Articol documentat din surse relevante
Toate informațiile prezentate în acest articol sunt atent documentate din surse de încredere. Echipa Misterio face permanent eforturi pentru a îmbunătăți și actualiza conținutul oferit cititorilor noștri.

Slender Man – povestea reală a monstrului creat pe internet

Misterio

Autor: Misterio

Actualizat:

Slender Man este o entitate paranormală malefică adesea descrisă drept o creatură înaltă (2,5 până la 3 metri înălțime), cu brațe subțiri și lungi care îi atârnă în mod grotesc până aproape de genunchi.

Această pagină poate conține linkuri spre produse/servicii. Este posibil ca Misterio să câștige un comision în urma vânzărilor efectuate prin aceste link-uri.

Slender Man – povestea reală a monstrului creat pe internet

Slender Man sau Slendeman (în română, Omul subțire) este un personaj fictiv care a apărut ca un fenomen pe internet în 2009. Slender Man are o față goală, fără trăsături specifice, și care poartă un costum negru. 

Potrivit descrierii publicate online, entitatea are capacitatea de a-și extinde brațele, asemenea unor șerpi, iar în unele descrieri ulterioare, acesta are mai multe tentacule lungi. 

Slender Man are puteri de teleportare – potrivit unor relatări – sau se poate deplasa extrem de rapid – potrivit altora. Simpla lui prezență provoacă insomnii severe, pierderi temporare de memorie, paranoia, sau accese de tuse necontrolată.

Slenderman - fotografie Eric Knudsen (Victor Surge)

Originea mitului lui Slender Man

Slender Man a fost menționat pentru prima dată online în 2009, pe forumul Something Awful (ro. „Ceva Groaznic”). Administratorii forumului, în parteneriat cu câteva alte website-uri similare (precum celebrul Creepypasta), au organizat un concurs mai puțin obișnuit. 

Competiția consta în prelucrarea digitală a unor poze banale cu scopul de a obține imagini îngrozitoare, terifiante. Fotografiile obținute în urma editării trebuiau însoțite și de o scurtă poveste de groază.

Așa cum era de așteptat, în concurs s-au înscris mii de pasionați de genul horror. Aceștia au prelucrat, editat și încărcat pe forum mii de fotografii, care mai decare mai interesante. 

Însă atenția tuturor avea să fie îndreptată către două fotografii deosebite.

Pe data de 10 iunie 2009, utilizatorul Victor Surge (pe numele lui real Erik Knudsen) a încărcat două poze alb-negru care înfățișau mai mulți copii jucându-se în parc. 

La o privire mai atentă, utilizatorii forumului au observat, în fundal, o siluetă stranie care părea că îi urmărește pe copii. Una dintre cele două fotografii a fost însoțită de următoare descriere:

Una dintre cele două fotografii recuperate de la petrecerea de la Stirling City Library. Fotografiile au fost făcute în ziua în care 14 copii au dispărut fără urmă și înfățișează această siluetă ciudată care ce a ajuns să fie cunoscută de investigatori sub pseudonimul „Slender Man.” Diformitățile au fost catalogate drept defecte ale peliculei. Stirling City Library a fost mistuită de un incendiu devastator o săptămână mai târziu. Fotografiile reale au fost confiscate de autorități – 1986. Fotograf: Mary Thomas, dispărută din data de 13 iunie, 1986.

Pozele publicate de Erik Knudsen au devenit rapid virale, adunând un număr impresionant de voturi. Deși editate oarecum rudimentar, misterioasa entiate prezentă în fundal stârnea un alt tip de frică, o frică aproape irațională, primară. 

Ciudata făptură Slender Man învăluită într-un aer de mister era parcă prevestitoare de nenorociri. 

Aproape inexplicabil, scopofobia (frica că cineva te urmărește în permanență) i-a făcut pe unii dintre utilizatorii forumului să afirme că fotografiile încărcate de Erik Knudsen ar fi mai mult decât simple prelucrări grafice și că ar trebui eliminate din concurs. 

Citește și: Bestia din Gévaudan – Misterul creaturii vârcolac care a terorizat Franța

Alți utilizatori le-au preluat și le-au publicat mai departe pe website-uri și forumuri similare, contribuind astfel la propagarea mitului lui Slender Man. 

