Conform „ecuației Green-Bank”, în galaxia noastră ar putea exista aproximativ 50 de milioane de civilizații, aflate în diferite stadii de dezvoltate.
Astăzi, pentru cei mai mulți savanți, și nu numai pentru ei, pare absurd să se conceapă că în întregul Univers, alcătuit din miliarde și miliarde de galaxii, Pământul ar reprezenta singurul „accident cosmic” în care a apărut viața sau o civilizație dezvoltată.
Însă, pe lângă misterul vieții, Universul ascunde și multe alte enigme pe care oamenii de știință abia încep să le deslușească.
Iată 67 de curiozități despre Univers care vă vor surprinde și fascina.
Curiozități despre Univers
1. O poză din trecut
Lumina celor mai îndepărtate stele are nevoie de atât de mult timp pentru a ajunge la noi încât atunci când privim cerul înstelat, ne uităm de fapt la o fotografie a trecutului.
De exemplu, lumina Soarelui are nevoie de circa 8 minute și 30 de secunde pentru a ajunge pe Pământ. Sirius, una dintre cele mai strălucitoare stele de pe cer, se află la 8,6 ani lumină distanță. Asta înseamnă că atunci când privim la Sirius vedem, de fapt, steaua așa cum era ea acum 8,6 ani.
Telescopul Hubble al NASA poate privi cu 13 miliarde de ani în urmă.
2. Curiozități despre Univers – moartea unei stele
Stele masive își încheie ciclul de viață prin explozii puternice numite supernove. În ultimele etape ale vieții lor stelare, stelele care sunt de cel puțin 5 ori mai mari decât Soarele se prăbușesc sub forța propriei greutăți și explodează cu o forță extraordinară.
Cele mai violente supernove pot lăsa în urmă găuri negre.
3. Curiozități despre Univers – în spațiu este o liniște totală
Nu există aer sau atmosferă în spațiul cosmic. Cum undele sonore au nevoie de un mediu pentru a călători, sunetul nu se propagă prin vidul spațial.
Nu același lucru se poate spune și despre undele radio (undele electromagnetice) care se pot deplasa fără probleme chiar și prin regiunile fără atmosferă. Din acest motiv astronauții folosesc radiourile pentru a comunica.
4. Sudate pentru eternitate
Două bucăți din același metal care se ating în spațiu rămân lipite pentru totdeauna. Acest fenomen extraordinar este cunoscut sub numele de „sudare la rece” și are loc deoarece atomii care vin în contact în spațiu nu sunt separați de nimic.
Acest lucru nu se întâmplă pe Pământ din cauza aerului și a particulelor de apă care se interpun între cele două bucăți de metal.
5. Câte stele există în Univers?
Curiozități despre Univers – oamenii de știință au calculat că în Univers ar putea exista mai multe stele decât boabe de nisip pe toate plajele de pe pământ. Se estimează că în Univers există undeva la 70 de sextilioane de stele (adică 7×1022 sau 70.000.000.000.000.000.000.000 de stele).
6. Curiozități despre Univers – stelele neutronice
Când o stea masivă explodează, miezul ei se comprimă formând o așa-numită stea neutronică. Stelele neutronice sunt atât de dense încât o singură linguriță din materialul lor ar cântări mai mult decât Muntele Everest.
Citește și: Ce este Efectul Mandela? Teorii intrigante dar și posibile explicații științifice
În plus, explozia poate face steaua neutronică să se rotească cu viteze uluitoare de până la 600 de rotații pe secundă.
7. Universul conține doar 5% „materie obișnuită”
Curiozități despre Univers – materia obișnuită, observabilă (cum ar fi stelele și planetele) reprezintă doar 5% din Univers. Celelalte 95% sunt formate din energie întunecată invizibilă (68%) și materie întunecată (27%). Asta înseamnă că nu putem observa și analiza decât 5% din Univers.
