Cine este Abaddon, Îngerul Morții și al Distrugerii?

Cine este Abaddon, Îngerul Morții și al Distrugerii

Termenul ebraic Abaddon (lb. ebraică: Avaddon, care înseamnă „distrugere”) și echivalentul său grecesc Apollyon (lb. greacă: Apollýōn) sunt menționați în Biblie în Vechiul Testament și Noul Testament și înseamnă loc al distrugerii, abis, „mina fără fund”, dar mai înseamnă și „Înger al Iadului”. 

Abis, în greacă și în latină, desemnează ceea ce nu are capăt, lumea adâncului sau a înaltului fără sfârșit. În textele apocrife, abisul desemnează global, stările informale ale existenței, atât haosul întunecimilor originare, cât și tenebrele infernale ale sfârșitului. În Psalmul 103, însă, abisul este comparat cu un veșmânt ce îmbracă Pământul, în timp ce Dumnezeu este îmbrăcat cu lumină ca și cu o haină.

Biblia ebraică (Tanah la evrei sau Vechiul Testament la creștini) este o colecție de scrieri sacre comune ale iudaismului și creștinismului. Numele grec de „Biblie” (lb. greacă: Ta Biblia, care înseamnă „cărțile”) a fost dat, după tradiție, de cei șaptezeci de învățați evrei care au tradus-o din ebraică în elenă în timpul domniei lui Ptolemeu Filadelful la Alexandria. Astfel, termenul Abaddon a fost folosit pentru a descrie Iadul în versiunea ebraică (Sheol) sau „tărâmul celor morți”.

În Cartea Revelației 9:11, îngerul Abaddon este descris ca „Distrugătorul”, îngerul abisului și regele lăcustelor. Abaddon are corp de cal, cap de bărbat, păr de femeie, dinții de leu, aripi, coadă de scorpion cu un ac otrăvit în vârf și poartă armură grea din metal. Îngerul Morții îi străpunge și îi umple de venin pe cei care nu au pecetea lui Dumnezeu în frunte, iar chinurile celor atinși de Abaddon durează timp de cinci luni.

Abaddon este un înger al lui Dumnezeu

Abaddon este un înger al lui Dumnezeu

Simbolismul Cărții Revelației 9:11 lasă însă loc de numeroase interpretări atunci când vine vorba de identitatea demonului. Protestantul Matthew Henry (1708) credea că Abaddon este, în realitate, Anticristul. Pe de altă parte, Jamieson Fausset Brown (1871) și Henry H. Halley (1922) l-au identificat pe Abaddon cu însuși Satan.

În deplin contrast cu aceste interpretări, conform revistei metodistă The Interpreter’s Bible, „Abaddon este un înger, nu al lui Satan, ci al lui Dumnezeu, care prin distrugerile pe care le provoacă săvârșește porunca lui Dumnezeu.” Potrivit publicației, această interpretare se bazează pe o serie de versete din Cartea Revelației, capitolul 20, versetele de la 1 la 3. Aceleași versete sunt citate și de către Martorii lui Iehova care îl văd pe Abaddon drept „îngerul care are cheile abisului” și un reprezentant al lui Dumnezeu. Ei concluzionează că, în realitate, Abaddon este un alt nume al lui Isus după învierea sa din morți.

Alegoria clasică a lui John Bunyan, The Pilgrim’s Progress, ne oferă poate una dintre cele mai interesante prezentări ale demonului. Astfel, Christian, personajul central, poartă o luptă pe viață și pe moarte cu un monstru numit Apollyon. Creatura aproape că îl doboară pe erou, însă pelerinul în armură reușește să pareze lovitura creaturii și cu ultimele puteri îl înfrânge pe diavol. Apollyon din The Pilgrim’s Progress este reprezentarea simbolică a inamicului spiritual al omenirii.


Surse

  1. Jean Chevalier și Alain Gheerbrant – Dicționar de simboluri. Volumul I. Publicat la Editura Artemis, București, 1994.
  2. Who or what is Abaddon/Apollyon?gotquestions.org. Text preluat la data de 13 septembrie, 2019.
  3. Abaddonwikipedia.org. Text preluat la data de 13 septembrie, 2019.
  4. Matthew Lavelle – The Biblical “Destroyer” Isn’t Satan, It’s Abaddon, God’s Right-Hand Man. Text preluat la data de 13 septembrie, 2019.
You might also like

More Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu