Deși, în general, investigatorii reușesc să rezolve cazurile cu care se confruntă, există totuși o serie de mari mistere criminalistice care, unele chiar și după mai bine de un secol, continuă să ridice multe semne de întrebare.
De la mistere criminalistice cu tentă de paranormal, până la dispariții misterioase și crime nerezolvate, lista noastră cuprinde 9 dintre cele mai mari mistere criminalistice din toate timpurile.
9. Cele mai mari mistere criminalistice - Moartea Nataliei Wood
Unul dintre cele mai mari mistere criminalistice din istorie s-a petrecut pe 29 noiembrie 1981.
În jurul orei 07:30, cadavrul actriței Natalie Wood a fost găsit plutind, cu fața în jos, în apele Oceanului Pacific, la aproximativ 200 de metri de Blue Cavern Point, situat pe insula Santa Catalina.
Victima era îmbrăcată în cămașă de noapte și o jachetă roșie de puf.
Natalie Wood a fost una dintre cele mai mari vedete de la Hollywood, cu roluri memorabile în filme precum Rebel Without a Cause (ro. Rebel fără cauză), Miracle on 34th Street (ro. Miracolul din Strada 34), sau Splendor in the Grass (ro. Splendoare în iarbă).
La acea vreme, Wood filma pentru producția Brainstorm (ro. O idee genială) alături de actorul Christopher Walken, care a fost invitat să se alăture ei și soțului ei, Robert Wagner, pe iahtul deținut de cei doi.
Din relatările căpitanului iahtului, Dennis Davern, reiese însă că actrița s-ar fi îndrăgostit de partenerul ei de filmări, iar soțul era deosebit de gelos.
Cei doi actori, împreuna cu Wagner și căpitanul Davern, au urcat pe vas în data de 27 noiembrie, în jurul orei 12:00. Toți se aflau într-o avansată stare de ebrietate după ce consumaseră băuturi alcoolice încă din acea dimineață.
În noaptea următoare, actrița a avut o ceartă aprinsă cu soțul ei, eveniment care l-a determinat pe Davern să ceară ajutorul lui Walken. Acesta a refuzat însă să se implice, susținând că „nu este niciodată indicat să intervii într-o ceartă dintre un bărbat și soția lui”.
Când ce spiritele s-au mai calmat, Natalie Wood i-a cerut căpitanului să o ducă înapoi la țărm, unde a rămas să înnopteze într-o cameră de hotel. A doua zi de dimineață, femeia a revenit pe iaht.
Aceasta nu a petrecut însă mai mult de câteva ore pe ambarcațiune și a solicitat să fie dusă din nou la țărm, de această dată împreună cu partenerul de filmari, Christopher Walken.
Tot din declarațiile căpitanului, anchetatorii au aflat că cei doi au petrecut o bună parte a după-amiezii la Doug’s Harbour Reef and Saloon, un bar local; iar din mărturia uneia dintre chelnerițe au aflat că vedetele de la Hollywood abia se mai țineau pe picioare în momentul în care au părăsit localul.
După lăsarea serii, Walken și Wood au revenit pe iaht.
Câteva ceasuri mai târziu, în jurul orei 22:00, o șalupă a pazei de coastă a trecut prin apropiere iar unul dintre ofițeri a auzit zgomote suspecte venind din direcția vasului. Cu toate acestea, în apropiere, pe un alt iaht, avea loc o petrecere, așa că paza de coasta nu a intervenit, crezând că hărmălaia provine de la acea petrecere.
Când a fost însă întrebat de poliție cu privire la zgomotele auzite de ofițerul pazei de coastă, Wagner a recunoscut că între el și soția sa a existat o ceartă, dar care nu a implicat și violență fizică. Din declarațiile soțului, actrița s-a dus la culcare iar el nu i-a observat lipsa mai devreme de ora 01:30.
Citește și: Cazul extraordinar al lui Gilles de Rays, cel mai sadic criminal în serie din toate timpurile
Când a observat că soția lui lipsește, Wagner a alertat poliția. Una dintre ambarcațiunile trimise la fața locului a descoperit trupul neînsuflețit al femeii, șase ore mai târziu, plutind la aproximativ o milă marină de iaht.
