Articol documentat din surse relevante
Toate informațiile prezentate în acest articol sunt atent documentate din surse de încredere. Echipa Misterio face permanent eforturi pentru a îmbunătăți și actualiza conținutul oferit cititorilor noștri.

Cine a fost Nostradamus? Profețiile care au șocat lumea

Misterio

Autor: Misterio

Actualizat:

Potrivit legendei, cu aproximativ o săptămână înainte de nașterea lui Nostradamus, cerul de deasupra orășelului Saint Remy, din regiunea Provence, Franța a fost brăzdat de sute de sfere luminoase.

Această pagină poate conține linkuri spre produse/servicii. Este posibil ca Misterio să câștige un comision în urma vânzărilor efectuate prin aceste link-uri.

Cine a fost Nostradamus? Profețiile care au șocat lumea

În arhivele din Salon, Provence (orășel în care marele profet și-a petrecut ultimii ani din viață) se poate citi o descriere mai în amănunt a ciudatului eveniment. 

Astfel, potrivit martorilor, enigmaticele globuri de lumină pluteau pe deasupra caselor, zburau în zig-zag pe deasupra câmpurilor și emiteau sunete de frecvențe înalte, ca mai apoi să dispară la venirea zorilor. 

Aceste fenomene neobișnuite au durat 7 zile și au încetat imediat după nașterea profetului. 

Învăluit în mister sau nu, Nostradamus a fost și va rămâne unul dintre cele mai interesante personaje care a trăit vreodată. Iar ceea ce stă scris în arhivele din Salon nu face decât să confirme acest lucru.

Astăzi putem afirma cu certitudine că profețiile lui Nostradamus s-au remarcat ca fiind unele dintre cele mai exacte profeții documentate până în prezent.

Cine a fost Nostradamus?

Nostradamus s-a dovedit a fi un prunc remarcabil încă din primele clipe de viață. Pe 21 decembrie 1503, Blanche Nostredam (mama profetului) a dăruit soțului ei un bebeluș perfect, pe Michel de Nostredame. 

Nașterile reușite în secolul al XVI-lea erau deosebit de rare, rata mortalității la naștere fiind una relativ ridicată. Nu rare erau situațiile în care atât mama cât și nou-născutul își pierdeau viața în urma unor complicații survenite la naștere. 

Mai mult decât atât, pruncii care supraviețuiau ajungeau să sufere de subnutriție, erau slăbiți, bolnavi și puțini atingeau vârsta de un an. 

Nostradamus a fost un caz rar de naștere perfectă, motiv pentru care cei care sunt convinși de puterile sale profetice cred că Nostradamus a fost protejat de mic și poate chiar călăuzit de o forță invizibilă.

Un copil genial

La vârsta de 14 ani a fost admis la universitatea din Avignon unde a studiat gramatica, retorica, logica, geometria, aritmetica, muzica și astronomia. Mai târziu, Nostradamus avea să se facă remarcat prin inteligența ieșită din comun. 

Până la vârsta de 20 de ani, acesta cunoștea și vorbea fluent mai multe limbi străine. De asemenea, stăpânea matematicile superioare, fizica, astronomia și astrologia.

După ce universitatea din Avignon s-a închis din cauza unei epidemii de ciumă, Nostradamus a ales să călătorească prin Franța unde a studiat tainele plantelor medicinale. 

În 1529 a fost admis la universitatea din Montpellier. Aici și-a dat doctoratul în medicină. O a doua mare epidemie de ciumă l-a determinat pe Nostradamus să părăsească universitatea și să-și îndrepte pașii către zonele afectate de cumplita maladie.

Ciuma bubonică - Europa

A tratat bolnavii de ciumă fără să se îmbolnăvească

Timp de mai multe luni de zile, acesta a tratat bolnavii de ciumă fără ca el să se îmbolnăvească de cumplita boală. 

Folosind combinații de plante medicinale doar de el știute, Nostradamus a ajuns să fie cunoscut în întreaga țară drept un vindecător miraculos. Curând, numele său avea să ajungă pe buzele tuturor monarhilor din Europa.

