SpiritualitateReligiile Lumii

Cine este Abaddon, Îngerul Morții și al Distrugerii?

No Comments

Termenul ebraic Abaddon (lb. ebraică: Avaddon, care înseamnă „distrugere”) și echivalentul său grecesc Apollion (lb greacă: Apollýōn) sunt menționați în Biblie atât în Vechiul Testament cât și Noul Testament. Termenii pot însemna mai multe lucruri: loc al distrugerii absolute, împărăția morților, abis, mină fără fund, sau înger al Iadului.

În demonologie, Abaddon Distrugătorul este un demon puternic de rang șapte care conduce mai multe legiuni de demoni inferiori.

Table Of Contents

Abaddon în Biblia creștină

În Apocalipsa lui Ioan, Abaddon este prezentat drept îngerul pustiitor din adâncuri, regele lăcustelor din iad, și al duhurilor necurate ce-i chinuiesc și ispitesc pe credincioși. El este prezentat drept „Distrugătorul”. 

El are corp de cal, cap de bărbat, păr de femeie, dinții de leu, aripi, coadă de scorpion cu un ac otrăvit în vârf și poartă armură grea din metal. Îngerul Morții îi străpunge și îi umple de venin pe cei care nu au pecetea lui Dumnezeu în frunte, iar chinurile celor atinși de demon durează timp de cinci luni.

El se ascunde în străfundurile abisului, care în greacă și în latină desemnează „ceea ce nu are fund”, lumea adâncului sau a înaltului fără sfârșit. În textele apocrife, abisul desemnează global, stările informale ale existenței, atât haosul întunecimilor originare, cât și tenebrele infernale ale sfârșitului. 

În Psalmul 103, însă, abisul este comparat cu un veșmânt ce îmbracă Pământul, în timp ce Dumnezeu este îmbrăcat cu lumină ca și cu o haină.

Biblia ebraică (Tanah la evrei sau Vechiul Testament la creștini) este o colecție de scrieri sacre comune ale iudaismului și creștinismului. 

Numele grec de „Biblie” (lb. greacă: Ta Biblia, care înseamnă „cărțile”) a fost dat, după tradiție, de cei șaptezeci de învățați evrei care au tradus-o din ebraică în elenă în timpul domniei lui Ptolemeu Filadelful la Alexandria. Astfel, termenul Abaddon a fost folosit pentru a descrie Iadul în versiunea ebraică (Sheol) sau „tărâmul celor morți”.

Abaddon este un înger al lui Dumnezeu

Simbolismul Cărții Apocalipsei 9:11 lasă însă loc de numeroase interpretări atunci când vine vorba de identitatea demonului. Protestantul Matthew Henry (1708) credea că Abaddon este, în realitate, Anticristul. Pe de altă parte, Jamieson Fausset Brown (1871) și Henry H. Halley (1922) l-au identificat pe Abaddon cu însuși Satan.

În deplin contrast cu aceste interpretări, conform revistei metodistă The Interpreter’s Bible, „Abaddon este un înger, nu al lui Satan, ci al lui Dumnezeu, care prin distrugerile pe care le provoacă săvârșeste porunca lui Dumnezeu.”

Potrivit publicației, această interpretare se bazează pe o serie de versete din Apocalipsa lui Ioan, capitolul 20, versetele de la 1 la 3. Aceleași versete sunt citate și de către martorii lui Iehova care îl văd pe Abaddon drept „îngerul care are cheile abisului” și un reprezentant al lui Dumnezeu. Ei concluzionează că, în realitate, Abaddon este un alt nume al lui Isus după învierea sa din morți.

Alegoria clasică a lui John Bunyan, The Pilgrim’s Progress, ne oferă poate una dintre cele mai interesante prezentări ale demonului. Astfel, Christian, personajul central, poartă o luptă pe viață și pe moarte cu un monstru numit Apollyon. Creatura aproape că îl doboară pe erou, însă pelerinul în armură reușește să pareze lovitura creaturii și cu ultimele puteri îl înfrânge pe diavol. 

Apollyon din The Pilgrim’s Progress este reprezentarea simbolică a inamicului spiritual al omenirii.


Surse

  • Jean Chevalier și Alain Gheerbrant – Dicționar de simboluri. Volumul I. Publicat la Editura Artemis, București, 1994. Text preluat la data de 29 martie, 2021.
  • Who or what is Abaddon/Apollyon? – gotquestions.org. Text preluat la data de 29 martie, 2021. [Sursă]
  • Abaddon – wikipedia.org. Text preluat la data de 29 martie, 2021. [Sursă]
  • Matthew Lavelle – The Biblical Destroyer Isn’t Satan, It’s Abaddon, God’s Right-Hand Man. Text preluat la data de 29 martie, 2021. [Sursă]
  • Bruce M. Metzger și Michael David Coogan – The Oxford companion to the Bible. Carte publicată de editura New York: Oxford University Press, 1993. Text preluat la data de 29 martie, 2021. [Sursă]
  • Leander E. Keck – The New Interpreter’s Bible: Hebrews – Revelation. Carte publicată de editura Abingdon Press, 1998. Text preluat la data de 29 martie, 2021.
Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed

Articole similare

Semnale extraterestre – Misterul mesajelor ciudate recepționate din spațiul cosmic
Totul despre principalele tipuri de magie practicate și astăzi

Cele mai noi

Paranormal

Mistere Antice

Folclor

X-Files

Spiritualitate

Știință

Diverse

Despre Misterio

În spatele Misterio se găsește o echipă tânără, dinamică și unită de aceeași pasiune arzătoare pentru paranormal, mistere antice, enigme arhitecturale, fenomene inexplicabile, știință de frontieră, legende urbane, mituri, sau conspirații.

Urmărește-ne

Instagram
YouTube
Menu