Medicul legist care a făcut autopsia, Thomas Noguchi, a indicat două posibile cauze ale decesului: înecul și hipotermia. Potrivit acestuia, înainte de moarte, actrița consumase o cantitate importantă de alcool și, cel mai probabil, a încercat să părăsească iahtul folosindu-se de barca de salvare, a alunecat și a căzut în apă.
Teoria a fost însă vehement negată de familia actriței. Sora acesteia, Lana Wood, a susținut în repetate rânduri că Natalie avea o teamă groaznică de apă (o fobie care o urmărise încă din copilărie, după ce un medium i-a profețit că o să moară înecată) și că sub nici o formă nu ar fi încercat să părăsească iahtul de una singură.
Deși vasul a fost cercetat minuțios, criminalistii nu au descoperit niciun indiciu care să sugereze că Natalie Wood ar fi fost ucisă. Până astăzi, moartea ei rămâne un mister, iar cazul Natalie Wood rămâne unul dintre cele mai mari mistere criminalistice rămase nerezolvate.
8. Cele mai mari mistere criminalistice - Victima care și-a identificat criminalul
Pe locul 9 în top cele mai mari mistere criminalistice se află straniul caz al Teresitei Basa. Deși crimă a fost, în cele din urmă, rezolvată, modul în care a fost identificat criminalul rămâne un mister criminalistic.
În 1977, Teresita Basa, medic terapeut în Chicago, a fost ucisă în apartamentul ei. Trupul victimei a fost descoperit sub o saltea, parțial carbonizat, cu un cuțit înfipt în piept.
Poliția a demarat imediat o investigație, prima teorie fiind cea a unui jaf care a decurs prost, din apartament lipsind mai multe bijuterii și alte lucruri de valoare. Însă pista urmărită de investigatori nu a condus nicăieri. Mai mult decât atât, criminaliștii nu au găsit suficiente dovezi în apartamentul victimei pentru a lega de oribila crimă pe vreunul dintre suspecți.
Întreaga investigație se poticnise iar situația părea una fără ieșire. Dar atunci un lucru straniu s-a întâmplat.
Remy Chua, o colegă terapeut a victimei, a început să aibă viziuni și coșmaruri despre modul în care fusese ucisă Teresita. La început, Chua a văzut doar o imagine incompletă – o față de bărbat în spatele femeii. Dar cu timpul, viziunile au devenit mai frecvente și mai clare.
Într-un final, Chua a apelat la un medium, cerându-i ajutorul pentru a contacta spiritul Teresitei.
Se pare că, în timpul uneia dintre ședințele de spiritism, spiritul victimei i-ar fi povestit cum un anume Alan Showery, infirmier la același spital la care lucrase și Teresita, s-ar fi oferit să o ajute pe femeie să care un televizor la etaj. Apoi, acesta a agresat-o și a ucis-o, după care a furat tot ce a găsit de valoare din apartament.
Deși reticentă să-și împărtășească povestea, Chua a fost convinsă de soțul ei să contacteze poliția. Desigur, investigatorii nu au fost foarte încântați de informațiile primite, mai ales având în vedere sursa acestora.
Dar la insistențele femeii, unul dintre detectivi i-a făcut o vizită verișoarei lui Showery (așa cum spiritul contactat de Chua sugerase) și nu mica i-a fost mirarea ofițerului când la gâtul femeii a observat unul dintre colierele furate.
Procesul care a urmat a fost unul lung și controversat. Presupusul ucigaș a susținut că a cumpărat colierul de la un magazin de amanet, iar lipsa altor dovezi concrete i-a împiedicat pe investigatori să obțină o condamnare mai mare. Cu toate acestea, Alan Showery a primit 14 ani de închisoare.
Deși a fost clasificat, straniul caz al Teresitei Basa a rămas în istorie drept unul dintre cele mai mari mistere criminalistice și continuă să ridice numeroase întrebări.
A reușit oare spiritul victimei să furnizeze informațiile care au condus la prinderea criminalului? Să fi știut oare Remy Chua mai multe despre crimă decât a vrut să lase impresia? Cum au aflat anchetatorii că verișoara criminalului păstrase o parte din bijuteriile sustrase din apartament?
7. Cele mai mari mistere criminalistice - SS Ourang Medan
Navele fantomă nu sunt, de obicei, catalogate drept mari mistere criminalistice. Însă SS Ourang Medan este un caz cu totul aparte.
Totul a început în 1947, când o ambarcațiune de pescuit, Silver Star, care călătorea prin strâmtoarea Malacca (situată între Sumatra și Malaezia) au auzit un apel de urgență îngrijorător:
S.O.S! S.O.S! Căpitanul şi ofițerii zac morţi în sala de conferință şi pe punte. Toți membrii echipajului sunt morți. Mai sunt doar eu. Doamne ce imagine de coșmar… nu vreau să mor. Vă rog să mă ajutați!
Vasul a răspuns apelului de urgență și a găsit SS Ourang Medan plutind în derivă, fără semne de viață la bord.
Pescarii au urcat la bordul „vasului fantomă” unde au descoperit scene de coșmar. Pe punte se aflau zeci de cadavre, contorsionate într-un mod nefiresc. Altele erau acoperite cu o substanță vâscoasă care le conferea aspectul grotesc al unor statui din ceară. Pe chipurile împietrite ale marinarilor morți se citea teroarea.
Cadavrul căpitanului a fost găsit în cabina sa, în timp ce ofițerul de comunicații era încă la post, cu degetele reci apăsând încă telegraful.
Aceleași scene îngrozitoare i-au întâmpinat pe bieții pescari și în camera motoarelor, unde alte zeci de cadavre contorsionate zăceau îngrămădite lângă boiler, parcă încercând cu disperare să se încălzească, asta deși temperatura din cameră depășea 60oC.
Retrăgându-se îngroziți pe vasul lor, pescarii au decis să remorcheze SS Ourang Medan până în cel mai apropiat port.
Dar de îndată ce au atașat cablul de remorcare, un fum gros a început să se ridice din navă. Câteva clipe mai târziu, o explozie puternică a zguduit ambele ambarcațiuni iar SS Ourang Medan s-a înclinat și s-a scufundat în apele adânci ale oceanului.
Citește și: 20 cele mai bune filme horror din toate timpurile
Varianta oficială a autorităților care au investigat cazul este aceea că SS Ourang Medan ar fi transportat substanțe chimice periculoase iar unul dintre recipiente s-ar fi fisurat, eliberând toxinele. Dar, orice vas care transportă substanțe periculoase are obligația să înregistreze transportul. Ori, în cazul SS Ourang Medan nu există nici o informație privind încărcătura.
SS Ourang Medan zace şi astăzi pe fundul oceanului, undeva în apropierea Insulelor Marshall. Majoritatea vaselor ocolesc zona respectivă, poate din superstiție, sau poate de teamă.
Cei care se încumetă totuși să treacă prin apropierea locului tragediei spun că, uneori, aparatele radio de la bord o iau razna, iar din spatele zgomotului static se poate auzi vocea unui bărbat implorând ajutor.
Vas fantomă sau nu, SS Ourang Medan rămâne unul dintre cele mai mari mistere criminalistice rămase nerezolvate.
6. Cele mai mari mistere criminalistice - Crimele din Hinterkaifeck
Printre cele mai mari mistere criminalistice se numără și crimele din Hinterkaifeck.
În seara zilei de 31 martie 1922, ferma Hinterkaifeck din Bavaria, Germania, a fost martora unor crime brutale, toți cei șase locatari fiind uciși cu un târnăcop.
Printre victime se numărau cei doi proprietari ai fermei Hinterkaifeck, Andreas și Cäzilia Gruber, fiica acestora Viktoria Gabriel, cei doi copii ai Viktoriei, Cäzilia și Josef și servitoarea familiei Maria Baumgartner.
Trupul neînsuflețit al lui Josef a fost descoperit în pătuțul sau, Maria a fost ucisă în dormitorul ei, iar cadavrele celorlalți membrii ai familiei au fost găsite stivuite într-un hambar.
În urma cercetărilor, criminaliștii au concluzionat că criminalul a continuat să locuiască la fermă timp de șase zile după ce a săvârșit oribilele crime. Individul a continuat să hrănească animalele, a luat cina în fiecare seară, a făcut focul în șemineu, iar câinele familiei a fost priponit de un stâlp în ziua în care poștașul trebuia să livreze corespondența.
O altă coincidență macabră a fost aceea că Maria Baumgartner se angajase la fermă în aceeași zi în care a fost ucisă, înlocuind-o pe vechea servitoare, care renunțase după doar 6 luni, pe motiv că ferma ar fi fost bântuită.