În jurul numelui Nostradamus a luat naștere un adevărat cult, iar multe aspecte din viața profetului sunt în continuare învăluite în mister. Tot felul de teorii ale conspirației au apărut de-a lungul anilor, unele susținute de documente cu valoare istorică, altele pur și simplu fantastice. 

Citește și: Antihristul și viziunile biblice ale Apocalipsei. Când se va da lupta finală dintre Bine și Rău?

De exemplu, o bună perioadă de timp a circulat ideea conform căreia Nostradamus ar fi fost adeptul practicilor oculte și că ar fi invocat demoni folosindu-se de o baghetă specială. 

În realitate, profetul a fost o persoană extrem de credincioasă. Născut evreu, acesta s-a convertit la religia catolică și în practica sa religioasă a păstrat elemente din ambele religii. Iar în ceea ce privește ideea cum că ar fi fost un vrăjitor, nu există nici cea mai mică dovadă că Nostradamus ar fi practicat magia neagră. 

Profetul nu a încercat niciodată să invoce sau să comunice cu spiritele, deși, fără doar și poate, credea cu tărie în viața de după moarte.

Primele manifestări ale puterilor sale prezicătoare

Pe când călătorea prin Italia, au apărut primele semne ale viitoarei sale cariere. A întâlnit un grup de călugări franciscani cu vacile la păscut și dintr-un motiv necunoscut, a crezut că unul dintre ei era papă.

A îngenunchiat și i s-a adresat cu „Sanctitatea Voastră”. Oamenii erau totuși simpli călugări și l-au corectat pe Nostradamus. La câțiva ani după această întâmplare, călugărul remarcat de Nostradamus, Felice Peretti, a devenit Papa Sixtus al V-lea.

O altă întâmplare a avut loc în timpul unei vizite în Franța. La invitația unei familii nobile, Nostradamus a acceptat să înnopteze în conacul familiei. Acolo, profetul a observat doi porci stând unul lângă altul și i-a spus gazdei că în seara aceea ei îl vor mânca pe cel negru iar cel alb va fi sfâșiat de lupi.

Gazda a decis să pună la cale un truc, pentru a-l păcăli pe profet. El i-a poruncit bucătarului să taie porcul alb și să-l gătească pentru cină. Bucătarul s-a grăbit să execute porunca, dar după ce a tăiat porcul, i-a lăsat trupul nesupravegheat, preț de câteva minute.

Un pui de lup, pe care nobilul încerca să-l domesticească, a fost atras de mirosul cărnii crude și și-a înfipt colții în porcul cel alb. Bucătarul a reușit să-l alunge, dar și-a dat seama că nu poate pune un măr în gura mutilată a porcului, așa că a sacrificat porcul negru și l-a pregătit pentru ospăț.

La masă, nobilul i-a explicat profetului cum anume făcuse spre a-l trage pe sfoară, dar Nostradamus s-a arătat neîncrezător. A fost chemat bucătarul, să spună cum procedase și a dezvăluit adevărul, demonstrând astfel că profeția lui Nostradamus se împlinise întru totul.

Când Nostradamus a împlinit vârsta de 44 de ani, a pus capăt călătoriilor și s-a stabilit în orașul Salon din Provence. S-a căsătorit cu o văduvă bogată și și-a început adevărata cariera de profet

Scopul lui nu era altul decât să prezică viitorul omenirii, iar opt ani mai târziu, a scris prima dintre cele peste douăsprezece cărți de profeții pe care le-a numit Centurii, deoarece fiecare dintre acestea conținea o sută de versete sau catrene.

Din punctul de vedere al lui Nostradamus, clarviziunea nu intra în conflict cu religia. Totuși, era conștient de faptul că nu toată lumea era atât de lipsită de prejudecăți ca el. Așa că și-a formulat profețiile folosind o combinație misterioasă de franceză, latină, greacă și italiană. 

Mai mult, a folosit și metafore și anagrame pentru a crea ghicitori năucitoare și greu de descifrat.

Profețiile lui Nostradamus - Moartea regelui Henric al II-lea al Franței

Primele profeții ale lui Nostradamus

Acuratețea ieșită din comun a profețiilor lui Nostradamus este de-a dreptul cutremurătoare. 

