Articol documentat din surse relevante
Toate informațiile prezentate în acest articol sunt atent documentate din surse de încredere. Echipa Misterio face permanent eforturi pentru a îmbunătăți și actualiza conținutul oferit cititorilor noștri.

Păpușile voodoo – 5 lucruri mai puțin cunoscute despre magia voodoo

Misterio

Autor: Misterio

Actualizat:

O practică misterioasă și sinistră, un subiect tabu între culturi, astfel este privită religia voodoo. Această formă de vrăji este adesea asociată cu păpuși voodoo cu ace înfipte în ele, cu sacrificarea de animale și cu oameni ce dansează pe ritm de tobe, în jurul focului mai ales noaptea.

Această pagină poate conține linkuri spre produse/servicii. Este posibil ca Misterio să câștige un comision în urma vânzărilor efectuate prin aceste link-uri.

Păpușile voodoo – 5 lucruri mai puțin cunoscute despre magia voodoo

Ca religie, voodoo este recunoscuă în America Centrala și de Sud în state precum Porto Rico, Haiti, Brazilia, Republica Dominicană, dar și în Africa. 

Se estimează că doar în vestul Africii ar exista peste 30.000.000 de practicanți nedeclarați, regimurile totalitare africane interzicând cu desăvârșire practicarea voodoo.

Termenul „păpușă voodoo” descrie o efigie în care sunt introduse ace. Asemenea practici sunt întalnite în diferitele tipuri de magie tradițională practicate de unele populații de pe glob. 

Deși folosirea termenului „păpușă voodoo” implică că această formă de practicare a magiei este corelată cu magia vodou (Haiti) sau magia voodoo (Louisiana), păpușile voodoo nu sunt specifice doar acestor două tipuri de magie regională.

Cum confecționezi o păpușă voodoo - Vraja inima

Cum să confecționezi o păpușă voodoo?

Realizarea unei păpuși voodoo nu este deloc un proces simplu. Cu siguranță ai auzit deja relatări îngrozitoare despre novici în practicarea voodoo care nu au înțeles pe deplin ramificațiile unei astfel de forme de magie și care s-au văzut prinși în propriile blesteme și nenorociri.

Mulți vor o păpușă voodoo reală pentru că s-au îndrăgostit de cineva, în timp ce alții doresc să se răzbune pe o persoană care i-a rănit sau le-a greșit într-un fel sau altul. 

Însă indiferent de motiv, practicarea magiei voodoo este periculoasă. Această formă de vrăjitorie este strâns legată de starea emoțională a persoanei care o practică și de fiecare dată necesită o formă de „plată” în schimbul beneficiilor oferite. Voodoo implică formarea de punți către lumea de dincolo și a legăturilor cu entități sau spirite supranaturale.

Citește și: Păpușa Robert – Istoria reală a celei mai îngrozitoare păpuși bântuite din lume

În plus, pentru a construi o păpușă voodoo benefică, care să ajute persoanele dragi, practicantul trebuie să se adapteze moral și să-și impună o stare de spirit pozitivă. Pe de altă parte, păpușile voodoo folosite în scopuri malefice (de exemplu pentru a arunca un blestem), necesită o stare de spirit negativă. 

Practicanții voodoo novici rar sunt capabili să-și adapteze starea de spirit la scopul final al magiei, lucru care poate conduce la rezultate nedorite, chiar tragice.

Iată câțiva pași care trebuie urmați pentru a crea o păpușă voodoo.

1) Colectarea materialelor necesare

În ceea ce privește materialul din care va fi confecționată păpușa, poate fi utilizat orice material de origine naturală, însă scopul pentru care va fi folosită păpușa va determina și materialele necesare. 

Cel mai frecvent se folosesc următoarele obiecte:

 • țesăturile de bumbac
 • paie
 • crenguțe
 • pământ
 • lut
 • ceară
 • hârtie
 • coarne, oase sau dinți de animale

O păpușă voodoo va fi mult mai puternică și eficientă dacă la confecționarea ei se folosește o șuviță de păr sau obiecte care îi aparțin persoanei vizate. 

2) Construirea scheletului

După ce ai strâns toate materialele necesare, următorul pas este realizarea scheletului păpușii voodoo. 