8. Universul se extinde cu o viteză incredibilă
Chiar dacă Big Bang-ul a avut loc acum 13,7 miliarde de ani și niciun obiect nu se poate mișca mai repede decât viteza luminii, diametrul Universului cunoscut este de aproximativ 150 de miliarde de ani lumină.
Oamenii de știință cred că acest lucru se datorează faptului că expansiunea Universului în sine poate avea loc mai repede decât viteza luminii.
9. Universul este foarte…gol
Dacă ar fi să ne raportăm la materia vizibilă existența în Univers, atunci putem observa un aspect de-a dreptul șocant: doar 0,0000000000000000000042% din Univers conține materie.
Distanțele dintre sistemele solare și corpurile cerești din interiorul acestor sisteme solare sunt uriașe, aproape de neconceput pentru mintea umană. Mai mult decât atât, distanțele dintre galaxii și sistemele de galaxii sunt incomparabil mai mari.
10. Un element foarte comun
Curiozități despre Univers – hidrogenul este cel mai des întâlnit element din întregul Univers.
11. Curiozități despre Univers – Quasarii
Un singur quasar produce aceeași cantitate de energie ca 1 trilion (1.000.000.000.000) de sori. Cel mai strălucitor quasar se află la 2 miliarde de ani lumină distanță.
12. Până și timpul se supune legilor Universului
Găurile negre pot înghiții galaxii întregi. Și mai terifiant este că forță lor uriașă afectează însuși trecerea timpului.
Găurile negre sunt formate dintr-o „zonă exterioară” care poartă denumirea de event horizon (trad. „orizontul evenimentului”) și un centru unde forțele gravitaționale sunt incalculabile. Tocmai aceste forțe fac ca timpul să încetinească cu cât te apropii mai mult de o gaură neagră și să se oprească complet în centrul acesteia.
13. Cel mai rece loc din Univers
Curiozități despre Univers – nebuloasa Boomerang este cel mai rece loc din Universul cunoscut. Aici temperatura este de −272,15°C, adică cu doar 1 grad peste valoarea de zero absolut.
14. O imagine a Universului
Curiozități despre Univers – cea mai clară și completă imagine a Universului realizată vreodată a fost obținută, pe parcursul a aproape 4 luni, de telescopul Hubble. Între 2003 și 2004, telescopul Hubble a efectuat 400 de orbite în jurul Pământului, generând o imagine 3D a întregului Univers observabil.
15. Curiozități despre Univers – un vid într-un vid
La aproximativ 10 miliarde de ani lumină distanță de Pământ, există un gol în spațiu cu un diametru de aproximativ 1 miliard de ani lumină. Această zonă misterioasă, care poartă numele de Eridanus Supervoid, este complet goala atât de materie obișnuită cât și de materie întunecată și nu emite lumină detectabilă sau radiații de niciun fel.
16. Un diamant cât o planetă
În 2004, oamenii de știință au descoperit, la aproximativ 50 de ani lumină distanță de Pământ, cel mai mare diamant observat vreodată – rămășițele unei stele moarte de acum câteva miliarde de ani.
Cu un diametru de 4.000 de km, formațiunea are un nucleu de diamant de… 10 miliarde de trilioane de trilioane (adică 1034) de carate.
17. Curiozități despre Univers – semnalul misterios
În 1977, radiotelescoapele de pe Pământ au recepționat un semnal radio venit din adâncul spațiului cosmic. Semnalul a durat 72 de secunde. Originea acestuia nu a fost descoperită nici până în ziua de azi.
18. Există apă în spațiu
Astronomii au descoperit un rezervor masiv, un nor de vapori de apă care deține de 140 de trilioane de ori cantitatea totala de apă a tuturor mărilor și oceanelor de pe Pământ. Norul se află la aproximativ 10 miliarde de ani lumină distanță și reprezintă cea mai mare cantitate de apă descoperită din toate timpurile.
19. Puterea lui Pi
Curiozități despre Univers – folosindu-se de numărul Pi, aproximat la 39 de zecimale, matematicienii pot calcula volumul Universului cunoscut cu o precizie de un atom.
20. Cele mai fascinante elemente chimice din Univers
Perioada de înjumătățire sau timpul de înjumătățire este durata de timp necesară pentru ca mărimea valorii unei cantități să scadă la jumătate față de valoarea ei, măsurată la începutul perioadei. Noțiunea este folosită în special în fizica și chimia nucleară pentru descrierea fenomenelor de dezintegrare radioactivă.
Cel mai mare timp de înjumătățire îl are elementul chimic Telur (Te) de 7×1024 ani. Bismutul (Bi) are un timp de înjumătățire de 1,9×1019 ani (adică de peste un miliard de ori vârsta estimată a Universului) iar Toriu (Th) are o perioadă de înjumătățire de 14,05 miliarde ani.
Citește și: 6 teorii incredibile despre universurile paralele
Cele mai cunoscute elemente radioactive au timpi de înjumătățire mult mai „mici”: 4,468 miliarde ani pentru Uraniu 238, 704 milioane ani pentru Uraniu 235 și 24.110 de ani pentru Plutoniu.
21. Cutremurele stelare
Curiozități despre Univers – printre cele mai puternice evenimente din Univers sunt cutremurele stelare. Cel mai mare cutremur stelar înregistrat vreodată a fost în 2004, când steaua Magnetar SGR 1806-20 s-a ajustat singură cu o forță egală cu 22,7 pe scara Richter.
Din fericire pentru noi, evenimentul s-a petrecut la 50.000 de ani lumină distanță de Pământ. Dacă un cutremur stelar de asemenea magnitudine ar avea loc la mai puțin de 10 ani lumină distanță, unda de șoc ar cauza dispariția în masă a tuturor speciilor de animale și plante de pe pământ.
22. Când va muri Universul?
Universul nostru nu va dura pentru totdeauna. Entropia (sau moartea termică a Universului) va avea loc în aproximativ 1 Googol (adică 10100) ani.
Moartea termică a Universului înseamnă că orice mișcare mecanică se va opri iar obiecte rămase nu vor mai interacționa după dezintegrarea protonilor și evaporarea găurilor negre.
Galaxiile
23. Cometa Halley
Cometa Halley nu va trece din nou pe lângă Pământ decât abia în 2061. Descoperită în 1705 de Edmond Halley, celebra cometă a fost observată ultima dată în 1986 și este văzută doar o dată la 75-76 de ani.
24. Curiozități despre Univers – ciocnirea a două galaxii
Peste aproximativ 3,75 miliarde de ani, galaxiile Calea Lactee și Andromeda se vor ciocni. În prezent, Andromeda se apropie de galaxia noastră cu o viteză de aproximativ 110 km/s și, în cele din urmă, cele două se vor ciocni și vor forma o galaxie eliptică gigantică.
25. Asteroidul gigantic
Curiozități despre Univers – cel mai mare asteroid cunoscut are un diametru de 965 km. Uriașul asteroid a fost descoperit în 1801 de astronomul italian Giuseppe Piazzi și este situat în centura de asteroizi dintre planetele Marte și Jupiter.
26. Eliptice, spiralate sau neregulate
În funcție de aspectul lor, galaxiile au fost clasificate inițial în trei categorii: eliptice, spiralate (de exemplu, Calea Lactee), sau neregulate. Însă, pe măsură ce oamenii de știință descoperă mai multe despre Univers, am ajuns să înțelegem că, în realitate, galaxiile pot avea cele mai ciudate forme.
Au fost descoperite astfel galaxii lenticulare, galaxii fantomă (cu foarte puține stele, împrăștiate pe distanțe foarte mari), sau galaxii cu aspect ciudat.
