeauna asupra lor o oglindă. Ei credeau că astfel pot identifica mai ușor creaturile nopții.

Din aceste credințe vechi au rezultat, probabil, și miturile și superstițiile despre oglinzi potrivit cărora oglinda are puterea de a arăta adevărata înfățișare a unei persoane.

Legenda urbană Bloody Mary

Una dintre cele mai cunoscute legende urbane și o provocare des aruncată în jocul adolescentin „Adevăr sau Provocare”, legenda spiritului malefic Bloody Mary este strâns legată de simbolistica oglinzii. 

Ritualul prin care se presupune că spiritul poate fi invocat presupune rostirea numelui Bloody Mary de 13 ori (de 3 ori în alte variante) în fața unei oglinzi. 

Această credință este legată de una dintre atributele oglinzii ca închisoare a sufletelor, superstiție prezentă, de altfel, și în cultura românească când, după un deces, oglinzile din casă sunt acoperite cu o pânză pentru ca sufletul celui decedat să nu rămână captiv.

Chipul viitorului soț

Într-o tradiție stranie de Halloween se spune că dacă decojești un măr într-o fâșie lungă și continuă în fața unei oglinzi, apoi arunci coaja peste umărul stâng cu mâna dreaptă, viitorul tău soț ți se va dezvălui în oglindă. 

Alte versiuni ale acestui mit spun să mănânci de fapt mărul, în fața oglinzii, la miezul nopții de Halloween. 

Feng Shui

Pentru a avea un dormitor care să urmeze principiile feng shui-ului, nu este indicat să ai o oglindă îndreptată spre pat. 

Acest lucru se datorează credinței că trupul și spiritul trec printr-un proces de reparare în timpul somnului și ar fi dăunător odihnei ca energia negativă pe care o eliberează corpul în timpul somnului să se reflecte în oglindă.

Oglinda Miresei Tradiții Românești

Tradiții românești despre oglinzi

Folclorul românesc abundă de mituri, legende și superstiții despre oglinzi. Dintre acestea, poate cele mai relevante sunt cele legate de ritualul de nuntă.

Oglinda miresei

Un accesoriu indispensabil cu o semnificație deosebită este oglinda miresei. Acest accesoriu deosebit de util atunci când mireasa se pregătește pentru a deveni o doamnă este strâns legat de o serie de tradiții și obiceiuri de nuntă.

Citește și: Totul despre puterile magice ale clopotelor. Cum se folosesc clopotele la alungarea spiritelor rele

O astfel de tradiție, sau superstiție, legată de oglinda miresei este momentul în care mireasa se gătește de nuntă. Mai exact este vorba despre momentele în care se privește în oglindă.

Cum se folosește oglinda la nuntă

Astfel, mireasa nu trebuie să lase pe nimeni, nici măcar domnișoarele de onoare, să stea între ea și oglindă. Dacă o persoană se așează între mireasă și oglindă căsnicia nu va fi una fericită.

O altă tradiție din categoria celor de respectat este ca în casa unde se pregătește mireasa pentru nuntă să nu existe foarte multe oglinzi deoarece acest lucru poate să influențeze negativ persoanele optimiste sau pe cei sensibili la atacuri energetice.

Un alt lucru interesant care are legătură cu gătitul miresei este acela că nașa este responsabilă doar pentru a-i finisa aspectul. Dacă la început nașa era persoana care o ajuta pe mireasă de la început și până la final, iată că astăzi ea are un rol mai puțin important. 

Tot acesta este și momentul în care mireasa își pune bijuteriile. Mireasa cere apoi oglinda de la domnișoarele de onoare și, în general oglinda este întoarsă. În unele zone din țara, mirele trebuie să le ofere bani domnișoarelor de onoare care țin acest accesoriu.

Foarte interesant este și obiceiul ca mireasa să nu fie deranjată atunci când se privește în oglindă și să nu se uite nimeni peste umărul ei. 

O căsnicie fericită și lipsită de evenimente neplăcute urmează toate aceste tradiții și nu se exclude nici o etapă a nunții.

Oglindă magie și divinație

Oglinda ca obiect de divinație

Folosirea oglinzii magice corespunde uneia dintre cele vechi forme de divinație, în încercarea de a citi viitorul sau trecutul. 

În Grecia antică, divinația realizată cu ajutorul apei și a unei oglinzi era atât de populară și larg practicată încât a primit chiar un nume – „catoptomația”. 

Există încă clarvăzători și ghicitori numiți „scrutători”, care „văd” trecutul și viitorul în cristale și oglinzi. Varro susține că divinația ar proveni din Persia.

Potrivit unei legende, Pitagora avea o oglindă magică pe care o întorcea cu fața spre lună, așa cum făceau vrăjitoarele din Thessalia. 

Citește și: Ce semnifică Drăgaica sau Sânzienele? Tradiții de Sânziene pentru fetele nemăritate

Folosirea oglinzii este inversul necromanției, simpla evocare a morților, deoarece oglinda face să apară oameni care încă nu există sau care execută o acțiune pe care o vor săvârși abia mai târziu.