Fosta servitoare a declarat pentru poliție că, în perioada cât a lucrat pentru familia Gruber, a auzit pași și voci venind din pod. Femeia își exprimase îngrijorările însă domnul Gruber nu a luat-o în seamă, cel puțin nu la început.
Dar, în timp, zgomotele din pod s-au intensificat, fiind însoțite și de alte întâmplări neobișnuite: un set de chei al casei a dispărut, pe masa din sufragerie a apărut un ziar necunoscut, iar pe ușa de acces la magazia de scule au fost observate zgârieturi, ca și cum cineva ar fi încercat să deschidă lacătul.
De asemenea, Viktoria observase, cu câteva săptămâni înainte de crime, o pereche de pași necunoscuți care duceau din pădure spre intrarea din spate a casei.
Deși politică a avut mai mulți suspecți și a efectuat mai multe arestări, criminalul nu a fost prins niciodată, iar dosarul a fost clasat în 1955.
5. Cele mai mari mistere criminalistice - Tamam Shud
Cazul Tamam Shud se încadrează, cu siguranță, în top cele mai mari mistere criminalistice din istorie.
Pe 1 decembrie 1948, la ora 6:30 dimineaţa, trupul neînsuflețit al unui bărbat în vârstă de aproximativ 40-45 de ani a fost descoperit pe plaja Somerton, din provincia Glenelg, Australia.
Cadavrul bărbatului era în stare perfectă, nefiind observate răni evidente care să indice o posibilă cauză a morții. Individul misterios era bine îmbrăcat, însă, un aspect a atras atenția – toate etichetele de pe haine fuseseră îndepărtate.
Victima nu avea nici un act de identitate asupra ei, dar criminaliștii au găsit, într-un buzunar secret din pantalonii bărbatului, o bucată de hârtie mototolită pe care se putea citi: Tamam Shud.
Criminaliștii au crezut inițial că bărbatul a murit în urma unei insuficiențe cardiace sau, posibil, otrăvit cu o substanță necunoscută. Cu toate acestea, autopsia nu a scos la iveală nici o urmă de otravă.
Poliția a colectat amprentele însă acestea nu se aflau în nici o bază de date la care aveau acces anchetatorii. A fost publicată chiar și o poză cu bărbatul misterios și s-a oferit o recompensă substanțială pentru orice informație care ar fi putut conduce la identificarea lui, însă totul a fost în zadar.
Cei care au analizat biletul găsit în buzunarul secret au ajuns la concluzia că bucata de hârtie fusese ruptă dintr-un exemplar rar al Rubaiyat of Omar Khayyam, o colecţie de poezii şi poeme atribuite lui Omar Khayyám (1048-1131), poet, matematician, astronom şi filosof persan. În persana veche, „Tamam Shud” înseamnă „terminat” sau „sfârşit.”
Dar aici cazul s-a blocat complet.
Opt luni mai târziu, când investigatorii își pierduseră deja orice speranță, un bărbat a intrat în secția de poliție susținând că deține informații legate de caz.
Potrivit mărturiei acestuia, în ziua în care trupul barbatului misterios a fost găsit pe plajă, cineva i-a lăsat o copie a Rubaiyat of Omar Khayyam pe bancheta din spate a mașinii, pe care o ținea parcată în apropierea plajei Somerton.
Omul nu a făcut însă legătura cu cazul până când nu a citit într-un ziar local despre biletul descoperit de poliție.
Oamenii legii au analizat cartea respectivă și au descoperit că una dintre pagini era ruptă iar fragmentul lipsa se potrivea cu bucata de hârtie găsită în pantalonii victimei. Pe o altă pagină au găsit un număr de telefon și un cod ciudat, care nu a fost spart nici până astăzi.
Numărul de telefon a condus autoritățile la o femeie pe nume Jessica Thompson, care locuia în apropiere. În timpul interviului, aceasta a fost însă foarte evazivă și chiar a susținut că va leșina atunci când detectivii i-au arătat o poză cu bărbatul misterios, dar a negat că l-ar fi cunoscut.
Cu toate acestea, femeia a recunoscut că a vândut o copie a Rubaiyat of Omar Khayyam unui bărbat pe nume Alfred Boxall. Poliția l-a găsit rapid pe Boxall care încă mai deținea cartea respectivă, dar exemplarul său era intact.