Efigia trebuie să reprezinte persoana vizată cât mai fidel posibil. Se începe prin construirea unui schelet de bază folosind crenguțe legate cu sfoară. Dacă nu dispui de crenguțe, atunci poți folosi câteva creioane de lemn.

Restul elementelor se adăugă pe scheletul astfel obținut. Păpușa trebuie cusută și legată cu fire roșii (care simbolizează sângele). O păpușă făcută pentru a servi scopuri benefice trebuie făurită cu mare grijă, să fie atractivă ca aspect și să nu sperie sau să înstrăineze persoanele din jurul ei. 

Esențială este și starea de spirit a persoanei care confecționează păpușa voodoo. Efigia trebuie „umplută” cu emoții și sentimente pozitive (în cazul unei păpuși benefice) sau negative (în cazul unei păpuși care va fi folosită pentru a cauza suferință). 

Cum se fac păpușile voodoo?

3) Umplerea și alegerea unui strat protector

După finalizarea scheletului, acesta va fi îmbrăcat în pânză și cusut de jur împrejur, lăsând doar câteva zone necusute prin care se va introduce umplutura. Păpușa voodoo poate fi umplută cu bumbac, hârtie, pene, sau mușchi. 

Păpușa va fi apoi învelită într-un material protector, recomandată fiind o bucată de pânză de calitate.

Culoarea materialului ales trebuie să reflecte tipul de vrajă pentru care va fi folosită păpușa. De exemplu, pentru o vrajă de bogăție se folosește un material de culoare verde, pentru succes în afaceri se folosește un material de culoare galbenă, pentru protecție și liniște este recomandat un material alb, iar pentru noroc în dragoste se folosește o pânză albastră. 

4) Decorarea

Un pas suplimentar este cel al decorării păpușii astfel încât aceasta să semene cât mai mult cu persoana vizată. Tot acum se pot adăuga diferite ornamente în funcție de scopul vrăjii. 

De exemplu, dacă persoana vizată este bogată, atunci se poate coase sau lipi o monedă. Dacă vorbim despre o vrajă de iubire, atunci se poate atașa o mică inimă din hârtie roșie. 

5) Botezul și legarea

Ultimul pas necesar este cel al „botezului”, ritual prin care păpușa voodoo primește nume și este legată de persoana asupra căreia intenționați să exercitați controlul. 

Păpușa poate fi botezată fie prin scufundarea în apă de trei ori, fie într-o noapte cu lună plină, rostindu-se o incantație specifică. Formularea este diferită și ține foarte mult de regiune și dialect. 

Un exemplu de incantație este:

Te botez pe tine (numește persoana care va fi ținta vrăjilor) în numele Tatălui, a Fiului și al Sfântului Duh. Te-am creat, o creatură din (numește materialul utilizat) și te numesc (spune numele și prenumele persoanei vizate). În viață, ești ceea ce-mi doresc eu să fi. Ce ți se va face ție i se va face și (numește persoana vizată) așa cum voi comanda. Eu controlez dorințele, visele și soarta (numește persoana vizată). Viața ei/lui îmi aparține. Fie ca (numește persoana vizată) să nu cunoască bucuria sau tristețea decât dacă așa doresc eu.

Acum păpușa are un nume de persoană reală și o întruchipează pe deplin. Dacă doriți să întăriți legătura dintre un obiect ritual și o persoană, atunci veți avea nevoie de un obiect personal, o șuviță de păr, o unghie, piele, sânge, salivă sau hainele sale.

Papușă voodoo înțepată cu ac de shaman

Cum se folosește o păpușă voodoo?

Pentru a arunca un blestem sau un farmec asupra cuiva, multe tradiții magice utilizează o efigie de pânză sau ceară pentru a reprezenta inamicul urât sau obiectul dorinței. 

Pentru ca un astfel de blestem sau farmec să fie eficient, era necesar să se obțină bucăți de unghii, fire de păr, saliva sau chiar excremente ale celui „vrăjit” și să fie amestecate în ceară moale sau bucăți de pânză. Apoi din ceară sau bucățile de pânză se plămadea o siluetă masculină sau feminină.

