Articol documentat din surse relevante
Toate informațiile prezentate în acest articol sunt atent documentate din surse de încredere. Echipa Misterio face permanent eforturi pentru a îmbunătăți și actualiza conținutul oferit cititorilor noștri.

Top 10 planete ciudate descoperite până în prezent

Misterio

Autor: Misterio

Actualizat:

De la lumi imposibile până la habitate care ar putea susține viața, iată 10 dintre cele mai ciudate planete descoperite până în prezent.

Această pagină poate conține linkuri spre produse/servicii. Este posibil ca Misterio să câștige un comision în urma vânzărilor efectuate prin aceste link-uri.

Top 10 planete ciudate descoperite până în prezent

Universul este un loc ciudat și plin de mistere, acestea fiind motivele pentru care oamenii de știință sunt fascinați de ceea ce se ascunde în adâncurile spațiului cosmic. 

Acolo există lucruri dincolo de înțelegerea noastră și care sfidează legile tradiționale ale fizicii. Prin urmare, oricât ne-am strădui să înțelegem și să descifrăm secretele Universului, vor exista întotdeauna și mai multe mistere care trebuie dezlegate. 

Oamenii de știință au explorat evoluția Universului, încercând să înțeleagă mai bine multitudinea de planete misterioase, bizare și fascinante pe care le-am putut observa până în prezent. 

Astronomii au identificat planetele de toate formele și dimensiunile, de la planete pitice până la planete gazoase masive; de la roci înghețate, până la lumi infernale; de la planete acoperite de oceane de apă, până la planete pe care curg râuri de acid sulfuric. 

Iată o listă cu 10 planete ciudate descoperite până în prezent.

GJ 1214b

10. Planete ciudate - GJ 1214b

Deschidem top 10 planete ciudate cu GJ 1214b.

Website-ul de specialitate space.com a publicat în decembrie 2009 un articol despre o descoperire incredibilă a astronomilor de la NASA. 

Denumită GJ 1214b, exoplaneta are de aproximativ 2,7 ori diametrul Pământului și cântărește de aproape șapte ori mai mult decât planeta noastră. Însă, în ciuda circumferinței sale supradimensionate, astronomul Zachory Berta a observat că o bună parte a suprafeței planetei este acoperita cu apă. 

Însă partea ciudată abia acum urmează.

Citește și: 10 cele mai stranii descoperiri în spațiul cosmic

Temperatura de la suprafața GJ 1214b este de aproximativ 230°C, adică cu mult peste punctul în care apa se transforma în vapori. Atunci cum este posibil ca planeta să aibă mări și oceane de apă? 

Berta crede că fenomenul se explică prin existența unor presiuni uriașe determinate de atmosfera groasă și vaporoasă. Temperaturile și presiunile ridicate conduc la apariția materialelor exotice, precum „gheața fierbinte” sau „apa superfluidă”, substanțe care sunt complet străine experienței noastre de zi cu zi.

MASCARA 5b

9. O lume infernală - MASCARA 5b

Pe locul 9 în top planete ciudate se află MASCARA 5b. 

La finalul anului 2019, o sondă de explorare a NASA a detectat o altă exoplanetă bizară – TOI-1431b (cunoscută și sub denumirea de MASCARA 5b). 

Cum planeta prezenta particularitati în contradicție cu ceea ce astronomii cunoșteau despre exoplanete, astrofizicianul Brett Addison, împreună cu o echipă de cercetători, a efectuat observații suplimentare folosindu-se de sistemul de telescoape Stelar Observation Network Group din Insulele Canare.

Analizele echipei sale aveau să confirme ceea ce sonda NASA descoperise prima dată. 

MASCARA 5b, aflată la aproximativ 490 de ani-lumină de Pământ, este una dintre cele mai fierbinți planete cercetate vreodată, un adevărat „Jupiter ultra-fierbinte”, așa cum aceasta a fost descrisă de unii oameni de știință. 

Pe această lume infernală temperaturile din timpul zilei pot atinge 2.700°C, iar noaptea scad până la aproximativ 2.300°C. Planeta este atât de fierbinte încât nicio formă de viață nu ar putea supraviețui unei atmosfere atât de ucigașe. 

De fapt, temperatura de pe MASCARA-5b este de aproape două ori mai mare decât oricare altă temperatură măsurată pe vreo planetă, lucru care îi nedumerește pe astrofizicieni.

Prin comparație, lava topită are temperaturi între 700°C și 1.250°C, iar majoritatea metalelor se topesc la temperaturi sub 2.000°C.

Ce anume cauzează temperaturile uriașe de pe MASCARA-5b rămâne în continuare un mister.

HD 189773b

8. HD 189773b - planeta pe care plouă cu sticlă

Următoarea poziție în top 10 planete ciudate este ocupată de HD 189773b.