Deşi o posibilă rezolvare a cazului nu este de neconceput, acest lucru este totuşi extrem de improbabil, ceea ce poate face Tamam Shud unul dintre puţinele mistere criminalistice care să rămână în picioare după atâta timp.
4. Cele mai mari mistere criminalistice - Dispariția lui D. B. Cooper
Poate cea mai misterioasa disparițiă din istorie și unul dintre cele mai mari mistere criminalistice din toate timpurile este cazul lui D. B. Cooper (bărbatul s-a identificat drept Daniel Cooper, dar, din cauza greșelii unui reporter, a devenit cunoscut drept „D. B. Cooper”).
Miercuri, 24 noiembrie 1971, un bărbat identificat ca Daniel Cooper a cumpărat un bilet dus la zborul 305 al Northwest Airlines cu plecare din Portland, Oregon și sosire în Seattle, Washington.
Angajatul aeroportului de la care Cooper a cumpărat biletul l-a descris ca având undeva la 40-45 de ani, purta un costum scump, pardesiu, pantofi maro, cămașă albă și cravată neagră. De asemenea, căra după el o servietă neagră, din piele.
În timpul zborului, D. B. Cooper i-a spus unui însoțitor de bord că în servieta din piele avea o bombă, a cerut o răscumpărare de 200.000 de dolari (echivalentul a aproximativ 1.400.000 de dolari în 2022) și a cerut să-i fie aduse patru parașute după ce avionul va ateriza în Seattle.
După ce a eliberat pasagerii pe aeroportul din Seattle, D. B. Cooper a instruit echipajul de zbor să alimenteze aeronava și să decoleze spre Mexico City, cu o oprire scurtă pentru realimentare în Reno, Nevada.
La aproximativ treizeci de minute după decolarea din Seattle, D. B. Cooper a deschis ușa din spate a aeronavei, a luat geanta cu bani, a desfășurat scara de urgență și s-a parașut în miezul nopții, undeva deasupra statului Washington.
Citește și: 5 povești de groază bazate pe evenimente reale
În 1980, o mică parte din cei 200.000 de dolari obținuți de D. B. Cooper a fost găsită de-a lungul malurilor râului Columbia.
Descoperirea banilor a reînnoit interesul publicului față de dispariția barbatului misterios, dar nu a oferit informații suplimentare despre identitatea sau soarta atacatorului, iar banii rămași nu au fost niciodată recuperați.
Timp de 45 de ani, Biroul Federal de Investigații (FBI) a menținut cazul deschis și a construit un dosar amplu, dar D. B. Cooper nu a fost niciodată identificat, reținut sau găsit, iar crima rămâne singurul caz nerezolvat de piraterie aeriană din istoria aviației comerciale.
3. Cele mai mari mistere criminalistice - Black Dahlia
Cazul Black Dahlia rămâne unul dintre cele mai mari mistere criminalistice din istorie.
Pe 15 ianuarie 1947, rămășițele lui Elizabeth Short, în vârstă de 22 de ani, alias „The Black Dahlia” au fost găsite într-un parc din Los Angeles, California. Cadavrul era tăiat în jumătate și atât de palid și scurs de sânge, încât femeia care l-a găsit l-a confundat la început cu un manechin.
Carnea fusese tăiată cu precizie chirurgicală, fără a lăsa niciun traumatism organelor interne și oaselor. Fața i-a fost crestată de la gură până la urechi, lăsând un zâmbet grotesc. Pe pământ nu au fost găsite urme de sânge ceea ce sugera că odioasa crimă fusese săvârșită în altă parte iar trupul a fost mutat acolo de criminal.
La nouă zile după teribila descoperire, la sediul ziarului The Los Angeles Examiner a ajuns un plic în care se afla un bilet scris folosind litere decupate din ziare și câteva dintre obiectele personale ale victimei: cardul de asigurări sociale, certificatul de naștere, câteva fotografii și o agendă cu pagini lipsă. Toate obiectele fuseseră curățate de amprente cu benzină.
Pe bilet se citea:
Pentru The Los Angeles Examiner și alte ziare din Los Angeles. Iată obiectele personale ale Dahliei. O să revin cu o nouă scrisoare.
Pe 14 martie a fost descoperit un bilet de sinucidere ascuns într-un pantof dintr-o grămadă de haine bărbătești lăsate pe plajă, în apropierea unui mare bulevard din Los Angeles, Breeze Boulevard.