27. Câte galaxii există în Univers?
Curiozități despre Univers – Universul observabil este uriaș și conține aproximativ 2.000.000.000.000 de galaxii. Chiar și așa, Universul observabil nu reprezintă decât o mică parte din întreg Universul, numărul total de galaxii fiind exponențial mai mare.
28. Ce se află în centrul galaxiei?
În majoritatea cazurilor, galaxiile au o gaură neagră în centru. În timp ce găurile negre reprezintă, în continuare, o mare enigmă pentru oamenii de știință, aceștia au descoperit că, de regulă, găurile negre din centrul galaxiilor reprezintă aproximativ 0,001% din masa galaxiilor care le găzduiesc.
Și în inima galaxiei noastre se află o gaură neagră uriașă cu o masă de aproximativ 4,6 milioane de ori mai mare decât masa Soarelui.
29. Curiozități despre Univers – există viață în Univers?
Până în prezent au fost descoperite peste 4.000 de exoplanete. „Exoplanetele” sunt planete din afara sistemului nostru solar care, asemenea Pământului, gravitează în jurul unei stele.
Exoplanetele au dimensiuni și compoziții diferite, unele dintre acestea putând susține dezvoltarea vieții.
Având în vedere că doar în Calea Lactee există aproximativ 100.000.000.000 de stele, fiecare stea având propriul sistem de exoplanete, atunci șansele să existe viață în galaxia noastră sunt extrem de mari.
Pe de altă parte, planetele extragalactice sunt planetele descoperite în afara galaxiei noastre.
Deși tehnologia actuală nu permite identificarea exoplanetelor și a planetelor extragalactice cu ușurință, astronomii estimează că doar în Universul observabil există aproximativ 1025 planete care orbitează în jurul unei stele proprii și alte aproximativ 1030 planete „singuratice” (care nu orbitează o stea).
Curiozități despre planete și sistemul solar
30. Granița sistemului solar
Granița sistemului nostru solar, adică limita influenței gravitaționale a Soarelui, se află la o distanță de aproximativ 100.000 de unități astronomice (1 UA = 150 milioane km) de Soare.
Dincolo de sistemul solar se întinde un nor compus din particule de praf, gheață și corpuri spațiale de diferite dimensiuni. Acest nor este cunoscut sub numele de nor Oort.
Citește și: Există viață în Univers? Noi dovezi care confirmă existența vieții pe alte planete
Deoarece norul Oort este atât de departe de Soare, acesta este mai degrabă influențat de forțe gravitaționale din afara sistemului nostru solar sau de stele trecătoare (fără sistem planetar propriu).
Din cauza distanțelor foarte mari, oamenii de știință nu au putut încă identifica nici un obiect din norul Oort.
31. Curiozități despre Univers – expediție în necunoscut
Toate planetele din sistemul solar au fost vizitate de nave spațiale fără echipaj. Venus a fost prima planetă care a primit vizita unei astfel de nave spațiale, în 1962. A fost și prima unde au aterizat primele sonde ale NASA.
Chiar și planetele exterioare au avut parte de vizitatori, cum ar fi nava spațială Cassini, care a orbitat în jurul planetei Saturn timp de 13 ani.
32. Venus
Curiozități despre Univers – venus are o rotație foarte lentă a axei, astfel încât o zi pe Venus durează cât 243 de zile pe Pământ. În același timp, planeta orbitează în jurul Soarelui o dată la 225 de zile, ceea ce face ca un an aici să aibă cu 18 zile pământești mai puțin decât o zi pe Venus.
În plus, Venus este singura planetă din sistemul nostru solar care se rotește invers.
33. Cât de mare este Soarele?
Soarele reprezintă 99,86% din întreaga masă a sistemului solar, adică de 500 de ori mai mult decât masa tuturor planetelor, meteoriților, asteroizilor și a celorlalte corpuri cerești din sistemul nostru solar.
De fapt, steaua este atât de mare încât în interiorul ei ar putea încăpea, fără probleme, 1.300.000 de planete de dimensiunea Pământului.