Prima oglindă a fost poate suprafața unei ape în care oamenii primitivi și-au surprins reflexia tremurătoare. Datorită analogiei dintre apă și oglindă, aceasta este deseori folosită în scopuri magice. De pildă triburile bambara utilizează cioburi de oglindă în ritualul de aducerii a ploii.

Oglinda, asemeni suprafeței de apă, este folosită la ghicit, pentru a întreba spiritele. Răspunsul acestora la întrebările puse se înscrie prin răsfrângere pe suprafețele oglinzilor sau apelor. 

În Congo, oamenii folosesc procedeul oglinzii sau al suprafeței apei dintr-un vas, presărându-le cu caolin. Desenele acelei pulberi albe, emanație a spiritelor, le oferă răspunsul. 

În Asia Centrală, șamanii practică prezicerea cu ajutorul oglinzii, pe care o îndreaptă spre Soare sau Lună, despre care cred ca ar fi și ele oglinzi pe suprafața cărora se rasfrange tot ce se întâmplă pe Pământ. 

De altminteri, veșmintele șamanilor sunt adesea împodobite cu oglinzi care reflectă faptele oamenilor sau îi ocrotesc pe șamani în călătoriile lor de necazurile produse de duhurile rele.

O credință veche a fost că voința zeilor se poate desluși, într-o oglindă. Prin urmare, spargerea accidentală a unei oglinzi era interpretată ca o încercare a zeilor de a împiedica oamenii să-și vadă viitorul, iar acest lucru a fost considerat un avertisment că viitorul nu avea să aducă nimic bun.

Abia în anul 1688 au fost inventate oglinzile de sticlă. În acel an, francezul Louis Lucan a inventat o sticlă plată pe spatele căreia se turna un aliaj metalic, obținându-se astfel o oglindă în care oamenii își puteau vedea, pentru prima oară, adevărata înfățișare.

Superstiții despre oglinzi din lumea largă

Tema oglinzii magice care permite citirea trecutului, prezentului și viitorului, este o temă clasică în literatura islamică. 

Cupa lui Jamshid, regele legendar al Iranului, este în realitate o oglindă. Ea simbolizează la randul ei inima inițiatorului. Cum inima este simbolizată printr-o oglindă, odinioară de metal, rugina simbolizează păcatul, iar șlefuirea oglinzii, curățarea de păcat.

Oglinda logodnicilor, numită Ayin-y Bibi Maryam sau „Oglinda Fecioarei Maria”, este folosită în Persia, Pakistan și Afganistan pentru a binecuvânta prima întâlnire dintre cei doi logodnici. 

Oglinda este atârnată pe peretele din spate al camerei unde are loc întâlnirea. Logodnicii trebuie să intre prin două uși opuse, și în loc să se privească între ei, trebuie să se uite în oglindă pieziș. 

Făcând acest ritual, ei se întâlnesc în Paradis și își văd chipurile direct, ochiul drept în dreapta și nu inversate ca în lumea aceasta. Puterea oglinzii de a îndrepta imaginea devine aici un simbol al lucrurilor văzute potrivit realității lor esențiale. 

Primii greci fabricau oglinzi din bucăți circulare de bronz polizat, uneori cu mânere superb împodobite. 

Primii egipteni aveau de asemenea oglinzi de bronz, discuri foarte bine șlefuite, de obicei, cu mânere grațioase și decorative.

Simbolismul oglinzii

Termenul speculum (ro. „oglindă”) a dat cuvântul „speculație”, la origine, însemnând a observa cerul și mișcarea relativă a stelelor cu ajutorul unei oglinzi.

Sidus (ro. „stea”) a dat de asemenea cuvântul „a considera”, care din punct de vedere etimologic înseamnă „a privi stelele”. Aceste două cuvinte abstracte, care astăzi desemnează niște operațiuni intelectuale elevate, își au rădăcina în studiul astrelor reflectate de oglinzi.

Mituri tradiții și superstiții despre oglinzi - Mituri tradiții despre oglindă

De aici provine faptul că oglinda, ca suprafață care reflectă, stă la baza unui simbolism extrem de bogat în ordinea cunoașterii. 

Ce reflectă oglinda? Sinceritatea, adevărul, conținutul conștiinței și al inimii. 

Într-un muzeu din Hanoi se află o oglindă chinezească pe care se poate citi:

Precum soarele, precum luna, precum apa, precum aurul, fii limpede și strălucitor și oglindește ceea ce se află în inima ta.

Simbolism spiritual

Rolul acesta este folosit în poveștile occidentale, în ritualul societăților secrete chinezești și în povestiri. Cu toate că semnificația ei profundă este alta, oglinda, în tradiția niponă, este pusă în relație cu revelarea adevărului, ca și cu puritatea. 

Din aceeași perspectivă, Yama, suveranul indo-budist al Împărăției Morților, folosește pentru Judecată o oglindă a karmei

Oglinzile magice, dacă sub forma lor pur divinatorie sunt doar instrumentul degenerat al revelării cuvântului lui Dumnezeu, au totuși o uimitoare eficacitate în diferitele forme de șamanism – care folosește în acest scop cristalul de rocă – precum și la pigmeii din Africa.