În mentalitatea opiniei publice, așa numitele păpuși voodoo sunt cele mai cunoscute dintre efigii și mulți turiști își procură astfel de suveniruri după că vizitează New Orleans sau Haiti, unde voudum (voodoo) este practicat ca religie. 

Citește și: Totul despre principalele practici, tradiții și ritualuri Wicca

De-a lungul anilor, portretizarea unui preot sau unei preotese voodoo înfigând ace într-o păpușă ce reprezintă un dușman care le-a stârnit furia a devenit atât de comună, încât astfel de efigii au devenit general cunoscute. 

De fapt, asemenea figurine nu sunt neapărat asociate cu religia voodoo, iar practica înfigerii de ace în păpuși reprezintă, mai degrabă, o tradiție a vrăjitoriei vest-europene, decât una a practicanților voudon din Haiti sau Caraibe. 

Poate neînțelegerea a apărut  atunci când novicii care au asistat la anumite ritualuri i-au văzut pe adepții voudum înfigând ace în efigiile sfinților sau ale îngerilor păzitori. 

Asemenea gesturi sunt făcute nu pentru a vătăma pe cineva, ci pentru a menține forța pozitivă a magiei în obiectul respectiv.

O metodă de blestem în efigie necesită ca magicianul să facă o păpușă din ceară sau pânză și să scrie pe spatele ei numele victimei. Imaginea este apoi străpunsă cu un ghimpe sau o crenguță ascuțită, în zona corespunzătoare părții corpului victimei unde vrăjitorul vrea să provoace durere. 

Odată străpunsă, păpușa este învelită într-un giulgiu și magicianul rostește deasupra ei rugăciuni, ca pentru un om mort. După ce ritualurile funerare au fost îndeplinite, efigia trebuie îngropată într-un loc pe unde victima urmează să treacă. 

Efigiile din ceară sau pânză pot fi folosite și pentru a aduce uniuni în dragoste, dar și teribile răzbunări. 

Pentru a țese un farmec de dragoste cu efigii de ceară, magicianul plămădește două inimi din ceară, le botează cu numele persoanelor vizate și apoi le unește una de alta, trecând prin ele trei ace. Efigiile sunt apoi oferite persoanei care dorește o astfel de uniune și aceasta trebuie să le poarte în dreptul inimii.

Când magicienii sunt convinși că ei înșiși au fost blestemați, pot forma o efigie sau o păpușă, care îl înfățișează pe cel care a trimis asupra lor blestemul. 

De îndată ce vrăjitorii au confecționat o astfel de păpușă, o introduc într-o cutie și presară peste ea pământ. Deasupra, aprind un rug și își exprimă, cu glas tare, dorința, ca blestemul trimis asupra lor să se mistuie odată cu flăcările care ard păpușa din cutie.

Carte vrăji voodoo si păpușă. Tipuri de ace.

Tipuri de ace folosite în magia voodoo

În magia cu păpuși voodoo se folosesc diferite ace, fiecare având rolul său bine stabilit. Fiecare dintre ele este împins către o activitate separată, fiecare ac are o funcție diferită. Cele șapte culori ale acelor folosite în magia voodoo au diferite energii, acestea fiind:

 • Negru – semnifică oprirea energiilor negative
 • Rosu – semnifică putere
 • Verde – semnifică bani
 • Alb – semnifică pozitivitate
 • Galben – semnifică succes
 • Albastru – semnifică dragoste
 • Mov – semnifică spiritualitate

Așa cum am menționat mai sus, zona în care sunt introdusele acele în păpușă este, de asemenea, importantă.

 • Zona pieptului, în partea stângă – durere de inimă, durere de dragoste
 • Zona capului, zona frunții – induce durere de cap
 • Ochi – induce orbire temporară
 • Zona stomacului – induce dureri abdominale și indigestie

Efectul acelor poate fi intensificat prin folosirea conurilor de tămâie sau prin arderea/sacrificarea unui bun personal.

După finalizarea ritualului, efigia poate fi arsă sau îngropată în pământ cât mai aproape de victimă (de exemplu păpușa poate fi îngropată în grădina persoanei vizate).