Această lume de coșmar se află la doar 64 de ani lumină distanță de Pământ. Privită de la depărtare, HD 189773b arată ca o superbă sferă din marmură, de un albastru nemaipomenit, care plutește senin în spațiu. 

Însă aspectul plăcut ascunde o realitate îngrozitoare.

Citește și: Teoria Pământului gol la interior. Există o lume diferită în interiorul Terrei?

Planeta este brăzdată de vânturi care bat cu viteze de până la 8.700 km/h (2 km/s), măturând totul în calea lor. Și ca și cum nu ar fi de ajuns, temperaturile de peste 1.300°C și presiunea atmosferica uriașă au transformat particulele de silicat din atmosfera în granule de sticlă. 

Rezultatul este o ploaie mortală de sticlă fierbinte care cade pe suprafața planetei cu o viteză de aproape 2 km/s.

Gliese 581c

7. Cele mai stranii planete - Gliese 581c

Pe locul 7 în top cele mai ciudate planete descoperite vreodată regăsim Gliese 581c, o lume a extremelor și în oarecare contradicție cu cele prezentate mai sus. 

Gliese 581c este o exoplanetă situată la 20 de ani lumină (sau la 192 de trilioane de kilometri) de Pământ, în constelația Libra. Planeta orbitează o stea la o distanță de aproximativ 10,9 milioane de kilometri, adică la doar 7% din distanța dintre Pământ și Soare (150 de milioane de kilometri). 

Această apropiere de stea a dus la apariția unui fenomen ciudat. 

Gliese 581c este o lume blocată într-o maree continuă, adică o parte a planetei este întotdeauna îndreptată spre stea, iar cealaltă este permanent scufundata în întuneric.

Pe partea luminată, temperaturile pot să depășească 300°C, în timp ce jumătatea întunecată este dominată de temperaturi cu mult sub limita înghețului. Mai există însă o fâșie îngustă de pământ, între cele două extreme, care ar putea susține, teoretic, viața extraterestră. 

În 2008, oamenii de știință au trimis un mesaj radio către Gliese 581c, mesaj care este de așteptat să ajungă pe planetă în 2029.

Gliese 436b

6. Gliese 436b - planeta care sfidează legile fizicii

O altă planetă misterioasă din top 10 cele mai stranii planete este Gliese 436b.

Situată la circa 30 de ani lumină de Pământ, în constelația Leo, Gliese 436b este o exoplanetă care pare să sfideze legile fizicii. 

Planeta orbitează foarte aproape de steaua sa, la o distanță de 15 ori mai mica decât Mercur de Soare. În ciuda faptului că temperaturile la suprafața planetei ating 440°C, Gliese 436b este acoperită aproape în totalitate cu… gheață.

Dar cum este posibil să existe gheață în formă solidă la temperaturi de 440°C? Oamenii de știință au găsit o singură explicație posibilă: gravitația.

Citește și: 6 teorii incredibile despre universurile paralele

Se pare că Gliese 436b are o gravitație incredibil de puternică care comprimă vaporii de apă din atmosferă în gheață solidă și o împiedică să se topească, indiferent de cât de ridicate sunt temperaturile la suprafață. 

WASP 107b

5. Cele mai stranii planete - WASP 107b

Misteriosul uriaș gazos WASP 107b ocupă locul 5 în top planete ciudate. 

Descoperită în 2017 ca parte a unui studiu condus de astrofizicianul D. R. Anderson și publicat în revista Astronomy & Astrophysics, WASP 107b este o lume bizară din mai multe puncte de vedere. 

Planeta este oarecum asemănătoare cu Neptun în ceea ce privește dimensiunile și compoziția. Însă este mult mai ușoară, având doar o zecime din masa lui Jupiter (sau aproximativ de 30 de ori masa Pământului). 

Masa ultra scăzută a planetei înseamnă că uriașul gazos are o densitate extrem de mică, motiv pentru care oamenii de știință au numit WASP 107b și „planeta de bumbac”.

Însă misterul nu se termină aici, cercetările recente arătând că ciudățenia exoplanetei se extinde și mai mult, dincolo de densitatea neobișnuit de mică. 

Potrivit publicației New Atlas, cercetătorii au constatat în urma unui studiu recent că nucleul solid al planetei are „o masă de doar patru ori mai mare decât masa Pământului”, iar aproximativ 85% din masa sa totală este conținută în atmosfera gazoasă. 

Aceste date contrazic însă toate modelele cunoscute despre modul în care se formează giganții gazosi. 

Înainte de descoperirea lui WASP 107b, astrofizicienii credeau că un gigant gazos are nevoie de un nucleu solid cu masa de cel puțin 10 ori mai mare decât masa Pământului pentru a genera suficientă gravitație pentru a atrage gaz.

55 Cancri E

4. Planeta de diamant

Pe locul 4 în top cele mai ciudate planete descoperite până în prezent se află 55 Cancri E.