Cum de a reușit profetul să prezică cu atâta exactitate evenimente ce nu aveau să se întâmple decât peste zeci sau sute de ani? 

Impresionant este și faptul că majoritatea prezicerile sale sunt extrem de clare (spre deosebire de cele ale altor „profeți” care nu făceau altceva decât să arunce pe hârtie o înșiruire de cuvinte fără sens în speranța că, în viitor, un eveniment va declanșa o oarecare conexiune cu ceea ce ei profețeau).

Moartea regelui Henric al II-lea al Franței

Un excelent exemplu de profeție foarte bine conturată și extrem de detaliată a fost cea a morții regelui Henric al II-lea al Franței (31 martie 1510 – 10 iulie 1559). 

Catrenul care a tulburat-o pe Caterina de Medici (13 aprilie 1519 – 5 ianuarie 1589, regina Franței și soția regelui Henric al II-lea al Franței, precum și mamă a trei regi aparținând Casei de Valois) era formulat astfel:

Leul tânăr îl va învinge pe cel bătrân
Într-o luptă singuratică pe câmp
Îi va străpunge ochiul într-o cușcă aurită
Două răni venind dintr-una singură şi va muri de o moarte crudă.

Henric al II-lea și-a găsit sfârșitul exact așa cum a profețit Nostradamus. La turnirul de sărbătoare pentru încheierea păcii cu Habsburgii la data de 20 mai 1559 și pentru celebrarea căsătoriei fiicei lui, Henric al II-lea a fost rănit mortal de o lance a lui Gabriel Montgomery, căpitan al gărzii scoțiene a regelui. 

Știind că adversarul său este mult mai în vârstă, contele Montgomery a încercat să evite, pe cât posibil, o confruntare directă. Acesta s-a ferit de lovitura lui Henric şi a contraatacat cu o lovitură slabă de lance. 

Vârful lancei abia dacă a zgâriat armura regelui, însă scutul lui Henric a deviat lancea care a ricoșat în viziera de protecție a coifului aurit şi vârful acesteia i-a străpuns ochiul şi a lezat creierul. În ciuda eforturilor chirurgului regal Ambroise Paré, regele a murit la 10 iulie 1559 de septicemie.

Citește și: Discurile Dropa – Artefacte ce dovedesc că strămoșii noștri au fost vizitați de extratereștrii

De notat este că Henric fusese avertizat din timp de ceea ce avea să se întâmple, însă acesta s-a încăpățânat să participe la turnir. Atât Henric cât şi Montgomery purtau pe armură emblema leului. 
Mai trebuie să adăugăm că Montgomery obișnuia să se autointituleze Leul cel Tânăr.

Marele incendiu londonez

Talentul lui Nostradamus nu se rezuma doar la prezicerea evenimentelor din timpul vieții sale. Unele dintre catrenele sale par să prezică întâmplări care au avut loc cu mult după moartea sa din 1566.

Spre exemplu, Catrenul 51 din Centuria 2:

Sângele celor drepți va curge la Londra,
Arsă în incendiul din 66,
Străvechea Doamnă va cădea din scaunul său înalt,
Iar mulți de aceeași credință vor fi uciși

În anul 1666, marele incendiu londonez a distrus cea mai mare parte din oraș, inclusiv catedrala Sf. Paul, în care se afla o statuie faimoasă a Fecioarei Maria. După incendiu, unii locuitori ai orașului de confesiune protestantă au dat vina pe reprezențatii catolici ai papei și au cerut să fie condamnați pentru incediere premeditată.

Profețiile lui Nostradamus - Cel de-al Doilea Război Mondial

Nostradamus a prezis cel de-al Doilea Război Mondial

Profețiile legate de cel de-al Doilea Război Mondial sunt, poate, printre cele mai interesante şi printre cele mai exacte făcute de Nostradamus.

Pornind de la descrieri ale bătăliilor aeriene şi terminând cu presupusa fugă a lui Adolf Hitler din Berlin, Nostradamus ne-a lăsat o imagine extrem de detaliată a evenimentelor de atunci.