Cum să distrugi sau să scapi de o păpușă voodoo

Dacă păpușa și-a îndeplinit scopul, există câteva metode prin care practicantul voodoo poate scăpa de efigie. 

De exemplu, oricât de banal ar suna, păpușa poate fi lăsată pur și simplu într-un dulap sau o cutie închisă cu cheie. La urma urmei, efigia este strâns legată energetic de persoana pe care o influențează. O astfel de păpușă abandonată nu va exercita nici o influență, pozitivă sau negativă, asupra victimei.

Citește și: Totul despre principalele tipuri de magie practicate și astăzi

Pentru a rupe însă legătura magică dintre o efigie și o persoană, se impune un ritual ceva mai complex.

Pentru a elibera o persoană de cătușele magice și pentru a distruge păpușa, va trebui să luați efigia și să o scufundați într-un vas cu apă sfințită sau fermecată. O lăsați să se înmoaie și să se descompună treptat, apoi se rostește o rugăciune de dezlegare. 

Un exemplu este următoarea încantație:

De acum vă poruncesc, nu mai sunteți legați. Pe tine, creatură din (numește materialul utilizat) te dezleg de (spune numele și prenumelei persoane legate). Legăturile tale sunt rupte și acum tu, creatură, întoarce-te la cele din care te-am format. 

Ritualul trebuie făcut de trei ori, în trei nopți diferite. După dezlegare, păpușa trebuie arsă, iar cenușa ei trebuie îngropată la răscruce.

Păpușă Voodoo cu lumânări și ingrediente

Cum să te protejezi de magia voodoo?

Nimeni nu crede în magie, mai ales neagră, până nu i se întâmplă ceva rău. Însă cum poți recunoaște semnele magiei negre? 

Iată câteva semne pe care trebuie să le observi:

 • Tu sau familia ta sunteți victimele unor accidente repetate
 • Ești constant urmărit de ghinion
 • Îți pierzi locul de muncă des, fără un motiv aparent
 • Te simți adesea trist, obosit, fără energie, deprimat și îngrijorat
 • Te regăsești des în situația de a pierde bani (lucruri care se strică și trebuie înlocuite, investiții neinspirate, etc.)
 • Te simți controlat și incapabil de a lua propriile decizii în viață
 • Problemele în cuplu te urmăresc pretutindeni

Dacă te regăsești într-una sau mai multe dintre situațiile de mai sus, atunci este posibil să fi victima unei forme de magie.

Cum să te ferești de magia voodoo? Ce poți face pentru a te proteja?

Vestea bună este că nu trebuie să fii vrăjitoare sau vraci, pentru a te putea proteja de energiile negative. În primul rând, este important să crezi în Divinitate și să ai încredere că o forță superioară te va proteja și nu va permite unei forme de magie neagră să te afecteze.

Apoi, mai există câteva trucuri utile pe care le poți încerca.

Folosește o amuletă protectoare

Amuletele sunt obiecte protectoare împotriva relelor, bolilor, nenorocirilor și accidentelor. Amuletele pot fi purtate la gât asemenea unor pandative, la mână precum o brățară, sau pot fi desenate pe căni, farfurii, pahare, sau haine. Există și diverse amulete protectoare pentru locuință care sunt agățate, de obicei, la intrarea în casă.

Atâta timp cât porți cu tine sau ești în preajma unei amulete protectoare, aceasta poate contracara efectele magiei negre. 

Câteva amulete pe care le poți lua în considerare sunt: simboluri religioase, medalii religioase, săculeți cu ierburi sau cristale.

Sarea

Sarea este mai mult decât un condiment adăugat în mâncare, este și un mineral cu puternice proprietăți protectoare. Sarea poate fi împrăștiată în tot perimetrul casei tale pentru a te proteja. 

Pentru protecția împotriva magiei negre sau a practicilor voodoo este recomandat folosirea sării negre. Acest tip de sare este utilizat de secole pentru vrăji de protecție, blesteme, incantații, alungarea spiritelor rele, sau ritualuri de magie în oglindă.