Citește și: Istoria cafelei – 15 lucruri uimitoare pe care nu le știai despre cafea

Adevărul revelat de oglindă poate fi, evident, de ordin superior: evocând oglinda magică a dinastiei Xin, Nichiren o compară cu oglinda Dharmei budiste care arată cauza faptelor trecute.

Oglinda va fi instrumentul Iluminării. Ea este într-adevăr simbolul înțelepciunii și al cunoașterii, oglinda prăfuită fiind simbolul spiritului întunecat de ignoranță.

Înțelepciunea Marii Oglinzi a budismului tibetan propovăduiește taina supremă, anume că lumea formelor pe care o reflectă este numai un aspect al vidului, shunyata.

Aceste răsfrângeri ale Inteligenței sau Cuvântului ceresc fac din oglindă simbolul manifestării ce reflectă Inteligența creatoare. Ea este și simbolul divin, ce reflectă manifestarea, creând-o după chipul său. Revelarea Identității și a Deosebirii în oglindă stă la originea căderi luciferice.

Pe plan mai general, ea este consecința celei mai înalte experiențe spirituale. Așa se întâmplă la Sfântul Pavel (2 Cor. 3,18) și la mulți spiritualiști creștini și musulmani.

Angelus Silesius spunea:

Inima omenească, oglinda reflectându-l pe Dumnezeu.

Oglinda inimii reflectă la budiști natura lui Buddha, iar la taoiști, cerul și pământul.

Simbolism cosmic

Inteligența cerească reflectată de oglindă se identifică simbolic cu Soarele: acesta este motivul pentru care oglinda este adesea un simbol solar. Dar ea este și un simbol lunar, în sensul că, aidoma unei oglinzi, Luna reflectă lumina Soarelui. 

Oglinda solară cea mai cunoscută este cea din mitul japonez al lui Amaterasu: oglinda scoate Lumina divină din cavernă și o răsfrânge peste lume. 

În simbolismul siberian, cele două mari oglinzi cerești reflectă Universul, reflectare pe care șamanul, la rândul său, o captează cu ajutorul unei oglinzi.

Reflectarea perfecțiunii cosmice se exprimă și în oglinda lui Devi și, pe o treaptă secundară, în aceea a mesagerilor ei (Sarasundari). 

În tradiția vedică, oglinda este mirajul solar al manifestărilor. Ea simbolizează succesiunea formelor, durata limitată și mereu schimbătoare a ființelor:

Formă după formă, a luat orice formă. Forma potrivită se găsește oriunde. Indra, prin vrăjile lui, are forme multiple. Mii de telegari sunt înhămați pentru el! [Rig Veda, Grihya-Sutra]

Reflectarea luminii sau a realității nu le schimbă, firește, natura, dar introduce o anumită doză de iluzie (luna surprinsa în apă), de minciună față de Principiu. Există o identitate în deosebire, spun textele hinduse:

Oglindă india - nuntă hindusă

Lumina se reflectă în apă dar nu o străbate, tot astfel face și Shiva.

În acest fel, speculația nu este altceva decât cunoaștere indirectă, lunară. De altfel, oglinda dă o imagine inversată a realității: ceea ce este sus este la fel cu ce este jos, se spune în Tabella Smaragdina a hermetismului, dar în sens invers.

Manifestarea este reflectarea inversă a Principiului: asta exprimă cele două triunghiuri răsturnate ale stelei cu șase colțuri. 

Simbolul Razei luminoase reflectate în suprafața Apelor este semnul cosmologic al manifestării. Este Purusha actionand asupra pasivei Prakriti, Cerul vertical asupra Pământului orizontal. 

Totuși, această pasivitate, care reflectă lucrurile fără să fie afectată de ele, este în China simbolul non activității înțeleptului.

La Misterio folosim doar surse de încredere în documentarea articolelor noastre. Astfel de surse relevante includ documente autentice, articole din ziare și reviste, autori consacrați, sau site-uri web reputabile.

  • Brad Steiger și Sherry Hansen Steiger - Enciclopedia Gale a fenomenelor neobișnuite și inexplicabile. Editura ALL, București, 2011.
  • The Symbolism Of Mirrors In Literature. mirrorworld.co.uk. [Sursă]
  • Jean Chevalier și Alain Gheerbrant - Dicționar de simboluri. Editura Artemis, București, 1995.
  • Budge E. A. Wallis - Amulets and Talismans. Editura Collier Books, New York, 1970.
  • Nina Jay - Mirror – What Does It Symbolize? [Sursă]
  • Nelson Felicitas - Talismans & Amulets of the World. Editura Sterling Publishers, New York, 2000.
  • Pavitt William Thomas - The Book of Talismans, Amulets and Zodiac Gems. Editura Samuel Weiser, New York, 1970.
  • Neve McBeal - The Mystical Symbolism of Mirrors in Women’s Literature. Articol publicat la data de 11 iunie, 2019. [Sursă]
  • Mark Pendergrast - Mirror Mirror: A History of the Human Love Affair With Reflection.
  • The Broken Mirror Symbolism. housecaravan.com. [Sursă]