O imagine descriptivă a luptelor aeriene

La prima vedere, Catrenul 64 din Centuria 2 pare să fie lipsit de înțeles. Şi totuși, dacă îl analizăm din perspectiva tehnicii militare din cel de-al Doilea Război Mondial, catrenul capătă sens:

Noaptea vor crede că vor fi văzut soarele
Când vom vedea omul pe jumătate porc: zgomote, țipete, bătălii
Se vor da pe cer. 
Brutele vor fi auzite vorbind.

Nostradamus portretizează cu acuratețe o imagine înfiorătoare din cel de-al Doilea Război Mondial: luptele aeriene. Într-adevăr, bătăliile aeriene aprige și tirurile necontenite ale bateriilor antiaeriene au înroșit cerul deasupra marilor capitale europene. 

Şi omul pe jumătate porc? O imagine grotescă dar care este perfect înrădăcinată în realitatea celui de-al Doilea Război Mondial: piloții de pe bombardiere purtau măști de oxigen care îi ajutau să respire la altitudini foarte mari. 

Cineva nefamiliarizat cu această tehnologie, așa cum ar fi un profet din secolul al XVI-lea, putea foarte ușor să-i confunde pe acești piloți cu niște „oameni pe jumătate porci.” 

Iar zgomotele pe care profetul le auzea? Șuierăturile teribile generate de miile de bombe în cădere. Şi faptul că „fiarele își vorbeau între ele” demonstrează clar că Nostradamus a prezis tehnologia radio.

Acest catren, mai mult poate decât oricare altul, ne arată că Nostradamus avea într-adevăr o viziune a viitorului. Este evident că nu înțelegea tot ce vedea, dar putea să descrie.

Ascensiunea lui Hitler

Ascensiunea lui Hister

Erudiții care cunosc bine opera lui Nostradamus înțeleg de ce profetul a preferat să-l numească pe Hitler, „Hister,“ mai degrabă decât să-l desemneze pe dictator cu adevăratul sau nume, așa cum a făcut-o în cazul lui Franco. 

Iată ce a scris Stewart Robb, autorul volumului Prophecies on World Events by Nostradamus care şi-a petrecut toată viața studiindu-l pe marele profet:

Hister avea mai mult sens decât Hitler pentru generațiile care l-au precedat. Hister era vechiul nume al Dunării, aceasta lasă să se înțeleagă că viitorul dictator era austriac; mai mult având aceeași rădăcina, grecească, cu cuvântul isterie, ne da un indiciu despre personalitatea viitorului tiran.

Nostradamus a prezis nu numai venirea lui Hitler la putere, dar ne-a spus şi de unde venea, ne-a vorbit despre părinții săi, despre ușurința de a vorbi şi despre abilitatea de a „seduce” națiuni. 

Din regiunea cea mai îndepărtată de vestul Europei
Din părinți săraci se va naşte un copil
Care cu limba sa va seduce mulţi oameni
Faima sa va crește în Regatul Orientului.

Fiecare vers pare să-l descrie pe Hitler cu o acuratețe incredibilă. S-a născut în regiunea cea mai îndepărtată de vestul Europei, Austria. Părinții săi erau săraci. Cu abilitățile sale de orator desăvârșit a sedus milioane de oameni, reușind chiar să convingă Japonia să se alăture Axei pentru a lupta împotriva Aliaților. 

Iată un catren autentic cu numele lui Hitler, scris în franceza veche:

Bestes farouches de faim fleves tranner,
Plus part du champ encontre Hister sera
En cage de fer le grand fera treisner,
Quand rien enfant de Germain observera.

Care în traducere dă:

Fiare mânate de o foame sălbatică vor traversa râurile,
Cea mai mare parte a câmpului de bătaie va fi împotriva lui Hister,
Îl va târî pe șef într-o cușcă de fier
Când copilul Germaniei nu mai respectă nici o lege.

Pactul Tripartit 27 septembrie 1940

Pactul Tripartit

Pactul Tripartit (Pactul Celor Trei Căi, Pactul Axei, Pactul Celor Trei Puteri, sau Tratatul Tripartit) a fost semnat la Berlin pe 27 septembrie 1940 de Adolf Hitler (pentru Germania Nazistă), Saburo Kurusu (pentru Imperiul Japonez), și Galeazzo Ciano (pentru Italia Fascistă). 