34. O altă curiozitate
Știați că cea mai fierbinte planetă din sistemul solar nu este Mercur (planeta cea mai apropiată de Soare), ci Venus. Aici, temperaturile pot depăși 450°C.
Acest fenomen straniu are loc deoarece Mercur nu are o atmosferă care să-i regleze temperatura, așa că fluctuațiile sunt foarte mari la suprafața planetei. În schimb, Venus are cea mai densă atmosfera dintre toate planetele. Din această cauză Venus captează și menține mult mai bine căldura de la Soare.
35. Jupiter, protectorul sistemului nostru solar
Jupiter, cea mai mare planetă din sistemul nostru solar, este renumită datorită frumuseții unice, dar și pentru furtunile teribile care se dezlănțuie în permanentă pe suprafața sa.
Însă puțini știu că Jupiter joacă un rol esențial în protejarea Pământului și a celorlalte planete din sistemul solar.
Dimensiunea şi atracția gravitațională imensă a planetei Jupiter acționează ca o barieră de protecție în fața obiectelor periculoase venite din afara sistemului nostru solar.
De exemplu, francezul Pierre-Simon Laplace a identificat o cometa potențial periculoasă pentru Pământ. Aceasta a fost însă deviată de câmpul gravitațional al lui Jupiter și „aruncată” înapoi în afara sistemului solar.
Este foarte probabil ca, de-a lungul a miliarde de ani, Jupiter să fi protejat planeta noastră de potențiale evenimente catastrofale care ar fi putut împiedica apariția vieții.
36. Ar putea exista viață pe Marte
Curiozități despre Univers – dintre toate planetele sistemului nostru solar (cu excepția Pământului), Marte are cea mai mare probabilitate să găzduiască forme de viață. În 1986, NASA a descoperit ceea ce păreau a fi fosile de ființe vii microscopice într-o rocă recuperată de pe Marte.
Recent, datele colectate de pe planeta roșie sugerează existența unei cantități impresionante de apă (chiar și în forma lichidă) sub scoarța planetei.
37. Neptun radiază mai multă căldură decât obține de la Soare
Neptun este departe de Soare de la care primește mult mai puțină căldură decât Pământul. Cu toate acestea, planeta albastră radiază mai multă căldură decât primește.
Fenomenul este unul neobișnuit iar oamenii de știință nu au încă o explicație pentru acest mister. O teorie sugerează însă că responsabile pentru straniul fenomen sunt procesele meteorologice care au loc la suprafața planetei și care ar putea genera cantități enorme de energie termică.
38. Luna a fost cândva o bucată din Pământ.
Potrivit unor teorii, acum mai multe miliarde de ani, pe când Pământul era încă o planetă tânără, în formare, un obiect gigant a lovit planeta noastră.
În urma coliziunii, o bucată din Pământ s-a desprins, dar a rămas prinsă pe orbită datorită atracției gravitaționale. Astfel a luat naștere satelitul natural al Pământului, Luna.
39. Curiozități despre Univers – cel mai mare vulcan
Pe Marte există un vulcan de trei ori mai mare decât Everestul. Cu o lungime de 600 km și o înălțime de 21 km, Olympus Mons este cel mai mare vulcan activ din sistemul nostru solar.
40. Nu toate planetele au luni
Curiozități despre Univers – Mercur și Venus sunt singurele planete din sistemul solar fără sateliți naturali. Ele nu pot menține luni datorită apropierii lor de Soare. Atracția gravitațională a Soarelui este prea puternică și va trage orice satelit natural care orbitează aceste două planete.
41. Cei mai mulți sateliți
Curiozități despre Univers – Saturn are cei mai mulți sateliți naturali – 82 la număr. Cel mai mare satelit al său, Titan, este mai mare decât Mercur.
42. Jupiter ar fi putut fi o stea
Jupiter, cea mai mare planetă din sistemul nostru solar, este compusă din hidrogen și heliu, adică aceleași elemente din care este alcătuit Soarele.