Mai târziu, Erik Knudsen a revenit cu o serie de explicații. Acesta a confirmat că cele două fotografii fuseseră prelucrate în Photoshop și că misterioasa creatură Slender Man era în realitate imaginea „Omului Înalt” (interpretat de Angus Scrimm) din filmul horror Phantasm (1979).

Povestea ia o turnură stranie

Nu toți au fost însă convinși de explicațiile oferite de Knudsen. Astfel, mai mulți adepți ai teoriei conspirație, care credeau cu tărie că în spatele poveștii lui Erik Knudsen se ascunde o serie de evenimente cât se poate de reale, au demarat propria investigație pentru a descoperi originile reale ale mitului.

Surprinzător, investigatorii de ocazie au obținut o serie dovezi care, potrivit lor, atestau fără urmă de îndoială veridicitatea mitului și existența creaturii. Potrivit grupului de investigatori, Erik Knudsen s-ar fi inspirat în realizarea fotografiilor dintr-o legendă veche de mii de ani. 

Astfel, primele imagini care făceau referire la o creatură similară cu cea descrisă de Knudsen sunt picturile rupestre descoperite în parcul național Serra da Capivara din Brazilia, despre care se spune că ar data din anul 9.000 î.H. 

Picturile par să înfățișeze un personaj sinistru, cu brațe lungi, conducând de mână un copil.

O altă posibilă referință, descoperită de grupul de investigatori, vine din Egipt. Într-un mormânt descoperit în anul 2000 a fost găsită o pictură înfățișând o creatură umanoidă cu 6 brațe. 

Potrivit arheologilor și egiptologilor care au studiat hieroglifele de pe pereții mormântului, desenul reprezenta o făptură venită din „lumea de dincolo” care „îi conducea pe copii bolnavi la zei.”

A treia dovadă prezentată de pasionații de paranormal este lucrarea unui cunoscut sculptor german, Hans Freckenberg. La jumătatea secolului al XVI-lea, acesta ar fi creat o piesă înfățișând personajul Der Ritter („Cavalerul”). 

Hans Freckenberg era renumit pentru depicțiile lui realiste ale anatomiei umane, dar în acea sculptură ciudată apărea un schelet cu mai multe brațe. 

Însă această dovadă a fost imediat contestată și dovedită falsă. Scheletul din gravura inițială are doar două brațe.

Der Grosmann - imagini medievale

Der Grossman

În Germania circulă o altă poveste înfricoșătoare, legenda lui Der Grossman (Omul Înalt). Există mai multe versiuni ale poveștii însă potrivit unor experți, mitul își are originile în satele și orașele medievale de la sud de Pădurea Neagră. 

De altfel, Pădurea Neagră este locul de naștere a mai multor mituri germane: metamorful, vârcolacul din Morbach, nimfa Lorelei, sau nenumăratele povești ale fraților Grimm. 

Legenda lui Der Grossman vorbește despre această făptură ciudată care trăia ascunsă în adâncurile pădurii de la poalele vârfului Feldberg. Un scurt fragment dintr-un jurnal din 1702 ne relatează:

Băiețelul meu, Lars… nu mai e. A fost luat din propriul pat. A dispărut fără urmă. În cameră nu am găsit decât un petic de pânză neagră dintr-un material cu care nu sunt familiar. Este moale și plăcut la atingere, mai gros decât cânepa. Lars a venit la mine ieri, țipând cât îl țineau plămânii că ‘Omul este afară!’. L-am întrebat la cine se referă iar el a început să-mi povestească despre ‘Der Grossman’ care îl urmărește pentru că a fost neascultător. Lars mi-a spus că l-a văzut primă dată pe ‘Der Grossman’ cu câteva zilei în urmă, la marginea pădurii. Ieri l-ar fi văzut ascuns în grajduri. Animalele erau din cale afară de speriate iar una dintre vaci a dispărut. Nu i-am dat atenție… dar acum, Lars numai e. În dimineața asta am văzut ceva straniu la marginea pădurii. Mă simt urmărit. Trebuie să-l găsesc pe Lars și trebuie să plecăm din locul ăsta blestemat. Îmi pare rău, băiatul meu… trebuia să te fi ascultat. Dumnezeu să mă ierte și să-mi dea putere.

Potrivit poveștii, copiii neascultători care se aventurează în pădure fără încuviințarea părinților sunt pândiți crunt de Der Grossman. Acesta îi urmărește și îi răpește din propriile paturi. Creatură îi târăște apoi în adâncurile pădurii. 