Actul a pus bazele unei alianțe militaro-politice și a fost actul oficial de constituire al Axei Berlin-Roma-Tokyo, care s-a opus Aliaților în cel de-al Doilea Război Mondial.

Citește și: Au animalele suflet? 14 cazuri incredibile de animale de companie fantomă

În catrenul următor Nostradamus îl menționează pe „Hister” (Hitler). Mussolini este substituit cu Africa, continent cu care acesta a avut legături foarte strânse în timpul războiului împotriva Etiopiei. Când vorbește despre Asia se subînțelege, bineînțeles, Japonia. Iată catrenul:

Într-un loc puțin îndepărtat de Venus
Cei doi mari din Asia și Africa
Vor spune că sunt veniți de la Rin și Hister;
Țipete și vaiete la Malta și pe coasta Ligură.

Cheia acestui catren este Venus, în realitate Veneția, unde s-a stabilit legătura între Hitler şi Mussolini. Întâlnirea dintre cei doi a avut loc nu departe de Veneția, în defileul Brenner, unde au pecetluit pactul cu Japonia. 

Ultimul vers se referă la blocajul Maltei impus de italieni. Coasta Ligură cuprinde Genova, care a fost bombardată de avioanele aliaților şi de asemenea de obuze trase de pe vasele de război britanice cu baza la Gibraltar.

Profeții sumbre pentru Biserica Catolică

Înțelegerea unor evenimente situate atât de departe în viitor este de-o ciudățenie neliniștitoare. Nu putem decât să presupunem că într-un fel sau altul Nostradamus a fost prezent în mijlocul evenimentelor care aveau să influențeze viața atâtor milioane de oameni. Dar cum? Proiecție astrală? Zbor spațial fizic în viitor? 

Iată încă un catren extrem de precis:

Marele pontif de partea partidului războinic
Care va suprima țările scăldate de apele Dunării,
Crucea urmărită oricât ar costa,
Captivii, aurul, bijuteriile, mai mult de o sută de mii de rubine.

Primul vers ne vorbește de Papa Pius al XII-lea, născut Maria Giuseppe Giovanni Eugenio Pacelli (2 martie 1876 – 9 octombrie 1958). Acesta a fost papă al Bisericii Catolice între anii 1939 și 1958.

Papa Pius al XII-lea a fost aspru criticat în timpul războiului pentru lipsa sa de reacție față de ororile comise de naziști, în special fiind criticat pentru că nu a denunțat public holocaustul evreilor. 

„Crucea urmărită oricât ar costa” este o interpretare imprecisă, ar putea însemna şi crucea încârligată, svastica. Partidul nazist a luat naștere în Austria, țară prin care trece Dunărea. Ultimul vers ne vorbește de milioanele de franci şi bijuterii personale confiscate de la evrei. 

În continuare, Nostradamus descrie al doilea Război Mondial:

Un căpitan al Marii Germanii
Va veni să dea un ajutor viclean; rege al regilor
Pentru a ajuta Ungaria,
Războiul său va provoca o mare vărsare de sânge.


Hitler a numit cel de-al Treilea Reich, Grossen Deutscheland, ceea ce înseamnă Marea Germanie. A invadat Polonia şi Ungaria sub pretextul eliberării rezidenților germani din aceste două țări.

Fuga lui Hitler din Berlin - Fuhrerbunker

Fuga lui Hitler din Berlin

Varianta general acceptată este aceea conform căreia Adolf Hitler s-a sinucis cu un glonte în tâmplă chiar înainte ca Berlinul să fie cucerit de Armata Roșie în ultimele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial.

Astfel, la 30 aprilie 1945, în timpul ultimelor lupte grele în Berlin, pe când trupele sovietice se aflau la mică distanță de cancelaria Reichului, Hitler s-a sinucis.

Trupul lui și cel al Evei Braun (cu care se cununase în ziua precedentă) au fost depuse în craterul unei bombe, stropite cu benzină de către Otto Günsche și alte ajutoare din Führerbunker și li s-a dat foc. Adevărat? Nu știm, însă aceasta este varianta oficial acceptată.