În cazul acesta, de ce nu este Jupiter o stea?
Răspunsul este unul foarte simplu – Jupiter nu este suficient de mare pentru a începe procesul de fuziune nucleară și a-și genera propria energie. Dacă Jupiter ar fi fost de aproximativ 80 de ori mai mare, atunci ar fi putut deveni o mică stea.
Citește și: Fenomenul OZN – 3 relatări extraordinare a unor întâlniri de gradul 0 cu ființe extraterestre
43. Pluto este o planetă pitică
Curiozități despre Univers – cum tot mai multe exoplanete sunt descoperite în fiecare zi, numărul lor crescând în mod constant. Din această cauză, Uniunea Astronomică Internațională a creat o nouă categorie de planete, necesară pentru o mai bună clasificare a corpurilor cerești. Astfel au apărut „planetele pitice”.
Planetele pitice sunt obiecte precum Pluto, asemănătoare planetelor, dar care nu domină vecinătatea orbitei lor.
44. Pluto și Charon ar putea forma un sistem de planete pitice
Cea mai mare lună a lui Pluto, Charon, are aproximativ jumătate din dimensiunea micuței planete în jurul căreia gravitează.
Din aceasta cauză, astronomii dezbat dacă Charon este un satelit sau, mai degrabă, poate fi catalogat drept o planetă pitică, asemenea lui Pluto.
45. Mai multe planete pitice
Curiozități despre Univers – până la aceasta dată au fost identificate nu mai puțin de cinci planete pitice în sistemul nostru solar: Ceres, Pluto, Haumea, Makemake și Eris. Însă acest număr ar putea crește pe măsură ce tot mai multe obiecte sunt descoperite în zonele exterioare ale sistemului solar.
46. Luna
Luna este al cincilea cel mai mare satelit natural din sistemul solar. Pe primul loc în acest top se află Ganymede, care orbitează în jurul lui Jupiter. Locul secund este ocupat de satelitul lui Saturn, Titan. Pe locurile trei și patru se află Callisto și Io, cei doi mari sateliți ai lui Jupiter.
47. Curiozități despre Univers – un mare reflector solar
Enceladus, luna lui Saturn, este cel mai mare reflector solar descoperit până în prezent.
Satelitul este acoperit în totalitate cu un strat gros de gheață care reflectă aproape 100% din lumina solară. Din această cauză, suprafața lui Enceladus este foarte rece – temperaturile coborând aici până la -200°C.
Însă, spre surprinderea oamenilor de știință, sondele spațiale au înregistrat erupții masive de apă care provine de sub stratul de gheață, cel mai probabil dintr-un uriaș ocean subteran. Prezența unui ocean de apă lichidă face ca Enceladus să fie un bun candidat pentru existența vieții.
48. Sateliții lui Uranus au fost numiți după personaje create de Shakespeare
Lunile naturale ale lui Uranus au primit numele unor personaje create de Alexander Pope și William Shakespeare. Uranus are 27 de luni cunoscute. Unele dintre cele mai notabile luni ale sale sunt Oberon, Titania, Miranda, Ariel și Umbriel.
49. Zilele pe Pământ erau mai scurte
Curiozități despre Univers – în urma cu aproximativ 1,4 miliarde de ani, o zi pe Pământ avea 18 ore și 41 de minute. În prezent, o zi are 24 de ore. Diferența este explicată prin încetinirea vitezei de rotație a Pământului, fenomen determinat de forța gravitațională a Lunii.
50. Planeta roșie
Spre deosebire de Pământ, cerul planetei Marte este colorat în nuanțe roșiatice iar răsăritul și apusul în nuanțe albăstrui.
Marte este cunoscută drept planeta roșie deoarece este conține cantități însemnate de fier. Metalul reacționează cu elementele de la suprafață și rugineste, de unde și culoarea roșiatică.