Cei care reușesc să-și găsească drumul înapoi acasă nu scapă de blestemul Omului Înalt până ce nu promit părinților că nu vor mai repeta greșeala făcută.

Omul Înalt în mitologia românească

Omul Înalt în mitologia românească

Surprinzător sau nu dar conceptul Omului Înalt apare și în câteva povești sângeroase din mitologia românească. Caracteristicile acestui „Om Înalt” sunt neobișnuit de similare cu caracteristicile lui Slender Man sau a entității Der Grossman din miturile germane.

Potrivit unei astfel de legende, acum mai bine de 100 de ani trăiau două fete gemene, Stela și Sorina. Surorile erau foarte frumoase, ascultătoare de părinți, curajoase și cu frică de Dumnezeu. 

Într-o zi, mama le-a luat pe fete la cules de fructe de pădure în codrul din apropierea casei. Femeia le-a sfătuit să nu se îndepărteze de ea, iar surorile s-au supus. Ziua era luminoasă și senină așa ca cele trei au pătruns adânc în inima codrului. 

Citește și: 12 creaturi de coșmar din basmele și poveștile românești

Era după-amiaza târziu când l-au zărit. Un bărbat înalt, îmbrăcat ca un boier, tot în negru. Brațele lungi îi atârnau într-un mod nefiresc pe lângă corp și păreau să se unduiască în bătaia vântului, parcă lipsite de oase, asemenea unor șerpi. 

Arătarea nu a scos nici o vorbă dar intenția îi era clară.

Parcă în transă, mama i-a cerut Stelei să ia cuțitul și să deseneze un cerc în pământul reavăn iar Sorinei să presare fructele de pădure în acel cerc și să le strivească sub picioare pana ce sucul lor roșiatic va îmbiba solul. Fetele au făcut ce li s-a cerut pentru că erau ascultatoare. 

Mama i-a cerut apoi Stelei să se așeze în cerc iar Sorinei i-a poruncit să ia cuțitul și să-și despice sora pe spate. În timp ce Stela s-a așezat supusă în cerc, Sorina s-a îngrozit, a aruncat cuțitul și a fugit spre casă.

Fata a rătăcit ore bune prin pădurea deasă și și-a găsit drumul spre casă abia la apusul soarelui. Îngrozită, s-a ascuns sub pat și a așteptat până ce tatăl s-a întors de la munca câmpului. 

Povestindu-i ce s-a întâmplat, acesta a luat un topor, i-a poruncit să ferece ușa de la intrare, apoi s-a făcut nevăzut în pădure. 

Orele au trecut iar fata, extenuată și îngrozită, a adormit. Au trezit-o însă bătăile în ușă în miez de noapte – toc, toc, toc. Bătăi ritmice, asemenea unei pendule. De afară s-a auzit o voce cerându-i să deschidă. „Deschide, sunt tatăl tău,” a răsunat de afară. 

Însă nu era vocea tatălui ei, așa că Sorina a refuzat să deschidă. „Deschide ușa, sunt sora ta!” se auzi o nouă încercare. Inima îi bătea cu putere în piept. Nu era vocea surorii ei. „Deschide ușa, sunt mama ta!” Imobilizată de teamă, Sorina nu mai putea reacționa. 

După câteva secunde de liniște apăsătoare, o serie de lovituri puternice zgudui întreaga casă. Ușa se trânti cu putere iar în prag stătea mama, acoperită sânge din cap până în picioare, ținând într-o mână capul Stelei iar în cealaltă pe cel al tatălui. 

„De ce?” a izbucnit în plâns Sorina. „Pentru că nu există recompensă pentru faptele bune, nu există nimic decat colți reci de oțel și flăcări pentru noi toți. Și tu urmezi!” Femeia s-a repezit apoi asupra Sorinei iar brațele ei lungi, care se unduiau asemenea unor șerpi, au cuprins-o pe fată.

Atacuri atribuite lui Slenderman

O serie de atacuri sângeroase atribuite lui Slender Man

Știrile despre crime oribile, atacuri teroriste, violențe în comunități aparent liniștite, sunt la ordinea zilei. În ultimii ani însă, tot mai multe astfel de violențe sunt puse pe seama mitului lui Slender Man. Un astfel de exemplu este întâmplarea ce a avut loc la data de 31 mai, 2014, în Waukesha, Wisconsin. 

În timpul a ceea ce părea un simplu joc „de-a v-ați ascunselea,” două fete în vârstă de 12 ani, Anissa Weier și Morgan Geyser, au atacat și înjunghiat de 19 ori o colegă de clasă, Payton Leutner. 