Biletul părea să conțină un fel de mărturisire a crimei:
Pentru cine ar putea fi interesat: am așteptat ca poliția să mă prindă pentru crima Black Dahlia, dar nu am făcut-o. Sunt prea laș ca să mă predau, așa că aceasta este cea mai bună cale de ieșire pentru mine. Nu m-am putut abține. Îmi pare rău, Mary.
Teancul de haine a fost observat de îngrijitorul plajei, care a raportat imediat descoperirea căpitanului salvamarilor, John Dillon. La rândul sau, Dillon a anunțat postul de poliție din West Los Angeles.
Îmbrăcămintea includea o haină și pantaloni din tweed albastru, o cămașă maro, pantaloni scurți albi, șosete cafenii și o pereche de mocasini maro.
Criminalistii nu au descoperit nimic pe haine care să ajute la identificarea celui care le-a purtat.
Deși au fost suspectați mai mulți indivizi, investigatorii nu au reușit să-l identifice pe ucigașul lui Elizabeth Short, iar cazul rămâne nerezolvat de mai bine de 70 de ani.
Cazul „Black Dahlia” continuă să fie unul dintre cele mai mari mistere criminalistice rămase nerezolvate.
2. Cele mai mari mistere criminalistice - Cine a fost Jack Spintecătorul?
Locul 2 în top cele mai mari mistere criminalistice din istorie este ocupat de adevărată identitate a celui mai cunoscut ucigaș în serie din Londra – Jack Spintecătorul.
Jack Spintecătorul a atacat și ucis prostituate care trăiau și lucrau în mahalalele din East End, Spitalfields și Whitechapel. Cadavrele descoperite de poliție prezentau mutilari îngrozitoare. Cel puțin la trei dintre victimele le-au fost îndepărtate organele interne, ceea ce i-a făcut pe anchetatori să bănuiască că asasinul avea cunoștințe de anatomie și chirurgie.
Numele „Jack Spintecătorul” își are originea într-o scrisoare trimisă de o persoană neidentificată care pretindea a fi criminalul. Scrisoarea, care a ajuns în presă și a fost publicată în toate ziarele din regat, se crede astăzi că ar fi fost, de fapt, o păcăleală pusă la cale de unii jurnaliști care și-au dorit o mediatizare a subiectului.
Scrisoare, denumită „From Hell” (ro. „Din Iad”) a fost însoțită de un rinichi uman, bine conservat, despre care criminalul a pretins că l-ar fi luat de la una dintre victime.
Mediatizarea cazului i-a conferit lui Jack Spintecătorul o notorietate internațională și de durată, legenda acestuia consolidându-se și păstrându-se în memoria colectivă.
Investigația Scotland Yard, care a urmărit nu mai puțin de 11 crime brutale comise în East End, Whitechapel și Spitalfields, între 1888 și 1891, nu a reușit însă să lege toate aceste crime de Jack Spintecătorul.
Astfel, doar cinci dintre victime – Mary Ann Nichols, Annie Chapman, Elizabeth Stride, Catherine Eddowes și Mary Jane Kelly – i-au fost atribuite notoriului asasin, despre restul spunându-se că ar fi fost „crime la indigo” comise de alți criminali.
Identitatea reală a lui Jack Spintecătorul nu a fost niciodată aflată, iar legendele din jurul numelui său s-au transformat, în timp, într-o combinație de fapte istorice, folclor și pseudoștiință, captând imaginația publicului până în zilele noastre.
1. Cele mai mari mistere criminalistice - The Zodiac Killer
Locul 1 din top cele mai mari mistere criminalistice rămase nerezolvate este ocupat, fără îndoială, de „Ucigașul Zodiac” (eng. „The Zodiac Killer”).
La sfârșitul anilor ‘60 și începutul anilor ‘70, un criminal în serie cunoscut sub numele de „Ucigașul Zodiac” a terorizat California de Nord. Criminalului i-au fost atribuite cel puțin 5 crime, însă acesta și-a revendicat, prin intermediul mai multor scrisori trimise poliției și presei locale, nu mai puțin de 37 de omoruri.
Pe 20 decembrie 1968, David Faraday, în vârstă de 17 ani, și Betty Lou Jensen, în vârstă de 16 ani au fost împușcați în timp ce se aflau în mașină, într-o parcare de pe Lake Herman Road din Vallejo. Betty a murit pe loc iar David în timp ce era în drum spre spital.