Apusurile și răsăriturile albastre sunt provocate de aceleași particule fine de praf roșiatic care reflectă lumina diferit atunci când soarele este aproape de orizont.
51. Curiozități despre Univers – Proxima Centauri
Cel mai apropiat sistem stelar de noi, Proxima Centauri, se află la 4,25 de ani lumină distanță. În centrul sistemului solar se află două stele, Alfa Centauri A și Alfa Centauri B, în jurul cărora gravitează mai multe exoplanete, inclusiv Proxima Centauri B, care are potențialul de a găzdui viață.
52. Aurorele nu apar doar pe Pământ
Pământul nu este singura planetă pe care apar aurore. Spectacolul de lumină colorată a aurorelor apare atunci când particulele solare intră în contact cu atmosfera. Acest fenomen a fost observat și pe Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun.
53. Ce sunt stelele căzătoare?
Curiozități despre Univers – stelele căzătoare sunt resturi spațiale care ard atunci când intră în atmosfera Pământului.
Locul omenirii în Univers
54. Curiozități despre ADN
Dacă am desface și întinde tot ADN-ul uman, acesta s-ar întinde pe nu mai puțin de 60 de miliarde de kilometri, adică distanța până la Pluto și înapoi… de șase ori.
55. Curiozități despre Univers – Materia și atomii
Aproape toată materia obișnuită, în proporție de 99,9999999%, este spațiu gol. Dacă am putea elimina spațiul dintre atomi, atunci întreaga rasă umană (toți cei aproape 8 miliarde de oameni) ar încăpea în volumul unui cub de zahăr.
Citește și: 10 cele mai stranii descoperiri în spațiul cosmic
56. Suntem praf de stele
Curiozități despre Univers – o bună parte dintre atomii din care suntem alcătuiți, de la calciul din oase și până la fierul din sânge, provine din interiorul unei stele care a explodat cu miliarde de ani în urmă.
57. Relicve cosmice
Și corpul uman (asemenea oricărei alte viețuitoare de pe Pământ) conține atomi de hidrogen, sau așa-numitele „relicve cosmice” de la crearea Universului. Atomii de hidrogen poartă numele de „relicve cosmice” deoarece toți s-au format în urma Big Bang-ului, acum aproximativ 13,7 miliarde de ani.
58. Misterul zgomotului static
Vă mai amintiți vechile televizoare CRT (cu tub) de dinainte de 1989? Zgomotul static („puricii”) care apărea pe ecrane, atunci când antena nu prindea semnal sau când schimbam posturile, conținea energie emisă în urma Big Bang-ului. Puteam practic să vedem o mică parte din strălucirea de la nașterea Universului.
59. Un pas mic pentru om, un pas mare pentru omenire
În 1969, Neil Armstrong a făcut primii pași pe Lună – iar amprentele lăsate de cizmele celui mai cunoscut astronaut din istorie vor fi pe suprafața satelitului și peste 100 de milioane de ani. Asta deoarece Luna nu are atmosferă, așa că nu există vânt sau apă care să șteargă urmele.
60. Cât costă un costum de astronaut?
Toate costumele folosite în prezent de astronauții NASA au fost fabricate în 1974. Fiecare costum a costat 12.000.000 de dolari (aproximativ 150.000.000 de dolari actualizat la rata inflației).
Cele mai scumpe elementele ale unui costum de astronaut (adică 70% din costul total) sunt panoul de control și rucsacul care găzduiește rezervorul de oxigen.
61. Voyager
Curiozități despre Univers – sondele spațiale Voyager 1 și 2 funcționează de mai bine de 40 de ani. Cele două sonde au fost lansate în 1977 și încă trimit date înapoi pe Pământ. Voyager 1 a intrat în spațiul interstelar în 2012, iar Voyager 2, șase ani mai târziu, în 2018.
Acestea sunt singurele nave spațiale care au părăsit sistemul solar.