Citește și: Superstiții usturoi – Cele mai întâlnite mituri și legende. Protecție împotriva spiritelor rele

Sarea neagră absoarbe energiile și vibrațiile negative care ne pot afecta aura energetică și se pot atașa de anumite persoane sensibile la astfel de energii.

Deși în filme se sugerează că pentru protecție este nevoie de un cerc de sare care să înconjoare persoana protejată, în realitate este suficient să împrăștiați puțină sare în interiorul și în afara locuinței. 

Sarea neagră poate fi combinată și cu anumite ierburi sau uleiuri esențiale pentru protecție sporită. 

Aura scut energetic

Un scut spiritual puternic

Indiferent dacă crezi sau nu, toți dispunem de metode de protecție naturale prin care blocăm majoritatea vrăjilor, fie că este vorba despre magia neagră, fie că vorbim despre voodoo. În acest caz, aura energetică a fiecărei persoane joacă rolul unui scut spiritual extrem de important. 

Pentru a te proteja, trebuie, în primul rând să îți purifici aura și să îți protejezi chakrele. Poți face acest lucru prin intermediul unui terapeut sau poți învăța chiar tu să faci acest lucru, prin meditație.

Vrăjile în oglindă

Dacă nu știți numele sau chipul persoanei care v-a făcut farmecele, o vrajă în oglindă folosind o lumânare neagră poate fi o soluție salvatoare. 

O astfel de vrajă protectoare presupune aprinderea unei lumânări negre în fața unei oglinzi, lumânare pe care o lași aprinsă toată noaptea în camera ta. Asemenea sării negre, lumânarea absoarbe energia, mai ales energia negativă. Oglinda va redirecționa apoi energia rămasă spre cel care a înfăptuit farmecele.

Dacă cunoști însă identitatea celui care a încercat să-ți facă rău, sarea neagră funcționează mai bine decât o simplă lumânare. Așezați o oglindă, în picioare, într-un bol cu sare neagră. 

În bol, odată cu oglinda, așezați și ceva ce reprezintă persoana care a încercat să vă facă farmece. Acest lucru poate fi o fotografie persoanei respective, o carte de vizită sau chiar numele ei scris pe o bucată de hârtie. Acest lucru va reflecta energia negativă celui care a trimis-o.

La Misterio folosim doar surse de încredere în documentarea articolelor noastre. Astfel de surse relevante includ documente autentice, articole din ziare și reviste, autori consacrați, sau site-uri web reputabile.

 • Brad Steiger și Sherry Hansen Steiger - Enciclopedia Gale a fenomenelor neobisnuite si inexplicabile. Editura ALL, București, 2011.
 • Thomas Bracken - Good Luck Symbols and Talismans: People, Places and Customs. Editura Chelsea House Publishers, Philadelphia, 1997.
 • Wallis Budge - Amulets and Talismans. Editura Collier Books, New York, 1970.
 • Felicitas Nelson - Talismans & Amulets of the World. Editura Sterling Publishers, New York, 2000
 • Benjamin Radford - Voodoo: Facts About Misunderstood Religion. Articol publicat la data de 30 octombrie, 2013. [Sursă]
 • Jeffrey Anderson - Hoodoo, Voodoo, and Conjure: A Handbook. Editura Greenwood Press, Westport, 2008.
 • Augustus Montague Summers - Geography of Witchcraft. Editura Kessinger Publishing, 1927.
 • Patti Wigington - Magical Self-Defense and Protection. [Sursă]
 • Magic. Supernatural phenomenon - britannica.com. [Sursă]
 • What is Haitian Voodoo? - The Conversation. [Sursă]
 • Black Magic Matters: Hoodoo as Ancestral Religion - Harvard Center for the Study of World Religions. [Sursă]
 • Christopher A. Faraone - Binding and Burying the Forces of Evil: The Defensive Use of Voodoo Dolls" in Ancient Greece. Editura Classical Antiquity, 1991.
 • Ronald Hutton - The Triumph of the Moon: A History of Modern Pagan Witchcraft. Editura Oxford University Press, 1999.
 • Thomas Keith - Religion and the Decline of Magic. Editura Oxford University Press, 1997.
 • Dr. Leo L. Martello - Black Magic, Satanism, Voodoo. Interviu publicat în revista Our Lord Sathanas.