Acesta a fost primul atac revendicat de Ucigașul Zodiac.
Următoarea crimă avea să aibă loc pe 4 iulie 1969, în Blue Rock Springs Park, la doar câțiva kilometri de locul primului atac. Ucigașul a folosit același mod de operare, împușcând alți doi tineri, pe Darlene Ferrin, în vârstă de 22 de ani, și pe Michael Mageau, în vârstă de 19 ani.
Darlene a murit la spital, dar Michael a supraviețuit. Băiatul l-a descris pe trăgător ca fiind un bărbat caucazian, în vârstă de 26-30 de ani, mic de înălțime, obez, cu păr creț și o față neobișnuit de mare.
La 1 august 1969, trei ziare locale – San Francisco Chronicle, San Francisco Examiner și Vallejo Herald – au primit câte o scrisoare scrisă de mână de la cineva care pretindea că este trăgătorul.
Scrisorile au dezvăluit detalii specifice despre fiecare crimă în parte, lucru ce dovedea că autorul lor cunoștea foarte bine cazurile. Scrisorile au fost semnate cu un cerc cu o cruce în interior, simbol care avea să rămână cunoscut drept semnul Ucigașului Zodiac.
De asemenea, în fiecare scrisoare a fost introdus câte un cod și o solicitare explicită ca cele trei coduri să fie publicate în ziare, altfel vor urma noi crime.
Pe 8 august, codul a fost spart de un cuplu din Salinas, California, dezvăluind următorul mesaj:
Îmi place să ucid, este distractiv. Este mai distractiv decât să ucizi un animal sălbatic în pădure, deoarece omul este cel mai periculos animal. Crimă îmi oferă cea mai palpitantă experiență, o experiență mai plăcută chiar și decât aceea de a fi cu o fată. Însă cea mai bună parte este că, după moarte, voi renaște în paradis, iar cei pe care i-am ucis vor deveni sclavii mei. Nu vă voi oferi numele pentru că veți încerca să mă opriți să mai adun sclavi pentru viața de apoi.
Ucigașul Zodiac a continuat să omoare și să lase dovezi frustrante pentru poliție – scrisori codificate, apeluri telefonice anonime, cercul încrucișat pictat pe mașinile victimelor – dar poliția nu l-a găsit niciodată.
Pe 29 ianuarie 1974, Ucigașul Zodiac a trimis o ultimă scrisoare, care conținea următorul cod: „Me=37 SFPD=0”. Codul nu a fost spart nici până în prezent iar adevărata identitate a ucigașului nu a fost aflată niciodată, cazul Ucigașului Zodiac rămânând unul dintre cele mai mari mistere criminalistice din toate timpurile.
La Misterio folosim doar surse de încredere în documentarea articolelor noastre. Astfel de surse relevante includ documente autentice, articole din ziare și reviste, autori consacrați, sau site-uri web reputabile.
- 10 mysterious police cases that are still unsolved. [Sursă]
- Melissa Chan - The 6 Most Mysterious Unsolved Murders of All Time. Articol publicat la data de 30 mai 2017. [Sursă]
- Maryn Liles - These 50 Strangest Unsolved Mysteries of All Time Are Seriously Spooky! Articol publicat la data de 17 aprilie 2021. [Sursă]
- Neil R. A. Bell - Capturing Jack the Ripper: In the Boots of a Bobby in Victorian England. Editura Amberley Publishing, 2016.
- Phyllis Raybin Emert - Mysteries of Ships and Planes. Edicutra Tom Doherty Associates, Inc., New York, 1990.
- The victims of Jack the Ripper. thehistorypress.co.uk. [Sursă]
- Rebecca Armitage - Jack the Ripper kicked off the world's obsession with true crime. But what if we're wrong about the serial killer? Articol publicat la data de 25 decembrie 2021. [Sursă]
- Daniel Keane - 'Tamam Shud' and the five other clues that have failed to solve the Somerton Man mystery. Articol publicat la data de 19 mai 2021. [Sursă]
- Lisa Zyga - After years of forensic investigation, Somerton Man’s identity remains a mystery. Articol publicat la data de 2 iunie 2015. [Sursă]
- Rob Morphy - Death Ship: The Ourang Medan Mystery. Articol publicat la data de 29 noiembrie, 2011. [Sursă]