62. Mare cât un teren de fotbal
Stația Spațială Internațională (ISS) este cea mai mare structură artificială care orbitează Pământul. ISS măsoară 109 metri lungime (este la fel de mare ca un teren de fotbal) și se deplasează în jurul Pământului cu o viteză de 27.700 km/h.
63. Stația Spațială Internațională este vizibilă cu ochiul liber
Stația Spațială Internațională este vizibilă cu ochiul liber atunci când structura reflectă lumina soarelui. Ziua este aproape imposibil de observat fără aparatură specială, însă ISS este ușor observabilă noaptea, când apare ca o mică stea care se deplasează cu viteză pe bolta cerească.
64. Astronauții sunt mai înalți în spațiu
Curiozități despre Univers – astronauții pot crește în înălțime cu până la 5 cm în timpul șederii lor în spațiu. Motivul este lipsa gravitației care are tendința să comprime discurile coloanei vertebrale.
Fenomenul a fost dovedit de astronautul Scott Kelly care, după ce a petrecut 340 de zile în spațiu, a revenit pe Pământ. La reîntâlnirea cu fratele său geamăn, Kelly era cu câțiva centimetri mai înalt.
65. Un trandafir în spațiu
În 1998, compania International Flavours & Fragrances (IFF) a plătit NASA o sumă considerabilă pentru a transporta un trandafir la bordul navetei spațiale Discovery.
La revenirea pe Pământ, floarea a fost preluată de laboratorul IFF și analizată pentru a vedea dacă timpul petrecut în spațiu i-a afectat, în vreun fel, parfumul.
66. Culoarea costumelor de astronaut
Vedem adesea astronauți în costume spațiale albe. Însă puțini știu că există și costume de cosmonaut portocalii.
Culoarea costumelor spațiale depinde de activitatea astronauților. Costumele albe sunt pentru Activitate Extravehiculară (EVA), adica atunci când astronauții ies în spațiu, deoarece albul reflectă mai bine căldura și radiația solară.
În schimb, costumele portocalii, care poartă denumirea de Advanced Crew Escape Suits (ACES), sunt folosite atunci când astronauții decolează sau reintră în atmosfera pământului.
67. Curiozități despre Univers – tot mai mulți oameni merg în spațiu
Din 2021 și până în prezent peste 600 de persoane au ajuns în spațiu. Rusul Yuri Gagarin a fost primul om în spațiu pe 12 aprilie 1961. Astronautul american Alan Shepard l-a urmat, aproximativ o lună mai târziu, pe 5 mai 1961.
Însă, în ultima decadă, tot mai multe companii private și-au manifestat interesul pentru turismul spațial, investind sume colosale pentru dezvoltarea de tehnologii care să permită tot mai multor oameni să viziteze spațiul cosmic.
La Misterio folosim doar surse de încredere în documentarea articolelor noastre. Astfel de surse relevante includ documente autentice, articole din ziare și reviste, autori consacrați, sau site-uri web reputabile.
- Marcus Chown - 9 of the most mind-blowing facts about the Universe. Articol publicat la data de 30 aprilie 2020. [Sursă]
- Universe Facts. facts.net. [Sursă]
- Ali Sundermier - You could fit the entire human race into a sugar cube - and 13 other facts to put the Universe into perspective. Articol publicat la data de 23 august 2016. [Sursă]
- Vicky Stein și Elizabeth Howell - 25 weird and wild solar system facts. Articol publicat la data de 2 martie 2022. [Sursă]
- Natasha Irshad - Surprising facts about the Universe every student must know. [Sursă]
- Mysteries of the Universe. nasa.gov. [Sursă]
- Lauren Cahn - 14 of the Most Baffling Mysteries About the Universe. Articol publicat la data de 20 iunie 2022. [Sursă]
- Will Gater - The Mysteries of the Universe: Discover the best-kept secrets of space. Editura DK Children, 2020.
- Stephen Hawking - Unlocking the Universe. Editura Penguin, 2020.