Dar un mare semn de întrebare se ridică după citirea unui catren anume dintr-o profeție mai complexă a lui Nostradamus. 

Iată catrenul la care facem referire:

Acela ars, nu mort, dar apoplectic,
Va fi aflat cu mâinile mâncate, 
Când orașul îl va condamna pe eretic,
Care, așa cum gândeau, le schimbase legile.

Ceea ce s-a întâmplat cu exactitate în Führerbunker în noaptea de 30 aprilie 1945 este și va rămâne, cel mai probabil, un mister. Ce știm cu exactitate este că peste 200 de litri de benzină au fost cărați în buncăr, combustibil folosit la arderea mai multor tone de documente secrete. 

Nu este exclus ca Hitler să-şi fi ars mâinile şi cunoscându-se istoricul său medical, acesta să fi suferit o criză de apoplexie. Şi de vreme ce mulți din cei aflați în buncăr au supraviețuit, nu este imposibil că şi Hitler să fi scăpat deasemenea.

Acest lucru este subliniat de câteva detalii despre Hitler destul de surprinzătoare. Iată-le:

În apropierea Rinului, în munții din Norique se va naște
Un mare bărbat al poporului venit prea târziu.
Va apăra Polonia şi Ungaria
Şi nu se va ști ce se va fi întâmplat cu el.

Adolf Hitler s-a născut la 20 aprilie 1889 în Braunau am Inn, în partea de vest a Austro-Ungariei (în prezent în Austria), în apropiere de granița cu Imperiul German. Adolf a fost al patrulea din cei șase copii ai lui Alois Hitler și Klara Pölzl (1860–1907). 

Frații mai mari ai lui Adolf – Gustav, Ida și Otto – au murit în copilărie.Nostradamus spune că a venit prea târziu deoarece imperiul lui Hitler aparținea unui gen perimat. 

Cel de-al treilea vers: „Va apăra Polonia şi Ungaria” este ceea ce Hitler a crezut cu tărie că face, de vreme ce invaziile Poloniei şi Ungariei au fost văzute ca „defensive” pentru a „le apăra de Aliați.”

Ultimul vers din catren pare să întărească ideea că Hitler a reușit, cumva, să fugă din buncăr.

Vizitator dintr-un alt timp?

Nostradamus a fost astrolog, dar cunoștea stelele într-un mod unic. Pentru profet astrele nu mai avea secrete și cunoștea lucruri pe care astronomii şi astrologii secolului al XVI-lea nu aveau de unde să le știe. 

Aparatul pe care Nostradamus îl folosea în cercetarea spațiului a rămas şi astăzi, după atâtea sute de ani, un mare mister. Nimeni nu a reușit să-l reproducă deși cercetătorii au încercat acest lucru de mai multe ori. 

Într-un fel, straniul aparat folosit de profet ne duce cu gândul la misterioasele mașinării gândite de contemporanul său, Leonardo da Vinci: o încrengătură de elemente şi piese care la prima vedere nu ar putea avea nici o legătură unele cu altele, dar care, în mod straniu, se îmbină și funcționează într-o armonie perfectă.

Conform documentelor păstrate din acea vreme, misteriosul aparat era format dintr-o piesă centrală, un fel de baghetă metalică, un trepied de „culoarea focului” (așa cum acesta a fost descris de cei care l-au văzut pe profet folosind aparatul) şi un bol plin cu un lichid asemănător cu apa. 

Citește și: Ce sunt artele divinatorii? Istoria fascinantă a artelor divinatorii și a divinației

Nostradamus obișnuia să stropească cu acel lichid trepiedul şi bagheta, apoi pe el însuși, după care atingea trepiedul cu bagheta pentru a genera o serie de imagini în mintea sa. Imaginile, de cele mai multe ori, se dovedeau a fi profeții extrem de exacte. 

Adepții teoriilor conspiraționiste cred cu tărie că Nostradamus ar fi obținut aparatul dintr-un alt timp sau alt loc. Potrivit acestora, teoria conform căreia Nostradamus ar fi fost un călător în timp ajuns în Franța secolului al XVI-lea explică acuratețea prezicerilor sale. 