Anissa și Morgan au folosit un cuțit de bucătărie cu lamă de 10 cm cu care au înjunghiat-o pe Payton în picioare, mâini și spate. Două lovituri au atins organe vitale iar o altă lovitură i-a străpuns inima, oprindu-se la mică distanță de o arteră. 

Citește și: 6 legende urbane și povești de groază pe care trebuie să le citești!

După ce Anissa și Morgan au abandonat-o în pădure într-o baltă de sânge, Payton a reușit să se târască până la o potecă îngustă unde a fost găsită inconștientă de un biciclist care s-a întâmplat să treacă prin zonă.

„Dacă lama cutitului ar fi intrat cu un milimetru mai adânc, victima nu ar fi supraviețuit,” a declarat Dr. John Keleman, chirurgul care a operat-o pe Payton. 

La interogatoriu, cele două suspecte au declarat că au comis atacul pentru „a-l mulțumi pe Slender Man”, despre care credeau că este real și locuiește într-o casă abandonată de la marginea pădurii. 

În 2017, după un proces care a durat aproape trei ani, Anissa și Morgan au pledat „vinovat” la toate capetele de acuzare și au fost internate într-un spital de psihiatrie.

Oribila întâmplare din Waukesha a fost subiectul unui reportaj HBO intitulat Beware the Slender Man („Ferește-te de Slender Man”).

Un alt incident a avut loc la data de 14 septembrie 2014 în Port Richey, Florida. 

O altă adolescentă în vârstă de 14 ani și-a incendiat propria locuință în timp ce mama și fratele ei de 9 ani erau înăuntru. Poliția a aflat mai târziu că tânără era obsedată de mitul Slender Man, participând activ la discuții pe forumuri dedicate creaturii.

Adevărul din spatele poveștii

Este Slender Man mai mult decât un monstru creat pe internet? Se ascund oare mai multe în spatele poveștii imaginate de Erik Knudsen? Cei mai mulți fani ai înspăimântătoarei creaturi as spune că „da, Slender Man îşi are rădăcinile în mituri şi legende mult mai vechi.”

Acest lucru nu a fost însă niciodată dovedit și asemenea multor altor creaturi imaginate pe internet, Slender Man nu este decât atât – o simplă poveste menită să câștige un concurs mai puțin obișnuit. 

Asocierea dintre legenda urbană Slender Man și vechi mituri despre „Omul Înalt” a contribuit semnificativ la popularitatea de care se bucură în prezent Slenderman, mai ales în mediul online.

„Omul Înalt,” pe de altă parte, este întâlnit, într-o formă sau altă, în multe mituri și legende din întreaga lume. Bărbatul misterios, foarte înalt, uscățiv, îmbrăcat în negru, care de fiecare dată prevestește un eveniment nefast, a fost și continuă să fie subiectul multor povești de groază

La Misterio folosim doar surse de încredere în documentarea articolelor noastre. Astfel de surse relevante includ documente autentice, articole din ziare și reviste, autori consacrați, sau site-uri web reputabile.

 • Claire Linic - Everything You Didn’t Know About Slender Man. [Sursă]
 • Slender Man - wikipedia.org. [Sursă]
 • Caitlin Dewey - The complete history of 'Slender Man,' the meme that compelled two girls to stab a friend. The Washington Post.
 • S.M. Walsh - Victor Surge, Slender Man Creator: 5 Fast Facts You Need to Know. [Sursă]
 • Mitologia românească - wikipedia.ro. [Sursă]
 • Create Paranormal Images - The Something Awful Forums. [Sursă]
 • The Evolution of Floklore - Talekeeper.
 • Mehera Bonner - The True Story of Slender Man Is So Much Creepier Than You Ever Realized. Articol publicat la data de 25 Octombrie, 2019. [Sursă]
 • Gabe Cohn - How Slender Man Became a Legend. Articol publicat la data de 15 August, 2018. [Sursă]
 • Justin Parkinson - The origins of Slender Man. Articol publicat la data de 11 Iunie, 2014. [Sursă]
 • What is Slender Man, and what does it have to do with the Wisc. stabbing? - NY Daily News. Articol publicat la data de 22 Mai, 2017. Arhivă.
 • Bryn Lovitt - Slender Man: From Horror Meme to Inspiration for Murder. [Sursă]