Situată la 40 de ani lumină distanță de Pământ, în constelația Racului, 55 Cancri E este de două ori mai mare decât planeta noastră, dar de aproape opt ori mai masivă. 

Steaua în jurul căreia 55 Cancri E gravitează conține mult mai mult carbon decât Soarele și se crede că și planeta este formată, în mare parte, din carbon. 

Cum temperaturile de la suprafața 55 Cancri E ating 2.400°C iar presiunea atmosferică depășește valoarea de 2.200 atm (de 2.200 de ori valoarea de pe Pământ), cercetătorii cred că misterioasa planetă este acoperită cu… diamante.

WASP-12b

3. Planete ciudate - planeta care înghite lumină

Pe cea de-a treia poziție în top cele mai ciudate planete descoperite regăsim WASP-12b, una dintre cele mai întunecate exoplanete cunoscute. 

WASP-12b este de două ori mai mare decât Jupiter și prezintă capacitatea unică de a capta peste 95% din lumina pe care o primește.

Citește și: Există viață în Univers? Noi dovezi care confirmă existența vieții pe alte planete

Fiind foarte aproape de steaua în jurul căreia orbitează, planeta primește cantități uriașe de lumină și căldură pe care le absoarbe aproape în totalitate. 

Astfel, atmosfera ei se transformă într-un cuptor fierbinte, pe partea îndreptată către stea atingându-se temperaturi de 8.300°C, în timp ce jumătatea opusă este mult mai rece, înregistrând temperaturi de aproximativ 4.000°C.

Diferența uriașă de temperatură dă naștere unui alt fenomen straniu. WASP-12b „scuipă” materie supraîncălzită înapoi în spațiu, o parte din aceasta revărsându-se pe steaua din apropiere.

HD 209458b Osiris

2. Cele mai stranii planete - HD 209458b Osiris

Pe locul 2 în top cele mai ciudate planete descoperite până în prezent se află o exoplanetă care și-a primit numele de la zeul egiptean care și-a pierdut o parte din corp.

Când a fost observată pentru prima dată, Osiris a ridicat numeroase semne de întrebare oamenilor de știință. Aceștia au observat că este singura planeta descoperită până în prezent în afara sistemului nostru solar care are oxigen și carbon în atmosferă.

Însă curiozitățile despre această lume bizară nu se opresc aici.

Osiris gravitează, la o distanță de doar 4 milioane de kilometri, o stea aflată la 150 de ani lumină de Pământ, în constelația Pegasus.

Citește și: Câte supercivilizații există în Univers? Scara Kardashev arată cât de mult poate avansa omenirea

Planeta este foarte densă și arsă în totalitate, „evaporându-se” într-un ritm atât de rapid încât cercetătorii au fost nevoiți să propună o nouă clasificare a exoplanetelor, introducând o categorie suplimentară, numită planete chtonian. Numele „chtonian” este inspirat de zeitățile grecești ale infernului și de monștri spațiali creați de H. P. Lovecraft.

Astrofizicienii cred că HD 209458b Osiris ar putea fi, în realitate, nucleul mort al unui uriaș gazos care și-a pierdut atmosfera și care continuă să se dezintegreze rapid.

PSR B1620-26 b Methuselah

1. Methuselah, cea mai bătrână planetă

PSR B1620-26 b Methuselah ocupă locul 1 în top planete ciudate descoperite până în prezent. 

Una dintre cele mai „bătrâne” planete din universul cunoscut, Methuselah are masa de 2,5 ori mai mare decât cea a lui Jupiter și se află în constelația Scorpius la 12.400 de ani lumină de Pământ. 

Methuselah s-a format acum 12,7 miliarde de ani, adică la doar 1 miliard de ani după nașterea Universului. Planeta orbitează două stele, însă, ce i-a șocat pe cercetători, este ca ambele stele sunt arse și moarte. 

Analizând PSR B1620-26 b Methuselah, astrofizicienii de la NASA au ajuns la concluzia că planetele au început să se formeze la puțin timp după Big Bang, lucru care dovedește că acestea nu sunt fenomene rare în Univers și că, cel mai probabil, există un număr astronomic de planete răspândite în întreg universul observabil.

La Misterio folosim doar surse de încredere în documentarea articolelor noastre. Astfel de surse relevante includ documente autentice, articole din ziare și reviste, autori consacrați, sau site-uri web reputabile.

  • Robert Lea - The Most Bizarre Exoplanets As NASA Discoveries Top 5,000. Articol publicat la data de 22 martie 2022. [Sursă]
  • Strange New Worlds. nasa.gov. [Sursă]
  • Leah Crane - Two exoplanets have a strangely heavy element floating in their skies. Articol publicat la data de 13 octombrie 2022. [Sursă]
  • A Virtual Tour of 8 Strange Exoplanets. Discovery Magazine. [Sursă]