Dacă ar fi fost un călător în timp venit din viitor, este evident că ar fi știut ce urma să se întâmple şi ar fi dorit să ne avertizeze din timp.

Teoria Substitutului

Dar în ultima vreme o nouă teorie pare să capete contur. 

Conform acestei teorii, Nostradamus pare să prezinte toate caracteristicile unui substitut. Potrivit Teoriei Substitutului, este posibil ca un suflet străin să „călătorească” în afară limitărilor tempo-spațiale şi să ocupe un corp fizic cu învoirea completă a ocupantului. 

Folosindu-se de această uniune, spiritul împărtășește cunoștințe importante care ar ajuta omenirea să se dezvolte şi să evolueze, sau ne-ar putea ajuta, pur şi simplu, să evităm producerea unor cataclisme la nivel global. Corpul „posedat” de spirit poartă denumirea de substituit.

Un astfel de spirit percepe timpul într-un mod complet diferit. Pentru el noțiunea de trecut, prezent și viitor nu există. Totul se întâmplă într-un singur moment. 

Pentru a explica mai bine acest concept, imaginați-vă în centrul unei camere înconjurați de monitoare pe care rulează imagini cu evenimente care s-au întâmplat, se întâmplă sau s-ar putea întâmpla. Toate în același timp, fără ca voi să știți care dintre acele imagini sunt proiecții ale trecutului, prezentului sau viitorului.

Collégiale Saint-Laurent

O ultimă profeție

Este bine cunoscut faptul că Nostradamus a suferit de gută, afecțiune care i-a limitat drastic libertatea de mișcare în ultimii ani de viață. În 1566, după o perioadă de evoluție rapidă, guta s-a transformat în edem. 

La sfârșitul lui iunie 1566, Profetul și-a chemat avocatul care l-a ajutat la întocmirea unui testament. Nostradamus avea să lase 3.444 de coroane (aproximativ $300.000) soției cu condiția ca aceasta să se recăsătorească după moartea lui. De asemenea, a lăsat diferite sume de bani copiilor.

Nostradamus și-a prevestit propria moarte în dimineața zilei de 1 iulie 1566 când i-a spus secretarei Jean de Chavigny că „acesta este ultimul meu răsărit.” În dimineața următoare, trupul Profetului a fost găsit zăcând într-o poziție nefirească între pat și cabinet.

Nostradamus a fost îngropat în capela Franciscană din Salon. În timpul Revoluției Franceze (1789 – 1799), trupul Profetului a fost exhumat ca mai apoi să fie depus în interiorul Collégiale Saint-Laurent, unde se află și astăzi.

La Misterio folosim doar surse de încredere în documentarea articolelor noastre. Astfel de surse relevante includ documente autentice, articole din ziare și reviste, autori consacrați, sau site-uri web reputabile.

 • Arthur Crockett - Profeţiile inedite ale lui Nostradamus. Carte publicată de editura DMIC, Franța, 1994.
 • Robert Benazra - Répertoire chronologique nostradamique: 1545-1989. Carte publicată de editura La Grande Conjonction, 1990.
 • Jean-Paul Clébert - Prophéties de Nostradamus: les centuries: texte intégral (1550-1568).
 • Nostradamus - nostradamus.org. [Sursă]
 • Nostradamus - Internet Sacred Text Archives. [Sursă]
 • Arthur Crockett - Profeţiile inedite ale lui Nostradamus. Carte publicată de editura Rom Direct Impex, 1994.
 • Edgar Leroy - Nostradamus: Ses origines, sa vie, son oeuvre.
 • Peter Lemesurier - The Nostradamus Encyclopedia: The Definitive Reference Guide to the Work and World of Nostradamus. Lucrare publicată de editura St. Martin's Press, 1999.
 • Nostradamus - wikipedia.org. [Sursă]
 • Brad Steiger și Sherry Hansen Steiger - Enciclopedia Gale a fenomenelor neobișnuite și inexplicabile. Carte publicată de editura ALL, București, 2011.
 • Rupert Matthews, Paul Roland, Karen Farrington, Lucy Doncaster, și Andrew Holland - Enciclopedia Paranormalului. Carte publicată de editura Corint, 2009.